میرنیوز

بررسی ابهامات سلامت محصولات تراریخته

بررسی ابهامات سلامت محصولات تراریخته 2021-02-22T08:01:20+03:30

واردات و تولید محصولات تراریخته موافقان و مخالفانی دارد، جلال محمودزاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در جلسه ۲۳ دی‌ماه سال‌جاری در کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفته بود: «این مجموعه با واردات، تولید و توزیع محصولات تراریخته مخالف است، به عبارت دیگر کمیسیون، خواستار آزمایش‌های دقیق علمی بر روی محصولات تراریخته است، ما باید در مجلس قوانینی تصویب کنیم که وزارت جهاد کشاورزی بتواند نیاز داخل به محصولات تراریخته را از داخل کشور و با آزمایش‌های دقیق علمی تامین کند و وزارت جهاد کشاورزی ملزم است طی ۱۰ سال آینده نیاز کشور به محصولات تراریخته را در داخل جبران کند، نمایندگان کمیسیون کشاورزی به مسئولان مربوطه تاکید کردند که کشت ارگانیک محصولات باید مورد حمایت بیشتری قرار بگیرد، این مهم نیازمند قوانین و تامین اعتبار است».

فرشید شبانی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه محصول تراریخته‌ای در کشور و به دنبال آن در استان، کشت نمی‌شود، اظهار کرد: طبق یکی از قانون‌های برنامه ششم، کشت و تولید محصولات تراریخته ممنوع است.

وی با اشاره به اینکه قرار بر این بود که محصول پنبه تراریخته در یکی از استان‌های جنوبی کشور کشت شود، افزود: قطعا تاثیر ایجاد فضای روانی کتمان‌ناپذیر بوده و تاکنون اجازه کشت محصولات تراریخته صادر نشده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی در دنیا در ابتدا وارد حوزه گیاهپزشکی شد و نخستین محصول تراریخته در سال ۱۹۸۹ به بازار عرضه شد، لازم به ذکر است که ۹۰ درصد سطح زیر کشت زمین‌های کشاورزی آمریکا، در انحصار محصولات تراریخته مانند کلزا، سویا و پنبه است.

شبانی در خصوص ورود تکنولوژی برای تامین نیاز غذایی گفت: قطعا استفاده از تکنولوژی مزایا و معایب خود را داشته و باید آن را مدیریت کرد، اما نمی‌توان آن را به‌طور کامل از چرخه زندگی حذف کرد.

وی اضافه کرد: یکی از معایب استفاده از محصولات تراریخته این است که مقاومت به علف‌کش‌ها ممکن است در گیاهان پدید آید.

 مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه کشت محصولات تراریخته، مزایای خود را دارد، یادآور شد: مشکلی در مناطق لردگان و خانمیرزا وجود داشته که به‌دلیل وجود علف هرز گل جالیز، کشت کلزا در این مناطق کاهش یافته است و تنها علف‌کش گلایفوزیت روی این علف هرز اثر داشته و اگر کلزا در این مناطق به‌صورت تراریخته کشت می‌شد، تولید کلزا در این دو شهرستان کاهش پیدا نمی‌کرد.

شبانی با بیان اینکه در حدود ۲۰ سال از واردات روغن تراریخته به داخل کشور می‌گذرد، اظهار کرد: بهتر است این محصولات در کشور کشت شده تا نیاز به واردات نداشته باشیم، قطعا یک مسئله اساسی نظارت بر محصولات تراریخته است.

وی در خصوص کشت محصولات ارگانیک توضیح داد: از سه سال قبل از کشت محصول ارگانیک، هیچ ماده شیمیایی برای آن محصول نباید استفاده شود و گیاه در محیط ایزوله کامل باید پرورش پیدا کرده و حتی کود شیمیایی نیز مصرف نشود، اما باید گفت که نمی‌توان به‌صورت کامل جلوی آفات و بیماری‌ها را گرفت.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه روزانه در معرض انواع ژن‌های خارجی هستیم، خاطرنشان کرد: همه محصولات غذایی حامل ژنوم خارجی بوده، حتی ورود ویروس به بدن نیز ژنوم خارجی را به بدن تزریق می‌کند پس نباید به‌طور کامل گفت که محصولات تراریخته ضرر داشته و ژنوم مضر را وارد بدن می‌کنند.

