میرنیوز
محمد سیاری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در استان اصفهان ۳۵ محدوده مطالعاتی (دشت) داریم که متولی آنها شرکت آب منطقه ای اصفهان است، اظهار کرد: از این تعداد به دلیل افت مستمر آب های زیرزمینی ۲۷ دشت ممنوعه و ۸ دشت منطقه آزاد هستند که ۷ محدوده در مناطق کویری شرق اصفهان شامل انارک، نایین، خور-فرخی، بیاضه، چوپانان، جندق، گاوخونی قرار دارند و محدوده بختیاری نیز در مناطق کوهستانی غرب اصفهان واقع است.
وی افزود: از ۲۷ دشت ممنوعه، ۱۰ محدوده شامل اصفهان- برخوار، مورچه خورت، نجف آباد، دامنه-داران، مهیار شمالی و مهیار جنوبی-دشت آسمان، اردستان، گلپایگان، کاشان، باد-خالدآباد در شرایط بحرانی قرار داشته و دشت های ممنوعه بحرانی بوده و اکنون درگیر پدیده فرونشست هستند.
کسر مخزن ۱۲ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی در استان
کارشناس مطالعات آب های زیرزمینی دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان با اشاره به آخرین آمار تا پایان سال آبی ۹۹-۹۸، اظهار کرد: بیشترین افت دشت ها مربوط به مهیار شمالی بوده که در یک بازه ۳۹ ساله، ۴۷.۴۳ متر افت سطح آب داشته است، همچنین دشت دامنه-داران نیز در بازه زمانی ۳۷ ساله، افت تجمعی ۳۵.۰۳ متر آب را داشته و دشت اصفهان - برخوار نیز در بازه ۳۸ ساله، ۳۵.۵۳ متر افت تجمعی آب داشته است.
وی با بیان اینکه متوسط افت سالانه آب های زیرزمینی استان اصفهان حدود ۳۷ سانتی متر است، افزود: متوسط سالانه کسر مخزن آب های زیرزمینی استان ۳۵۹ میلیون مترمکعب بوده که منجر به کسر مخزن معادل حدود ۱۲ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی در استان شده است.
سیاری در خصوص پدیده فرونشست، گفت: علت اصلی فرونشست، افت سطح آب زیرزمینی است، همچنین عواملی چون ضخامت زیاد آبرفت، دانه بندی ریز و عمدتا رسی تا سیلتی رسوبات زیرسطحی و گاها وجود سنگ های انحلال پذیر (با قابلیت کارستی شدن) در بستر رسوبات، بر پتانسیل و شدت فرونشست تاثیرگذار هستند.
وی توضیح داد: زمانی که فرونشست شروع می شود، فضاهای خالی که قبلا توسط آب پر بوده و اکنون در اثر افت سطح آب زیرزمینی خالی شده است، بر اثر فشار وزن لایه های بالایی کوچک و کوچکتر می شوند. به عبارتی با فشرده شدن لایه های زیرین پدیده فرونشست اتفاق می افتد. در این شرایط در اصل مخزن ذخیره آب را از دست می دهیم و شروع فرونشست به معنای شروع مرگ آبخوان است. این مرگ تدریجی با تداوم تدریجی فرونشست ادامه می یابد. آثار فرونشست به صورت درز، ترک و شکاف بر روی زمین نمایان می شود.
آغاز فرونشست و مرگ تدریجی آبخوان
کارشناس مطالعات آب های زیرزمینی دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان با تاکید بر اینکه فرونشست، پدیده ای قابل برگشت نیست، توضیح داد: اگر دشتی که دچار فرونشست شد و دوباره در آن بارندگی شود، آب نمی تواند به همان حجم قبلی ذخیره شود، چراکه فضاهای خالی قبلی دیگر به همان اندازه وجود ندارند.
وی درباره اینکه در استان اصفهان چه تعداد آبخوان را از دست داده ایم، اظهار کرد: در هر منطقه ای که فرونشست آغاز شده، به نوعی مرگ تدریجی آبخوان شروع شده است.
وی درخصوص آخرین وضعیت فرونشست در دشت های مختلف اصفهان، اظهار کرد: شرکت آب منطقه ای متولی اندازه گیری سطح آب های زیرزمینی است و میزان افت آب زیرزمینی را گزارش می دهد، اما در مورد پایش نرخ فرونشست و ارزیابی اثرات و خطرپذیری آن سازمان نقشه برداری و زمین شناسی مراجع معتبر اظهار نظر هستند.
