میرنیوز

درباره بیانیه ۱۱۰نفره اصلاح‌طلبان| روزنه‌گشایی با رجوع به اصلاح و فاصله‌گذاری با رادیکالیسم

 درباره بیانیه ۱۱۰نفره اصلاح‌طلبان| روزنه‌گشایی با رجوع به اصلاح و فاصله‌گذاری با رادیکالیسم 2024-02-18T08:34:19+03:30

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در روزهای گذشته انتشار نامه 110 نفر از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در فضای مجازی خبرساز شد؛ در این نامه که میان آنها از چهره‌های قدیمی جریان اصلاحات مانند غلامحسین کرباسچی، الهه کولایی، الیاس حضرتی، حمیدرضا جلایی‌پور و احمد شیرزاد تا جوانترهایی همچون شهاب طباطبایی، مجید فراهانی، بهاره آروین و چهره‌های دانشگاهی حضور داشتند، سخن از روزنه‌گشایی برای انتخابات اسفندماه شده است.

 

این بیانیه درحالی صادر شد که چند هفته پیش جبهه اصلاحات در راهبرد انتخاباتی خود اعلام کرد ‎اصلاح‌‌طلبان نمی‌توانند در این انتخابات شرکت کنند و دلیل این ادعا را غیررقابتی و غیرمؤثر دانستن انتخابات برشمردند.

با وجود این، در بیانیه اخیر 110نفره آمده است: «از رهبران و تشــکل‌ها و نهادهای سیاســی و مدنــی اصلاح‌گرا، شــخصیت‌های ملــی و گروه‌های مرجع و روشــنفکران، فعالان مدنی و سیاسی، متنفذان شبکه‌های اجتماعی آن‌لاین و آف‌لاین دعوت می‌کنیم در انتخابات 1402 زمینه‌ســاز حمایت از ائتلافــی از نامزدهای میانه‌رو در حوزه‌هایی که نامزد باکیفیتی برای رقابت مانده شوند و از شهروندان دعوت کنند تا با نگذشتن از «حق‌رأی‌»شان، در این حوزه‌ها به نامزدهای این ائتلاف رأی بدهند.»

این بیانیه 110امضایی، تاکنون با واکنش سرد جبهه اصلاحات روبه‌رو شده است؛ آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات که ریاست وی منتقدان فراوانی دارد، در نشست خبری هیئت رئیسه جبهه اصلاحات ر واکنش به این بیانیه، در مقام دفاع از موضع خود برآمده و نوشت: «موضع جبهه اصلاحات، برآیند خردجمعی اعضای آن بود که با بیش از 33 رأی به تصویب رسید. در استان‌ها هم‌تکلیف مشخص بود و اینکه مرکز برای سایر مناطق تعیین تکلیف نکرده نیز، برآیند همین مشی دموکراتیک حاکم بر جبهه اصلاحات بوده است.»

اگرچه بیانیه اخیر را بسیاری تلاش کردند تا منافی موضع جبهه اصلاحات تفسیر نکنند اما باید گفت این تلاش برای روزنه‌گشایی بیش از آنکه به‌دنبال روزنه‌ای برای مشارکت در انتخابات باشد، به‌دنبال روزنه‌ای در جریان اصلاحات و خارج کردن آن از انفعال و به‌نوعی ستیز با پیرسالاری در این جریان است. 

این نامه را می‌توان امتداد همان نامه‌ای دانست که 100 فعال سیاسی اصلاح‌طلب در خردادماه سال 97 به خاتمی نوشتند؛ در آن نامه آمده بود جریان اصلاحات، 21 سال پس از دوم خرداد هنوز از سامان سیاسی متناسبی برخوردار نیست و با انتقاد از قدرت گرفتن «بروکرات‌ها و محافظه‌کاران» در شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان، خواستار تغییر ترکیب این شورا و تشکیل «نهاد ملی اصلاحات» شده بودند و هشدار داده‌ بودند که در صورت بی‌توجهی به این توصیه‌ها «بیم آن می‌رود که حتی نام و اعتبار خاتمی نیز در انتخابات آینده «برای جذب آرای مردم موثر نیافتد!»

