میرنیوز
این بخشی از کتاب «روزنامه پاکستان» نوشته سیدامیرسادات موسوی است. موسوی در سال ۶۹ در شهرستان ملایر متولد شد. در دوره دبیرستان به نجوم علاقمند می شود و با شرکت در چند رقابت داخلی و خارجی یک مدال نقره و یک مدال طلای جهانی المیپاد نجوم را کسب می کند. او ورودی ۸۷ فیزیک دانشگاه شریف و فارغ التحصیل ارشد تاریخ علم دانشگاه تهران است.
طی ۱۰ سال گذشته به تدریس نجوم کروی و مکانیک سماوی، همکاری با آموزش و پرورش، فعالیت های مطبوعاتی در زمینه های علمی و دبیر مجله رشد جوان، ترجمه، سرپرست اعزامی المپیاد دانش آموزی به خارج از کشور و نگارش کتاب در زمینه تاریخ نجوم مشغول بوده است اما حالا سر از آفریقا درآورده و چند ماهی است که در اوگاندا ساکن شده است. او در گفتوگوی اختصاصی با ایسنا، از تجربه های سفر به آفریقا و حال و هوای اوگاندا می گوید که در ادامه می خوانید.
موسوی از علاقه شخصی اش به سفر کردن و جهانگردی می گوید: سفر را برای لمس بعضی از واقعیت ها از نزدیک دوست دارم، از سال ها پیش سفرهای مختلفی داشتم و حدوداً به ۲۰ کشور جهان سفر کردم. «روزنامه پاکستان» سفرنامه ۱۰ سال پیش من به پاکستان است. دو سال پیش سفری ۱۰ روزه به تونس در شمال آفریقا داشتم که بعد از این سفر کنجکاوی ام برای دیدن دیگر مناطق آفریقا بیشتر شد، بعضی ها می گویند چرا به پاکستان رفتی یا چرا الان آفریقایی؟ چرا کشورهای مدرن را نمی گردی؟ من فکر می کنم ندانسته های بیشتری از آفریقا دارم، مثل فقر، دنیای سیاه پوستان و قبایل قدیمی، باید گفت همیشه برای سفرهای لاکچری با تور در هتل چند ستاره وقت هست اما سفر با یک کوله پشتی برای مدت طولانی در دل مردم عادی را فقط در دوره جوانی می توان تجربه کرد.
او از روزی که تصمیم می گیرد با پس اندازی حدود ۱۳۰۰ یورو سفرش به نواحی زیر صحرای آفریقا را که عمدتاً به علت متفاوت بودن سبک زندگی و پایین بودن درآمدشان نسبت به دیگر مناطق قاره آفریقا شناخته می شوند، آغاز کند، برایمان می گوید: ۲۴ بهمن به استانبول آمدم و از آنجا به نایروبی، پایتخت کنیا رفتم. یک ماهی در کنیا بودم بعد به اوگاندا آمدم. برای اینکه به صرفه سفر کنم و سفر طولانی تری داشته باشم به دنبال موقعیت های کار داوطلبانه هم بودم که در این صورت از پرداخت هزینه اسکان معاف می شدم.
موسوی با بیان اینکه سفر کردن به سبک من زیاد پرهزینه نیست، ادامه می دهد: اولویت ها، تجربه های آدم را تعیین می کند، مسئله مالی برای من هم جدی است و یکی از مزایای کار داوطلبانه در سفر کاهش هزینه هاست، باید گفت برگزاری کلاس ها به صورت آنلاین یکی از مزایای بیماری کرونا برای من بود که توانستم تدریس شاگردانم در تهران را به صورت مجازی آغاز کرده و هزینه های سفرم را طی این مدت تأمین کنم.
او به آشنایی اش با یتیم خانه مادر کلارا اشاره می کند و ادامه می دهد: از طریق اپلیکیشن کوچسرفینگ با این یتیم خانه ارتباط گرفتم و قرار شد آنجا به بچه ها در فعالیت های آموزشی کمک کنم. بعد از مدتی دوستی ها و رفاقت هایی شکل گرفت که برای خودم هم جالب بود. سعی کردم برنامه غذایی و زندگی ام شبیه به آنها باشد و با سیستم آنها پیش رفتم، در نتیجه چیزهای جدیدی متوجه شدم، مثل میزان غذایی که در دسترس دارند و یا مشقت دسترسی به آب، مثلاً در نایروبی دیدم کسانی که با مشکل تأمین غذا روبرو هستند، آشپزی هم بلد نیستند چراکه برای تهیه غذا پولی نداشتند یا اگر داشتند آنقدر کم بوده که ساده ترین مواد غذایی را خریده و به ساده ترین شکل آماده کرده اند.
