میرنیوز
از سوی دیگر باید توجه داشت که اشتغال اصفهان به عنوان بزرگترین استان صنعتی کشور، بیشتر در معرض خسارات ناشی از این ویروس قرار داشته و به نظر می رسد سیاست گذاران حوزه اشتغال باید تدبیری شایسته داشته باشند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در نشستی صمیمانه در محل خبرگزاری ایسنا به برخی سوالات و چالش های حوزه کار و اشتغال استان در شرایط فعلی و نسخه جدیدی که برای رفع معضل بیکاری اصفهان پیچیده شده، پاسخ داد.
کامران کلانی با اعتقاد بر اینکه کرونا تاثیر مضاعفی را بر واحدهای کوچک گذاشته و دلیل آن بیشتر در تامین سرمایه در گردش آنهاست به ایسنا، می گوید: مطابق آمار موجود حدود ۶۵ درصد اشتغال کشور در دست بنگاه های کوچک است، همچنین کرونا بر مشاغل غیررسمی که ۶۰ درصد اشتغال کشور در این بخش است، اثر گذاشته است، از سوی دیگر متاسفانه آثار کرونا بیشتر بر مشاغل حوزه خدمات بوده که ۵۰ درصد اشتغال کشور نیز در این بخش است.
اطلاعات ناقص در حوزه اشتغال
وی در خصوص آثار منفی کرونا بر مشاغل موجود در اصفهان، می گوید: یکی از مشکلات اصفهان و حتی کشور این است که اطلاعات در حوزه اشتغال ناقص است و متاسفانه تابلوی رصد اشتغال بر مبنای یک سری شاخص ها و مولفه ها هنوز طراحی نشده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان توضیح می دهد: این تابلو بدین معناست که وضعیت اشتغال موجود و آینده استان را به صورت هوشمند رصد کنیم؛ مثلا این تابلو بگوید که در سه ماهه آینده ۲ هزار شغل را از دست می دهیم.
وی با بیان اینکه در حال پیگیری این موضوع و طراحی تابلویی برای رصد اشتغال استان با همکاری خانه صنعت و اتاق بازرگانی هستیم، تصریح می کند: به طور قطع با در نظر گرفتن این مولفه ها وضعیت حال و آینده اشتغال کشور قابل رصد خواهد بود.
۲۸ هزار نفر همچنان بیمه بیکاری کرونا می گیرند
وی با بیان اینکه متاسفانه در بخش کرونا برخی نیروهای کار بیمه نیستند و اطلاعات در مورد آنها نیز کامل نیست، ادامه می دهد: براساس اطلاعات موجود در حد فاصل اسفند سال گذشته تا پایان اردیبهشت امسال حدود ۷۴ هزار نفر در استان اصفهان به دلیل شیوع کرونا در سامانه بیمه بیکاری ثبت نام کردند که از این تعداد حدود ۶۷ هزار نفر بیمه بیکاری دریافت کردند، اما بخشی از آنها به کار بازگشتند و در حال حاضر نیز حدود ۲۸ هزار نفر همچنان بیمه بیکاری دوران کرونا را دریافت می کنند.
کلانی در خصوص مشاغلی که به دلیل کرونا از بین رفته اند، می گوید: واقعیت این است که تعدادی شغل به دلیل کرونا از بین رفته است، اما آمار درستی در این حوزه نداریم و به تفکیک، چنین آماری به استان ها ابلاغ نشده است.
حفظ اشتغال موجود موضوعی مهم در دوران کرونا
وی با اشاره به اینکه مشکل بزرگی که امروز تحت تاثیر کرونا و شرایط اقتصادی کشور وجود دارد، بحث حفظ اشتغال موجود است، اظهار می کند: شاید تا دو سال گذشته سرانه ایجاد شغل در صنعت ۱۵۰ میلیون تومان بود، اما در حال حاضر با توجه به نرخ کنونی ارز و ... به طور قطع سرانه ایجاد شغل در صنعت بالای ۴۵۰ میلیون تومان خواهد بود، بنابراین در شرایط کنونی معتقدم به دلیل مشکلات موجود به جای توسعه اشتغال به خصوص در بخش صنعت باید به سمت توسعه مشاغل خانگی و خرد و همچنین اقتصاد دانش بنیان حرکت کنیم و جریان اشتغال به دنبال خلاقیت، کارآفرینی و نوآوری ایجاد شود.
