میرنیوز

بررسی برنامه پنج‌ساله اول تا ششم توسعه/در برنامه هفتم سناریوهای مختلف بنویسیم

بررسی برنامه پنج‌ساله اول تا ششم توسعه/در برنامه هفتم سناریوهای مختلف بنویسیم 2020-10-20T07:04:20+03:30

بهزاد خسروی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: کشور وارد تدوین برنامه پنج هفتم توسعه می‌شود بنابراین الزاماتی مبتنی بر برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه ضروریست.

وی تصریح کرد: ابتدا باید برنامه پنج‌ساله اول تا ششم توسعه از نظر ساختاری و محتوایی مورد بازبینی و بررسی قرار بگیرند و سپس به دلایل و چرایی‌های انحراف از معیار برنامه‌ها به نسبت به آنچه اجرا شده است پرداخته شود ، چراکه ما شاهد انحراف از معیار برنامه توسعه پنج‌ساله در طول سه دهه اخیر بوده‌ایم. گاهی تا ۸۰ درصد از برنامه منحرف شده بودیم.

این کارشناس خاطرنشان کرد: در این مرحله بررسی نقش دولت‌ها و مجالس شورای اسلامی در طول سه دهه اخیر در ایجاد انحراف از معیار بایستی به‌طور کارشناسی مدنظر قرار بگیرد و مراکز خاصی نیز به‌عنوان مراکز مشاوره باید این کار را انجام دهند مثل دانشگاه‌ها و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و نهادهای دیگر که مراجع ذیصلاح آن‌ها را قبول داشته باشند.

خسروی اضافه کرد: نمایندگان مجلس با دو رویکرد مواجه بودند یکی بخشی نگری و اولویت‌دهی به حوزه انتخابیه و یکی بحث اولویت دادن به برنامه پنج‌ساله که این تعارضات را در عمل شاهد بوده‌ایم که اولویت با حوزه انتخابیه بوده و گاها برنامه پنج‌ساله فراموش شده است.

وی بیان کرد: این موضوع باعث بی‌اثر شدن نقش نظارتی مجلس بر اجرای برنامه‌ها توسط دولت شده و بارها ما از طرف نمایندگان مجلس شاهد ابراز این موضوع بوده‌ایم . این مسئله موضوع جداسازی پارلمان محلی و پارلمان قانون‌گذاری را برای یک کشور جدی‌تر و قابل‌تأمل تر می‌کند.

کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: واقعیت این است که نمایندگان در مجلس شورای اسلامی با رویکرد پارلمان محلی موضوع را نگاه می‌کنند تا پارلمانی که محل قانون‌گذاری است.

خسروی عنوان کرد: نقش نظارتی بر اجرای برنامه توسعه و حتی باقی‌مانده سنوات برنامه ششم توسعه بازبینی و از نظر ساختاری اثربخش‌تر تعریف شود.

وی اظهار کرد: دیوان محاسبات کشور و سازمان بازرسی و جایگاه نظارتی مجلس شورای اسلامی و دیگر دستگاه‌های مرتبط را داشته‌ایم ولی هرکدام به دلایلی نتوانسته‌اند مدیریت اثرگذار را بر اجرا توسط دولت داشته باشند به‌عنوان‌مثال اگر نظارت به‌درستی در اجرای برنامه‌های توسعه صورت می‌گرفت قطعاً ما در حال حاضر با ۷۵ هزار پروژه نیمه‌تمام ملی و استانی در کشور مواجه نمی‌شدیم.

این کارشناس تصریح کرد: ۷۵ هزار پروژه نیمه‌تمام عمرانی در کشور الان چیزی حدود یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به بودجه نیاز دارد که تکمیل شوند. این پروژه‌های نیمه‌تمام چیزی حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در سال هزینه سربار برای کشور ایجاد می‌کنند، این در حالی است که کل بودجه کشور به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان نمی‌رسد یعنی معادل نصف بودجه کل کشور هزینه سربار پرداخت می‌کنیم. اگر برنامه به‌درستی اجرا می‌شد قطعاً با این پروژه‌های نیمه‌تمام مواجه نبودیم و الان این‌ها تکمیل بودند و درعین‌حال اشتغال‌زایی بسیار بالایی را ایجاد می‌کردند.

