میرنیوز
حقابه لرستان، مطالبه جدی مردم استان است چرا که آب این مایه حیات بهعنوان یک نهاده تولید، نقش مهمی در تولید محصولات (کشاورزی، صنعتی نظیر پتروشیمی، فولاد وسدسازی، گردشگری آبی و...) دارد و دسترسی آسان به منابع آبی نه تنها میتواند هزینههای تولید را به مقدار زیادی کاهش دهد بلکه سبب افزایش تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی شده، بهطوری که مازاد تولیدات کشاورزی سبب انباشت سرمایه و رونق اقتصادی در هر منطقهای و در یک کلام توسعه خواهد شد.
عمده دشتهای کشور ممنوع هستند
داریوش حسننژاد مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در خصوص تخصیص آب اظهار کرد: صدور مجوز تخصیص آب در قالب حسابداری محلی و حسابرسی حوضهای تعریف میشود.
وی ادامه داد: در بررسی آبهای زیرزمینی پس از انجام مطالعات بیلان هیدروکلیماتولوژی، بیلان عمومی و در نهایت بیلان هیدروژئولوژی و انجام مطالعات تکمیلی ژئوفیزیک پتانسیل، استاتیک و دینامیک هردشت و تبادلات آن با آب سطحی و دشتهای مجاور در یک سال آبی و یک دوره زمانی مشخص تعیین می شود.
حسننژاد افزود: با توجه به روند تصاعدی ورود به افزایش تقاضا برای استفاده از منابع آب زیرزمینی، درصدی از پتانسیل دینامیک سالانه جهت توسعه بهرهبرداری در یک بازه زمانی مشخص ابلاغ و در قالب نظامنامه تخصیص به متقاضیان اعطا میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: این در حالیست که عمده دشتهای کشور ممنوع بوده و در حال حاضر امکان توسعه بهره برداری جهت مصارف کشاورزی وجود نداشته و مصارف صنعتی نیز صرفاً با استفاده از ظرفیت قوانین چون اصلاحیه مواد ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب و همچنین صرفهجویی ناشی از اجرای پروژههای طرح احیا و تعادل بخشی آبخوانهای کشور قابل تامین است.
وی اضافه کرد: در این حالت به جای توسعه بهره برداری عمدتاً بازتوزیع مصرف از وضعیت فعلی به بهرهوری بالاتر صورت می پذیرد.
اجرای متوازن پروژههای مطالعاتی و اجرایی از طریق پیگیری ارکان رده بالای سیاسی هر استان
حسننژاد با بیان اینکه در بررسی و اعطای تخصیص از آبهای سطحی علاوه بر بیلانهای ذکر شده مدیریت مصرف منابع آب سطحی در چارچوب مدیریت به هم پیوسته و حوضهای منابع آب مدنظر بوده که عمدتاً بین استانهای با منابع مشترک و منابع متضاد مورد مناقشه است، افزود: در این حالت تصمیم گیری بین مصارف آب سطحی با برنامهریزی مصارف کلان سد و ایستگاههای پمپاژ در سطح جلسات هماهنگی حوضه آبریز و در چارچوب شورای عالی آب انجام میگیرد که در آن ملاحظات ملی، حوضهای و استانی از هر دو جنبه فنی و اجتماعی با هدف ایجاد حداکثر سود و بهره وری با رعایت عدالت اجتماعی و اشراف بر ملاحظات زیست محیطی، تعریفی جامع از مدیریت حوضهای ارائه میدهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان عنوان کرد: بدیهی است اجرای پروژههای کلان از این دست به پیچیده و چند متغیری، مسابقهای جدی برای کسب و تامین حق بهرهبرداری و ایجاد سود بیشتر، محدود به مرز سیاسی استانی است که عمدتاً منطبق بر مرزهای مطالعات نبوده و وظیفه اجرای عدالت اجتماعی در جذب و تخصیص اعتبارات مالی متناسب برای اجرای متوازن پروژههای مطالعاتی و اجرایی از طریق پیگیری ارکان رده بالای سیاسی هر استان محقق شده و متضمن بهرهبرداری عادلانه هر استان از سهم ابلاغی منابع آب خواهد بود.
