میرنیوز
گرچه بالاخره روی وضعیت کرونایی اراک زرد شد و این تغییر کمی حال مردم را بهتر کرد، اما در این میان زرد شدن آسمان اراک بر اثر تجمیع آلاینده ها به قول امروزی ها حال اراکی ها را گرفت، این همان زرد بدرنگی بود که اصلا منتظرش نبودیم.
این روزها موضوع آلودگی هوا و مازوت سوزی برخی صنایع به مسئله بزرگی در کلانشهرهای کشور و بحثی داغ در میان مردم تبدیل شده و آسمان های آبی حالا رنگ زرد به خود گرفته و گویی بیمار شده اند.
به دلیل مشکلات جدی ایجاد شده در حوزه تامین گاز مورد نیاز در نیروگاه ها، اغلب این مجموعه های صنعتی بزرگ در مدار استفاده از سوخت مازوت قرار گرفته اند و نیروگاه حرارتی شازند نیز از این قاعده مستثنی نبوده و گفته می شود که از ۲۱ آذر ۹۹ رسما مصرف مازوت را آغاز کرده و امروز که هفهم دی ماه است، مازوت سوزی همچنان ادامه دارد، هرچند آنگونه که استاندار گفته مصرف مازوت در این واحد صنعتی به روزی دو میلیون لیتر محدود شده است، سوختی که خروجی آن دود زرد رنگی است که چهره اراک را زرد و کدر کرده است.
تمایلی به سوزاندن مازوت نداریم
بیژن زنگنه وزیر نفت، ۱۴ دی ماه در جلسه مدیریت مصرف سوخت زمستانی کشور که با حضور وزرای کشور و نیرو برگزار شد، با اشاره به اینکه برخی استانداران درخواست می کنند که استان آنها از مصرف مازوت مستثنا شود، بیان کرد: مهمترین خواسته ما این است که مصرف مازوت از ۱۸۰ میلیون لیتر با تدابیر خاص خود افزایش پیدا نکند و از همکاران در صنعت برق می خواهیم که با تدابیر لازم این موضوع را رعایت کنند.
وی تاکید کرد: مصرف سوخت در ادارات موضوع مهمی است. بی تردید باید این مصرف مدیریت شود، تمایل نداریم که از سوخت مازوت استفاده کنیم، اما در نقاطی مجبور به این کار هستیم.
به گزارش ایسنا، به هرحال چه دولت و وزارت نفت تمایل داشته باشند و چه نداشته باشند در شرایط کنونی نیروگاه حرارتی شازند روزانه دو میلیون لیتر مازوت مصرف می کند و همین سوخت، باعث ورود گوگرد بسیار بالایی به محیط می شود و قطعا عواقب زیست محیطی و بهداشتی و سلامت بسیاری را به همراه خواهد داشت.
از طرفی طبق گفته رضا میرزایی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در جلسه کارگروه طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک، مازوت مصرفی در نیروگاه شازند کیفیت پایینی دارد، بر این اساس مصرف این میزان مازوت بی کیفیت عواقب و آسیب های فراوانی را به اراک و منطقه تحمیل می کند و مشخص نیست که چه زمانی این شرایط خاتمه یابد.
۱۰ روز آلودگی مداوم
رییس مرکز پایش و کنترل کیفیت هوای کلانشهر اراک در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه امروز تاکنون ۱۰ روز آلوده را پشت سر گذاشته است، گفت: تعداد روزهای ناسالم در اراک از ابتدای سال ۹۹ تاکنون به ۳۴ رسیده است که ۳۲ روز برای گروه های حساس و دو روز برای تمام گروه های سنی ناسالم به ثبت رسیده است.
علیرضا محرابیان تصریح کرد: متاسفانه به دلیل وقوع پدیده اینورژن و استفاده از سوخت مایع در برخی از صنایع استان از جمله نیروگاه حرارتی شازند، کیفیت هوا نامطلوب شده است، به طوری که عموما از ۷ صبح تا ۱۴ شاهد اوج آلودگی هستیم و در عصر میزان آلودگی کاهش می یابد.
۱۲ دی، آلوده ترین روز اراک/مازوت نیروگاه سولفور بالایی دارد
وی با اشاره به اینکه در روز دوازدهم دی ماه شاهد بیشترین میزان آلودگی در هوای اراک بودیم به طوری که شاخص کیفیت هوا از ۱۵۰ گذشت، گفت: عبور از شاخص ۱۵۰ حاکی از ناسالم بودن هوا برای تمامی گروه های سنی است که این آمار در دوازدهم دی ماه به ثبت رسید.
محرابیان در خصوص کیفیت مازوت مصرفی در نیروگاه شازند، اظهار کرد: سوخت مازوت جز سوخت های بی کیفیت است، اما متاسفانه سوختی که در نیروگاه شازند در حال استفاده است، درصد بالایی سولفور دارد، البته آنالیز ارسال شده از شرکت پخش فرآورده های نفتی به محیط زیست بیانگر این است که این سوخت سه درصد گوگرد دارد، اما به دلیل اختلافات موجود در آنالیزها و میزان گوگرد موجود در این سوخت، برای شفافیت هرچه بیشتر موضوع، مقداری از مازوت مصرفی جهت بررسی به تهران ارسال شده که هنوز جواب نهایی آنالیز و بررسی انجام شده اعلام نشده است.