خسروی خاطرنشان کرد: کما اینکه با این وضع موجودی که ما داریم با چیزی حدود ۶۰ هزار میلیارد بودجه که برای پروژه‌های عمرانی یا تملک سرمایه دارایی در نظر می‌گیریم حدود ۲۵ سال طول می‌کشد که بخواهیم این پروژه‌ها را به اتمام برسانیم و آن موقع خیلی از این‌ها باید بایگانی شوند یعنی ارزش اسقاطی هم دیگر ندارند.

وی اضافه کرد: جامعه نگری و اولویت دادن به همه‌چیز با رویکرد خودکفایی و استقلال بوده که در همه برنامه‌های توسعه از اول تا ششم با آن مواجه بودیم و این موضوع باید مورد بازبینی قرار بگیرد چون امروزه کشورهای قدرتمند اقتصادی مثل آلمان، فرانسه، کره جنوبی و ... در بیش از تقریباً  در ۲۰ صنعت فعال نیستند.

کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: این درحالی‌ است که ما از پفک سازی تا هواپیماسازی فعال هستیم و در تمام صنایع فعالیت داریم و تقریباً در هیچ‌کدام از آن‌ها نیز حرف حسابی در سطح دنیا نداریم و اگر توان بالقوه‌ای در برخی صنایع داریم با عدم تخصیص بودجه کافی مواجه بودیم و عملاً نتوانسته‌ایم آن را به بالفعل تبدیل کنیم و جایگاه‌های بالا را نیز در برخی موارد داشته‌ایم. 

خسروی ادامه داد: واقع‌بینی در برنامه هفتم توسعه با توجه به شرایط موجود که با تهدیدات مختلفی مواجه هستیم بسیار حائز اهمیت است، به عبارتی گره نزدن اقتصاد کشور با اقتصاد دیگر کشورها و فقدان دیپلماسی اقتصادی بسیار فعال چه ازنظر ساختاری و چه ازنظر عملکردی الآن تبدیل‌شده به پاشنه آشیل اقتصاد ما که بایستی برای آن در برنامه هفتم توسعه چاره‌اندیشی کنیم و راهکارهای لازم را تدوین و در دست اجرا قرار دهیم. 

وی عنوان کرد: نکته مهمی که در این راستا وجود دارد این است که ما برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی قوانین و دستورالعمل‌های تضمینی برای طرف مقابل ایجاد کرده‌ایم و این در حالی است که همین قوانین و دستورالعمل‌های تضمینی را می‌توانیم برای سرمایه‌گذاران داخلی ایجاد کنیم کما اینکه ما با آن‌همه قوانین و دستورالعمل‌های تضمینی هم جذب سرمایه آنچنانی از سرمایه‌گذاران خارجی داشته باشیم ، درصورتی‌که اولویت اول ما به سرمایه‌گذاران داخلی و اولویت دوم به سرمایه‌گذاران ایرانی خارج از ایران و بعد بقیه کشورها باشد.

این کارشناس با بیان اینکه با این اولویت باید نگاه کنیم که البته مغایرتی با گره زدن با کشورهای دیگر  ندارد، افزود: مثلاً در شرایط سخت تحریمی که الآن قرار داریم می‌توانند سرمایه‌داران ایرانی خارج از کشور را به واردات کالا بدون انتقال ارز با اولویت کالا سرمایه‌ای و واسطه‌ای تشویق و بخش بزرگی از تنگناهای ارزی را برای کشور مرتفع کنیم.

خسروی اظهار کرد: حتی ما می‌توانیم این نوع واردات را با عدم صادرات آن از کشور محدود کنیم یعنی سرمایه‌گذار خارجی از کشور کالا وارد کند و اجازه خروج آن کالا را ندهیم ولی ما نمی‌دانیم چرا ما از این رویکرد استفاده نمی‌کنیم می‌توانیم با این رویکرد از کارخانه به‌عنوان کالاهای سرمایه‌ای تا کالاهای واسطه‌ای و حتی کالاهای مصرفی مثل خودرو و ... استفاده کنیم ولی واقعیتش نمی‌دانیم چرا بانک مرکزی و وزارت صمت گاها با این رویکرد به عناوین مختلف دارند مخالفت می‌کنند.

وی تصریح کرد: نکته دیگری که در برنامه هفتم توسعه باید مدنظر قرار بگیرد این است که ما برخلاف برنامه‌های گذشته بایستی سناریوهای مختلف و متنوعی را تدوین کنیم که آمادگی لازم را در اجرا داشته باشیم.

