میرنیوز

فرصت‌ها و تهدیدهای کاربست هوش مصنوعی در نظارت اساسی

فرصت‌ها و تهدیدهای کاربست هوش مصنوعی در نظارت اساسی 2024-09-09T17:10:12+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، دومین نشست از سلسله نشست‌های هوش مصنوعی و حقوق اساسی با موضوع «هوش مصنوعی و نظارت اساسی» با حضور صادق واعظ زاده عضو هیئت علمی دانشکده برق دانشگاه تهران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی، باقر انصاری عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی و آقای روح الله شمسی کوشکی، پژوهشگر فقه و هوش مصنوعی در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار و فرصت‌ها و تهدیدهای ظهور و کاربست هوش مصنوعی در امر نظارت اساسی در این نشست بررسی شد.

سخنران اول این نشست انصاری بود که ابتدا راجع به این مساله که آیا منطق حقوقی قابلیت تبدیل و شبیه سازی در قالب کدهای ریاضیاتی را دارد یا خیر به دیدگاه‌های مختلف اشاره کرد. از جمله این دیدگاه‌ها نگاه مرحوم شهیدی راجع به منطق حقوق بود که بر اساس آن تفاوتی با منطق ریاضیاتی ندارد و گزاره‌ها در این دیدگاه یا درست هستند و یا غلط. در مقابل این دیدگاه، نگاه مرحوم کاتوزیان است که تفاوت جدی میان منطق حقوق و منطق ریاضیاتی قائل است و در همین راستا بود که مثلاً در دوران همه گیری کرونا، طرح بحث سپردن قضاوت به ماشین، اعتراضاتی را برانگیخت با این عنوان که مگر می‌توان امر قضاوت که امری انسانی است را به ماشین واگذار کرد.

وی سپس به رویکرد دیگری هم اشاره کرد که قائل به تفکیک بوده و تبدیل برخی قواعد حقوقی به کدهای ماشینی را ممکن می‌داند و در برخی کشورها همچون ایالات متحده و چین و همچنین در برخی سکوهای مجازی از چنین قابلیتی در برخی موضوعات خاص استفاده می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی به ابعاد فلسفه حقوقی استفاده از هوش مصنوعی نیز اشاره کرد و افزود: هر یک از مکاتب فلسفه حقوقی نگرشی خاص نسبت به استفاده از هوش مصنوعی در امور قضائی دارند، برای مثال از منظر اثبات گرایی حقوقی، واگذاری این امور به ماشین و هوش مصنوعی نه تنها ممکن بلکه مطلوب به نظر می‌رسد. از این منظر مقولاتی همچون عدالت و اخلاق در مرحله پیش از وضع قانون هستند و ورود این مقولات به حوزه قوانین منجر به سیالیت و تشکیک در این حوزه می‌شود. در مقابل، از منظر حقوق طبیعی، نگاه پیش‌گفته چندان قابل قبول نبوده و عدالت و اخلاق از جمله ارزش‌هایی است که باید در نظام حقوقی به آنها توجه شود. از این منظر به هیچ وجه نمی‌توان قضاوت را به ماشین واگذار کرد. عدالت، احساسی انسانی است که ماشین نمی‌تواند بدان دست یابد. راجع به این مساله هر یک از مکاتب دیگر مانند مکتب واقع‌گرایی، مکتب مطالعات انتقادی و مانند آن پاسخی مختص به خود را دارند.

انصاری سپس میان قضاوت انسانی و فناوری سه نسبت را متصور دانست؛ یک اینکه ماشین و هوش مصنوعی به عنوان پشتیبان قاضی محسوب می‌شود. دو اینکه ماشین و هوش مصنوعی می‌تواند به عنوان جانشین قاضی نقش آفرینی کند و سه اینکه هوش مصنوعی می‌تواند بهتر و هوشمندانه‌تر از عامل انسانی (قاضی) ایفای نقش کند.

عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در پایان به یکی از تجربیات برجسته استفاده از هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر پژوهشگران کالج لندن طرحی را طراحی کردند مبنی بر اینکه تا چه اندازه هوش مصنوعی می‌تواند آرا دیوان اروپایی حقوق بشر را پیش‌بینی کند. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که هوش مصنوعی یادشده ۵۴۸ تصمیم دیوان یادشده را با صحت ۷۹ درصد پیش‌بینی کرده است. البته در اجرای چنین طرحی در نظام حقوقی ایران به‌واسطه برخی نواقص، تردید جدی وجود دارد.