در ادامه شهرام محمدی استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد در گفت‌وگو با اشاینا با بیان اینکه گیاهان تراریخته (GMFood)، گیاهان تغییریافته ژنتیکی هستند، اظهار کرد: گیاهانی که به‌صورت معمولی در اختیار بشر است، طی قرون و اعصار انتخاب شده، آن‌گاه آزمایش شدند و مورد استفاده قرار گرفتند، یعنی اگر اصلاحی در آن‌ها اتفاق افتاده، این اصلاح به‌صورت طبیعی بوده است.

وی افزود: در اصلاح طبیعی، ژن‌ها از گیاهی مشابه با گیاه مدنظر و به روش طبیعی و طبق آن چیزی که در مسیر تکاملی گیاهان اتفاق می‌افتد، انتقال داده می‌شوند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه گیاهان تراریخته گیاهانی هستند که اصلاح آن‌ها به‌صورت غیر طبیعی است، گفت: در این روش یک ژن را به‌صورت مصنوعی، سنتز کرده و با استفاده از یک‌سری حامل وارد گیاه می‌کنند، از آن‌جا که این ژن ناشناخته‌ که وارد یک گیاه زراعی مورد استفاده بشر می‌شود، از مسیر تجربه بشر نیامده و در مسیر تکاملی بشر برای استفاده از گیاهان نبوده است و استفاده از آن محل شک و تردید است.

محمدی با اشاره به اینکه دو نظر در خصوص استفاده از گیاهان تراریخته در تغذیه بشر وجود دارد، تصریح کرد: عده‌ای از متخصصان ژنتیک گیاهی، با صراحت یک ادعا داشته که گیاهان تراریخته هیچ مشکلی نداشته و می‌توانند بدون ارزیابی‌های دقیق در جیره غذایی بشر گنجانده شوند.

استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد ادامه داد: استدلال این گروه این است که جمعیت بشر رو به رشد بوده و توزیع غذا در میان جوامع بشر به یک صورت نیست، به همین دلیل برای اینکه سوء تغذیه را از بشر دور کرده، باید از هر روشی برای بالا بردن عملکرد گیاهان زراعی استفاده کنیم، حتی اگر این روش، روشی بر مبنای تکامل طبیعی گیاهان مورد استفاده بشر نباشد.

وی درخصوص نظر دوم گفت: این گروه اعتقاد دارند از آن‌جا که گیاهان تراریخته توسط روش‌های غیر طبیعی تولید می‌شود، به همین دلیل پاسخ فیزیولوژی بدن انسان به این گونه گیاهان غیر طبیعی مشخص نیست و قبل از صدور مجوز برای این گیاهان برای خرید و فروش باید از لحاظ اثرات مضر بر روی بدن انسان، سیستم دفاعی و اثرات مضری که روی محیط زیست دارند مورد ارزیابی قرار گرفته، آن‌گاه استفاده شوند.

این استاد دانشگاه گفت: امکان انتقال ژن از غذاهای تراریخته به سلول‌های بدن یا به باکتری‌های دستگاه گوارش باعث نگرانی‌هایی می‌شود، این نگرانی‌ها زمانی افزایش پیدا می‌کند که ژن‌های انتقال‌یافته اثر سوء بر سلامت انسان داشته باشند، بنابراین توصیه می‌شود از ژن‌هایی در فرآیند تولید غذاهای تراریخته استفاده شود که مسئول ایجاد مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها نیستند.

استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد درخصوص علت تولید غذاهای تراریخته توضیح داد: این غذاها ارزان‌تر بوده و گاهی از لحاظ مدت ماندگاری و ارزش غذایی ارجح‌تر هستند، گاهی نیز هم از نظر قیمت و هم از نظر ماندگاری و ارزش غذایی بهتر هستند.

محمدی یکی از اهداف تولید گیاهان تراریخته را حفاظت از گیاهان در برابر آفات و امراض دانست و افزود: گیاهان تراریخته موجود در بازار با هدف افزایش سطح مصونیت آن‌ها در برابر بیماری‌های ناشی از حشرات یا ویروس‌ها تولید شده‌اند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: مقاومت در برابر حشرات در محصولات تراریخته از طریق وارد کردن ژن تولیدکننده سم از باکتری BT به آن محصولات تولید شده است، این سم به‌طور معمول در حشره‌کش‌های مورد استفاده در بخش کشاورزی کاربرد دارد و گیاهان حاصل از مزارعی که این حشره‌کش‌ها مورد استفاده قرار گرفته‌اند برای مصرف انسان سالم و بی‌خطر هستند.

استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد ادامه داد: گیاهان تراریخته‌ای که به‌صورت ژنتیکی و درونی تاکسین BT را تولید می‌کنند، نسبت به گیاهانی که این تاکسین‌ها را تولید نمی‌کنند، نیاز کمتری به حشره‌کش‌ها دارند و مقاومت به ویروس از طریق انتقال ژن‌های خاص از همان ویروس به گیاهان به‌دست می‌آید.

محمدی مقاومت به ویروس را باعث حساسیت کمتر گیاهان به ویروس‌های بیماری‌زا عنوان و بیان کرد: از این طریق عملکرد گیاهان افزایش می‌یابد و مقاومت به علف‌کش‌ها در گیاهان تراریخته از طریق انتقال ژن‌هایی از گونه‌های باکتری ایجاد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در شرایطی که خسارت علف‌های هرز در مزارع زیاد و کاربرد علف‌کش‌ها نیز فراوان است، تولید و استفاده از این نوع گیاهان تراریخته سبب کاهش خسارت علف‌کش‌ها و افزایش عملکرد گیاهان می‌شود.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

استاندار جدید قزوین را بیشتر بشناسید

استاندار جدید قزوین را بیشتر بشناسید
2024-11-24T17:07:29+03:30
قزوین- «محمد نوذری» امروز با حکم هیئت دولت چهاردهم به عنوان دوازدهمین استاندار تاریخ قزوین منصوب شد.

مداحان در ایجاد پیوند میان مردم و مکتب اهل بیت(ع) وظیفه مهمی دارند

مداحان در ایجاد پیوند میان مردم و مکتب اهل بیت(ع) وظیفه مهمی دارند
2024-11-24T17:07:29+03:30
قم- رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: مداحان در راستای ایجاد پیوند، میان مردم و مکتب اهل بیت علیهم السلام وظیفه مهمی بر عهده دارند.

حضرت فاطمه(س) از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است

حضرت فاطمه(س) از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است
2024-11-24T16:54:08+03:30
قم - رییس مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام گفت:حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است و واقعا قدرت فهم انسان از درک آن دور...

استاندار جدید مازندران را بیشتر بشناسیم

استاندار جدید مازندران را بیشتر بشناسیم
2024-11-24T16:40:45+03:30
ساری- «مهدی یونسی» به عنوان استاندار جدید مازندران از سوی هیئت دولت معرفی شد.

«کولیوند» استاندار سمنان شد

«کولیوند» استاندار سمنان شد
2024-11-24T16:40:44+03:30
سمنان- شنیده‌ها حاکی از صدور حکم وزیر کشور برای محمدجواد کولیوند به عنوان استاندار سمنان است.

استاندار جدید سمنان را بیشتر بشناسید

استاندار جدید سمنان را بیشتر بشناسید
2024-11-24T16:14:06+03:30
سمنان- استاندار جدید استان سمنان امروز توسط هیئت دولت منصوب و معرفی شد.

