میرنیوز
محسن خنداندل در گفتوگو با ایسنا، در خصوص طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان، اظهار کرد: همسانسازی حقوق بازنشستگان از سالهای گذشته در قانون مطرح شده و در برخی از سالها در کنار این بحث، ضرایبی تحت عنوان ضرایب افزایش حقوق توسط دولت عنوان میشود و ماده 30 برنامه ششم توسعه نیز این موضوع را تاکید میکند. امسال 6500 میلیارد تومان بودجه برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده تا علاوه بر افزایش سنواتی حقوق به بازنشستگان مشمول طرح همسانسازی داده شود.
وی در خصوص تاثیر اجرای این طرح در جامعه گفت: ما همواره سطح درآمد خود را با سطح هزینه مقایسه میکنیم و در شرایط سخت اقتصادی از این قضیه رنج میبریم که درآمد افزایشی نیافت، در حالی که هزینه کالا افزایش یافته، اتفاقی که این روزها به کرات در کشور ما رخ میدهد. چنین اتفاقی بار روانی بزرگی بر افرادی که درآمد ثابتی دارند، میگذارد که دو گروه بزرگ از این افراد، قشر کارگران و قشر بازنشستگان هستند. اجرای چنین طرحهایی ممکن است بار مثبتی برای این اقشار ایجاد کند اما از نظر اقتصادی صددرصد به ضرر این قشر و کل آحاد جامعه اقتصادی است.
این کارشناس اقتصادی افزود: در جنگ جهانی دوم تورم به قدری شدید شده بود که حتی امکان خرید یک عدد تخم مرغ برای هیچکس وجود نداشت، زیرا عرضهای برای کالا نبود، عرضهکننده نرخ را تعیین میکرد و فرد به طور مثال حاضر میشد تا تخم مرغ را با یک عدد خانه مبادله کند و بحث عرضه و تقاضا از حالت عادی خارج شده بود.
خنداندل خاطرنشان کرد: امروز در کشور ما مشابه این اتفاق رخ داده، تمام عوامل داخلی نیز تحتالشعاع سیاستهای اقتصادی قرار گرفته و هیچ نگاه کارشناسی بر افزایش قیمتها وجود ندارد. زمانی که تولیدکنندهای در آبان ماه اعلام میکند نرخ کالا افزایش خواهد یافت، مگر چه عاملی در تولید این کالا تغییر کرده و افزایش یافته که باعث تغییر قیمت کالا میشود.
وی با بیان اینکه در زمینه قیمت کالا سه فاکتور حقوق و دستمزد نیروی انسانی، قیمت مواد اولیه و هزینههای جانبی تاثیرگذار هستند، عنوان کرد: در آبان ماه تغییری بر حقوق و دستمزد اعمال نمیشود. حتی با احتساب کم شدن تفاوت قیمت ارز نیمایی و آزاد و قرارگیری دلار بر پایه 30 هزار تومان که مربوط به ماه اخیر نیست و حداقل در چهار ماه گذشته شاهد چنین اتفاقاتی در نرخ ارز بودهایم، تغییری در قیمت کالا اتفاق نمیافتد، کمااینکه بسیاری از کالاهای موجود در بازار نیز وابستگی به ارز ندارند. به طور مثال یک کیلو خیارشور از کیلویی 15 هزار تومان به 45 هزار تومان افزایش یافته، در حالیکه نمک، خیار و آب مصرفی آن وارداتی نیست.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: عدهای تصور میکنند که اگر درآمدشان افزایش یافته و به طور مثال اگر در گذشته پرایدی با قیمت 15 میلیون خریداری کرده بودند و در حال حاضر قیمت این پراید به حدود 150 میلیون تومان رسیده، در واقع دارایی آنها افزایش یافته است. چنین نگاههایی در افزایش حقوق و دستمزد به اقتصاد پایهای یعنی زیربنای اقتصاد و غیر پایهای یعنی اقتصاد جاری کشور به شدت صدمه وارد میکند.
خنداندل در خصوص تاثیر اجرای چنین طرحهایی در اقتصاد پایه تصریح کرد: از منظر اقتصاد پایهای، حجم نقدینگی بازار با تزریق پول در قالب افزایش به طور مثال حداقل دستمزدهای ماهانه بازنشستگان لشکری و کشوری افزایش مییابد. افزایش و تزریق نقدینگی به بازار پولی کشور به معنای پایین آوردن ارزش پول جاری است، تبعات این اتفاق بر گردن عدهای میافتد و گفته میشود که این افراد بازار ارز را به هم میریزند، در حالی که این موضوع صحت ندارد و تزریق پول باعث کاهش ارزش پول ملی در مقایسه با پول سایر کشورها میشود و نرخ دلار یا یورو افزایش مییابد.