خاتمی؛ درگیر و دار مشارکت و انفعال

بعد از انتشار این بیانیه، سید محمد خاتمی که پیشتر همراستا با جبهه اصلاحات قدم برمی‌داشت، در دیدار با مجمع ایثارگران اصلاح‌‌طلب تلاش کرد از موضع منفعل به موضع فعال وارد شود و گفت: «در مسئله انتخابات هم باید از انتخابات دفاع کرد چرا که انتخابات راه رسیدن به یک نظام مردمی مردم سالاری است که می تواند خیر مردم را تامین کند و مردم در آن احساس رضایت کنند؛ هم دنیای مردم را بهتر کند و هم آنها که اهل آخرت هستند احساس کنند که در این دنیا می توانند مسیر آخرت خود را، بدون آنکه مزاحم کسی شوند و بدون اینکه کسی مزاحم آنها شود طی کنند.»

جبهه اصلاحات و رهبری این جریان بعد از انتخابات سال 98 دچار نوعی بی‌عملی و انفعال شد که دلایل‌ آن نیاز به واکاوی و ریشه‌یابی دارد؛ یک سوی این ماجرا را باید در عملکرد دولت روحانی دانست که شخصیتی متعلق به جناح راست سنتی با حمایت اصلاح‌طلبان دو دوره بر کرسی ریاست‌جمهوری نشست ولی در تحقق وعده‌های عمومی و همچنین مطالبات جریان اصلاحات ناکام ماند؛ از سوی دیگر فراکسیون امید مجلس نیز نتوانست کارنامه موفقی از خود به جای بگذارد و دست آخر جریان اصلاحات به این نتیجه رسید که در انتخابات 98 بنا را بر سکوت بگذارد.

در انتخابات 1400 نیز علی‌رغم حضور عبدالناصر همتی و محسن مهرعلیزاده در جمع کاندیداها، جبهه اصلاحات که ناشی از عملکرد حسن روحانی خود را بازنده این میدان می‌دانست تصمیم گرفت سکوت را ترجیح دهد اما در کنار این سکوت چهره‌های اصلی این جناح پای صندوق آمدند. در حقیقت، راهبری جریان اصلاحات از یک سو منویات جبهه اصلاحات را سرلوحه قرار می‌دهد و از سوی دیگر حرف از قهر نکردن با صندوق رأی می‌زند؛ وضعیت فعلی خاتمی را می‌توان همچون انتخابات مجلس نهم دانست که اصلاح‌طلبان از مشارکت در انتخابات سرباز زده و به‌نوعی آن را تحریم کردند اما روز انتخابات خاتمی سر از یکی از شعب اخذ رأی در دماوند سردرآورد؛ از زمان انتخابات مجلس نهم تاکنون رئیس دولت اصلاحات در همه انتخابات‌ها اگرچه شرکت کرده است اما مشارکت وی سینوسی بود. 

یک بار با «تکرار می‌کنم» به حمایت تمام قد از لیست 30 نفره در انتخابات 94 پرداخت اما 4 سال بعد اعلام کرد از هیچ لیستی حمایت نمی‌کند؛ در انتخابات 1400 پای صندوق آمد و درحالی‌که اطرافیان وی گفتند به همتی رأی داده است اما نخواست تا صریحاً از او حمایت کند. در حقیقت موضع خاتمی تابع رفتار رادیکال‌های اصلاحات است؛ او با عدم مشارکت فعال در دوره قبل خواست دل رادیکال‌ها را نشکند و هم با رفتن پای صندوق نمایش دهد به صندوق رأی بعنوان راه‌حل مشکلات اعتقاد دارد؛ رفتار خاتمی در طول همه این سالها -حتی از زمان دوره ریاست‌جمهوری- تابعی از عملکرد طیف رادیکال بوده است و او نتوانسته مستقلاً جریانی که زاییده پیروزی وی در دوم خرداد 76 بود را حمایت و رهبری کند. حتی جایی هم که مشارکت فعال داشت (مانند 94 و 96) زمانی بود که رادیکال‌ها مطمئن از پیروزی، او را به برای حمایت تمام قد و بدون شرط و شروط هل دادند. 