در ادامه جلسه واعظ‌زاده، عضو هیئت علمی دانشکده برق دانشگاه تهران که عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز هست به کارکردهایی اشاره کرد که می‌توان راجع به سپردن آنها به هوش مصنوعی تأمل کرد. در حال حاضر هوش مصنوعی می‌تواند امور ساده‌تری همچون دسته‌بندی، تصمیم‌گیری‌های عینی، درک مطالب نسبتاً عمیق و حتی تولید آنها را عهده‌دار شود؛ اما موضوعی همچون قضاوت از جمله موضوعاتی است که کاربست هوش مصنوعی در آن نیازمند تعمق بیشتر است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بر این نکته تاکید کرد که کنش‌های انسانی شامل مولفه‌هایی همچون عاطفه، باورمندی و سایر مؤلفه‌های معنوی می‌شود و ماشین از انجام این کنش‌ها ناتوان است و از همین رو نمی‌توان آنها را به هوش مصنوعی سپرد، اما استدلال‌ها و شناخت عقلی و منطقی می‌توانند توسط ماشین و هوش مصنوعی انجام شوند. باید دید استدلال‌های حقوقی، خصوصاً در حوزه قضائی، از کدام سنخ هستند و به تبع آن می‌توان آنها را به هوش مصنوعی سپرد یا خیر.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین ناظر به مساله شورای نگهبان راجع به امکان استفاده از هوش مصنوعی اظهار داشت که عقب‌ماندگی در هوش مصنوعی موضوعی نیست که بتوان با انتقال تکنولوژی آن را رفع کرد، برای مثال یکی از مسائلی که پیش از استفاده از هوش مصنوعی باید مورد نظر قرار گیرد، مقوله داده و تولید آن است. هوش مصنوعی خود مبتنی بر داده است و باید عنایت ویژه‌ای نسبت به داده‌هایی داشت که خوراک هوش مصنوعی هستند.

وی در باب استفاده مستقل از هوش مصنوعی در شورای نگهبان، علیرغم امتیازاتی که می‌تواند در زمینه سرعت داشته باشد این موضوع را مغایر مصالح قلمداد کرد.

روح الله شمسی کوشکی پژوهشگر فقه و هوش مصنوعی دیگر سخنران این نشست بود که بر امکان‌سنجی کاربست هوش مصنوعی در امر نظارت شرعی تمرکز داشت. وی با ذکر تفکیک حکم و موضوع، اینگونه طرح بحث کرد که انجام کارویژه صیانت از اسلامیت جمهوری اسلامی با مقوله حجیت ارتباط تنگاتنگ دارد. هوش مصنوعی همچنین می‌تواند در مقوله فتوای معیار نیز کاربرد داشته و برای مثال می‌تواند از میان فتاوی مختلف (حکم اکثر، حکم مشهور، حکم فقیه حاکم و یا موارد دیگر) تشخیص دهد که کدام یک با مصالح عمومی همسویی بیشتری دارد. همچنین می‌توان از هوش مصنوعی در تشخیص تطورات اقوال و فتاوا نیز استفاده کرد، اینکه برای مثال فقهایی همچون مقدس اردبیلی و محقق کرکی که در زمان حاکمیت شیعه فقاهت داشتند با فقهای دیگری که در غیر زمان حکومت شیعه فقاهت می‌کردند تفاوت‌های جدی در احکام مستنبط دارند و این تفاوت‌ها توسط هوش مصنوعی قابلیت شناسایی دارند.

این پژوهشگر فقه و هوش مصنوعی در ادامه با طرح این سوال که آیا هوش مصنوعی می‌تواند همانند یک فقیه زمان‌شناس مصالح عصر خود را تشخیص دهد یا خیر، افزود: در اینجا دیگر سرعت و وسعت منابع چندان به کار نمی‌آید و آنچه اهمیت دارد این است که فقیه می‌بایست در جامعه خود زیست داشته باشد و از همین‌روست که شرط حیات از جمله شروط مرجعیت و تقلید است. فقیه ذی‌حیات است که نگاهی به منابع، ادله و مذاق شارع داشته و نگاهی به زندگی و واقعیات اجتماعی جامعه خود دارد. به نظر نمی‌رسد هوش مصنوعی با تمام قابلیت‌هایی که دارد بتواند چنین مقصودی را محقق کند. این نکته و نکات دیگر همگی بر کارویژه شورای نگهبان در نظارت شرعی بر مصوبات مؤثر است.