افزایش نرخ بیکاری اصفهان
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان، در شرایطی که به دلیل شیوع کرونا نرخ بیکاری اصفهان افزایش یافته، اگر بخواهیم سرانه و نرخ اشتغال استان را حفظ کنیم ناگزیریم به سمت مشاغل خانگی و خرد برویم.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه با وجود تلاش های بسیار و علیرغم اینکه بهبود وضعیت منابع به کاهش نرخ بیکاری در استان کمک کرد، اما با شیوع و تداوم ویروس کرونا در کشور، نرخ بیکاری استان اصفهان طی تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته از ۱۰.۷ درصد به ۱۱.۴ درصد افزایش یافته است.
کلانی تصریح می کند: در شرایط فعلی بهترین راه برای کاهش آثار سوء ناشی از کرونا که همچنان نیز ادامه خواهد داشت و همچنین تحریم ها، حرکت به سمت کارآفرینی و نوآوری و توجه به مشاغل خرد است.
وجود یک حلقه مفقوده و بی توجهی به زنجیره ارزش
وی با بیان اینکه به دنبال برنامه ریزی برای ایجاد و توسعه مشاغل خانگی در اصفهان به خصوص توسعه آن در جوامع محلی و روستایی هستیم، اظهار می کند: متاسفانه در این حوزه شاهد یک حلقه مفقوده و بی توجهی به زنجیره ارزش هستیم، در حالیکه در دنیا به مجموعه حلقه ارزش افزوده در حوزه مشاغل خانگی از تولید تا بسته بندی و فروش توجه ویژه می شود، اما ایران در این حوزه خوب پیش نرفته است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان با اشاره به اینکه برای حل این مشکل در نسخه ای، برنامه اشتغال استان را به صورت ساده طراحی کرده ایم، توضیح می دهد: براین اساس گروه های هدف مختلف و افراد جویای کار همچون زنان سرپرست خانوار، تحت پوشش بهزیستی، فارغ التحصیل دبیرستان، دریافت کننده بیمه بیکاری و ... را از مرحله ایجاد شغل تا درآمد، دسته بندی و هدایت می کنیم و در حال حاضر به صورت پایلوت بحث اشتغال زنان سرپرست خانوار را در دستور کار قرار داده ایم.
حل مشکل بیکاری و اشتغال نیازمند عزم و اراده جدی است
وی البته تاکید می کند: به استاندار اصفهان اعلام کرده ایم که برای حل مشکل اشتغال استان و حتی کشور، نیازمند عزم و اراده عمومی و جدی هستیم و کسانی که در فرایند اشتغال به نحو مستقیم و غیرمستقیم دخیل هستند، باید نقش آنها مشخص شود، البته باید از پتانسیل بخش خصوصی و سمن ها نیز در این حوزه بهره گیریم.
کلانی توضیح می دهد: در این مدل می توان با توانمندسازی افراد و کمک بخش دولتی و خصوصی، اشتغال ارزان قیمت فراهم کنیم؛ به عنوان مثال در بخش زنان سرپرست خانوار، در مرحله اول افراد را شناسایی و سپس ظرفیت سنجی و استعداد یابی کنیم و در گام بعدی به آنها مهارت آموزش دهیم و در این مسیر از ظرفیت بخش های مختلف همچون فنی و حرفه ای بهره خواهیم گرفت و به نوعی در این طرح بعد از آموزش و توانمندسازی، بحث تامین مالی مطرح است.