این کارشناس خاطرنشان کرد: ولی اینکه یک سناریو داشته باشیم و مثلاً با تحریم مواجه بشویم دیگر برای آن برنامه لازم را نداشته باشیم کمی از واقعیت به دور است، این نیز در حالی است که خصومت کشور آمریکا و هم پیمانان آن در اروپا را حتی در منطقه شاهد هستیم و یک واقعیت است که باید آن را بپذیریم.

خسروی اضافه کرد: نکته دیگر این است که در طول سه دهه اخیر با توجه به برنامه‌های توسعه ازنظر هدف‌گذاری همچنان ما گرفتار اقتصاد دولتی و خصولتی هستیم و در اجرای اصل ۴۴ نه تنها به‌خوبی عمل نکرده‌ایم و جاهایی را نیز که عمل کرده‌ایم با شرایط نامطلوب روبرو هستیم در این حوزه در برنامه هفتم توسعه بایستی راهکارهای اساسی و قابل اجرا با توجه به تجربه‌های تلخی که از گذشته داریم در دستور کار قرار بدهیم.

وی بیان کرد: اصلاح ساختار بودجه، اصلاح ساختار بانکداری، اصلاح ساختاری بودجه شرکت‌ها و چابک سازی دولت، بازبینی قوانین موجود با رویکرد رفع موانع تولید و چگونگی جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور بحث کنترل حجم نقدینگی و رشد پایه پولی و چگونه گره زدن اقتصاد کشور در بخش‌های دیگر با اقتصاد دیگر کشورها بایستی از مهم‌ترین اولویت‌هایی باشد که در برنامه هفتم توسعه مدنظر قرار بدهیم.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

فردا صبح تهران یخبندان است

فردا صبح تهران یخبندان است
2025-02-17T18:49:56+03:30
تهران- مدیرکل هواشناسی استان تهران از وقوع وزش باد شدید و گاهی خیلی شدید در این استان خبر داد و گفت: فردا صبح تهران یخبندان است.

۶۸ هزار مازندرانی در پویش « هزاران مترمکعب عشق» شرکت کردند

۶۸ هزار مازندرانی در پویش « هزاران مترمکعب عشق» شرکت کردند
2025-02-17T18:49:55+03:30
ساری- مدیرعامل شرکت گاز مازندران با اشاره به کسب رتبه اول استان در کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز گفت: ۶۸ هزار نفر در پویش هزاران مترمکعب عشق شرکت کردند.

حمله سگ های بلاصاحب به دختر ۹ ساله در دماوند

حمله سگ های بلاصاحب به دختر ۹ ساله در دماوند
2025-02-17T18:09:41+03:30
دماوند- یک دختر نه ساله در دماوند مورد حمله سگ های بلاصاحب قرار گرفت که طی آن، کودک مجروح و به بیمارستان منتقل شد.

ریزش سنگ در جاده کرج ـ چالوس یک کشته برجا گذاشت

ریزش سنگ در جاده کرج ـ چالوس یک کشته برجا گذاشت
2025-02-17T17:56:24+03:30
کرج - رئیس پلیس راه البرز گفت: بر اثر ریزش سنگ در جاده کرج - چالوس، راننده یک خودرو سواری در دم فوت کرد.

نظارت ها بر انبارهای برنج تشدید می شود

نظارت ها بر انبارهای برنج تشدید می شود
2025-02-17T17:29:42+03:30
رشت - رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از تشدید نظارت ها بر عرضه برنج و برخورد جدی با محتکران و دلالان این حوزه خبر داد.

مدیریت کشور باید متناسب با رهنمودهای رهبری باشد

مدیریت کشور باید متناسب با رهنمودهای رهبری باشد
2025-02-17T16:49:39+03:30
مشهد- نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی گفت: مدیریت کشور باید متناسب با رهنمودهای رهبری باشد که این موضوع باید در نمازهای جمعه مورد تاکید قرار بگیرد.

ضرورت ورود به موضوع سرقت در اطراف بیمارستان ها و مراکز درمانی تبریز

ضرورت ورود به موضوع سرقت در اطراف بیمارستان ها و مراکز درمانی تبریز
2025-02-17T16:09:42+03:30
تبریز- سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل آذربایجان شرقی برضرورت ورود به موضوع سرقت در اطراف بیمارستان ها و مراکز درمانی تبریز تاکید کرد.