وی اضافه کرد: در اقتصاد پایهای خودمان باعث ایجاد چنین اتفاقی میشویم و این موضوع باعث میشود تا شاهد افزایش مدام قیمت در بازار تحت عنوان افزایش نرخ پولهای خارجی باشیم. وقتی از کسی در خصوص افزایش قیمت سوالی میشود، بیان میکند که نرخ ارز افزایش یافته و تصور بر این است که ارز از کشور دیگری وارد کشور ما میشود و حال باید با قیمت بیشتری آن را وارد کنیم.
این کارشناس اقتصادی در خصوص راهکار مناسب برای افزایش حمایت از افراد جامعه بیان کرد: در سایر کشورها به جای تزریق این نقدینگی حمایتهای معیشتی کنترل شده انجام میشود. در کشورهای حوزه اقیانوسیه، کمترین حجم آسیبدیدگی ویروس کرونا را شاهد بودهایم. دلیل این موضوع این است که به محض رخ دادن این اتفاق حمایتهای معیشتی انجام، هزینه یک ماه زندگی به حساب هر فرد واریز و یک کارتن لوازم بهداشتی و یک کارتن لوازم خوراکی و معیشتی ارسال شد اما بیان کردند که اگر فردی به بیرون و به خیابان بیاید با او برخورد بسیار شدیدی انجام میشود.
خنداندل با اشاره به لزوم اهدای کمکهای معیشتی به جای تزریق نقدینگی به جامعه خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم به قشر زحمتکش مستوجب کمک و احترام بازنشستگان کمک کنیم، باید این کمک در قالب کمکهای معیشتی و هدفمند انجام شود. باید مجددا شرکت تعاونیها احیا شده و به جای افزایش 16.5 درصدی حقوق در قالب همسانسازی، به طور مثال کالا از تعاونی با تخفیف 16.5 درصدی اهدا شود.
وی در خصوص تاثیر اجرای این طرح در اقتصاد جاری گفت: از منظر اقتصاد جاری، زمانی که فردی پولی در جیب ندارد، به سراغ هزینههای غیر ضروری نمیرود. به بیانی دیگر با افزایش نقدینگی در دست مردم آنها ناخواسته به سمت مصرفگرایی میروند. درست است که ایجاد گردش مالی به اقتصاد کشور کمک میکند و چرخه اقتصادی را به گردش درمیآورد اما کمکی به معیشت خانواده نخواهد کرد، زیرا اقدام صورت گرفته هدفمند و در راستای رفع مشکلات جامعه هدف نیست.
این کارشناس اقتصادی افزود: بودجه در نظر گرفته شده برای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان در سال 96، 2200 میلیاردتومان، در سال 98، 3250 میلیارد تومان و امسال 6500 میلیارد تومان بوده که این موضوع نیز نشان از کاهش ارزش پول ملی دارد، یعنی در سال 99 نسبت به سال 96، ارزش پول ملی کشور ما حدود یکسوم شده است.
خنداندل ادامه داد: کشور ما اقتصادی سیاسی دارد. اقتصاد سیاسی چندوجهی و چندبعدی است. ما باید در حوزه سیاست و امنیت ملی نکاتی را مدنظر قرار دهیم که در اقتصاد صرف این نکات مدنظر قرار نمیگیرند و دولت امروز برای ایجاد یک بار روانی مثبت، تزریق پول و نقدینگی را در جامعه انجام میدهد.
وی اضافه کرد: این افزایش حقوق افراد در مقایسه با افزایش هزینههای روزانه فرد، چه بسا حقوق او را کمتر از قبل کرده باشد. در اقتصاد سیاسی، سیاستمداران مجبور هستند برای حفظ رضایت افراد جامعه پول رایج کشور را وارد بازار کنند.
این کارشناس اقتصادی در خصوص وضعیت فعلی کشور عنوان کرد: امروز طبقه میانی در جامعه وجود ندارد و سیاستمداران تلاش میکنند تا شرایطی را در جامعه ایجاد کنند که افراد خود را متعلق به طبقه پایین جامعه ندانند. به طور مثال زمانی که فردی پراید دارد، گفته میشود که ماشینی 100 میلیونی داشته، بنابراین وضع اقتصادی خوبی دارد.
خنداندل تصریح کرد: تصمیمات صحیح اقتصادی مبتنی بر علوم روز دنیا ما را به عقلانیت و موفقیت میرساند. باید برای مردمی که انسانهای باشرفی هستند اما شب به ناچار شرمنده زن و بچه خود میشوند، فکری بکنیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نسل جوان با خود آگاهی مسیر انقلاب ادامه دهند
سالن فرهنگی ورزشی شهدای روستای منزل آباد به بهرهبرداری رسید
برای داشتن حرف در دنیا باید بازدارندگی دفاعی و موشکی داشته باشیم
مراجعه ۲۲ نفر به مراکز درمانی اردبیل به دلیل سگ گزیدگی/۷نفر متحمل آسیب جدی شدند
دمای هوای کرمانشاه به شکلی محسوس کاهش مییابد
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است