ضرورت پایداری اشتغال ارزان قیمت
وی یادآور می شود: در دنیا نیز برای توسعه مشاغل خرد و توسعه آن در جوامع محلی، روش تامین مالی خرد انجام می شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان با تاکید بر اینکه پایداری اشتغال ارزان به ویژه در جوامع محلی و روستایی به چند عامل بستگی دارد، توضیح می دهد: ابتدا باید ظرفیت ها را از دل همان جامعه احصا کنیم و از سوی دیگر مدل تسهیلگری و توانمندسازی را در همان منطقه و یا جامعه پیاده سازی کنیم و از همه مهمتر در این حوزه از اشتغال، به دنبال ایجاد زنجیره ارزش از تولید تا فروش باشیم.
نگاه از بالا به پایین و دستوری ایراد بزرگ سیاست گذاری های مشاغل خُرد
وی با انتقاد بر اینکه یکی از بزرگترین اشکالات در سیاست گذاری های مشاغل خرد و اشتغال روستایی، نگاه از بالا به پایین و دستوری است، درحالیکه این مدل هیچ گاه جواب نخواهد داد، می گوید: متاسفانه در سال های گذشته نهادهای حمایتی ما در این دسته از مشاغل بیشتر مددجویان را وابسته کرده و تنها توزیع پول انجام داده اند.
کلانی با اشاره به اینکه برای توسعه مشاغل خانگی و خرد با توجه به اینکه نیازمند پشتوانه مالی هستیم، به دنبال تعامل با مراکز خیریه استان هستیم، اظهار می کند: اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در حال برنامه ریزی برای ایجاد مجمع خیرین روستایی و همچنین مجمع خیرین اجتماعی در اصفهان است.
۲۷۰ هزار نفر در اصفهان بیکار شدند
وی با بیان اینکه به طور قطع باید اشتغال موجود را براساس شرایط فعلی حفظ کنیم اما به دلیل شرایط اقتصادی موجود با ریزش نیرو در واحدهای تولیدی مواجه هستیم، می گوید: براساس آمارهای رسمی در سال جاری تاکنون، نزدیک به ۲۷۰ هزار نفر در استان اصفهان بیکار شده اند، اما به اعتقاد بنده این آمار بالاتر است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان تصریح می کند: در این شرایط برای حفظ سرانه اشتغال استان، با توجه به اینکه در بخش صنعت شاهد ریزش نیرو هستیم و همچنین سیاست ایجاد شغل، حرکت به سمت مشاغل خرد و روستایی و در مجموع ایجاد اشتغال ارزان قیمت، می تواند به بهبود شرایط استان کمک کنیم، چراکه امروز دنیا با توجه به بروز و ظهور مشاغل جدید بر بستر آی تی و رشد فناوری اطلاعات به این سمت حرکت کرده است.
توسعه مشاغل خانگی تنها پرداخت صرف تسهیلات نیست
وی همچنین درباره طرح توسعه مشاغل خانگی که توسط وزارت کار ابلاغ شده و مجری آن جهاد دانشگاهی است، توضیح می دهد: باید توجه داشت که در حوزه مشاغل خانگی اینکه صرف پرداخت تسهیلات باشد و تنها یک شغل ایجاد کنیم، نمی توان به ایجاد اشتغال پایدار امیدوار بود و به نوعی این تفکر اشتباه است.
کلانی اظهار می کند: امروز سیاست وزارت کار در حوزه مشاغل خانگی این است که به سمت مدلی حرکت کنیم که افراد پشتیبان داشته باشند و در طول فرایند ایجاد و پایداری شغل، به آنها کمک شود.
وی تصریح می کند: طرح جدید وزارت کار بیشتر به موضوع پایداری مشاغل کمک خواهد کرد و به نوعی قرار است ایجاد شغل تضمین شده باشد، اما اینکه صرفا تنها یک منبع را برای ایجاد شغل در نظر بگیریم و بعد فرد را در بازار رها کنیم، کاملا غلط است.