شمسی کوشکی در ادامه کارویژه فقیه شورای نگهبان را متعلق‌شناسی دانست و افزود: در بسیاری از موارد منشأ اختلاف فقها در حکم، عدم اطلاع از عواقب و پیامدهاست، برای مثال در تعطیلی شنبه، برای فقیه این موضوع مجهول است که آیا در صورت تعطیلی شنبه این ارتکاز به وجود می‌آید که جامعه اسلامی و مسلمانان متشبه به کفار شده‌اند یا اینکه از قضا ممکن است عوائد اقتصادی از برقراری این تعطیلی عاید نظام اسلامی شود. در این زمینه می‌توان از هوش مصنوعی یاری جست.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار سیاسی

لزوم حل مشکل ناترازی برق/ قطعی برق به کشاورزان خسارت زده است

لزوم حل مشکل ناترازی برق/ قطعی برق به کشاورزان خسارت زده است
2024-09-17T09:25:13+03:30
نماینده مردم بافق و مهریز در مجلس گفت: از الان باید به فکر تابستان آینده باشیم و اقداماتی برای رفع مشکل ناترازی برق انجام شود.

ماموریت عارف به اعضای شورای راهبری برنامه توسعه هفتم

ماموریت عارف به اعضای شورای راهبری برنامه توسعه هفتم
2024-09-17T09:25:13+03:30
معاون اول رئیس جمهور به اعضای شورای راهبری برنامه هفتم توسعه مأموریت داد تا درباره سازوکار قانونی‌تصمیم گیری،تصویب و ابلاغ به موقع آئین نامه‌ها از سوی این شو...

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی ۴۰ درصد کمتر پرداخت شده است

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی ۴۰ درصد کمتر پرداخت شده است
2024-09-17T09:25:12+03:30
بررسی‌های دیوان محاسبات نشان از عدم اجرای کامل قانون در مورد حمایت‌ از مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) در سال گذشته دارد.

نباید زعفران کاران و برنج کاران متضرر شوند

نباید زعفران کاران و برنج کاران متضرر شوند
2024-09-17T09:11:50+03:30
یک نماینده مجلس گفت: نباید زعفران کاران، زرشک کاران و برنج کاران متضرر شوند و باید حق و حقوق آنان داده شود.

سفر سرلشکر «سلامی» به استان اردبیل

سفر سرلشکر «سلامی» به استان اردبیل
2024-09-17T09:11:50+03:30
فرمانده کل سپاه به منظور افتتاح چندین پروژه سپاه پاسداران وارد دارالارشاد اردبیل شد.

قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان اجرا شود/لزوم ساماندهی کارکنان دولت

قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان اجرا شود/لزوم ساماندهی کارکنان دولت
2024-09-17T09:11:49+03:30
نایب رئیس مجلس گفت: اعتبارات اجرای قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان پیش بینی شده و بر این اساس دولت باید این قانون را اجرایی کند.

دشمن از ایمان، اعتقادات و ولایتمداری جوانان ما بیشتر از تسلیحات هراس دارد

دشمن از ایمان، اعتقادات و ولایتمداری جوانان ما بیشتر از تسلیحات هراس دارد
2024-09-17T09:11:49+03:30
معاون هماهنگ کننده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: دشمن بیشتر از اینکه از تجهیزات و تسلیحات نظامی ما هراس داشته باشد از جوانان مومن، با اعتقاد، انقلابی و پیرو و...

کنعانی: شعر و ادب فارسی میراث گران‌بهای تاریخ و نیاکان ما است

کنعانی: شعر و ادب فارسی میراث گران‌بهای تاریخ و نیاکان ما است
2024-09-17T09:11:49+03:30
سخنگوی وزارت امور خارجه در زادروز شهریار شاعر ایرانی و روز شعر و ادب فارسی، نوشت: شعر و ادب فارسی میراث گرانبهای تاریخ و نیاکان ما و مؤلفه هویت ایران است.

