میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز با ۲۱۲ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۶۱ نماینده حاضر در جلسه، کلیات طرح اصلاح موادی از قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی را به تصویب رساندند.
شریعتی: قوانین پتروپالایشگاهها در جهت کاهش تأثیر تحریمهاست
در ادامه جلسه، مالک شریعتی با بیان اینکه قوانین پتروپالایشگاهها در جهت کاهش تأثیر تحریمها است، گفت: تنفس خوراک بسیار اهمیت دارد و از آنجایی که پالایشگاهها خوراک دریافت کرده اما به دلیل تحریم نمیتوانند کامل آن را صادر کنند، به مشکل برخورد میکنند و لازم است مشابه وضعیت صادرات با آنها رفتار شود.
وی افزود: هدف ما این است که از محل سهم صندوق توسعه ملی به این موضوع تسهیلات اعطا و برای بازپرداخت آن مهلت داده شود که همین موضوع باعث افزایش میزان بازگشت سرمایه میشود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ۸ طرح جدید برای پتروپالایشگاهها و ۱۲ طرح برای ارتقای فناوری، تصریح کرد: پیش از این، موضوع تنفس خوراک در هیئت امنا تصویب شده بود. در حال حاضر بدهی دولت به صندوق توسعه ملی ۵۵ هزار میلیارد تومان است و ما این قانون را به گونهای اصلاح کردیم که این مطالبات نیز پرداخت شود.
گودرزوند: نهادهای دولتی نمیتوانند بخش خصوصی را ملزم به پرداخت سهم تنفس خوراک کنند
همچنین مهرداد گودرزوند در موافقت با کلیات این طرح، گفت: قانون قبلی صرفاً درباره تنفس خوراک بود و نیاز به اصلاح داشت.
وی بیان کرد: قواعد مالی در حکم صادرات نفت خام در اصلاحیه جدید لحاظ و همچنین تعیین شده است که ۳۵ درصد از محل سهم صندوق توسعه ملی برای تنفس خوراک قرار داده شود.
نماینده مردم رودبار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در اصلاحیه این قانون تسویه حساب دولت با صندوق لحاظ شده است و نهادهای دولتی هم حق ندارند بخش خصوصی را ملزم به پرداخت سهم تنفس خوراک کنند.
گام مجلس برای خنثیسازی تحریم در حوزه نفت
همچنین محمدباقر قالیباف درباره طرح مذکور، گفت: یکی از کارهای خوبی که با همکاری دولت و کمیسیون انرژی مورد بررسی قرار گرفت، اصلاح این قانون بود که در زمینه اشتغال در صنایع پایین دستی و عمق بخشی به بورس در میان مدت هم موثر است.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: علاوه بر این، این قانون یکی از مصداقهای خنثی سازی تحریم در حوزه نفت و کم اثر کردن آن است. امیدواریم وزارت نفت در اجرای این قانون تلاش بیشتری داشته باشد و آن را پیش ببرد.
در ادامه بررسی جزئیات این طرح در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
براساس ماده ۱ اصلاح شده این طرح، در بند «الف» ماده (۱) قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی - مصوب ۱۳۹۸/۰۴/۲۴ عبارت «تأسیسات پتروشیمی با خوراک پروپان یا بوتان و همچنین» بعد از عبارت «طرح های ایجاد» اضافه می شود.
براساس ماده ۲، در بند «ت» ماده (۱) قانون، عبارت «میزان» جایگزین عبارت «حجم» می شود.
در ماده ۳ اصلاحی این طرح نیز آمده است؛ متن زیر به عنوان بند «ث» به ماده (۱) قانون الحاق می شود:
ث- میزان سرمایه گذاری ارزش گذاری شده: برآورد میزان سرمایه گذاری هر طرح است که در مجوز آن ذکر شده و شامل تمام هزینه های احداث پروژه و همچنین هزینه تأمین مالی به روش های مختلف تا سقف سی و پنج درصد (۳۵%) هزینه های احداث پروژه است.
متن های زیر به عنوان بند (ج) و (چ) به ماده (۱) قانون الحاق می شود.
ج- طرح تکمیل زنجیره ارزش: طرح های ایجاد صنایع اولویتدار تکمیل زنجیره ارزش با تشخیص وزارت نفت که خوراک خود را با واسطه یا بی واسطه از طرح های موضوع بند الف همین ماده دریافت می کنند.
چ- شرکت مجری طرح تکمیل زنجیره ارزش: شخصیت حقوقی و دارای مجوز اجرای طرح تکمیل زنجیره ارزش است که ترکیب سهامداری آن می تواند با شرکت مجری طرح پالایشگاه یا پتروپالایشگاه یا پتروشیمی با خوراک پروپان یا بوتان یکسان باشد یا نباشد.
