میرنیوز
از دیوار بزرگ گرگان، بعد از دیوار چین و سمیز آلمان به عنوان سومین دیوار دفاعی طولانی دنیا نام برده شده است. طول این دیوار حدود ۲۰۰ کیلومتر و عرض آن بین ۲ تا ۱۰ متر و ارتفاع آن نیز بین ۶ تا ۱۰ متر بوده که با مصالح آجر و خشت ساخته شده است.
پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت میدادند اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجامشده در سالهای اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و برای جلوگیری از هجوم اقوام شمالی احداث شده است.
این دیوار از روستای صفا ایشان شهرستان گمیشان در کرانه شرقی دریای خزر شروع شده و تا ارتفاعات بیلی کوه در محدوده شهرستان کلاله در شرق گلستان امتداد داشته است.
البته امروز دیگر بنای خاصی از این دیوار تاریخی و ۳۸ قلعهی بنا نهاده در کنار آن دیده نمیشود و بخش اعظم آنها از بین رفته و بخش کمی در زیر خاک مدفون است. تاکنون چند فصل کاوش باستانشناسی توسط تیم مشترک ایران و انگلیس انجام شده و بخشهایی از دیوار و قلعهها از دل خاک بیرون کشیده شده است.
مسئولان استان گلستان از سالیان گذشته به دنبال ثبت جهانی این اثر تاریخی ارزشمند که در سال ۱۳۷۸ به ثبت ملی رسیده، هستند. در حال حاضر نیز عزم جدی برای ثبت جهانی این اثر وجود دارد تا با این کار تعداد آثار جهانی ثبتی گلستان به عدد چهار برسد. تاکنون بافت تاریخی گرگان، جنگل هیرکانی و برج قابوس پیش از این در یونسکو به ثبت جهانی رسیده است.
هادی حقشناس، استاندار گلستان آذرماه امسال در دیدار با معاون وزیر میراث فرهنگی در گرگان، از تسریع در فرآیند ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان خبرداد و گفت که تاکنون سه اثر تاریخی استان به ثبت جهانی رسید و فرآیند ثبت دیوار دفاعی گرگان بهعنوان چهارمین اثر تاریخی منحصربهفرد استان نیز در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد که با کمک منابع استانی و منابع ملی در راستای اتمام نقشهبرداری و مستندسازی جهت تسریع در فرایند ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان تلاش خواهیم کرد.
محمدحسن طالبیان، معاون وزیر میراث فرهنگی نیز در این دیدار گفت که ثبت دیوار دفاعی گرگان با قدمت چند هزار ساله در فهرست جهانی یونسکو با وجود برخی موانع داخلی کار دشواری نیست.
البته طالبان این را نیز گفت که تلاش بیشتر برای مدیریت و حفاظت از بقایای این دیوار تاریخی میتواند توجیه خوب و قابل قبولی برای یونسکو در مسیر ثبت جهانی این اثر باشد.
وی همچنین به این موضوع اشاره کرد که دیوار دفاعی گرگان در لیست موقت ثبت فهرست یونسکو قرار دارد و تصویب نهایی آن نیازمند نقشهبرداری اصولی است.
طالبیان در خصوص آخرین اقدامات صورت گرفته هم گفت که ۲۰ میلیارد ریال از هزینه موردنیاز نقشهبرداری دیوار دفاعی گرگان تأمینشده ولی اتمام آن نیازمند اعتبار بیشتر است.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان در گفتوگو با ایسنا در خصوص پیگیری ثبت جهانی دیوار تاریخی گرگان، گفت: برای پیگیری ثبت جهانی یک اثر باید ابتدا پرونده آن تکمیل شود. تکمیل پرونده ثبت جهانی دیوار تاریخی گرگان نیاز به تهیه نقشه دیوار دارد.
احمد تجری خاطرنشان کرد: از حدود ۵۰ سال قبل تاکنون هیچ نقشهبرداری از دیوار دفاعی گرگان انجام نشده است. با پیگیری که از سوی مسئولان استان انجام شد، در حال حاضر هواپیمای نقشهبردار در استان حضور دارد و در حال انجام نقشهبرداری هوایی است که تا دو سه هفته آینده به اتمام میرسد.
وی بیان کرد: پیشبینی میکنیم تا تابستان سال آینده پرونده ثبت جهانی دیوار تاریخی گرگان تکمیل شود تا پیگیریها برای ثبت جهانی این بنا انجام گیرد.
تجری به سهمیه محدود سالانه هر کشور در یونسکو اشاره کرد و گفت که اگر اقدامات برای تکمیل پرونده زودتر انجام میگرفت، در سرعت ثبت جهانی این اثر تسریع میشد.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان تصریح کرد: در صورت فراهم شدن برخی امکانات و معرفی بهتر این بنای ارزشمند چند هزار ساله، شاهد جذب گردشگران داخلی و خارجی و رونق اقتصادی خواهیم بود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصادف در اتوبان کرج- قزوین دو فوتی و دو مصدوم بر جا گذاشت
نیم ضریح حرم حضرت علی (ع) در البرز رونمایی شد
ماموریت ناوگروه ۸۶ نقطه عطف تاریخ دریایی جمهوری اسلامی است
ترافیک در برخی نقاط آزادراهی البرز سنگین است
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شوند
تصادف تریلی و اتوبوس در محور گرمسار_آرادان/ ۲۰ نفر مصدوم شدند
تصویربرداری از یک قلاده «گربه پالاس» در «تنگه واشی» فیروزکوه
شهر زنجان سومین مرکز سرد کشور ثبت شد
استان کرمان مملو از فرصتهای خوب برای رشد و توسعه است
کلنگ زنی مزرعه پنل خورشیدی در گمیشان
برگزاری راهپیمایی جمعههای خشم در سراسر خوزستان
برخورد کامیون حمل شیر و پراید در خراسان شمالی۲ مجروح داشت
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شود
وزیر میراث فرهنگی: توسعه زیرساخت های گردشگری؛ «بوموسی» قطب گردشگری داخلی می شود
تردد در راه های مازندران روان است
برنامههای هشتاد و هفتمین سالگرد شهادت آیتالله مدرس تشریح شد
مقرّ «کنفدراسیون کبدی آسیا» در ایران افتتاح میشود
زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواقهای موضوعی میشود
املش لرزید
وزیر میراث فرهنگی: سهم پایین ایران از گردشگری؛ فقط ۴۰ درصد آثار باستانی ثبت شده است
قدرت جبهه مقاومت سبب شکست صهیونیستها و آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد/ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
اعتکاف کانون تربیت نسل جهادی و احیا کننده مساجد است
اختلاف مسوولان رژیم صهیونیستی با آمریکا سبب آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد؛ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
تبدیل ایران به هاب انرژی؛ سوآپ نفتی احیا می شود
تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه ۶ ماهه
دستگیری یک عضو شورای شهر گلستان؛ ۲کارمند شهرداری و ۲ دلال هم بازداشت شدند
تصویب منطقه گردشگری سبب جهش در کلاردشت می شود
ارسال کمکهای مردمی توسط آستان قدس رضوی به مردم مظلوم لبنان