میرنیوز
سال نو روزی است که آغاز یک سال گاهشماری جدید را رقم میزند؛ در بسیاری از فرهنگها، این رویداد را به مناسبت پایان سال قدیم و شروع سال جدید جشن میگیرند. سال جدید از گاهشماری میلادی در یک ژانویه اتفاق میافتد و سی و یکمین روز دسامبر، شب سال نوی میلادی و فردای آن روز مبنای شروع سال جدید برای افراد بسیاری در سراسر دنیا است.
عمران مرادی -مدرس و پژوهشگر در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه گاهشماری های مختلفی با مبنا و قوانین متفاوت در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرند، به توضیح گاه شماری میلادی پرداخت و اظهار کرد: سال ۲۰۲۱ میلادی بر مبنای گاه شماری میلادی از ۱۲ دی آغاز می شود و روز جمعه، اولین روز ژانویه در سال جدید است. بر اساس تقویم میلادی، آخرین روز دسامبر (۳۱ دسامبر) در ساعت ۱۲ شب آغاز سال نو است.
وی با بیان اینکه سال نو به روزی گفته می شود که آغاز یک سال گاه شماری جدید است و در این قالب سال شمار تقویم مشخص می شود، افزود: بسیاری از فرهنگ ها پایان سال قدیم و شروع سال جدید را جشن می گیرند که این آیین در فرهنگ ها و سنت های مختلف از دوران باستان باقی مانده و رواج دارد. برای مثال در ایران روز نخست فروردین آغاز سال نو است که در کشورهایی که از تقویم خورشیدی ایرانی استفاده می کنند، مانند افغانستان، تاجیکستان و برخی کشورهای آسیای جنوبی این روز شروع سال جدید است.
استفاده بیش از ۹۵ درصد کشورهای جهان از گاه شماری میلادی
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با تاکید براینکه سال نو میلادی هر سال در یکم ژانویه اتفاق می افتد، تصریح کرد: گاه شماری میلادی یا تقویم میلادی یک گاه شماری با ریشه مسیحی است که بیشترین استفاده را در دنیا دارد و بیش از ۹۵ درصد کشورهای جهان از آن استفاده می شود.
مرادی توضیح داد: مبنای تقویم میلادی مبدا میلاد مسیح است و برای نخستین بار در اول ژانویه ۱۶۰۰ میلادی در اسکاتلند اعلام شد و پس از کبیسه گیری و انجام اصلاحات در سال ۱۵۸۲ میلادی به دستور گریگوری اعلام شد که به گاه شماری گریگوری نیز معروف است، اما در ایران و کشورهای عربی به آن تقویم میلادی میگویند.
این مدرس و پژوهشگر نجوم با بیان اینکه گاهشماری گریگوری ابتدا در میان کشورهای کاتولیک اروپا و سپس در میان پروتستانها و ارتدکسها پذیرفتهشد، توضیح داد: در میان کشورهای اروپای یونان در سال ۱۹۲۳ آخرین کشوری بود که این تقویم را پذیرفت. امروزه در اکثر کشورهای جهان، حتی برخی کشورهای اسلامی، گاهشماری میلادی بهعنوان تقویم رسمی شناخته میشود.
وی افزود: برای مثال مصر در سال ۱۸۷۵، ترکیه در سال ۱۹۲۵ و حتی عربستان از سال ۲۰۱۶ این تقویم را به عنوان تقویم رسمی انتخاب کرده اند. البته برخی کشورهای دیگر همچون ایران این تقویم را مبنای خود قرار نداده اند و تقویم مختص خود را دارند.
یکی از تفاوت های تقویم میلادی با خورشیدی در تعداد روزهای هر ماه است
مرادی توضیح داد: گاه شماری خورشیدی که در ایران مبنای سال نو است و تقویم ایرانی ناشی از آن است دقیقا منطبق بر حرکت های ظاهری خورشید و یا حرکت انتقالی زمین به دور خورشید است. در این تقویم به دلیل اینکه کاملا بر مبنای نجوم است، ساعت های آغاز سال متغیر می شود. گاه شماری قمری نیز که مورد استفاده کشورهای عربی است و اکنون در آیین های دین اسلام استفاده می شود، بر پایه تشکیل هلال ماه و مبدا آن هجرت پیامبر(ص) از مکه به مدینه است.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان یادآور شد: گاه شماری قمری با گاه شماری خورشیدی متفاوت است. به این دلیل که تعداد روزهای سال خورشیدی بیشتر از تعداد روزهای قمری است. تعداد روزهای ۱۲ ماه قمری ۳۵۴.۳۶۷ روز است، درحالی که تعداد روزهای تقویم خورشیدی ۳۵۶ روز است.
مرادی در توضیح تقویم گریگوری یا میلادی گفت: ۱۲ ماه به نام های ژانویه، فوریه، مارس(مارچ)، آوریل(اپریل)، مه(می)، ژوئن (جون)، ژوئیه (جولای)، اوت (آگوست)، سپتامبر، اکتبر، نوامبر و دسامبر را شامل می شود که تفاوت تقویم میلادی با خورشیدی در تعداد روزهای هر ماه است. در تقویم خورشیدی ۶ ماه نخست سال ۳۱ روز و ۶ ماه دوم ۳۰ روز هستند، اما تعداد روزها در تقویم میلادی بدون هیچ ترتیب خاصی متفاوت است.