طبق ماده ۵ اصلاحی؛ بند «ت» ماده (۳) قانون به شکل زیر اصلاح می شود:
ت- خوراک تحویلی به واحدهای مذکور از نظر قواعد مالی در حکم صادرات نفتخام و میعانات گازی است و تنفس خوراک برای اجرای این قانون، از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی تا سقف سی و پنج درصد (۳۵%) سهم ماهانه آن صندوق و مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی از دولت و شرکت ملی نفت ایران تأمین میشود. تسویه حساب این واحدها با صندوق توسعه ملی بابت بازپرداخت اقساط تنفس خوراک، علاوه بر سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش خوراک به آنها در طی سنوات آتی خواهد بود. وجه معادل سهم دولت و شرکت ملی نفت ایران از هزینه خوراک طرحهای موضوع این قانون در دوره تنفس خوراک، ابتدا در صورت تکافوی سی و پنج درصد (۳۵%) از سهم ماهانه صندوق توسعه ملی از صادرات مواد هیدروکربوری، توسط بانک مرکزی از حساب صندوق کسر و به حساب دولت و شرکت ملی نفت ایران (با اولویت پرداخت سهم شرکت ملی نفت ایران) واریز و در صورت عدم تکافو، بابت تسویه بدهی آنها به صندوق توسعه ملی استفاده می شود. هیچ یک از نهادها یا شرکت های دولتی و حاکمیتی حق ندارد شرکت مالک طرح را به پرداخت بخشی از هزینه خوراک در دوره تنفس خوراک ملزم و در ازای آن، طول دوره تنفس خوراک را طولانیتر کند. مقررات مربوط به تسویه حساب خوراک نفت خام و میعانات گازی در سایر قوانین، در مورد طرح های موضوع این قانون از پایان دوره تنفس خوراک قابل اجرا خواهد بود.
همچنین متن زیر به عنوان بند «ح» به ماده (۳) قانون الحاق می شود:
ح- در صورتی که شرکت مجری طرح، طرح را در گام (فاز)های مختلف ـ با رعایت شروط این قانون در مورد هر گام ـ طراحی کرده باشد، پس از تایید وزارت نفت، در مورد بهره برداری از هر گام می تواند تنفس خوراک متناسب با همان گام را دریافت کند. در صورتی که گام اول طی ۶۰ ماه از زمان صدور مجوز تنفس خوراک و هر گام بعدی طی ۱۲ ماه پس از آن به بهرهبرداری نرسد، به ازای هر ماه تأخیر به میزان یک درصد (۱%) از مبلغ تنفس خوراک همان گام کسر می شود.
در ادامه ماده ۷ این طرح را بدین شرح اصلاح شد ؛ در بند «الف» ماده (۴) قانون عبارت «دو سال» جایگزین عبارت «یک سال» می شود.
براساس ماده ۸ این طرح؛ متن زیر به عنوان بند «ت» به ماده (۴) قانون الحاق می شود:
ت- قیمت نفت خام و میعانات گازی تحویلی به طرح های موضوع این قانون، طبق قیمتگذاری مذکور برای نفت تحویلی به پالایشگاه های داخلی و مجتمع های پتروشیمی داخلی (مندرج در جزء (۱) بند «الف» ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳/۱۲/۰۴ تعیین می شود.
براساس ماده ۹ این طرح؛ متن زیر به عنوان بند «ث» به ماده (۴) قانون الحاق می شود:
ث- وزارت نفت موظف است قیمت نفت خام و میعانات گازی خوراک پالایشگاهها، پتروپالایشگاهها و پتروشیمیهای مورد اشاره در جزء (۲) تبصره (۲) ماده (۱۳) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱۳۹۴/۰۲/۰۱ را صرفاً برای طرحهایی که تمام شرایط ذیل را رعایت کنند، پس از بهرهبرداری به اندازه نود درصد (%۹۰) قیمت تحویل روی کشتی (فوب) در سواحل خلیج فارس تعیین کند؛
۱- حجم تولید نفت کوره با درصد گوگرد بالای نیم درصد (۰.۵%)، کمتر از هفت درصد (۷%) حجم کل فرآورده ها باشد.
۲- حداقل ۲۰ هزار تن در سال کک سوزنی قابل استفاده در تولید الکترود گرافیتیِ مصرفی در صنعت فولاد یا حداقل ۴۰ هزار تن در سال کک اسفنجی قابل استفاده در تولید آندِ مصرفی در صنعت آلومینیوم یا حداقل ۵۰ هزار تن در سال پروپیلن با درجه خلوص بالای نود و نه و نیم درصد (۹۹.۵%) قابل استفاده در پلیمرسازی را تولید کند.
۳- در صورتیکه گام (فاز) اول طرح، طی ۶۰ ماه از زمان صدور مجوز تنفس خوراک و هر گام بعدی طی ۱۲ ماه پس از آن به بهرهبرداری نرسد، به ازای هر ماه تأخیر، یک (۱) ماه از دوره تخفیف ده (۱۰) ساله مذکور کسر می شود.