نخستین نیروگاه خورشیدی تجمیعی پاچیان قم به بهره‌برداری سید

نخستین نیروگاه خورشیدی تجمیعی پاچیان قم به بهره‌برداری سید
2025-02-17T15:56:23+03:30
قم- نخستین نیروگاه خورشیدی تجمیعی ۲۰ نفر از اهالی روستای پاچیان شهرستان جعفریه استان قم با ظرفیت ۱۰۰ کیلووات در روستای پاچیان به بهره‌برداری رسید.

امسال ۳۹ میلیون و ۴۲۲ هزار دلار سرمایه‌گذاری خارجی در مرکزی انجام شد

امسال ۳۹ میلیون و ۴۲۲ هزار دلار سرمایه‌گذاری خارجی در مرکزی انجام شد
2025-02-17T15:29:41+03:30
اراک- مدیرکل امور اقتصاد و دارایی استان مرکزی گفت: امسال ۳۹ میلیون و ۴۲۲ هزار دلار سرمایه‌گذاری خارجی در این استان انجام شد.

جشن ازدواج ۳۰ زوج در ساری برگزار شد

جشن ازدواج ۳۰ زوج در ساری برگزار شد
2025-02-17T15:16:23+03:30
ساری - همزمان با هفته جوان با همکاری باشگاه رسانه ورزش مازندران جشن ازدواج ۳۰ زوج در ساری برگزار شد.

سخنگوی دولت وارد سکوی پارس جنوبی شد

سخنگوی دولت وارد سکوی پارس جنوبی شد
2025-02-17T15:16:22+03:30
بوشهر سخنگوی دولت در سفر خود به عسلویه وارد سکوی SPQ1 پارس جنوبی شد.

اولین سکونت گاه عشایری کشور در شهر بابک برق دار شد

اولین سکونت گاه عشایری کشور در شهر بابک برق دار شد
2025-02-17T14:23:02+03:30
کرمان- به اولین سکونتگاه عشایری کشور در جاده روستای جهانی میمند شهرستان شهر بابک برق رسانی شد.

پیکر مادر شهیدان رنجبر در آستانه اشرفیه تشییع شد

پیکر مادر شهیدان رنجبر در آستانه اشرفیه تشییع شد
2025-02-17T14:09:58+03:30
آستانه اشرفیه - مادر شهیدان «اسماعیل و قربانعلی رنجبر» از شهدای آستانه اشرفیه، پس از تشییع در حرم مطهر آقا سید جلال الدین اشرف در گلزار شهدا خاکسپاری شد.

۱۰ روستای هرمزگان برق‌رسانی شد

۱۰ روستای هرمزگان برق‌رسانی شد
2025-02-17T14:09:58+03:30
بندرعباس - مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان از برق رسانی به ۱۰ روستای فاقد برق در هرمزگان خبر داد.

قاچاقچیان روغن خوراکی در سیرجان نقره داغ شدند

قاچاقچیان روغن خوراکی در سیرجان نقره داغ شدند
2025-02-17T13:56:23+03:30
کرمان-سرپرست اداره کل تعزیرات حکومتی کرمان از محکومیت ۱۴ هزار میلیارد ریالی قاچاقچیان روغن خوراکی در سیرجان خبر داد.

تنش در جلسه احراز عدم صلاحیت شهردار قم و خروج دو عضو

تنش در جلسه احراز عدم صلاحیت شهردار قم و خروج دو عضو
2025-02-17T13:43:05+03:30
قم- یکصد و پنجاه و چهارمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر قم در محل ساختمان شورای اسلامی این شهر برگزار شد که حواشی به دنبال داشت.

بالگرد هلال‌احمر برای امدادرسانی به روستاهای الیگودرز به پرواز درآمد

بالگرد هلال‌احمر برای امدادرسانی به روستاهای الیگودرز به پرواز درآمد
2025-02-17T13:29:41+03:30
خرم‌آباد - مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر لرستان، گفت: بالگرد هلال‌احمر برای امدادرسانی به روستاهای در محاصره برف در شهرستان الیگودرز به پرواز درآمد.

یزد پنجشنبه این هفته تعطیل نیست

یزد پنجشنبه این هفته تعطیل نیست
2025-02-17T13:16:24+03:30
یزد - معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری یزد اعلام کرد: پنجشنبه این هفته یزد تعطیل نیست.

ذخیره ۶۰ میلیون مترمکعبی آب در آب بندان‌های ساری

ذخیره ۶۰ میلیون مترمکعبی آب در آب بندان‌های ساری
2025-02-17T13:03:06+03:30
ساری- فرماندار ساری حجم ذخیره آب در آببندان های شهرستان را ۶۰ میلیون مترمکعب معادل ۶۴ درصد ظرفیت آن اعلام کرد.