با توجه به اظهارات مدیر عامل کنونی شرکت آب منطقهای استان، رضا میرزایی مدیرعامل سابق آب منطقه ای لرستان گفته بود با توجه به شرایط اقلیمی، لرستان یکی از استانهای تولیدکننده آب در کشور است اما سرمایهگذاری در حوزه آب لرستان نسبت به سایر استانها با ریسک بسیار پایینتری بوده و طی سالهای قبل از انقلاب و بعد از انقلاب در حوزه آب استان سرمایهگذاری مناسبی صورت نگرفته است و برای تخصیص آب به استان باید وزیر نیرو دستور صادر کند.
تجدید نظر وزارت نیرو در خصوص حقابه لرستان؟!
سید موسی خادمی استاندار لرستان نیز در در جلسه مشترکی که با حضور رئیس و اعضای مجمع نمایندگان لرستان در وزارت نیرو برگزار شده بود، اظهار کرد: تصمیمات خوبی گرفته شد و در این جلسه خواستار تجدید نظر وزارت نیرو در خصوص حقابه لرستان، سدسازی و ایجاد مخازن ذخیره سازی با اهداف کنترل و مهار سیلاب و بازگشت تخصیص ابطال شده به استان و ساماندهی نقاط آسیب دیده از سیل لرستان شدیم که وزیر نیرو در خصوص درخواست ها و پیشنهادات مطروحه، دستورات خوبی صادر کرد.
وی، ادامه داد: طبق توافق صورت گرفته مقرر شد تا کارشناسان حوزه های مختلف وزارت نیرو، درخواست های مطروحه را ظرف مدت یک هفته مورد بررسی قرار دهند و در همین راستا تیمی از مدیران دستگاههای متولی در استان نیز موارد را جمع بندی کنند تا در جلسه هفته آینده پیگیری شود و تصمیمات مقتضی صورت گیرد.
حال سوالی که از استاندار لرستان داریم این است که این جلسه قبل از ماه رمضان در تهران برگزار شد اما با گذشت چندین ماه از برگزاری این جلسه، چند ماه دیگر باید منتظر تصمیمات کاغذی و مصوبات پوشالی آقای وزیر دولت تدبیر و امید آنهم در ماههای پایانی این دولت باشیم. آیا فرصت آن نرسیده که دست از این جلسات فرمالیته، وقتگیر و بدون نتیجه برداریم و اقدام عاجلی برای این مطالبه مردم لرستان کنیم.
وزارت نیرو با خساست تمام نسبت به لرستان سیاستگذاری کرده است
در این خصوص حمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی گفت: مشکل حقابه لرستان موضوعی است که بعد از انقلاب اسلامی، در گذشته مسئولین استان آنطور که شایسته بوده نتوانستهاند از حق مردم این دیار دفاع کنند.
وی افزود: علیرغم اینکه لرستان چهارمین استان پرآب کشور محسوب میشود اما متاسفانه بهار و زمستان با سیلابهای مخرب و تابستان با خشکسالی مواجه است که در این خصوص بارها در صحن مجلس به وزیر نیرو تذکراتی داده شده و حتی استیضاح نیز شد.
نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه وزارت نیرو از گذشته تاکنون با خساست تمام نسبت به لرستان سیاستگذاریها کرده و این درحالیست که با کنترل آبهای موجود، سدسازی و مهار آبهای سطحی نه تنها میتوان جلوی سیلابها را گرفت بلکه دشتهای مختلف استان را آبی کرد.
کاظمی بیان کرد: هماکنون ۲۳ درصد زمینهای زراعی استان آبی بوده و این درحالیست که میانگین کشوری ۴۵ درصد است.
حقابه لرستان بهتر از گذشته دیده شود
وی با بیان اینکه به وزارت نیرو فشار وارد کردیم که در مطالعات جدید لرستان را ببینند تا بتوان سدهای نیمهتمام استان را تکمیل و در مطالعات جدید نیز سدهای جدید دیده شود، بیان کرد: در شرایط کنونی و اقتصادی اجرای پروژههای میلیاردی مشکل بوده و دولت به دنبال تکمیل پروژههای نیمهتمام است.
نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: به وزارت نیرو فشارآوردیم که حقابه لرستان را بهتر از گذشته ببیند تا بتوانیم سدهای مختلف استان تکمیل و سدهای در حال مطالعه و سدهایی که در گذشته تعطیل شدند فعال شوند و بخشی از کمبود کارهای گذشته جبران شود.
علیرغم تلاش نمایندگاه استان و حتی تذکراتی که وزیر دادند اما متاسفانه این مشکل همچنان باقی است و ضرورت دارد مجمع نمایندگان لرستان نسبت به این مساله اهتمام جدیتری داشته باشند.
نبود سیلبند و سدهای مناسب در استان عامل اصلی سیلابهای مخرب در لرستان
مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: به دلیل اینکه لرستان طی سالیان سال نتوانسته از ظرفیت آبی که دارد بهره ببرد، بخش زیادی از زمینهای کشاورزی استان بهصورت دیم هستند و این در حالیست که کشاورزی میتواند وضعیت اقتصادی را بهبود بخشد و با رونق کشاورزی، درآمد مردم بهتر شود.
وی اضافه کرد: همچنین بهواسطه نبودن سیلبند و سدهای مناسب در استان، هرساله شاهد خسارات زیادی از سیلابهای بالادستی به لرستان هستیم و باید برای جبران خسارتها به سازمان برنامهوبودجه التماس کنیم و بعد از کلی دوندگی اگر هم اعتباری داده شود، در نهایت در مرحله تخصیص با مشکلات عدیدهای مواجه شویم.
سدسازی در لرستان در حد شعار مانده است
ویسکرمی با بیان اینکه سدسازی در لرستان در حد شعار مانده و سد ایوشان با پیشرفت ۹۷ درصدی، به خاطر سه درصد متوقف شده است، یادآور شد: مردم از نعمت آب لرستان بهره نمیبرند، در استانهای پاییندستی برنج حدود ۳۰ برابر لرستان کشت میشود درحالیکه مردم بیرانشهری که زیر سد ایوشان هستند و درآمد مالی خوبی ندارند و در صورت رونق گرفتن کشاورزی میتوانند وضع اقتصادی بهتری داشته باشند، حق برداشت قانونی آب را از این سد ندارند.
در گرفتن حق آبه، بهرهای نبردهایم
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: به صنعت لرستان که رسیدگی نمیشود و مردم از آبی هم که این استان بهصورت خدادادی از آن برخوردار است بهواسطه عدم مدیریت صحیح برخی از مسئولان در گرفتن حق آبه، بهرهای نبردهاند.
وی با انتقاد از مدیران آب منطقهای پیشین لرستان، افزود: این مدیران باید برای مردم تبیین کنند که چرا درزمینهٔ گرفتن حق آّبه استان کوتاهی کردهاند.
این نماینده اضافه کرد: چرا نمایندگان پیشین استان در مجلس شورای اسلامی به مسئله آب لرستان که بسیار حائز اهمیت است ورود جدی پیدا نکرده و حق این استان را از وزارت نیرو طلب نکردند.
ویسکرمی گفت: آب شرب پایدار شهرستان خرمآباد باید از طریق سد مخملکوه تأمین شود و این مهم باید سریعاً در دستور کار دولت قرار گیرد.
وی افزود: همچنین آب شرب شهرستانهای پلدختر، چگنی و کوهدشت باید از طریق سد معشوره تأمین شود.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اجرا و احداث سد زیبا محمد برای بهرهبرداری کشاورزی و مهار سیلابها نیز باید در دستور کار قرار گیرد و اعتبار لازم برای دیگر سدهای استان چون سد تاج امیر و بختیاری تأمین شود.
