میرنیوز
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، در حالیکه 50 روز به برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس باقی مانده و گروهها و جریان های سیاسی با برگزاری نشست ها و برنامه هایی خود را برای معرفی کاندیداها و فهرست های انتخاباتی معرفی می کنند، دانشگاهها و تشکل های دانشجویی نیز در کنار سایر فعالیت ها به ارائه برنامه های خود برای حضور اثرگذار در انتخابات و کمک به انتخاب بهتر در انتخابات آینده می پردازند.
در گفت وگو با جواد بخشی الموتی، استاد دانشگاه علوم تحقیقات و فرهنگیان که مسئولیت مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید را نیز بر عهده دارد به الزامات مشارکت در انتخابات و نقش دانشگاهیان در این خصوص و برنامه های سازمان بسیج اساتید در این رابطه پرداختیم.
بخشی الموتی با اشاره به موضوع انتخابات و الزامات مشارکت حداکثری در آن اظهار داشت: تحرکات گسترده ای در حوزه انتخابات در ماههای اخیر در بخش های مختلف کشور رخ داده است که مهمترین اتفاق آن شاید نکاتی است که رهبر انقلاب در دیدارهای اخیر خود با اقشار مختلف به آن اشاره کردند.
وی با بیان اینکه انتخابات امسال با توجه به حوادث سال گذشته و اغتشاشات سال 1401 بسیار حساس و با اهمیت است، اظهار داشت: حضور در انتخابات نشان دهنده میزان وابستگی مردم و دلبستگی آنها به نظام جمهوری اسلامی ایران است. همواره حضور و دغدغه مندی مردم در عرصه های مختلف آینده سیاسی و کشور را به نوعی بیمه کرده است. یکی از کار ویژه های انتخابات ها همین مسئله و احساس مسئولیت و دغدغه مندی مردم نسبت به آینده سیاسی خودشان و کشور است.
اهمیت و الزامات انتخابات مجلس آینده
بخشی الموتی با اشاره به اینکه ایران از جمله کشورهایی است که در آن انتخابات زیادی برگزار شده است، تصریح کرد: طی 4 دهه و حدود 45 سال که از عمر انقلاب می گذرد حدود سیزده دوره انتخابات ریاست جمهوری و یازده دوره انتخابات مجلس در کنار انتخابات مهم مجلس خبرگان رهبری و شورای شهر برگزار شده که حاکی از اهمیت مسئله انتخابات در کشور است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در سال جاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، یادآور شد: در سال ها و دوره های قبل با این حجم از تهاجم فرهنگی علیه کشور که بخش مهمی از فضای رسانه ای و مجازی کشور را متاثر می کند و بر افکار عمومی و فضای فکری کشور تاثیر می گذارد و ممکن است بر کنش و رفتار افراد تاثیر بگذارد، روبرو نبودیم.
وی به نقش دانشجویان و جامعه دانشگاهی در رویدادهای مختلف کشور اشاره کرد و گفت: تعداد قابل توجهی از جمعیت کشور را دانشجویان و جامعه دانشگاهی کشور تشکیل می دهد لذا رفتار و رویکرد آنها در انتخابات و دیگر مسائل جامعه اثرگذار است از این جهت به نهاد دانشگاه به عنوان یک نهاد موثر در آینده کشور و به خصوص تحولات سیاسی نگاه می شود.
دانشگاه ذاتا سیاسی است اما برخی احزاب دانشگاه را سیاسی کار می خواهند
استاد علوم سیاسی دانشگاه علوم و تحقیقات در همین زمینه تصریح کرد: دانشگاه ذاتا یک نهاد سیاسی است و همواره در انقلاب اسلامی و پیش از آن به واسطه اتفاقاتی که رقم زده پیشتاز بوده و توانسته تحرکات سیاسی و اجتماعی کشور را تحت تاثیر قرار دهد. هیچ وقت در تاریخ انقلاب اسلامی و قبل از آن شاهد این نبودیم که دانشگاه سیاسی نباشد. البته سیاسی بودن با سیاسی کاری کردن متفاوت است. برخی دانشگاه را سیاسی نمی خواهند بلکه می خواهند در دانشگاه سیاسی کاری باشد مثل زمانی که یک مقام بلند پایه حزبی با دانشجویان تماس می گیرد و یکسری فکرها و خواسته های حزبی را به انها منتقل می کند تا از بلندگوی دانشگاه و دانشجویان در دیدار با مسئولان مختلف اعلام شود. این به این دلیل است که آنها دانشگاه را سیاسی کار می خواهند.