تخصیص تنها ۱۲ میلیارد تومان به مشاغل خانگی اصفهان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان با اعتقاد بر اینکه در اجرای این طرح خلاهایی وجود دارد، می گوید: باید توجه داشت که منابع موجود محدود است و کل منابع مربوط به حوزه مشاغل خانگی در استان اصفهان ۱۲ میلیارد تومان است که در توزیع شهرستانی این اعتبار ناچیز است.
وی تاکید می کند: یکی از اصول در حوزه مشاغل خرد این است که نباید منابع را به طور مستقیم در اختیار افرادی که اطلاعات و آموزش کافی ندارند، بگذاریم، بنابراین وجود سیستم پشتیبان در طرح توسعه مشاغل خانگی، سیاست مناسبی است.
ضعف در حوزه آموزش، حلقه مفقوده اشتغال
کلانی در ادامه با بیان اینکه برخی از صاحبان حِرف و مشاغل انتقاد می کنند که با وجود تعریف شغل، کارگر برای حضور در آن بخش وجود ندارد، تصریح می کند: امروز ضعف در حوزه آموزش، حلقه مفقوده اشتغال است و متاسفانه در حوزه اشتغال با نیروی متخصص و آموزش دیده کمتر روبرو هستیم.
وی با تاکید بر اینکه رفع این ایراد یک شبه رخ نخواهد داد و نبود نیروی متخصص به نوعی خطرناک است، می گوید: به همین منظور در تعامل با اتاق بازرگانی، پلت فرمی ایجاد کرده ایم تا نیازهای آموزشی واحدهای مختلف مشخص شود و از سوی دیگر به صورت پایلوت با انتخاب تعدادی از افرادی که بیمه بیکاری دریافت می کنند و تعریف آموزش برای آنها، به دنبال رفع نیاز مشاغل مختلف هستیم.
کارفرمایان به دلیل کرونا نیروی کار را تحت فشار قرار ندهند
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در ادامه با تاکید بر اینکه حفظ اشتغال به خصوص در شرایط فعلی شیوع کرونا در گرو تامین امنیت شغلی کارگران است، گفت: اگرچه برخی صحبت ها مبنی بر نبود امنیت شغلی کارگران در شرایط کرونا و یا حتی در دوران گذران نقاهت کارگران مبتلا به این ویروس است، اما باید توجه داشت که کارگران دارای بیمه تامین اجتماعی حتی در صورت ابتلا به کرونا، می توانند از مزایای بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه به لحاظ قانونی هیچ کارفرمایی نمی تواند بابت بیماری به خصوص کرونا، نیروی کار خود را تحت فشار قرار دهد، توضیح می دهد: مطابق مصوبه ستاد ملی کرونا هیچ کارفرمایی اجازه ندارد نیروی کار مبتلا به کرونا را در محل کار نگه دارد و ممانعت برخی کارفرمایان در گذراندن دوران نقاهت نیروی کار بیمار در منزل، جای تعجب است.
کلانی تاکید می کند: باید توجه داشت این گونه مشکلات بیشتر در واحدهای کوچک ایجاد می شود چراکه در ساختار آنها مباحث بهداشتی و ... در اولویت قرار ندارد.
تست کرونای دوم لازم نیست
وی با بیان اینکه افراد به دو شیوه قرارداد کتبی و یا شفاهی به ازای دریافت مزد، مشغول به فعالیت می شوند، می گوید: اگر نیروی کار دارای قرارداد کار باشد، تکلیفش مشخص است و کارفرما نمی تواند به بهانه کرونا و بعد از بهبودی وی، مانع فعالیتش شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در خصوص گلایه برخی کارگران نسبت به هزینه های بالای تست کرونا، می گوید: با توجه به هزینه های بالای تست کرونا، دیگر نیازی به تست دوم کرونا برای تاییدیه سلامت نیست و کارگر ۱۴ روز بعد از زمانی که تست کرونای وی مثبت اعلام شد، بدون آزمایش مجدد می تواند به کار بازگردد.