جریان سازی رسانهای برای گرفتن حقابه لرستان از وزارت نیرو
وی با تأکید بر اینکه مردم لرستان سهم خود را از آب میخواهند و مجمع نمایندگان استان نیز بر این مطالبه تأکید دارد، افزود: ما فقط سهم خود را از آب میخواهیم و تا آخر پای گرفتن حقمان ایستادهایم و از همه ابزارهای لازم در این خصوص استفاده میکنیم.
ویسکرمی خاطرنشان کرد: این مطالبهگری ما در حد حرف و احساس نیست و از رسانههای استان انتظار داریم جریانسازی بهتری در این خصوص داشته باشند تا نمایندگان هم به پشتوانه آنها بتوانند گامهای مؤثرتری برای گرفتن حق آبه لرستان بردارند.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی گفت: از متخصصان حوزه آب استان انتظار داریم در مورد حق آبه لرستان اظهارنظر کنند.
سخنان نمایندگان کنونی استان در حالی مطرح شده که یکی از نمایندگان پیشین استان نیز حقآبه را مطالبه جدی لرستان دانسته و حضور وزیر نیرو را فرصت مناسبی برای مطرح کردن این مطالبه بیان کرده بود و حال آنکه وزرای نیروی دولتهای دهم، یازدهم و دوازدهم بارها و بارها به لرستان سفر کردند و جلسهها و میتینگها برپا شد اما این رفت و آمدها فقط در قالب مصوبات کاغذی و سخنان قشنگ باقی ماند و نمایندگان تنها در پشت تریبونها ادعای مطالبهگری داشتند و راهی پیش نبردند و وزرای دولتها نیز پس از خوشگذرانی در اقلیم زیبای لرستان ارمغانی برای مردم این دیار نداشتند.
به گزارش ایسنا، با توجه به موقعیت توپوگرافی استان، ضرورت دارد مجمع نمایندگان لرستان به همراه مدیران ارشد استان نسبت به بیمهری و بیمبالاتی وزارت نیرو در خصوص تخصیص حقابه استان تمهیدات اثرگذاری بیندیشندندو تنها به برگزاری جلسان اکتفا نکنند تا این فرصت عالی با وعدههای پوشالی وزاری دولتهای مختلف باز هم نسوزد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
شکستگی خط انتقال آب شرق گیلان
احتمال سفر پزشکیان به اصفهان پیش از پایان سال
رئیس جمهور به اصفهان سفر میکند
مهارت آموزی دانش آموزان رویکرد محوری وزارت آموزش و پرورش است
ظرفیت تولید برق استان سمنان ۱۲۰۰ مگاوات است
افزایش مبادلات تجاری توسعه حمل و نقل ریلی ایران- آستانه در بندر شهید رجایی
۱۰ هزار مازندرانی به اردوی راهیان نور اعزام شدند
شیخ الاسلام: تغییر برنامه درسی در دستور کار وزارت آموزش و پرورش است
امنیت، زیربنای تمامی پیشرفتها و تحولات اجتماعی و اقتصادی است
اطفای حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای استان فارس
جهادی بودن اساس رسالت طلبگی و اثرگذاری اجتماعی و فرهنگی است
کشف خط لوله ۷۰۰ متری انتقال سوخت قاچاق در سواحل قشم
اجرای طرح های آبرسانی در شهرستان عباس آباد
لیدر تجمعات دهدشت دستگیر شد
کاهش ۷۰ هزار تنی واردات موز به استان سیستان و بلوچستان
بیمارستان تخصصی درمان ناباروری مازندران لنگ اعتبار است
ثبت ۱۳۶ میلیون هکتار اراضی ملی
فارس رتبه اول در تولید «طلای سفید ایران»
هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست
توهم اقتدار دشمن را با جهاد تبیین باید از بین برد
القاصی مهر: قاچاق سوخت تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب میشود
اقتصاد دریا محور میتواند مشکلات مناطق جنوبی کشور را حل کند
حوزه علمیه خراسان پیشرو در تولید محتوای دینی در فضای مجازی است
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکههای قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شدند
اطفا حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شده اند
۸۹ نفر در مازندران قربانی کلاهبرداری ارز دیجیتال شدند