وی افزود: ژانویه ۳۱، فوریه ۲۸ یا ۲۹ روز، مارس ۳۱ روز، آوریل ۳۰ روز، می ۳۱ روز، ژوئن ۳۰ روز، ژوئیه ۳۱ روز، اوت ۳۱ روز، سپتامبر ۳۰ روز، اکتبر ۳۱، نوامبر ۳۰ و دسامبر ۳۱ روز است.
آغاز سال میلادی از نظر نجومی زمان مناسب و دقیقی برای شروع سال نیست
این مدرس نجوم با اشاره به پراکندگی تعداد روزها در ماه های مختلف میلادی گفت: گاه شماری میلادی نقایصی دارد. یکی اینکه اختلاف نظر در فرقه های مسیحی در مورد میلاد حضرت مسیح وجود دارد و همچنین باتوجه به اینکه اول ژانویه برابر ۱۰ یا ۱۱ دی ماه شروع سال است، این تاریخ از نظر نجومی مبنای خاصی ندارد و در واقع از لحاظ حرکت انتقالی زمین و در مقایسه با سرآغاز گاه شماری های معتبر جهان برای آغاز سال مناسب نیست، یعنی از نظر نجومی این موقع از سال زمان مناسب و موقعیت جالب و دقیقی برای شروع سال نیست.
به گفته مرادی روز نخست سال نوی میلادی تقریبا مصادف با اوایل زمستان در نیمکره شمالی و اوایل تابستان در نیمکره جنوبی است و به دلیل اینکه مبنای مشخص و دقیقی در نجوم ندارد اشکالات بزرگی در تقویم ایجاد می شود. از جمله اینکه در مقایسه با سال مالی منطبق با سال میلادی نیست و گاه شماری میلادی با وضعیت فصل ها و موقعیت خاص زمین مانند اعتدالین و انقلابین همخوانی ندارد.
سرآغاز سال و ماه ها در گاه شماری میلادی کاملا قراردادی است
وی تاکید کرد: نکته مهم دیگر در تقویم میلادی این است که سرآغاز سال و ماه ها در گاه شماری میلادی کاملا قراردادی است و اصلا با مسایل نجومی و حرکت زمین برابر نیست. در تقویم ایرانی حتی ثانیه اساس حرکت زمین مشخص می شود و آغاز سال در سال های مختلف در زمان های مختلف رخ می دهد که بسته به حرکت زمین است و قراردادی نیست و بر مبنای حرکت واقعی و طبیعی زمین است، اما در مورد سال میلادی شب آخرین روز ۳۱ دسامبر ساعت 12 را لحظه تحویل سال می دانند که مبنای خاصی ندارد و اتفاق نجومی خاصی رخ نمی دهد.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با بیان اینکه در طول تاریخ دانشمندان سعی کردند این مشکلات را رفع کنند، اما چون بر مبنای قرارداد است نمی توانند کاری انجام دهند، تصریح کرد: این گاه شماری ایام مذهبی را دقیق مشخص نمی کند. برای مثال زمان دقیق عید پاک مشخص نیست. در زمان هایی بحث جایگزینی آن مطرح شد، اما تصویب نشده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
افتتاح پروژه نوسازی باند فرودگاه کرمانشاه در هفته آینده
حریق جنگلهای رودبار مهار شد
راهبرد دشمن در جنگ نرم ترویج ناامیدی در بین مردم است
هدیه رهبر معظم انقلاب به ملیپوش والیبال نشسته قم اهدا شد
فعالیتهای تجاری و مسافری در مرز خسروی با حالت عادی دنبال میشود
تعبیر الهامی از مربی های دوشنبه ای؛ نساجی خوب بازی کرد
استاندار جدید قزوین را بیشتر بشناسید
مداحان در ایجاد پیوند میان مردم و مکتب اهل بیت(ع) وظیفه مهمی دارند
حضرت فاطمه(س) از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است
استاندار جدید مازندران را بیشتر بشناسیم
«کولیوند» استاندار سمنان شد
استاندار جدید سمنان را بیشتر بشناسید
تصادف زنجیرهای در قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت
صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا از کریدور کشورهای حاشیه خزر
۹۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد آزادسازی شد
پلمب ۷ واحد صنفی کرمان به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز
تشییع پنج شهید گمنام در استان مرکزی
بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در آذربایجان غربی احیا شد
هشدار مدیریت بحران خوزستان برای تقویت سامانه بارشی
آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی کرمانشاه
۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد قطع شد
۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی در قالب قرارگاه کوثر در ارومیه اجرا شد
مقاومت و اربعین به گفتمان تبدیل شود
کیفیت هوای استان البرز به وضع اضطرار رسید
طرح مردمیاری ارتش برای دانشآموزان بجستانی آغاز شد
بازگشایی راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر در اصفهان
دو قلاده پلنگ در قاب دوربین محیط بانان طالقان ثبت شد
۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع در ارومیه اجرا شد
زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل میشود
جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد