میرنیوز
باوجود اینکه در مناطق کردنشین ایران همچون کرمانشاه و کردستان و ایلام آش هایی با نام های مشابه پخت میشوند، اما دستور پخت خیلی از این آشها از هم متفاوت است و هرکدام طعم خاص خود را دارند، مثل آش شلمین.
طعم بی نظیر ترش و ملس آش شلمینی که توسط زنان هنرمند دالاهوی کرمانشاه پخت می شود را شاید نشود در هیچ کجای دیگر دنیا چشید.
یک بانوی فعال حوزه گردشگری قدمت آش شلمین دالاهو را حدود 300 سال می داند و در گفت و گو با ایسنا درباره این آش ثبت ملی شده میگوید: تمام مواد اولیه برای پخت این آش قدیمی محصولاتی است که از مزارع و باغات منطقه دالاهو برداشت می شود.
فلوریا نظری درباره نحوه درست کردن شلمین برای پخت این آش هم چنین می گوید: معمولا از اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز زنان منطقه دالاهو برای پخت آشی خوشمزه در روزهای سرد زمستانی دست به کار می شوند. در این مدت زنان این منطقه میوه هایی همچون انواع انگور، انار، سیب و به و نیز شلم(نوعی شلغم) و گوجه را از مزارع و باغاتشان جمع آوری می کنند و سپس عصاره انار و انگورها را می گیرند و به و سیب و شلم و گوجه را هم رنده می کنند و بعد از آن به مدت هفت تا 10 روز می گذارند که این عصاره بماند و ترش شود.
از یکی دو روز مانده به ترش شدن این عصاره ها، مقداری گندم را به آسیاب می برند و آنجا نیم کوب می کنند و می گذارند تا کمی پخت شود. گندم ها را از صافی عبور می دهند و با عصاره های ترش شده مخلوط می کنند و می گذارند تا هفت روز دیگر بماند.
بعد از هفت روز که مواد کمی سفت شد، سفره ای را روی پشت بام پهن می کنند و به اندازه کف یک دست مواد را برمی دارند و روی سفره ها می چینند و چند روز می گذارند تا کامل خشک شود.
شلمین ها را بعد از خشک شدن جمع کرده و نگهداری می کنند تا زمانی که فصل سرد سال از راه برسد.
او ادامه میدهد: زنان منطقه دالاهو در برخی از روزهای زمستان که هوا سرد میشود، برای وعده ناهار خانواده چند شلمین را بر می دارند و در قابلمه ای می ریزند، نمک و ادویه و آب، چند تکه سبزی شلمین خشک شده و نصف پیمانه نخود و یک پیمانه عدس را هم به آن اضافه می کنند تا خوب پخته شوند. البته برخی ها هم عادت دارند به این آش خوشمزه ترش و ملس مقداری مغز گردو و برگ قیسی و کشمش هم اضافه کنند و در آخر که همه مواد پخت شد آن را پیازداغ می کنند.
پخت این آش حدود دو ساعتی طول می کشد و در نهایت آشی به رنگ زرشکی خوشرنگ با طعمی بی نظیر خواهیم داشت.
مدیر اقامتگاه بوم گردی میلکان در ادامه صحبت هایش این سبک از درست کردن آش شلمین را تنها منحصر به منطقه دالاهوی کرمانشاه می داند و می گوید: در دیگر شهرهای کردنشین هم شلمین را درست می کنند، اما بجای عصاره هفت میوه از دوغ استفاده می شود و همین مسئله باعث شده تا شلمین دالاهو منحصربفرد باشد.