وی با بیان اینکه البته واحدهای بزرگ صنعتی اصفهان همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن، پالایشگاه و ... در خصوص وضعیت سلامت نیروی کار خود در دوران کرونا با هزینه بالا خوب عمل کرده اند، توضیح می دهد: به عنوان مثال این واحدها تعداد سرویس های ایاب و ذهاب کارگران شان را در این شرایط بیشتر کرده اند و رعایت فاصله اجتماعی مناسب را با بازرسی های مرتب بررسی می کنند.
حجم بنگاه های اقتصادی استان تناسبی با بازرسان کار ندارد
کلانی در خصوص وضعیت بازرسی های اداره کار بر حسن اجرای پروتکل ها به خصوص در دوران شیوع کرونا، اظهار می کند: وظیفه سیستم بازرسی کار، نظارت بر حسن اجرای کار و رعایت موارد ایمنی در راستای جلوگیری از حوادث ناشی از کار است.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه حجم واحدها و بنگاه های اقتصادی استان هیچ تناسبی با ناظرین و بازرسان اداره کار ندارد، توضیح می دهد: البته شبکه بهداشت نیز همین مشکل را دارد و متاسفانه تعداد بازرسان کم، اما تعداد درگیری ها زیاد است، بنابراین امکان اعزام بازرس به واحدهای تولیدی مختلف سخت خواهد بود، با این وجود در شرایط فعلی کرونا و با توجه به تعداد بیماران و بازرسان، شرایط اصفهان تقریبا مناسب است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد
اگر جمهوری اسلامی نبود قطع به یقین جبهه مقاومت وجود نداشت
کمیسیون پزشکی برای محیط بان آسیبدیده شاهرودی تشکیل میشود
پیگیری و اجرای مناسب برنامه ها نسخه اصلی حل مشکلات در استان تهران است
زلزله رستم آباد خسارتی نداشته است
بسیجیان دو ویژگی تولی و تبری را در خود تقویت کنند
شناسایی ۱۷۵ ملک دولتی مازاد برای مولدسازی در مازندران
حضور بسیجیان در لبنان و سوریه برای دفاع از اسلام و انقلاب است
کشور به ۶ حلقه تولید داروی استامینوفن دست یافته است
لزوم پرهیز از سبک زندگی کاریکاتوری/ مفاخر فرهنگی تجلیل شوند
کوهنورد اردبیلی در علم کوه جان باخت؛ گم شدن نوجوان سیرجانی
دومین ایستگاه هواشناسی کوهستان کشور در اردبیل افتتاح شد
۶ شهید گمنام از دوران دفاع مقدس میهمان کرمانشاه هستند
کوهنورد اردبیلی در علم کوه جان باخت؛ گمشدن نوجوان سیرجانی
مدیریت مصرف انرژی در کشور فرهنگ سازی شود
تحقق عدالت نسبی مطالبه شاهرودیها از آموزش و پرورش استان سمنان
رئیس سازمان بسیج: انقلاب اسلامی هندسه قدرت را در جهان تغییر داد
ستار هاشمی: ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان است
ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان است
افزایش۱۲میلیونی جوجه ریزی در استان تهران؛بازار مرغ به ثبات می رسد
بیش از ۲۵ هزار لیتر سوخت قاچاق در هنگ مرزی تایباد کشف شد
متهمین نزاع دسته جمعی «مهدیه» اسلامشهر دستگیر شدند
وزیر کشور و معاون اول رئیس جمهور جویای احوال استاندار مرکزی شدند
سازمان ملل در برابر قتل عام مردم غزه بی خاصیتی خود را نشان داد
ضرورت مهارت آموزی مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی
تداوم تخصیص ارز ترجیحی برای وارد کنندگان تجهیزات پزشکی
بی عملی کشورهای عربی سبب سلطه اسرائیل بر منطقه می شود
مردم کرمان میزبان ۱۰ شهید گمنام در ایام فاطمیه
گیلان میزبان ۶ شهید گمنام میشود
کشف ۱۵ تن برنج تاریخ گذشته در اهواز