بخشی الموتی ادامه داد: وقتی جریانات سیاسی به دنبال سیاسی کار کردن دانشجویان و اساتید هستند نه تنها مقابل دانشگاه سیاسی می ایستند بلکه مانع آزادی دانشجو، استاد و دانشگاه می شوند و خود را مقابل استاد، دانشجو، تحرک و نشاط سیاسی دانشگاه قرار می دهند و مانع مشارکت دانشگاه در تحولات کشور می شوند.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه اساتید نزد دانشجویان گفت: مهمترین مرجع دانشجو در دانشگاه برای مشی سیاسی و اجتماعی و یا کنش های رفتاری در دانشگاه و اجتماع، استادش است. در اغتشاشات سال گذشته دیدیم در هر واحد و دانشگاهی که استاد میدان داری کرد مشکلات اندک شد. زیرا کنش و رفتار استاد از جنس تعقل، تفکر و رفتار علمی است و اگر کنش سیاسی داشته باشد بر اساس این مولفه ها است لذا وقتی در کنار دانشجو قرار می گیرد قطعا دانشجو اثر خوب و منطقی از او می گیرد.
میدان داری دانشجو و استاد به انتخاب مجلس بهتر کمک می کند
بخشی الموتی خاطرنشان کرد: در انتخابات هم اگر اساتید به واسطه بینشی که از عرصه سیاسی دارند در میدان حضور داشته باشند، قطعا در شکل گیری مطالبه گری درست و تبیین مسائل مختلف و مشارکت سیاسی در کشور موثر خواهند بود.
رئیس مرکز رسانه و ارتباطات اجتماعی سازمان بسیج اساتید با اشاره به اقدامات سازمان بسیج اساتید در این خصوص تصریح کرد: این سازمان در این رابطه به ساماندهی بیش از هزار جهادگر تبیین از بین اساتید پرداخته که این افراد علاوه بر دانشگاه در محیط های دیگری از جمله مدارس، مساجد و بخش های دیگر با توجه به تخصص و فعالیتشان می توانند به روشنگری و تبیین بپردازند. خیلی از این افراد از اساتیدی هستند که می توانند در عرصه انتخابات و در تبیین جریان شناسی و روندهای موجود در این زمینه در کشور موثر و تاثیرگذار باشند.
حضور هزار جهادگر بسیج اساتید برای روشنگری و تبیین انتخابات مجلس
این استاد دانشگاه با اشاره به توصیه ها و مولفه های 4 گانه رهبر انقلاب برای انتخابات آینده اظهار داشت: به نظر بنده در بین 4 مولفه، رقابت، مشارکت، امنیت و سلامت که رهبر انقلاب مطرح کردند وزن مشارکت از سایر مولفه ها بیشتر و تضمین کننده تحقق سه مولفه دیگر است. نقش دانشگاهیان در افزایش مشارکت بیشتر و اولاتر از همه گروهها و نیروهای اجتماعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه علوم تحقیقات، خاطرنشان کرد: در همین راستا سازمان بسیج اساتید طرحی را از ماهها پیش در دستوکار قرار داد که در جهت افزایش مشارکت است که ابعاد مختلفی دارد و صرفا به معنای یک طرح جامع برای افزایش مشارکت اساتید نیست بلکه برای بالا بردن مشارکت در انتخابات در کل کشور است. در حال بررسی های بیشتر و به نوعی جمع بندی این طرح هستیم و با مسئولین مختلفی در این خصوص رایزنی و سعی شده با شناسایی و برطرف کردن مشکلات آن از این طرح به عنوان یک طرح جامع برای افزایش مشارکت در انتخابات استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه حدود 85 هزار عضو هیئت علمی در دانشگاههای کشور فعالیت می کنند که حدود 35 هزار نفر از آنها عضو بسیج اساتید هستند، خاطرنشان کرد: با احتساب مدرسین حق التدریس بیش از 50 هزار نفر از اساتید عضو بسیج اساتید هستند که با فعال شدن این ظرفیت و شبکه شدن آنها در کنار دانشجویان و اقشار مختلف اجتماعی که با دانشجویان، اساتید و نهاد دانشگاه در ارتباط هستند به راحتی می توانیم نقش آفرینی موثر و قابل توجهی در افزایش مشارکت داشته باشیم. وقتی مشارکت رخ دهد شاهد تحقق خیلی از اتفاقات مهم در کشور خواهیم بود.