براساس ماده ۱۰؛ متن زیر به عنوان بند «پ» به ماده (۵) قانون الحاق می شود:
پ- مجوز پیش فروش تا سقف پنجاه درصد (۵۰%) فرآورده ها به اندازه حداکثر پنجاه درصد (۵۰%) میزان سرمایه گذاری ارزش گذاری شده به شرکت های خارجی در قبال دریافت تأمین مالی خارجی (فاینانس) یا تأمین تجهیزات با فناوری پیچیده به تشخیص وزارت نفت
بر اساس ماده ۱۱ اصلاحی این طرح؛ یک ماده به شرح ذیل به عنوان ماده (۵) مکرر به قانون اضافه می شود.
ماده ۵ مکرر- طرح های تکمیل زنجیره ارزش با رعایت مقررات مندرج در این قانون و پس از تأیید وزارت نفت در مورد میزان سرمایه گذاری انجام شده در آنها مشمول دریافت تنفس خوراک می شوند؛ شرکت مجری طرح تکمیل زنجیره ارزش، از زمان شروع بهرهبرداری از این طرح می تواند مطابق قرارداد تأمین خوراک با شرکت تأمین کننده آن، از تنفس در پرداخت هزینه خوراک برخوردار شود و پس از اتمام دوره تنفس خوراک نسبت به پرداخت اقساط مربوط به حساب صندوق توسعه ملی مطابق شرایط این قانون اقدام کند؛ در این صورت شرکت مجری طرح نیز معادل همان مبلغ را از پرداخت هزینه خوراک خود مطابق بند «ت» ماده (۳ ) این قانون کسر می کند. قرارداد خوراک منعقده فی مابین دو شرکت تا پایان دوره تنفس خوراک باید با تأیید وزارت نفت باشد.
در ماده ۱۲ این طرح نیز آمده است؛ ماده ۶ به شرح ذیل اصلاح می شود:
ماده ۶- دولت موظف است آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی با پیشنهاد وزارت نفت را ظرف دو ماه پس از تصویب این قانون، اصلاح کرده و به تصویب هیات وزیران برساند.
منبع : خبرگزاری مهر
دیدار وزیر دفاع ایران با معاون رئیس جمهور و وزیر نفت ونزوئلا
امیر نصیرزاده در ونزوئلا بر گسترش همکاریهای اقتصادی تاکید کرد
پیام تسلیت سرلشکر سلامی به مناسبت درگذشت مادر شهیدان نمکی
دیدار وزیر دفاع با معاون رئیس جمهور و وزیر نفت ونزوئلا
سردار حسنزاده: مقاومت مصمم به ایستادگی است
رضایی: اجرای حکم بازداشت نتانیاهو آزمونی برای جهان است
نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
پاسخ ایران به قطعنامه شورای حکام؛ راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته
بیانیه وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی درباره قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام
روایت خبرنگار المیادین از دیدار با عراقچی
عراقچی: تصویب قطعنامه علیه ایران با اقدامات متقابل مواجه میشود
نمایندگی ایران: پیشنهاد معرفی بازرسان جایگزین جدید را به گروسی ارائه کردیم
دیدار وزیر دفاع ایران و وزیر دارایی ونزوئلا
دیدار وزیر دفاع با جمعی از فعالان اقتصادی ایرانی در کاراکاس
عراقچی: سفر گروسی به تهران سیاسی بود
بحرینی: پیشرفتهای علمی و هستهای، نشاندهنده شکست تحریمهاست
امیر الهامی: اجازه نمیدهیم پرچم عزت رزمندگان روی زمین بماند
وتوی بیشرمانه توقف نسل کشی در غزه توسط آمریکا شکست دیگری برای شورای امنیت است
فرمانده کل ارتش به خانواده شهیدان پدافند نشان فداکاری اعطا کرد
دیدار وزیر دفاع ایران با معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ونزوئلا
علوی دستیار ویژه پزشکیان و رئیس شورای امور اقوام،ادیان و مذاهب شد
آیتالله خاتمی خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
صهیونیستها منتظر سیلی قاطع حزبالله باشند
سرلشکر باقری: بسیج از مهمترین نیروهای درونزا و ظرفیتهای ملی است
امیر آشتیانی: مقاومت مردم غزه مورد تحسین جهانیان قرار گرفته است
قالیباف: تا آخرین توان پای کار حمایت از جبهه مقاومت هستیم
نیکزاد: ما هیچ یک از مسئولان کشور را خیانتکار نمیدانیم
رحماندوست: چرا باید در کشورمان فیلترشکن فروخته شود؟
نخعی: افزایش قیمت یک شبه خودرو باعث بیاعتمادی مردم میشود