میرنیوز
این روزها در بحبوحه همه گیری کرونا، کشاورزان و کارگران جنوب خراسان رضوی بنفشترین روزهای پاییز را سپری میکنند، زعفران یکی از مهمترین محصولات کشاورزی این منطقه به شمار میرود. علاوه بر آن که امسال برداشت زعفران با همهگیری ویروس کرونا همزمان شده و دغدغههایی را برای کشاورزان به همراه داشته، نوسانات بازار فروش و افت قیمت این محصول ارزشمند که از ماهها قبل آغاز شده است نیز باعث نارضایتی و اعتراض بسیاری از زعفران کاران شده است و شاید یکی از مهمترین دلایل کاهش میزان تولید این محصول نسبت به سال گذشته، دلسردی زعفران کاران باشد.
پیش از این مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی از خرید حمایتی زعفران در ۶ مرکز تربت جام، تربت حیدریه، مشهد، سبزوار، کاشمر و گناباد خبر داده بود.
البته این گیاه زیبا از زمان برداشت تا فروش کارگران زیادی را مشغول به کار میکند؛ شغلی فصلی که بسیاری از مردم منطقه برای مدتی از آن ارتزاق میکنند.
فرماندار تربت حیدریه در همین زمینه در گفتوگو با ایسنا گفت: سطح زیر کشت زعفران در تربت حیدریه ۸ تا ۹ هزار هکتار است و چیزی حدود ۳۵ تا ۴۰ تن زعفران خشک در سال تولید میکنیم که این میزان نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته است.
علی رستمی اظهار کرد: تغییر روشهای کشت زعفران در سالهای اخیر، افزایش سطح زیر کشت و کمآبی، همچنین گرمی هوا از جمله عوامل کاهش محصول زعفران است علاوه بر آن، قیمت پایین زعفران و گرانی نهادهها از جمله کود شیمیایی که حدود ۱۲ برابر نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته است، باعث دلسردی کشاورزان شده و انگیزه آنها برای رسیدگی به مزارع زعفران را کم کرده که همین عامل نیز نقش مهمی در کاهش میزان محصول داشته است.
۸۵ درصد محصول زعفران صادر میشود
رستمی با اشاره به اینکه حدود ۸۵ درصد محصول زعفران صادر میشود و فقط ۱۵ درصد آن در داخل کشور مصرف میشود در رابطه با تاثیر میزان صادرات بر بازار این محصول، گفت: هر گونه اختلال در زنجیره صادرات چه ناشی از کرونا باشد و چه ناشی از تحریمها، به هر حال در زنجیره فروش این محصول و بازار آن تاثیر گذار خواهد بود.
وی همچنین در رابطه با تأثیر شیوع بیماری کرونا بر میزان صادرات زعفران توضیح داد: بیشتر صادرات زعفران در نیمه دوم سال انجام میشود و برای قضاوت در مورد میزان صادرات این محصول باید تا پایان سال صبر کرد.
رستمی ادامه داد: سال گذشته حدود ۲۸۶ تن صادرات داشتیم اما امسال و با توجه به شیوع ویروس کرونا میزان صادرات در شش ماهه اول سال حدود ۸۶ تا ۹۰ تن بوده است و کرونا بر میزان مصرف زعفران در خارج از کشور تاثیر منفی زیادی نداشته اما با توجه به اینکه ترابری دچار مشکل شده و پروازها به روال عادی نیست قطعا بر میزان صادرات این محصول تاثیر منفی گذاشته است.
