میرنیوز
علی رستمی در گفتوگو با ایسنا درباره توافق میان عبدالله عبدالله و اشرف غنی اظهار کرد: به نظر نمیآید بین عبدالله و اشرفغنی و گروههای حامی این دو، زمینه و شرایط توافق به وجود آمده باشد. به نظر اختلافات عمیق آنها هم چنان برقرار است. تا وقتی از درون مبانی مذاکرات و صلح قابلیت اجرا نداشته باشد نمیتوان گفت که به این روند به نتیجه میرسد. ممکن است با توجه به شرایط فعلی و فشارها از بیرون برای انجام مذاکرات صلح میان دولت و طالبان در نهایت به توافقی برسند که نه محتوای مورد نظر طالبان در آن رعایت شده باشد و نه دولت قادر به سرکوب طالبان در این چارچوب باشد، چنین توافقی صرفا برای ملایم شدن مواضع دو طرف است نه حل و فصل مساله صلح در افغانستان.
وی گفت: طالبان برای مذاکره با دولت جدای از توافقی که با آمریکا داشته است، شرایطی را مدنظر دارد که برآمده از مشکلات داخلی و اختلافات عمیق میان دیدگاهها و ایدئولوژیهایش نسبت به حکومت و سیاست است. در عین حال تا وقتی طالبان با دولت به نتیجه نرسد، توافقی که میان طالبان و آمریکا انجام شده است عملا کابردی نخواهد داشت. از سویی هیات مذاکرهکنندهای که از طرف اشرف غنی انتخاب شد برای مذاکره با طالبان مورد نظر طالبان قرار نگرفت و گفتند که اینها صلاحیت و نفوذ ندارند.
این کارشناس مسایل افغانستان با اشاره به توافق میان عبدالله و غنی تصریح کرد: حامیان عبدالله و غنی هر دو در جامعه افغانستان دارای نفوذ هستند و در این مدت حتی برخی از حامیان این دو جا به جا نیز شدهاند و به سمت رقیب سوق پیدا کردهاند. معتقدم توافق به دست آمده در شرایط فعلی خیلی شکننده است و احتمالا بر این مبنا است که عبدالله به عنوان نماینده دولت با طالبان گفتوگو کند؛ اینکه این امر شدنی است یا نه باید منتظر ماند.
رستمی خاطرنشان کرد: از سویی کشورهای دارای نیروی نظامی در افغانستان خواهان حفظ دولت هستند و از طرق مختلف خواستار توافق و صلح میان عبدالله و غنی هستند و آن را لازمه مذکرات میان دولت و طالبان و اجرای توافق طالبان و آمریکا میدانند.
وی با بیان اینکه نباید به طور سطحی به اختلاف میان طالبان و دولت نگاه کرد گفت: در رابطه با طالبان و دولت، ما بر اساس یک ساختار حکومتی صحبت نمیکنیم. آنها در نوع نگاه به حکومت سیاسی در افغانستان اختلاف عمیق و محتوایی دارند. دولت سیستم سکولار را به لحاظ سیاسی میپسندد و طالبان دیدگاه و نگاه کاملا اسلامی با محتوای ایدئولوژی که خود به آن معتقد است را به حکومت دارد و تا وقتی اینها منسجم کنار هم قرار نگیرند، امکان توافق و صلح بعید و مبهم است. در عین حال طالبان میداند به لحاظ سیاسی و از طرق مسالمتآمیز حتی با وجود صلح و توافق با آمریکا باز هم نمیتواند دیدگاهش نسبت به حکومت را پیاده کند. از این رو باید گفت مشکلات عمده و عمیقی در افغانستان وجود دارد که به راحتی نمیتوان گفت توافق به دست آمده میان طالبان و آمریکا از یک طرف و عبدالله و غنی از سوی دیگر میتواند به این مشکلات پایان دهد.
این کارشناس مسایل افغانستان تصریح کرد: به نظر میآید، حتی اگر عبدالله عبدالله برای مذاکرات با طالبان به طور قطع تعیین شود باز هم با وجود مشکلات و اختلافاتی که در نگاه گروههای مختلف داخلی این کشور به سیاست داخلی و خارجی وجود دارد، چشم انداز توافق مبهم و دور است. اینکه مبنای صلح و توافق چیست؟ صلح با طالبان مبنای قومی، ملی، اسلامی دارد یا ترکیبی از این سه مقوله؟ اینها از جمله مواردی هستند که باید قبل از هر اقدامی به آن پاسخ داد.
رستمی گفت: به نظر میآید با توافقهایی که اکنون در افغانستان میان گروههای داخلی از جمله اشرف غنی و عبدالله عبدالله به وجود آمده است در نهایت شرایط برای توقف موقت جنگ و درگیری ایجاد شود تا مذاکرات صلح میان دولت و طالبان آغاز شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
غریبآبادی: آلمان و آمریکا در جنایات شیمیایی رژیم بعث علیه مردم ایران شریک جرم هستند
ابلاغ قانون افزایش سهمیه دولت در صندوق بینالمللی پول توسط قالیباف
عراقچی: جامعه جهانی مانع از عادیانگاری نسلکشی اسرائیل شود
عراقچی: جامعه جهانی باید مانع از عادیانگاری نسلکشی و جنایتکاری رژیم اسرائیل شود
جامعه جهانی باید مانع از عادیانگاری نسلکشی و جنایتکاری رژیم اسرائیل شود
علیرضا شریفی مدیرکل بازرسی ریاست جمهوری شد
عارف: احیای دریاچه ارومیه یک طرح فراملی و حیثیتی است
علیرضا شریفی مدیرکل بازرسی ریاست جمهور شد
پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم
نگاهداری: شکلگیری جبهه مقاومت، نتیجه فرهنگ بسیجی است
امانی:اراده ملتهاشکستهای متعددی بررژیم صهیونیستی تحمیل کرده است
مهاجرانی: چگونگی رفع فیلتر به جمع بندی نهایی نرسیده است
سخنان رهبر انقلاب فصل جدیدی از جهاد تبیین و جهاد خدمت گشود
هفته بسیج نمایش اقتدار ملتی است که مسیر تعالی را طی میکند
عارف: بیانصافیها علیه دولت ادامه یابد شرایط را بازگو میکنیم
راهکارهای کمک به بیماران صعبالعلاج در دفتر ظریف بررسی شد
نهمین جشنواره ملی مالک اشتر بسیج برگزار شد
دیدار «کاظمی قمی» با همتای چینی خود در افغانستان
اولین کنفرانس ملی حکمرانی هوشمند اسفندماه سال جاری برگزار میشود
«بودجه تفصیلی صندوق توسعه ملی» در دیوان محاسبات کشور بررسی شد
پارلمان کشورهای اسلامی باید در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی تدبیر مناسبی داشته باشند
«عراقچی» وارد لیسبون شد
عارف: هدف «دولت وفاق ملی» جلوگیری از افزایش تورم است
مخبر: هنر کارکردن با مردم در همه ابعاد میراث شهید رئیسی است
پیشرفت کشور با نقشآفرینی جوانان رقم خواهد خورد
سرلشکر موسوی: نیروی دریایی اقتدار ایران را فراتر از مرزها به رخ قدرتها کشید
حداقل حقوق بازنشستگان ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان شد
سرلشکر باقری: قدرت دریایی پیشران پیوند ایران با جهان اسلام است
رهبر انقلاب: روحیه بسیجی بر آمریکا و رژیم صهیونیستی غلبه میکند
رهبر انقلاب: بسیج بر خدا باوری و خودباوری بنا شده است