تصادف زنجیره‌ای در قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت

تصادف زنجیره‌ای در قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت
2024-11-24T16:00:47+03:30
بندرعباس-رئیس بیمارستان پیامبر اعظم(ص) قشم گفت: تصادف زنجیره‌ای بین سه خودرو در فاصله ۴۰ کیلومتری شهر قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت که توسط نیروهای اورژانس ۱۱۵ به ا...

صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا از کریدور کشورهای حاشیه خزر

صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا از کریدور کشورهای حاشیه خزر
2024-11-24T16:00:46+03:30
نوشهر- رئیس پارک علم و فناوری مازندران با اشاره به تفاهمنامه مشترک با کشورهای حاشیه خزر گفت: از کریدور این کشورها برای صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا می ...

۹۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد آزادسازی شد

۹۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد آزادسازی شد
2024-11-24T15:34:10+03:30
محموداباد- فرمانده انتظامی مازندران از آزادسازی ۹ هزار و ۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی به ارزش ۴۱۰ میلیارد ریال در شهرستان محمودآباد خبر داد و گفت: در این راستا ...

پلمب ۷ واحد صنفی کرمان به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز

پلمب ۷ واحد صنفی کرمان به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز
2024-11-24T14:54:07+03:30
کرمان_دادستان کرمان از پلمب ۷ واحد صنفی به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز خبرداد.

تشییع پنج شهید گمنام در استان مرکزی

تشییع پنج شهید گمنام در استان مرکزی
2024-11-24T14:40:49+03:30
اراک- مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان مرکزی گفت: پنج شهید گمنام از فردا به مدت ۱۰ روز در این استان تشییع می‌شوند.

بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در آذربایجان غربی احیا شد

بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در آذربایجان غربی احیا شد
2024-11-24T14:40:48+03:30
ارومیه- معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت:با اجرای ۱۳۹ یکشنبه حمایت از تولید در آذربایجان غربی بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد ب...

هشدار مدیریت بحران خوزستان برای تقویت سامانه بارشی

هشدار مدیریت بحران خوزستان برای تقویت سامانه بارشی
2024-11-24T14:27:27+03:30
اهواز - مدیریت بحران استانداری خوزستان نسبت به تقویت سامانه بارشی در استان هشدار داد.

آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی کرمانشاه

آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی کرمانشاه
2024-11-24T14:14:08+03:30
کرمانشاه _ عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به سمت کمربندی آغاز شد.

۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد قطع شد

۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد قطع شد
2024-11-24T14:14:07+03:30
مشهد- بیش از ۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد با حضور فرماندار مشهد و مدیران آب وفاضلاب خراسان رضوی قطع شد.

۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی در قالب قرارگاه کوثر در ارومیه اجرا شد

۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی در قالب قرارگاه کوثر در ارومیه اجرا شد
2024-11-24T14:00:45+03:30
ارومیه- جانشین فرمانده ناحیه مقاومت سپاه ارومیه از اجرای ۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی تحت عنوان قرارگاه کوثر در این شهرستان خبر داد.

مقاومت و اربعین به گفتمان تبدیل شود

مقاومت و اربعین به گفتمان تبدیل شود
2024-11-24T14:00:44+03:30
ساری -نماینده ولی فقیه در مازندران اربعین را ظرفیت بی پایان دانست و گفت: مقاومت و اربعین باید تبدیل به گفتمان شود

کیفیت هوای استان البرز به وضع اضطرار رسید

کیفیت هوای استان البرز به وضع اضطرار رسید
2024-11-24T13:47:27+03:30
کرج- مرکز کنترل و پایش هوای اداره کل حفاظت محیط زیست البرز اعلام کرد: عدد شاخص کیفیت هوا در تمام شهرستان های استان در محدوده اضطرار است.