وی یادآور شد: دوره برداشت این محصول، پاک کردن و خشک کردن آن یک بازه زمانی بسیار کوتاه است و نیروی کار سنگینی را میطلبد و از آنجا که نیروی کار لازم در این مدت محدود فراهم نمیشود طبیعتا کشاورزان به خام فروشی و فروش گل زعفران روی میآورند و قیمت گل زعفران پایین میآید و برای کسی که بخواهد این گل را در تیراژ بالا پر(پاک) کند و برای پر کردن آن دستمزد بالایی بدهد حاضر است محصول زعفران را در بازار و به هر قیمتی بفروشد اما اگر این افراد گل زعفران را گران بخرند قطعا حاضر نخواهند شد محصولشان را در بازار به هر قیمتی عرضه کنند و متاسفانه این نابسامانیها، معضلی است که در بازار این محصول با آن روبهرو هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای نابسامانیهای بازار زعفران تدابیری اندیشیده شده است، عنوان کرد: یکی از راههای ثبات بازار زعفران، خرید حمایتی زعفران از کشاورزان است اما این یک راهحل نهایی نیست و با توجه به میزان بالای تولید زعفران در منطقه، در میزان خرید حمایتی زعفران محدودیت داریم.
هدف از خرید حمایتی زعفران حمایت از کشاورزان خرده مالک است
رستمی اظهار کرد: هدف از خرید حمایتی زعفران حمایت از کشاورزان خرده مالک است تا نسبت به نوسانات بازار کمتر متضرر شوند.
وی گفت: در این طرح قیمت هر کیلو زعفران خشک به صورت پوشال مرغوب ۱۱ میلیون تومان و قیمت زعفران خشک به صورت نگین، ۱۳ میلیون تومان مشخص شده است.
فرماندار تربت حیدریه ادامه داد: سقف خرید زعفران از کشاورز در طرح حمایتی ۱۰ کیلو زعفران خشک است و هر کشاورز متناسب با میزان متوسط تولید در هکتار میتواند زعفران خود را ارائه کند مثلا اگر میزان متوسط تولید یک کشاورز ۳ کیلو زعفران خشک در هکتار است، میتواند ۳ کیلو ارائه دهد.
وی تصریح کرد: ۳۰ درصد بها را تا دو ماه به کشاورز پرداخت میکنیم و در این دو ماه زعفران را برایش نگه میداریم اگر در این مدت زعفران گرانتر شد میتواند زعفران را ازما بخرد و ببرد و اگر ما برایش فروختیم هم پولش را به کشاورز پرداخت میکنیم.
فرماندار تربت حیدریه نبود تکنولوژی و مکانیزاسیونی مربوط به برداشت و پاک کردن زعفران در داخل کشور را از جمله مشکلات دیگر در حوزه زعفران دانست و تاکید کرد: در حال حاضر، برداشت و پاک کردن زعفران پروسهای است که کاملا با دست انجام میشود بنابراین با توجه به شیوع ویروس کرونا، رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراحل برداشت این محصول کاملا ضروری است.
وی عنوان کرد: به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در سال جاری برای برداشت این محصول شیوهنامهای تدوین شده است و لازم است که کشاورزان و کارگران بر مبنای این شیوهنامه و رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی آن عمل کنند تا زنجیره انتقال ویروس کرونا در فصل برداشت گل زعفران گستردهتر نشود.
کار برداشت زعفران در زعفرانیترین منطقه خراسان رضوی رو به پایان است اما مشکلات و دغدغههای زعفران کاران پایانی ندارد و چه بسا با ادامه این روند و عدم مدیریت صحیح بازار زعفران، میزان تولید در سال آینده کاهش قابل توجهی نسبت به سال جاری داشته باشد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
مسئله اصلی در سازمان فنی و حرفه ای موضوع مهارت است
دومین زلزله شدید «حسینیه» را لرزاند
اعزام تیمهای ارزیاب اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
حسینیه بازهم به شدت لرزید
زلزله شدید حسینیه در اهواز هم احساس شد
آغاز ساعت کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
طرحهای پدافند غیرعامل باید بومی سازی و عملیاتی شوند
دستگیری دومین باند کلاهبرداری از پزشکان کشور در البرز
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا
آغاز کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
نماز طلب باران در حرم مطهر رضوی اقامه میشود
بازداشت ۳ پیمانکار دیگر شهرداری خرمآباد به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع
تمام دانش آموزان مسموم شده شاهین دژی از بیمارستان مرخص شدند
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
شکستگی خط انتقال آب شرق گیلان