بخشی الموتی با اشاره به نقش گروههای سیاسی در این زمینه گفت: برخی از جریانات و گروهها با عناوینی مانند ناجمهوریت یا هجمه به دو رکن اساسی انقلاب اسلامی؛ جمهوریت و اسلامیت سعی می کنند برای خودشان کلاهی فراهم کنند یا نکاتی را بگویند که برای گرفتن امتیازات بیشتر است. وقتی به سابقه افرادی که این روزها سعی می کنند خودشان را جدای از مشارکت و انتخابات معرفی کنند، نگاه می کنیم، می بینیم برخی از اینها افرادی هستند که به واسطه انتخابات تبدیل به چهره سیاسی و به جامعه معرفی شدند. در مقاطع مختلفی در جایگاه نماینده مجلس و یا جایگاه های دیگر فعالیت داشتند اما امروز مسائل را طوری مطرح می کنند که انگار هیچ ارتباطی با انتخابات ندارند.
وی با اشاره به تغییر شیوه ثبت نام در انتخابات این دوره و مشخص شدن وضعیت کاندیداها چند ماه قبل از انتخابات گفت: علیرغم هجمه هایی که به نهادهای برگزار کننده انتخابات و تایید کننده صلاحیت ها وارد می شود، شاهد این هستیم قبل از برگزاری انتخابات تکلیف مشخص شده و تعدای افرادی که در انتخابات شرکت کردند بیش از دوره های قبل است. این مسئله نشان دهنده باز بودن عرصه برای مشارکت است حالا شاید عده ای با این روند مخالفت دارند. البته ممکن است انتقاداتی به روند وجود داشته باشد. لزوما وقتی کاری برای اولین بار انجام می شود، می تواند چالش هایی داشته باشد که باید به مرور آن را برطرف کرد اما تعدد نفرات و شرکت کنندگان در عرصه انتخابات می تواند نوید دهنده یک رقابت پرشور باشد. افرادی که ثبت نام کرده و می خواهند در انتخابات شرکت کنند به دنبال این نیستند که وقت خودشان را تلف کنند بلکه آمدند تا رقابت کنند و حرفی برای گفتن دارند.
مشارکت در انتخابات باعث افزایش امنیت در کشور می شود
وی مشارکت در انتخابات را باعث افزایش امنیت در کشور دانست و گفت: کشورهای مختلف دنیا مشروعیت و مقبولیت خودشان را به واسطه مشارکت در انتخابات به دنیا معرفی می کنند در ایران هم همین طور است اگر شاهد یک انتخابات با مشارکت بالا در یک فضای رقابتی باشیم قطعا خیلی از پروژه های سنگین مالی که علیه ایران خرج می شود، متوقف می شوند زیرا به این نتیجه می رسند این اقدامات ثمری ندارد. مشارکت قوی و با رقابت تضمین کننده مجلس قوی است. نماینده ای که با آرا کم در مجلس حضور یابد در مقابل نماینده ای که با پشتوانه آرا زیاد در مجلس حضور خواهد داشت قطعا در عملکرد خود در مجلس متفاوت عمل می کنند. این نماینده با احساس مسئولیت و پشتوانه آرا بیشتر می تواند در امورات کشور در مجلس گام بردارد. مجلس قوی ریل گذاری قوی برای آینده کشور در بعد قانونگذاری و نظارت خواهد بود و با یک خرد جمعی، اینده قوی برای کشور رقم خواهد خورد.