پخش نذری در یتیم خانه مادر کلارا
موسوی با بیان اینکه ارتباطم با بچه های یتیم خانه سبب شده مدت طولانی تری آنجا ماندگار شود، می گوید: ابتدا در زمینه های درسی به بچه ها کمک می کردم و بعد از آن با چند مؤسسه عام المنفعه که در ارتباط با همان یتیم خانه بود آشنا شدم و کم کم دوستان زیادی از ایران به فعالیتم در آنجا علاقمند شدند و هر کدام سعی داشتند کمکی در حد توان خود داشته باشند؛ مثلاً یک شب من به نیت یکی از دوستان در ایران و با پرداخت هزینه از طرف او، برای بچه های یتیم خانه دوپیازه پختم. با پخش تصاویر فعالیت هایم در فضای مجازی افراد بیشتری در ایران یا خارج از ایران اعلام آمادگی کردند، طوری شده بود که مدیریت غذای آنجا را به عهده گرفته بودم و اینها همه پیوند جالبی بین بعضی از دوستان در ایران و بچه های این یتیم خانه بود.
او ادامه می دهد: همه مردم جهان از تلخی فقر آگاه هستند اما فکر می کنند کاری از دستشان برنمی آید و یا اگر قصد کمک داشته باشند، نمی توانند جایی قابل اعتماد پیدا کنند اما طی مدتی که من تصاویر فعالیت هایم در این یتیم خانه را منتشر می کردم این اعتماد به وجود آمد کما اینکه افرادی از طریق حساب پی پال یتیم خانه مبالغی را به آنجا کمک می کردند. مؤسسه خیریه انفاق در ایران هم با این یتیم خانه ارتباط گرفت و این ارتباط و حمایت های مالی از طرف این مؤسسه هنوز هم برقرار است.
این جوان ایرانی درباره مواجهه خیلی از آدم ها با شرایط فقر می گوید: بسیاری از آدم ها درباره فقر و کسانی که هیچ منبع درآمدی ندارند، قضاوت منفی دارند و بر این باورند که آن فرد می تواند به کاری مشغول شده و مخارج زندگی اش را تأمین کند اما در واقع این نگاه، نگاهی سطحی به فقر است. وقت هایی هست که فردی به دانشگاه رفته و به دلایل شخصی تحصیلش را نیمه کاره رها کرده و حالا شاید بسیاری از موقیعت های شغلی اش را از دست داده باشد، خب این یک انتخاب است، انتخاب خود شخص اما وقتی ما درباره فقر مطلق صحبت می کنیم با شرایطی مواجه خواهیم شد که نیازهای اولیه یک انسان را تحت الشعاع قرار می دهد.
فقر جلوی جولان دادن ذهن را می گیرد
موسوی تصریح می کند: یکی از نکاتی که در این سفر به آن برخوردم این بود که فقر جلوی جولان دادن ذهن را می گیرد، یعنی کودکی که گرسنه است با وجود داشتن استعداد و توانایی نمی تواند فکر کند و برنامه ریزی داشته باشد و در نتیجه از تحصیلات بهره ای که بتواند به تولید اقتصادی منجر شود را نخواهد برد و یا حتی یک پله جلوتر، اصلاً آن خانواده شکل نگرفته و کودک به علت عدم توانایی مالی والدین در تأمین هزینه ها از همان ابتدا وارد یتیم خانه شده است پس اینطور نیست که بگوییم این فرد چون کار نمی کند فقیر است بلکه برعکس چون از ابتدا در فقر مطلق بوده نمی تواند گام نخست را بردارد و اینجاست که اهمیت حمایت و کمک به افرادی که در فقر مطلق هستند، دیده می شود.
او به کمک و حمایت خانواده و جامعه در رسیدن به موقیعت اجتماعی افراد اشاره می کند و می گوید: همه ما باید قبول کنیم جایگاهی که در آن قرار داریم صددرصد نتیجه تلاش و کوشش خود ما نیست و هر کداممان در خانواده و جامعه ای بزرگ شدیم که با حمایت آنها فرصت تجربه کردن، ریسک کردن و یا بروز علایق و برخی استعدادها به ما داده شده این در حالیست که مثلاً در سن ۲۵ سالگی مدعی می شویم جایگاه اجتماعی و اقتصادی که در آن هستیم تماماً نتیجه تلاش و پشتکار خودمان است، بله این درست است اما با تکیه بر یک پشتوانه که نباید تأثیر آن را نادیده گرفت و این پشتوانه شانسی بوده که از آن برخوردار بودیم بدون هیچ تلاش و کوششی. در حالیکه خیلی از افراد چنین پشتوانه ای ندارند و فرصتی برای تجربه و آزمون و خطا نداشته اند. اگر شما یک ماه دغدغه های اولیه یک آدم فقیر را رفع کنی در واقع به او اجازه فکر کردن و تجربه کسب کردن را داده ای پس ما نسبت به این افراد مسئولیم و شاید به همین علت است که گرفتار چرخه فقری شدیم که خروج از آن ناممکن است.