پزشکیان یک‌شنبه عازم نیویورک می‌شود

پزشکیان یک‌شنبه عازم نیویورک می‌شود
2024-09-17T08:58:29+03:30
رئیس‌جمهور یک‌شنبه اول مهرماه به‌منظور حضور و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک خواهد شد.

بازدید فرمانده کل ارتش از پروژه انسداد مرز

بازدید فرمانده کل ارتش از پروژه انسداد مرز
2024-09-17T08:58:28+03:30
سرلشکر موسوی در سفر به خراسان رضوی از پروژه انسداد مرز در حوزه استحفاظی هنگ مرزی تایباد بازدید کرد.

موضوع فوت یکی از هواداران فوتبال پیگیری شود

موضوع فوت یکی از هواداران فوتبال پیگیری شود
2024-09-17T08:45:09+03:30
نماینده مردم رودبار در مجلس گفت: وزیر ورزش و جوانان باید موضوع فوت یکی از هواداران فوتبال در جریان مسابقه بین ملوان و سپاهان را بررسی کند.

قوانین و احکام نامعتبر در حوزه کار حذف شد

قوانین و احکام نامعتبر در حوزه کار حذف شد
2024-09-17T08:25:09+03:30
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز، با حذف قوانین و احکام نامعتبر در حوزه کار موافقت کردند.

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی دوجانبه بین ایران و عراق اصلاح شد

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی دوجانبه بین ایران و عراق اصلاح شد
2024-09-17T08:25:08+03:30
در جلسه علنی امروز مجلس، لایحه موافقتنامه خدمات هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق جهت تامین نظر شورای نگهبان اصلاح شد.

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی بین ایران و عراق در دستور کار نمایندگان قرار گرفت

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی بین ایران و عراق در دستور کار نمایندگان قرار گرفت
2024-09-17T08:25:08+03:30
رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران درباره لایحه موافقتنامه خدمات هوایی دوجانبه بین دولت‌های جمهوری اسلامی ایران و عراق در دستور کار نمایندگان مجلس قرار گرفت.

دیدار اعضای کاروان‌های اعزامی ایران به بازی‌های المپیک و پارالمپیک با رهبر انقلاب

دیدار اعضای کاروان‌های اعزامی ایران به بازی‌های المپیک و پارالمپیک با رهبر انقلاب
2024-09-17T08:25:07+03:30
اعضای کاروان‌های اعزامی ایران به بازی‌های المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس تا ساعتی دیگر با رهبر انقلاب اسلامی دیدار خواهند کرد.

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی بین ایران و عراق در دستورکار مجلس قرار گرفت

لایحه موافقتنامه خدمات هوایی بین ایران و عراق در دستورکار مجلس قرار گرفت
2024-09-17T08:11:47+03:30
رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران درباره لایحه موافقتنامه خدمات هوایی دو جانبه بین دولت‌های جمهوری ایران و دولت عراق در دستورکار مجلس قرار گرفت.

جوادی یگانه مشاور اجتماعی و رئیس مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری شد

جوادی یگانه مشاور اجتماعی و رئیس مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری شد
2024-09-16T21:45:04+03:30
با حکم معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری، محمدرضا جوادی‌یگانه به سمت «مشاور اجتماعی و رئیس مرکز ارتباطات مردمی نهاد ریاست‌جمهوری» منصوب شد.

تداوم سیاست اصولی ایران در حمایت از مقاومت علیه اشغالگری صهیونیست‌ها

تداوم سیاست اصولی ایران در حمایت از مقاومت علیه اشغالگری صهیونیست‌ها
2024-09-16T21:05:06+03:30
وزیر امور خارجه کشورمان بر تداوم سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مقاومت علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی تاکید کرد.

سفیر چین با قالیباف دیدار و گفت‌وگو کرد

سفیر چین با قالیباف دیدار و گفت‌وگو کرد
2024-09-16T21:05:05+03:30
سفیر چین با رئیس مجلس دیدار و گفت‌وگو کرد.