وی در ادامه از خواص درمانی این آش محلی هم می گوید و توضیح می دهد: مردم محلی از این آش برای بهبود روند درمان آنفلوآنزا و بیماری های عفونی و ویروسی که در فصل سرد سال شایع است، نیز استفاده می کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اختصاصی| حمایت جبهه ایستادگی ایران اسلامی زنجان از لیست شورای ائتلاف
رئیس دیوان عدالت اداری: قوه قضائیه استقلال وکلا را در هر زمان به رسمیت میشناسد
دستگیری اکرم لاهوری تروریست + جزئیات
لیست شورای ائتلاف برای انتخابات مجلس خبرگان و شورای اسلامی در همدان + اسامی
محکوم مالی فراری هنگام خروج غیرقانونی از کشور بازداشت شد + جزئیات
دغدغههای نخبگان خراسان جنوبی با نامزد انتخابات خبرگان رهبری + تصاویر
رئیسی: امیدواریم مجلس قوی برای پشتیبانی از مردم و کمک به دولت تشکیل شود
رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر(عج) زنجان/ "روشن شود جهانی؛ وقتی که تو بیایی"
تب تند رقابتهای انتخاباتی در اصفهان/ تشکیل ائتلاف بانوان و ائتلاف آبی نظرها را جلب کرد
تخریب یادگار ساسانیان در فسا/ نابودی تلِ قلعۀ پل فَسای شیراز همچنان دنباله دارد! + تصاویر
گلایه کاندیداهای زنجان از تخلف تبلیغاتی برخی نامزدها
وزیر اقتصاد: نرخ ارز در بازار آزاد را به رسمیت نمیشناسیم/ سرمایهگذاری خارجی به ۱۰ میلیارد دلار میرسد
۲۱ تروریست و عناصر معاند در اصفهان دستگیر شدند/ کشف ۵۵ بمب دستساز/ بازداشت ۲۲ قاچاقچی داروهای حساس
۸ تروریست در آستانه راهپیمایی ۲۲ بهمن در اصفهان دستگیر شدند/ بازداشت ۲۲ قاچاقچی داروهای حساس
امام جمعه موقت بوشهر: چرا دشمنان مردم را از مشارکت گسترده در انتخابات منع میکنند؟
اهمیت حضور در انتخابات از زبان امام جمعه زاهدان/ نگذارید دیگران جای شما تصمیم غلط بگیرند
عیدی سپاه به مردم فارس در عید بزرگ نیمه شعبان/ افتتاح طرحهای عمرانی و محرومیتزدایی
امام جمعه موقت سنندج: همه اقشار پای صندوق بیایند/ مطالبه کردستانیها از نمایندگان مجلس
فهرست نهایی نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی در بوشهر اعلام شد
مهدی طغیانی: مجلس یازدهم نمایشی نبود/ اصفهان از فضای کنونی متضرر خواهد شد
جانشین فرمانده کل سپاه: اجازه نمیدهیم آمریکا و دشمنان اشتباه محاسباتی دیگری علیه ایران انجام دهند
سرلشکر سلامی: ۱۱ اسفند با دشمنان اتمام حجت میکنیم/ مردم در انتخابات مشت محکم دیگری به دهان معاندان میزنند
دادستان کل کشور: رویکرد قضات در صدور رأی "اصلاحی و تربیتی" باشد
وزیر اقتصاد: بر خروج از چالش رکود تورمی دهه ۹۰ متمرکز شدهایم/ ورود ایران به مرحله جدید رشد تولید
حال و هوای "منتظران مهدی" در قم و جمکران/ همه برای "حضرت صاحبالزمان (عج)" به خط شدهاند
سرلشکر سلامی: پاسخ توطئههای دشمن را در پای صندوقهای رأی میدهیم
آیتالله حسینیبوشهری: مردم ایران با مشارکت گسترده مطمئناً پشتیبان انقلاب خواهند بود
خلبان واحدی: نیروی هوایی ارتش روزآمد شد/ باید بیش از پیش هوشیار، آماده و آگاه باشیم
علی سعیدی: انتخابات زمان تسویه حساب نیست/ ایرانیها مصالح شخصی را به مصالح عالی انقلاب گره نمیزنند
روایت تسنیم از نخستین روز انتخاباتی اصفهان/ از تأخیر شانا در اعلام لیست تا حضور حداکثر بانوان کاندیدا