وی با بیان اینکه آلودگی فعلی در تمام شهرهای صنعتی کشور و البته برخی شهرهای غیرصنعتی وجود دارد، افزود: معمولا در روزهای سرد سال، کلانشهرها با وضعیت آلودگی هوا مواجه هستند و طبق تجربه سال های گذشته به نظر می رسد که تا اواخر بهمن ماه با آلودگی هوا روبرو باشیم، اما در شرایط کنونی کاری که می توان انجام داد این است که از رفت و آمدهای غیر ضروری و استفاده از خودروهای تک سرنشین پرهیز کنیم و صنایع نیز در فصل سرد سال فعالیت خود را به حداقل برسانند.
رییس مرکز پایش و کنترل کیفیت هوای شهر اراک عامل اصلی آلودگی هوای این شهر را ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون و گوگرد دانست و تاکید کرد: با توجه به اینکه در این مرکز میزان دی اکسید گوگرد موجود در هوا نیز مورد رصد و بررسی قرار می دهد، در حال حاضر بخش عمده گوگرد موجود در هوا توسط نیروگاه شازند و بخش کمی توسط دیگر صنایع تولید می شود.
به گزارش ایسنا، داشتن هوای پاک از نیازهای اولیه مردم و حق شهروندی است و این روزها مردم اراک از بدیهی ترین و اولیه ترین حق خود محرومند و هیچ راهی هم برای فرار از این هوای آلوده ندارند جز اینکه مسئولان تصمیمی برای وضعیت کنونی نیروگاه شازند بگیرند.
آلودگی نیروگاه تاثیر مستقیمی بر اراک دارد/قول هایی که عملیاتی نشد
یک متخصص محیط زیست نیز در اینباره به ایسنا گفت: شهر اراک یکی از شهرهای مسطح کشور است که از سه طرف با رشته های کوه های مختلف محدود شده است. به دلیل شرایط خاص محیطی، اراک بسیار مستعد آلودگی است و به شدت تحت تاثیر هرگونه آلودگی قرار می گیرد و در واقع یکی از مهمترین منابع تولید آلودگی در اراک، واحدهای صنعتی هستند.
دکتر سیاوش آقاخانی با اشاره به نیروگاه حرارتی شازند به عنوان یکی از مهمترین صنایع آلاینده که تاثیر مستقیمی بر روی وضعیت آلودگی هوای شهر اراک دارد، گفت: سوخت مصرفی اصلی این مجموعه صنعتی در ابتدای احداث آن در سال ۸۰، سوخت مازوت بوده است و طی سال های اخیر با فشارهای فعالان محیط زیست در سفر استانی رییس جمهور، دکتر روحانی رسما به مردم شهر اراک قول دادند که این شهر دیگر در گیر آلودگی با مازوت نمی شود.
پلمب شیر مازوت نیروگاه شفاهی بود
وی تصریح کرد: رییس جمهوری قول دادند که سوخت نیروگاه شازند، نه فقط تا پایان دولت دوازدهم، که برای همیشه گاز خواهد بود و مردم روی این قول بسیار حساب کردند.
این فعال محیط زیست با اشاره به قول استاندار مرکزی در فروردین ماه سال ۹۹، گفت: در ابتدای سال جاری نیز استاندار مرکزی از پلمب خط مازوت نیروگاه شازند خبر داد، اما متاسفانه از ۲۱ آذرماه ۹۹ نیروگاه حرارتی شازند، مجددا شروع به سوزاندن مازوت کرد.
وی با تاکید بر اینکه رقم اولیه استفاده از مازوت در نیروگاه بسیار بیشتر از دو میلیون لیتر فعلی بود، گفت: با فشاری که فعالان محیط زیست وارد کردند جلسه اضطراری کارگروه کاهش آلودگی هوا اراک برگزار و مجوز مصرف دو میلیون لیتر صادر شد ولی در مجموع انتقاد از این است که قول های داده شده محقق نشدند.
تخلیه ۲۵۰ تا ۴۰۰ تن گوگرد روی سر اراک
آقاخانی بیان کرد: در مجموع امروز روزانه دو میلیون لیتر مازوت در نیروگاه شازند سوزانده می شود و بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ تن آلودگی گوگرد و ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون و کمتر از ۱۰ میکرون، منوکسید کربن و انواع اکسیدهای نیتروژن وارد هوای شهر اراک می شود چراکه جهت باد از سمت نیروگاه به سمت شهر اراک است که مسلما عواقب بدی را به همراه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه مسلما این حجم آلودگی انواع بیماری ها مانند بیماری های خونی، ریوی و مشکلات استخوانی را رقم خواهد زد که شاید کمترین اثرات آلودگی باشند و در واقع این مباحث اثرات کوتاه مدت آلودگی مازوت به شمار می رود، افزود: در کنار ورود این حجم آلودگی در هوا، شاهد آلودگی خاک ناشی از ورود انواع فلزات سنگین به خاک مناطق اطراف نیروگاه حرارتی شازند هستیم که طی سال آینده این آلودگی وارد آب زیرزمینی می شود و روستاهایی که تحت تاثیر مستقیم مازوت و آلودگی خاک هستند با مشکلات جدی در تولیدات خود مانند سبزیجات و میوه جات روبرو می شوند. این آلودگی پیامدهای بدی برای آب، خاک و محصولات کشاورزی و غذایی منطقه در سال های آینده خواهد داشت.
ضرورت تامین گاز و بروزرسانی طرح جامع کاهش آلودگی
مدیرعامل موسسه زیست محیطی کیمیای سبز اراک، مهمترین مطالبه سازمان های مردم نهاد و شهروندان اراکی را اجرای تعهد رییس جمهوری درخصوص توقف همیشگی مصرف مازوت در نیروگاه شازند دانست و گفت: در شهرهای بزرگی مانند تهران و اصفهان، مازوت سوزانده نمی شود، اما مردم اراک و شمار زیادی از مردم شهرهای اطراف تحت تاثیر این آلودگی قرار دارند. مطالبه شفاف سازمان های مردم نهاد و مردم این است که گاز مورد نیاز نیروگاه حرارتی شازند در کوتاه مدت تامین شود و در گام دوم بروزرسانی طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر اراک و انجام مجموعه اقدامات لازم در راستای کاهش آلودگی هوای این کلانشهر است.
وی با اشاره به انواع منابع آلاینده در اراک همچون تردد خودروها، منابع آلاینده خانگی، آلودگی های جدید مانند زباله سوزی و بارگذاری واحدهای صنعتی جدید، اظهار کرد: در حال حاضر فقط آلاینده های عمومی مورد رصد قرار می گیرند، ولی برخی واحدهای صنعتی آلودگی های خاصی را وارد محیط می کنند به همین دلیل لازم است که شبکه پایش شهر اراک تکمیل شود. اگر این آلاینده های خاص سنجیده شوند شاید مشخص شود که وضعیت آلودگی این کلانشهر بدتر از آنچه فکر می کنیم است.
به گزارش ایسنا، سازمان هواشناسی پایان هفته ای همراه با آلودگی بیشتر را برای اراک پیش بینی کرده است چراکه نیروگاه و پالایشگاه شازند همچنان در حال مصرف مازوت هستند، از طرفی بارندگی یا وزش بادی هم پیش رو نیست تا بلکه بواسطه عوامل طبیعی تا حدودی وضعیت هوای اراک تلطیف شود و شاید لازم باشد حداقل با توجه به پیش بینی این سازمان، ادارات، فعالیت ها و خدمات برای روزهای پایانی هفته جاری تعطیل شوند و مردم با ماندن در خانه بتوانند از عوارض و عواقب خطرناک این آلودگی ها در امان بمانند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند
بسیج تبدیل به حرکتی جهانی شده است
ورزشکاران ناشنوا در استان تهران صاحب سالن تخصصی می شوند
فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه شدت می گیرد
فعالیت معدن گنجه رودبار تا اطلاع ثانوی متوقف شد
کشف یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ورامین
ورود دستگاه قضائی به آلودگی مزارع پرورش میگوی هرمزگان
دستگاه قضایی به حادثه فوت کارگر کارخانه قند مغان ورود کرد
انبارهای اموال تملیکی کردستان تعیین تکلیف شوند
انفجار در معدن گنجه رودبار مصدومی نداشته است
کشف کارگاهی با یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ور
دشمنان از اشاعه تفکر بسیجی به سایر کشورها هراس دارند
۱۲۰ هزار دست لباس گرم و ۵ هزار پتو در پویش ملی «هبه» جمع آوری شد
رئیس هیئت گلف استان خراسان رضوی انتخاب شد
جبهه مقاومت ناحیه امنی برای کشور ایجاد کرده است
ترویج تفکر شهید فخری زاده برای کشور سازنده است
حضور ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی در اجلاس وزرای خارجه اکو
حضرت زهرا (س) نمونه بارز تبیین مقام الهی و ارتباط با خداوند است
۳۶ قطعه سکه بهار آزادی در هنگ مرزی تایباد کشف شد
کوهنوردان از صعود به ارتفاعات پایتخت اجتناب کنند
امام جمعه قم: بانوان در اسلام از جایگاه والایی برخوردار هستند
علت مسمومیت اهالی و دانش آموزان دهستان ویژنان در دست بررسی است
تفکر بسیجی گرهگشای مشکلات است
بوشهر پایلوت پژوهش اقتصادکرانه و پسکرانه شد
خبرنگاران مهر در اختتامیه جشنواره ۳۵ تئاتر کردستان تجلیل شدند
تولید انرژی برق در نیروگاه نکا از ۶.۷ میلیارد کیلووات گذشت
کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی به آذربایجان غربی رسید
محور اصلی طرح جامع زیارت باید مشهد و حرم امام رضا(ع) باشد
ساخت پروژه پل زیرگذر نواب چالوس ۶۰ درصد پیشرفت کرد