احمدیان بر افزایش پروژه‌های حمل و نقلی ایران و روسیه تاکید کرد

احمدیان بر افزایش پروژه‌های حمل و نقلی ایران و روسیه تاکید کرد
2024-09-16T21:05:05+03:30
دبیر شورای امنیت ملی در دیدار نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه، بر انجام پروژه‌های حمل و نقلی و کریدور بین دو کشور در مسیرهای متعدد و افزایش ظرفیت این کریدورها ...

برای تامین معیشت مردم شب و روز نمی‌شناسیم

برای تامین معیشت مردم شب و روز نمی‌شناسیم
2024-09-16T21:05:05+03:30
رئیس جمهور ضمن تاکید بر تکریم مردم، نوشت: برای تامین معیشت مردم شب و روز نمی‌شناسیم و خود را موظف به تامین زندگی آنها می‌دانیم.

نکات مثبت و منفی نشست خبری رئیس جمهور بررسی خواهد شد

نکات مثبت و منفی نشست خبری رئیس جمهور بررسی خواهد شد
2024-09-16T19:18:27+03:30
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت نوشت: نکات مثبت و منفی این نشست بررسی خواهد شد و با کمک شما عزیزان، تلاش خواهیم کرد تا در نشست‌های آینده، نقاط قوت تقویت و نقاط ض...

واژه شرم نزد مقامات برخی کشورها چقدر مظلوم و مهجور است

واژه شرم نزد مقامات برخی کشورها چقدر مظلوم و مهجور است
2024-09-16T18:38:24+03:30
سخنگوی وزارت امور خارجه در شبکه ایکس در خصوص ادعاهای آمریکا و برخی کشورها مثل آلمان و هلند و کانادا و استرالیا در سالگرد اغتشاشات نوشت: واژه شرم نزد مقامات ب...

اتحادمسلمانان نویدبخش غلبه بر دشمنی‌ بدخواهان جوامع اسلامی است

اتحادمسلمانان نویدبخش غلبه بر دشمنی‌ بدخواهان جوامع اسلامی است
2024-09-16T18:25:05+03:30
وزیر کشور در پیامی به مناسبت هفته وحدت، اتحاد و همدلی مسلمانان جهان را نویدبخش غلبه بر مشکلات و دشمنی‌های روزافزون بدخواهان و دشمنان آشکار و پنهان جوامع اسلا...

پزشکیان: دوستان دوران تحریم را فراموش نمی‌کنیم/تاکید بر تقویت روابط با کشورهای همسایه

پزشکیان: دوستان دوران تحریم را فراموش نمی‌کنیم/تاکید بر تقویت روابط با کشورهای همسایه
2024-09-16T16:51:47+03:30
پزشکیان در نخستین نشست خبری گفت: ارتباط ما با روسیه و چین و کشورهایی که در تحریم ناجوانمردانه علیه ایران [شرکت نکردند]، بسیار خوب بوده و این را با قدرت ادامه...

پزشکیان: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم/تاکید بر تقویت روابط با کشورهای همسایه

پزشکیان: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم/تاکید بر تقویت روابط با کشورهای همسایه
2024-09-16T15:45:06+03:30
پزشکیان در نخستین نشست خبری گفت: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم که البته کار سختی است و قطعاً جای نقد هم دارد .

تاکید ایران و تونس بر گسترش روابط دوجانبه

تاکید ایران و تونس بر گسترش روابط دوجانبه
2024-09-16T15:18:26+03:30
سفیر جمهوری اسلامی ایران با وزیر امور خارجه جدید تونس دیدار و دوطرف بر گسترش روابط و تعاملات دوجانبه در زمنیه‌های مختلف تأکید کردند.

پزشکیان: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم

پزشکیان: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم
2024-09-16T15:18:26+03:30
پزشکیان در نخستین نشست خبری گفت: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم که البته کار سختی است و قطعاً جای نقد هم دارد .

مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم

مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم
2024-09-16T15:05:07+03:30
پزشکیان در نخستین نشست خبری گفت: مبنای امور را بر وفاق و وحدت و انسجام گذاشته‌ایم که البته کار سختی است و قطعاً جای نقد هم دارد .

نخستین نشست خبری پزشکیان آغاز شد

نخستین نشست خبری پزشکیان آغاز شد
2024-09-16T14:38:28+03:30
نشست خبری رئیس‌جمهور با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه آغاز شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)