سرکنسول جدید عربستان در مشهد معرفی شد

سرکنسول جدید عربستان در مشهد معرفی شد
2025-02-17T12:36:25+03:30
مشهد- «محمدبن نوار العتیبی»، سرکنسول جدید عربستان سعودی در مشهد صبح امروز دوشنبه فعالیت رسمی خود را در این شهر آغاز کرد.

مردم اصفهان امسال ۲۸۶ میلیارد تومان برای ایتام کمک کردند

مردم اصفهان امسال ۲۸۶ میلیارد تومان برای ایتام کمک کردند
2025-02-17T12:36:24+03:30
اصفهان - امام جمعه اصفهان گفت: مردم اصفهان امسال ۲۸۶ میلیارد تومان برای ایتام کمک کرده‌اند که نشان‌دهنده عمق دینی و ارادت آنها به اهل بیت (ع) است.

صندوق تأمین ناجی ۴۸۸ مقصر رانندگی خراسان جنوبی

صندوق تأمین ناجی ۴۸۸ مقصر رانندگی خراسان جنوبی
2025-02-17T11:29:49+03:30
بیرجند- مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی گفت: این صندوق طی ۸ سال گذشته مانع زندانی شدن ۴۸۸ نفر از مقصرین حوادث رانندگی در استان شد.

از تجربه عهدشکنی تا تعالیم قرآنی برای نفی مذاکره با آمریکا

از تجربه عهدشکنی تا تعالیم قرآنی برای نفی مذاکره با آمریکا
2025-02-17T11:29:48+03:30
بیرجند-قائم مقام نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی گفت: در موضوع نفی مذاکره با آمریکا از جهات مختلف عقلی، قرآنی می‌توان استفاده کرد.

سخنگوی دولت: ظرفیت بانوان در تصمیم‌گیری‌ها استفاده شود

سخنگوی دولت: ظرفیت بانوان در تصمیم‌گیری‌ها استفاده شود
2025-02-17T11:29:47+03:30
بوشهر- سخنگوی دولت به اهمیت حضور زنان در تصمیم‌گیری‌ها اشاره کرد و گفت: باید بپذیریم که مسائل زنان، مسائل همه ما است.

بارش برف مدارس نوبت عصر برخی مناطق استان زنجان را تعطیل کرد

بارش برف مدارس نوبت عصر برخی مناطق استان زنجان را تعطیل کرد
2025-02-17T11:16:24+03:30
زنجان-ستاد مدیریت بحران استان زنجان با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: بارش برف باعث تعطیلی مدارس برخی مناطق استان در شیفت عصر شد.

چرایی نفی مذاکره با آمریکا؛ از تجربه عهدشکنی تا تعالیم قرآنی

چرایی نفی مذاکره با آمریکا؛ از تجربه عهدشکنی تا تعالیم قرآنی
2025-02-17T11:16:23+03:30
بیرجند-قائم مقام نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی گفت: در موضوع نفی مذاکره با آمریکا از جهات مختلف عقلی، قرآنی می‌توان استفاده کرد.

ادامه پروژه خط دوم انتقال آب از خلیج فارس به یزد در سال آینده

ادامه پروژه خط دوم انتقال آب از خلیج فارس به یزد در سال آینده
2025-02-17T10:36:23+03:30
یزد - مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای یزد از ادامه عملیات پروژه خط دوم انتقال آب خلیج فارس به استان یزد در سال آینده خبر داد.

قصه‌های آیینی، مقاومت و قهرمانان ایران درسومین روز جشنواره قصه‌گویی

قصه‌های آیینی، مقاومت و قهرمانان ایران درسومین روز جشنواره قصه‌گویی
2025-02-17T10:36:22+03:30
یزد - سومین روز از بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی، دوشنبه ۲۹ بهمن‌ماه، با روایت قصه‌های آیینی و سنتی، ایثار و مقاومت و قهرمانان ایران در تالار مرکز...

مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد

مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد
2025-02-17T10:09:47+03:30
دماوند- برودت هوا و بارش برف مدارس شیفت عصر دماوند را غیرحضوری کرد.

امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است

امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است
2025-02-17T09:56:22+03:30
بوشهر- فرمانده مرزبانی استان بوشهر گفت: امنیت دریانوردی جزئی از امنیت ملی است.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)