اصلاح طلبان بیشترین نفع را از برگزاری انتخابات در ایران بردند
این استاد دانشگاه درباره حضور احتمالی اصلاح طلبان در انتخابات و راهبردهای انتخاباتی آنها نیز گفت: برخی از جریانات سیاسی در کشور ما مانند اصلاح طلبان در سال های گذشته بیشترین نفع را از انتخابات بردند. در دوره های مختلف انتخابات ریاست جمهوری و مجلس به واسطه کنشی که داشتند و بدنه ای که در اختیارشان بود بیشترین نفع را از عرصه های انتخاباتی بردند. چند دوره کرسی ریاست جهوری را به خودشان اختصاص دادند در دوره های قبل و در انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم و دوازدهم آقای روحانی با حمایت آنها رئیس جمهور شد. در آن دوره هم شاهد چنین رفتارهایی بودیم.
وی در این زمینه گفت: هم قدرت را می خواستند و هم دنبال این بود امتیازات بیشتری بگیرند اما در نهایت در ائتلاف با اعتدالیون، دولت در اختیار انها قرار گرفت. بخش عظیمی از بدنه اصلاح طلب در دولت فعالیت کردند و سمت گرفتند، اسحاق جهانگیری معاون اول آقای روحانی، اصلاح طلب شناسنامه دار و نامداری بود. بقیه مسئولیت ها و پست های دولت هم در اختیار آنها بود در دوره های مختلف انتخابات مجلس هم تقریبا شاهد چنین روندی بودیم. در شورای شهر و شهرداری هم همین طور و در دوره های مختلفی قدرت در اختیار آنها بوده است.
بخشی الموتی با اشاره به اینکه برخی جریانات در کشور خودشان را یک، دیگری تعریف می کنند که برای دیگری نبودن از نظام امتیاز بگیرند در صورتیکه بر آمده از نظام و بخشی از انقلاب هستند و به واسطه حضور در دایره انقلاب به مناصب حکومتی رسیدند، تصریح کرد: جریاناتی که در داخل نظام هستند و با نظام رشد کرده و به واسطه این امنیت و چتر حمایتی که نظام جمهوری اسلامی گسترانیده، نمی توانند بگویند این چتر را جمع کنید.
بخشی الموتی یادآور شد: برخی تندروی ها و رفتارهای رادیکال در این جریان باعث شده خیلی از افراد منتسب به اصلاح طلبان شناسنامه دار و نامدار منتسب به اصلاح طلبان و عضو جبهه اصلاحات از برخی رفتارهای رادیکال نسبت به انتخابات شکایت داشته باشند و شاهد این بودیم خیلی از احزاب فراتر از مواضع رسمی جبهه اصلاحات اعلام کردند در انتخابات مشارکت می کنیم.
اصلاح طلبان با برخی رفتارها به دنبال بخش بیشتری از کیک قدرت هستند
وی خاطرنشان کرد: برخی از جریانات تصور می کنند با دست پس زدن و با پا پیش کشیدن سهم بیشتری از کیک قدرت می توانند لحاظ کنند این تصور، تصور درستی نیست. همواره نظام جمهوری اسلامی و رهبر انقلاب بر رقابتی بودن انتخابات تاکید دارند. اینکه قانون و مر قانون اجرا شود، مشی همیشگی نظام است. نمی توان با هجمه به نهادهای نظارتی سهم بیشتری طلب کرد. در همه جای دنیا کسی که پرونده قضایی دارد حق شرکت در انتخابات ندارد. قطعا اگر فردی به لحاظ اخلاقی، سیاسی، مذهبی و اجتماعی و بر اساس آنچه که قانون مشخص کرده ویژگی هایی را باید داشته باشد و ندارد، نمی تواند در انتخابات شرکت کند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: جریانات و گروههای مختلف سیاسی در انتخابات ثبت نام کردند و خیلی از این احزاب اصلاح طلب را که نگاه می کنید در استان ها نماینده دارند، تایید شدند و امیدوارند که در انتخابات شرکت کنند.