سیاری با بیان اینکه به طور متوسط نرخ سالانه فرونشست در دشت مهیار شمالی حدود ۱۱ سانتیمتر در سال و در دشت اصفهان-برخوار حدود ۷ تا ۱۵سانتیمتر در سال برآورد شده است، گفت: بیشترین میزان فرونشست زمین در اصفهان مربوط به نواحی شمالی و شرقی آن است.
وی ادامه داد: البته سازمان زمین شناسی در خصوص وضعیت پدیده فرونشست در دیگر دشت های استان همچون کاشان، اردستان و ... در حال بررسی است.
به سادگی نمی توان فرونشست را کنترل کنیم
کارشناس مطالعات آب های زیرزمینی دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان با ارزیابی وضعیت اصفهان در خصوص فرونشت، اظهار کرد: متاسفانه به سادگی نمی توان فرونشست را کنترل کنیم و زمانیکه شروع شد نمی توان با یک تصمیم و راهکار این پدیده را متوقف کرد، چراکه فرونشست به عنوان یک پدیده خزشی، به صورت زلزله خاموش و تدریجی شکل می گیرد.
وی افزود: اگر امروز برخی اقدامات برای جلوگیری از افت آب های زیرزمینی را آغاز کنیم چندین سال طول می کشد که بتوانیم آثار منفی فرونشست را متوقف کنیم و در مجموع مقابله با پدیده فرونشست نه تنها راهکار فوری ندارد، بلکه نیازمند برنامه ریزی درازمدت است، بنابراین باید به سمت کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی و همچنین تقویت تغذیه آبخوان ها برویم.
کشاورزی را کنترل نکنیم، نمی توان جلو آثار فرونشست را گرفت
سیاری با بیان اینکه متاسفانه به دلایلی امروز اولویت ما به سمت مسائل اجتماعی رفته است، اظهار کرد: از یک سو با خشکی زاینده رود، آبخوانی که از رودخانه تغذیه می شود را تحت فشار قرار می دهیم، از سوی دیگر با توجه به اینکه تامین آب شرب مردم در اولویت قرار دارد، با حفر چاه و برداشت از آن فشار مضاعف بر آبخوان ها وارد می کنیم که این موجب شروع فرونشست و ادامه روند این پدیده می شود.
عضو بنیاد ملی نخبگان گفت: خشکی زاینده رود، به عنوان یک منبع تغذیه کننده آبخوان، بر پدیده فرونشست دامن می زند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر بیشترین فشار از ناحیه کشاورزی بر آبخوان وارد است، چراکه بیش از ۹۰ درصد برداشت ها صرف کشاورزی می شود، گفت: در این شرایط باید با کنترل کشاورزی و کاهش مصرف آب در این حوزه، از وخامت اوضاع کم کنیم، در غیر این صورت به راحتی نمی توان جلو آثار فرونشست را گرفت.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان
هشدار زرد هواشناسی در استان سمنان
سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد
۲۵۰۰ تن کیوی از نوشهر صادر شد
لزوم تخصیص ردیف بودجه مشخص برای احیای دریاچه ارومیه
مانور زلزله در ۵۶۰۰ مدرسه اصفهان برگزار میشود
نهم آذرماه جاده کرج- چالوس بازگشایی میشود
دارالقرآن الکریم هرمزگان رتبه برتر کشوری را کسب کرد
بسیج در مسائل انقلاب بن بست نداشته است
نجات فرد گرفتار شده در دیواره ارتفاعات سرپلذهاب توسط هلال احمر
تشییع و خاکسپاری ۸ شهید گمنام دفاع مقدس در اهواز
سقوط خودرو در محور ملکشاهی یک کشته و ۲ مصدوم برجا گذاشت
صدور ۱۲۴ اخطار زیست محیطی به واحدهای تولیدی کاشان
تصادفات فوتی در راههای استان بوشهر ۱۵ درصد کاهش یافت
بسیج همواره حمایتگر و کمک کننده دولت ها بوده است
آماده باش مدیریت بحران اصفهان/باران و طوفان در راه است
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند
بسیج تبدیل به حرکتی جهانی شده است
ورزشکاران ناشنوا در استان تهران صاحب سالن تخصصی می شوند
فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه شدت می گیرد
فعالیت معدن گنجه رودبار تا اطلاع ثانوی متوقف شد