خاتمی در آخرین سخنرانی خود در دانشگاه تهران در سالگرد 16 آذر در کسوت رئیس‌جمهور(همان سخنرانی معروف که حامیانش او را هو کردند) گفت، دوران من به سر آمد و اگر بنای طلبکاری باشد من طلبکارم. رئیس جمهور اسبق از برخی اصلاح‌طلبان که به خاطر جوزدگی تجربه مشروطه را تکرار کردند گله کرد و به مدعیان اصلاح‌طلبی نیز توصیه می‌کند تا دیر نشده بنشینند و به نقد از خود بپردازند.

از توصیه آن روز خاتمی قریب دو دهه می‌گذرد اما جریان اصلاح‌طلبی که می‌توانست از ظرفیت عظیم رای دوم خرداد برای توسعه کشور و ریل‌گذاری استفاده کند، با جو زدگی و رادیکال کردن فضا ایده فتح سنگر به سنگری که سرمی‌داد نه تنها با شکست مواجه شد بلکه خودش سنگر به سنگر از شورای شهر گرفته تا مجلس و دولت را از دست داد و از آن زمان تاکنون نه تنها شخص خاتمی به نقد خویش نپرداخته بلکه اطرافیان وی هنوز همانها هستند که به قول او تجربه دوم خرداد را همچون مشروطه به شکست منجر کردند. 

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار سیاسی

تقدیم استوارنامه سفیر اکردیته ایران به رئیس جمهور «بنین»

تقدیم استوارنامه سفیر اکردیته ایران به رئیس جمهور «بنین»
2025-03-14T10:23:03+03:30
«علی تیزتک» سفیر اکردیته جمهوری اسلامی ایران در بنین استوارنامه خود را به آقای «پاتریس تالون» رئیس جمهور بنین تقدیم کرد.

بیانیه مشترک نشست سه‌جانبه ایران، چین و روسیه در پکن

بیانیه مشترک نشست سه‌جانبه ایران، چین و روسیه در پکن
2025-03-14T09:43:01+03:30
نشست پکن میان چین، روسیه و ایران در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ با موفقیت برگزار شد.

استقبال ایران از توافق صلح بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان

استقبال ایران از توافق صلح بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان
2025-03-14T07:43:01+03:30
سخنگوی وزارت امور خارجه از توافق جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربابجان بر سر مفاد موافقتنامه صلح بین دو کشور استقبال کرد.

بقایی: تحریم‌های جدید علیه ایران گواه قانون‌شکنی و تزویر آمریکا است

بقایی: تحریم‌های جدید علیه ایران گواه قانون‌شکنی و تزویر آمریکا است
2025-03-14T05:16:19+03:30
سخنگوی وزارت امور خارجه، اقدام آمریکا در تحریم تعدادی از اشخاص حقیقی از جمله وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران و چند نفت‌کش و شرکت تجاری را به شدت محکوم کرد.

حجت الاسلام محمدحسنی انتصاب رئیس جدید عقیدتی سیاسی فراجا را تبریک گفت

حجت الاسلام محمدحسنی انتصاب رئیس جدید عقیدتی سیاسی فراجا را تبریک گفت
2025-03-13T17:43:01+03:30
رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش انتصاب حجت‌الاسلام «شیرازی» را به ریاست سازمان عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی کل کشور تبریک گفت.

عراقچی: همسایگان اولویت ما هستند

عراقچی: همسایگان اولویت ما هستند
2025-03-13T17:03:01+03:30
وزیر امور خارجه ضمن ابراز خوشحالی از میزبانی مشاور دیپلماتیک (رئیس کشور امارات) گفت: همسایگان ما اولویت ما هستند.

احضار سفرای ۳ کشور اروپایی به وزارت خارجه

احضار سفرای ۳ کشور اروپایی به وزارت خارجه
2025-03-13T16:23:20+03:30
در اعتراض به همدستی انگلیس، فرانسه و آلمان با آمریکا در سوءاستفاده از سازوکار شورای امنیت و برگزاری نشست بسته درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، سفرای این...

برگزاری جلسه هیئت امنای موزه و مرکز اسناد مجلس با حضور قالیباف

برگزاری جلسه هیئت امنای موزه و مرکز اسناد مجلس با حضور قالیباف
2025-03-13T13:29:43+03:30
جلسه هیئت امنای موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با حضور رییس مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

«فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۴۰۵» از سوی پزشکیان صادر شد

«فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۴۰۵» از سوی پزشکیان صادر شد
2025-03-13T12:36:19+03:30
«فرمان اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۴۰۵» به روش ثبتی‌مبنا، از سوی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران صادر شد.