در قبال افرادی که از مواهب اولیه کمتری برخوردار هستند، مسئولیم
موسوی خیرخواهی و کسب ثواب را تنها هدف کمک به فقرا نمی داند و می گوید: به نظرم اگر دستمان به دهانمان می رسد در قبال افرادی که از مواهب اولیه کمتری برخوردار هستند، مسئولیم، مثل نگاهی که به مالیات داریم، اینکه ما از جامعه ای بهرمند می شویم و در آن کار اقتصادی انجام می دهیم که در همه آن نقشی نداشتیم پس موظفیم بخشی از درآمد خود را صرف باز توزیع ثروت کنیم. باید گفت نقشه ثروت در جهان الگوی متفاوتی را در مناطق مرکزی آفریقا نشان می دهد و با توجه به اینکه این قاره سال های بسیاری تاریخچه استعماری بوده است، افراد نقاط مختلف دنیا به عنوان سرمایه گذار در آنجا کار اقتصادی کردند و کمترین درآمد نصیب مردم و کارگران بومی شده است البته این مسئله در کشور خودمان هم وجود دارد، مناطقی با قدرت اقتصادی بالا که زمینه باز توزیع خود را دارند و در مقابل استان های مرزی و کم برخوردار که این شرایط را ندارند.
او درباره شیوع کروناویروس در مناطق آفریقا نیز مطرح می کند: در اکثر نواحی آفریقا کرونا شیوع جدی نداشت، ممکن است بگویید نبود امکانات و کیت های بهداشتی در این قاره تشخیص موارد ابتلا به کرونا را سخت کرده اما ما شاهد بودیم که به مرور تعداد کیت ها افزایش یافت و این ایده مطرح شد که به دلایلی مثل ایمنی بالاتر بدن افراد در اینجا کرونا شیوع کمتری داشت. مثلاً در کشور اوگاندا که من در آن ساکنم، مشکل جدی به علت کرونا پیش نیامده البته برای مدتی مشاغل زیادی تعطیل شد و هنوز هم بعضی مشاغل به حالت نیمه تعطیل هستند که مانند دیگر کشورها بر درآمد مردم اثر گذاشته است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل میشود
جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد
آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر بسمت کمربندی کرمانشاه
دولت و نهادهای امنیتی پاکستان از خون شیعیان مظلوم صیانت کنند
سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد
تقویت اقتصاد دیجیتال، نیروگاه های خورشیدی و حوزه دانشبنیان در برنامههای یزد
نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در ساری برپا شد
احتمال مرگ درنای سیبری وجود دارد
هوای بجنورد و شیروان برای همه گروهها ناسالم شد
بررسی مشکلات درمانی گرمسار/ نگاه افراطی به مرکز استان وجود دارد
برای ترویج فرهنگ بسیج از هیچ اقدامی کوتاهی نکنید
مومنی: وفاق ملی موجب افزایش قدرت و امنیت ملی کشور میشود
لذت شیرین گره گشایی از کار محرومان/آب مشکل اصلی روستاهای شهر مود
آیتالله نوری همدانی: دولت پاکستان امنیت شیعیان را تأمین کند
عامل قدرت نمایی در پردیس دستگیر شد
مسمومیت دانشجویان دانشکده علوم پزشکی شوشتر
میزبانی خوزستان از ۱۴ شهید گمنام دفاع مقدس
۳۰ آذر آخرین مهلت ارسال آثار به جشنواره رسانهای ابوذر در مرکزی
بازدید نزدیک به ۷۰۰۰ نفر از نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان قزوین
مسئولان باید به عنوان یک بسیجی خالصانه به مردم خدمت کنند
متهم پرونده فروش گوشتهای تاریخ مصرف گذشته در بجنورد نقره داغ شد
۲۰ هرمزگانی بر اثر برق گرفتگی جان خود را از دست دادند
جلوه های زیبای انگشتر رونمایی شده مقاومت در قم +تصاویر
مردم خراسان جنوبی ۱۵ هزار واحد خون اهدا کردند
جلوه های زیبای انگشتر مقاومت +تصاویر
۱۳۵ نفر از مددجویان اردوگاه و زندان ساری آزاد شدند
۷ هزار فقره تسهیلات نهضت ملی مسکن جدید سمنان در راه است
دریافت ۱۱۱ ایده هوش مصنوعی؛ ۱۴۶ شرکت دانش بنیان فعال است
آغاز رویداد استارت آپی هوش مصنوعی در نوشهر
مومنی: عملکرد استانداران بعد از یک سال ارزیابی میشود