بخشی الموتی تصریح کرد: در شرایطی که برخی از تندرروهای جریان اصلاح طلبی از قهر با انتخابات می گویند و از تحریم انتخابات دم می زنند شاهد این هستیم جلسات متعدد سیاسی با سیاسیون و چهره های شاخص دارند و گعده ها و جلسات انتخاباتی برگزار می کنند که البته خوب و موثر است. هر چقدر نخبگان فضا را برای مردم تبیین کنند و پالس های مثبت دهند شاهد افزایش مشارکت و برگزاری یک انتخابات رقابتی و مجلسی کارآمد، قوی متناسب با دغدغه های درست و اجتماعی خواهیم بود و این به آینده بهتر کشور کمک می کند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
تحولات غزه و لبنان موضوع گفت وگوی گوترش و عراقچی
تشکیل ائتلاف اسلامی و جهانی برای مقابله با تعدیات رژیم صهیونیستی علیه فلسطین
سخنگوی دولت: برای ماندگاری باید از جهل و خودخواهی گذر کرد
قالیباف: افزایش هزینهها در حقوق ها اعمال شود
وزرای خارجه ایران و تونس راههای توسعه روابط و تعاملات دو کشور را بررسی کردند
جزئیات نشست کمیسیون فرهنگی مجلس با رئیس سازمان تبلیغات و رئیس حوزه هنری
جلیلی: در طول انقلاب هر جا ظرفیتهای مردمی به میدان آمد، موفق شدیم
سومین روز رزمایش ارس ۱۴۰۳ برگزار شد
عراقچی: ناکارآمدی تحریم و فشار ثابت شده است
دیدار وزرای امور خارجه ایران و اسپانیا
پزشکیان: شکل کلاسهای فعلی درسی دیگر کارآمد نیست
پزشکیان: حتی شکل کلاسهای فعلی دیگر کارآمد نیست
سوال از وزیر کار کلید خورد
امیدواریم جشنواره ققنوس موج بیداری را برای مظلومیت مردم لبنان به راه بیندازد
دیدار وزرای خارجه ایران و اسلوونی
سوال از وزیر کار به دلیل عدم اجرای قانون نقل و انتقال سوابق بیمه کلید خورد
وزارت جهاد مکلف به تعیین شاخصهای بهرهوری آب کشاورزی شد
دیدار و گفتگوی وزرای خارجه ایران و بوسنی و هرزگووین
رایزنی «عراقچی» با همتایان خود در لیسبون
پاسخهای تختروانچی به نمایندگان درباره مذاکره با غرب قانعکننده نبود
حجت الاسلام آقاجانپور: شهید فخریزاده مصداق بارز بسیجی مخلص و فداکار بود
پزشکیان: دولت با گرانفروشیهای بیضابطه برخورد قاطع میکند
حضور عراقچی در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای ملل متحد در پرتغال
توجه دولت به اعطای مشوقهای بهرهوری از معادن در استانهای محروم
اعضای شورای مرکزی خانه احزاب با رئیس جمهور دیدار کردند
پیام تبریک عراقچی به وزیر امور خارجه جدید سریلانکا
پیام تبریک امیر دریادار سیاری بهمناسبت سالروز نیروی دریایی ارتش
انتقاد از بازگشت پرداخت حق دلاری ماموریت خارجی به کارکنان دولت
روانبخش: انتقاد از گرانیها حق مسلم نمایندگان مجلس است
سرلشکر باقری: پاسخ پشیمانکننده و متفاوتی به رژیم صهیونیستی میدهیم