عارف درگذشت وزیر اسبق آموزش و پرورش را تسلیت گفت

عارف درگذشت وزیر اسبق آموزش و پرورش را تسلیت گفت
2025-03-13T12:09:45+03:30
در پی درگذشت محمود فرشیدی، وزیر اسبق آموزش و پرورش؛ محمدرضا عارف در پیامی این ضایعه را تسلیت گفت.

دریادار سیاری: پیروزی در جنگ نرم نیازمند آثار فاخر فرهنگی است

دریادار سیاری: پیروزی در جنگ نرم نیازمند آثار فاخر فرهنگی است
2025-03-13T12:09:44+03:30
معاون هماهنگ کننده ارتش با اشاره به کم عمق بودن آثار تلویزیونی مرتبط با ارتش گفت: ما برای مقابله با جنگ نرم به تولیدات فرهنگی نیاز داریم.

عراقچی: ایده جدیدی برای حل مسائل با آژانس مطرح شده است

عراقچی: ایده جدیدی برای حل مسائل با آژانس مطرح شده است
2025-03-13T12:09:44+03:30
وزیر خارجه کشورمان خبر داده که تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری دارد و یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که در حال بررسی آن هستیم.

سرلشکر باقری: حرکت پرشتاب در فناوری با جدیت ادامه یابد

سرلشکر باقری: حرکت پرشتاب در فناوری با جدیت ادامه یابد
2025-03-13T12:09:43+03:30
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در بازدید از پارک علم فناوری دانشگاه جامع امام حسین (ع) بر ادامه حرکت پرشتاب و با جدیت در علم و فناوری تاکید کرد.

عراقچی:ایده‌ای جدید برای حل مسائل با آژانس مطرح شده است

عراقچی:ایده‌ای جدید برای حل مسائل با آژانس مطرح شده است
2025-03-13T11:56:25+03:30
وزیر خارجه کشورمان خبر داده که تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری دارد و یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که در حال بررسی آن هستیم.

پزشکیان: نمی‌دانم برای این گرانی‌ها باید یقه چه کسی را بگیرم

پزشکیان: نمی‌دانم برای این گرانی‌ها باید یقه چه کسی را بگیرم
2025-03-13T11:02:59+03:30
رئیس جمهور گفت: اگر داده‌ها را به درستی مدیریت می‌کردیم این بلا سر ما نمی‌آمد که الان نمی دانم که برای این گرانی‌ها باید یقه چه کسی را بگیرم.

تسلیت معاون اول رئیس‌جمهور به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی

تسلیت معاون اول رئیس‌جمهور به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی
2025-03-13T10:16:24+03:30
در پی درگذشت مادر همسر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاون اول رئیس‌جمهور در پیامی این ضایعه را به او تسلیت گفت.

پزشکیان: واردات پنل‌های خورشیدی ثبت سفارش شده است

پزشکیان: واردات پنل‌های خورشیدی ثبت سفارش شده است
2025-03-13T10:03:05+03:30
رئیس‌جمهور گفت: کارها در زمینه پنل‌های خورشیدی به سرعت در حال شکل‌گیری است و مجوزها ثبت سفارش شده و تلاش می‌کنیم مشکلی در گمرک پیش نیاید.

پزشکیان: واردات پنل های خورشیدی ثبت سفارش شده است

پزشکیان: واردات پنل های خورشیدی ثبت سفارش شده است
2025-03-13T09:49:42+03:30
رئیس جمهور گفت: کارها در زمینه پنل‌های خورشیدی به سرعت در حال شکل گیری است و مجوزها ثبت سفارش شده و تلاش می‌کنیم مشکلی در گمرک پیش نیاید.

بازدید فرمانده نیروی دریایی ارتش از ناوشکن‌های چین و روسیه

بازدید فرمانده نیروی دریایی ارتش از ناوشکن‌های چین و روسیه
2025-03-13T08:43:01+03:30
امیر دریادار ایرانی به دعوت فرماندهان ناوگروه روسی و چینی از یگان‌های شرکت کننده دو کشور در رزمایش مرکب کمربند دریایی ۲۰۲۵ ایران، روسیه و چین بازدید کرد.