طرح مردم‌یاری ارتش برای دانش‌آموزان بجستانی آغاز شد

طرح مردم‌یاری ارتش برای دانش‌آموزان بجستانی آغاز شد
2024-11-24T13:34:05+03:30
بجستان ـ طرح جهادی بهداشت دهان و دندان دانش‌آموزان شهرستان بجستان به همت نیروی زمینی ارتش، مجمع خیرین، دانشگاه علوم پزشکی گناباد و آموزش و پرورش بجستان در ای...

بازگشایی راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر در اصفهان

بازگشایی راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر در اصفهان
2024-11-24T12:27:27+03:30
اصفهان- مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: بارش نخستین برف پاییزی طی ۲ روز گذشته سبب انسداد راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر شده بود که با تلاش عوامل را...

دو قلاده پلنگ در قاب دوربین محیط بانان طالقان ثبت شد

دو قلاده پلنگ در قاب دوربین محیط بانان طالقان ثبت شد
2024-11-24T12:14:10+03:30
کرج- «رضا عبادی» فعال محیط زیستی موفق به ثبت دو قلاده پلنگ در منطقه شکار ممنوع شهرستان طالقان با بکارگیری دوربین تله ای در نقاط مناسب شد.

۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع در ارومیه اجرا شد

۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع در ارومیه اجرا شد
2024-11-24T12:00:45+03:30
ارومیه- جانشین فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه ارومیه از اجرای ۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع روستایی به مناسبت هفته بسیج در این شهرستان خبر داد.

زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل می‌شود

زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل می‌شود
2024-11-24T11:47:27+03:30
اصفهان- استاندار اصفهان گفت: زمینی به مساحت حدود ۸۰ هکتار در منطقه (روستای) قارنه برای انتقال زندان مرکزی اصفهان در نظر گرفته شده است.

جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد

جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد
2024-11-24T11:47:26+03:30
قم- رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ضمن محکوم کردن جنایت پاراچنار پاکستان گفت: این جنایت ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم دادگاه بین المللی لاهه علیه نتانیاهو و...

آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر بسمت کمربندی کرمانشاه

آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر بسمت کمربندی کرمانشاه
2024-11-24T11:34:09+03:30
کرمانشاه _ عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی آغاز شد.

دولت و نهادهای امنیتی پاکستان از خون شیعیان مظلوم صیانت کنند

دولت و نهادهای امنیتی پاکستان از خون شیعیان مظلوم صیانت کنند
2024-11-24T11:20:49+03:30
قم- در بیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آمده:دولت و نهادهای امنیتی پاکستان از خون شیعیان مظلوم صیانت و با عوامل حادثه تروریستی پاراچنار برخورد قاطعانه داشته...

سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد

سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد
2024-11-24T11:20:48+03:30
مشهد- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی «عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی» را به عنوان «سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد» منصوب کرد.

تقویت اقتصاد دیجیتال، نیروگاه های خورشیدی و حوزه دانش‌بنیان در برنامه‌های یزد

تقویت اقتصاد دیجیتال، نیروگاه های خورشیدی و حوزه دانش‌بنیان در برنامه‌های یزد
2024-11-24T11:07:26+03:30
یزد - استاندار یزد از بازنگری جزئی در برنامه‌های استان بر اساس سند آمایش خبر داد و گفت: در این بازنگری، سهم اقتصاد دیجیتال، خورشیدی و دانش‌بنیان برجسته‌تر...

نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در ساری برپا شد

نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در ساری برپا شد
2024-11-24T11:07:26+03:30
ساری- شانزدهمین نمایشگاه جهادگران علمی مازندران با هدف نمایش دستاوردها در ساری آغاز به کار کرد.

احتمال مرگ درنای سیبری وجود دارد

احتمال مرگ درنای سیبری وجود دارد
2024-11-24T11:07:25+03:30
ساری- مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به تاخیر مهاجرت درنای سیبری امید گفت: با توجه به کهولت سن احتمال مرگ آن وجود دارد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)