سامانه «باور ۳۷۳» باور صنعت دفاعی ما است

سامانه «باور ۳۷۳» باور صنعت دفاعی ما است
2025-03-13T08:29:38+03:30
معاون هماهنگ‌کننده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: ما یکی از ظرفیت‌های شاخص پدافندی خود به نام «باور ۳۷۳» را با موفقیت آزمایش کردیم و این خط بطلانی بر ادعای صهی...

تقویت همکاریهای دفاعی ایران و بلاروس

تقویت همکاریهای دفاعی ایران و بلاروس
2025-03-13T00:43:05+03:30
وزرای دفاع ایران و بلاروس بر تقویت همکاری‌های دفاعی تاکید کردند.

پزشکیان لایحه ۲ ژوئیه ۱۹۹۹ ژنو را به مجلس ارسال کرد

پزشکیان لایحه ۲ ژوئیه ۱۹۹۹ ژنو را به مجلس ارسال کرد
2025-03-13T00:16:39+03:30
رئیس جمهور لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو مصوب ۱۱ تیر ۱۳۷۸ (۲ ژوئیه ۱۹۹۹) را به مجلس ارسال کرد.

بقایی: ممانعت در ارسال مواد غذایی و برق به غزه محکوم است

بقایی: ممانعت در ارسال مواد غذایی و برق به غزه محکوم است
2025-03-12T23:09:53+03:30
سخنگوی وزارت امور خارجه، اقدام رژیم صهیونیستی در ممانعت از ارسال مواد غذایی و قطع برق در باریکه غزه را محکوم کرد.

اعتراض خانواده شهدای ترور به حمایت اروپا از گروه‌های تروریستی

اعتراض خانواده شهدای ترور به حمایت اروپا از گروه‌های تروریستی
2025-03-12T22:16:43+03:30
نماینده انجمن دفاع از قربانیان تروریسم در اجلاس شورای حقوق بشر در جلسه گزارشگر تروریسم سازمان ملل متحد، به حمایت دولت‌های غربی از گروه‌های تروریستی اعتراض کرد.

عراقچی دریافت نامه ترامپ را تأیید کرد

عراقچی دریافت نامه ترامپ را تأیید کرد
2025-03-12T22:16:43+03:30
وزیر امور خارجه کشورمان با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: عصر امروز پذیرای آقای انور قرقاش مشاور دیپلماتیک رئیس کشور امارات متحده عربی بودم و نام...

پیام تسلیت رئیس‌جمهور در پی درگذشت مرحوم فرشیدی

پیام تسلیت رئیس‌جمهور در پی درگذشت مرحوم فرشیدی
2025-03-12T21:36:35+03:30
مسعود پزشکیان در پیامی درگذشت زنده‌یاد محمود فرشیدی وزیر اسبق آموزش و پرورش را تسلیت گفت.

رهبر انقلاب: دعوت رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکره فریب افکار عمومی است

رهبر انقلاب: دعوت رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکره فریب افکار عمومی است
2025-03-12T21:36:34+03:30
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار هزاران نفر از دانشجویان سراسر کشور با بی‌حاصل خواندن مذاکره با دولت فعلی آمریکا فرمودند: دعوت رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکره، ...

پیام عراقچی به کویت درخصوص تعمیق روابط دو کشور

پیام عراقچی به کویت درخصوص تعمیق روابط دو کشور
2025-03-12T21:09:39+03:30
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درخصوص تعمیق روابط دو کشور ایران و کویت پیامی برای وزیر خارجه این کشور ارسال کرد.

رضایی: آمریکا برای نجات دلار به استبداد سخیف روی آورده است

رضایی: آمریکا برای نجات دلار به استبداد سخیف روی آورده است
2025-03-12T20:29:58+03:30
دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا گفت: امروز آمریکا به دنبال نجات دلار است و در این راستا به استبدادی سخیف روی آورده است.

ایالات متحده در تمامی بحران‌های جهانی نقشی فعال ایفا می‌کند

ایالات متحده در تمامی بحران‌های جهانی نقشی فعال ایفا می‌کند
2025-03-12T20:17:10+03:30
وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در دیدار با دبیر شورای امنیت بلاروس بر لزوم همکاری‌های دوجانبه در مقابله با تهدیدات مشترک تأکید کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)