میرنیوز
به گزارش ایسنا، زنان و مردان روستایی از دیرباز با غیرت و مردانگی به کار و تولید مشغول بودند و بدون وابستگی هر آنچه نیاز زندگی روزمرهشان بود را با دستان خود تولید میکردند و نقش مهمی در ترویج فرهنگ کار و تولید جامعه داشتند.
زنان روستایی مایحتاج روزمره خود از جمله آرد، نان، لبنیات، تنقلات، مربا، ترشی، مواد مورد نیاز غذاهای محلی و ... را در خانه تولید میکردند، همچنین فرش زیر پا، لباس و سایر ملزومات نیز به دست زنان توانمند تولید میشد، مردان نیز با کشاورزی و دامداری معیشت خانواده را تامین میکردند.
با پیشرفت تکنولوژی کمکم مردمان روستا از فرهنگ کار و تولید فاصله گرفتند و ترجیح دادند زندگی آسودهتری را برای خود فراهم کنند، بدین ترتیب سرمایه زندگی خود را اعم از اراضی کشاورزی، دام، فرش دستباف و ... را به فروش رسانند و بسیاری از مردان نیز به جای کشاورزی و دامپروری به سمت شهرها به بهانه درآمد بیشتر و کار راحتتر عازم شدند.
زنان روستایی نیز ترجیح دادند بهجای آموزش قالیبافی، صنایعدستی، کشاورزی، دامداری و کارهای خانه دختران و پسران خود را به درس خواندن تشویق کنند تا در آینده بتوانند با ورود به دانشگاه و سپس مشاغل دولتی برای خود شغلی با درآمد ثابت و پایدار داشته باشند، اما شاید هیچ کدام به این نکته توجه نکردند که مهارتآموزی دختران در روستاها و حتی شهرها هیچ تعارضی با درس خواندن و یادگیری انواع زبانها، موسیقی و ... ندارد و میتوانند در کنار درس خواندن و طی مدارج علمی مهارتهای خانهداری، گلیمبافی، قالیبافی، پخت نان و ... نیز فرا بگیرند.
یا پوشیدن لباس محلی و صحبت کردن با زبان محلی مانعی برای پیشرفت آنها نیست، قطعا این تغییر نگاه و دور شدن از فرهنگ بومی در روستاها در آینده میتواند تبعات فرهنگی زیادی را به دنبال داشته باشد، یکی از مهمترین تبعات آن مهاجرت روستائیان به شهرها و حاشیهنشینی است.
مهارتآموزی در حال کمرنگ شدن بین قشر جوان و نوجوان است
آیت بختیاریفرد جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور شهرکرد در گفتوگو با ایسنا در خصوص فاصلهگرفتن مردم روستا از فرهنگ بومی منطقه محل سکونت خود، اظهار کرد: یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در حفظ فرهنگ بومی هر منطقه، حفظ ارزشها و سنتهای جامعه روستایی و عشایری است.
وی ادامه داد: متاسفانه پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی، ماهواره، اینترنت و ... موجب شده است مردم تمامی مناطق به سمت فرهنگ مدرن غربی گرایش پیدا کنند، اکثر جوانان این مناطق سعی میکنند پوشش، رفتار و فعالیتهای خود را بر اساس الگوهای غربی منطبق کنند.
بختیاریفرد با بیان اینکه اکثر رسانهها برنامهای برای تقویت فرهنگ بومی و محلی در مناطق مختلف ندارند، گفت: باید تلاش شود فرهنگ غنی و پوشش محلی زنان و مردان هر منطقه به صورت جذاب برای جوانان معرفی شود، همچنین تولیدات روستائیان مانند قالی، گلیم و سایر صنایعدستی از طریق رسانهها معرفی و مورد حمایت قرار بگیرد.
این جامعهشناس افزود: بسیاری از زنان روستایی خانهدار هستند و فرصت کافی برای آموزش، تربیت و نگهداری فرزند خود در خانه دارند، اما شاهدیم در سالهای اخیر مهدهای کودک در روستاها راهاندازی شدهاند و بانوان روستایی کودکان خود را به مهدکودک میسپارند، این مسئله علاوه بر مزایایی که دارد میتواند آسیبهایی را از جمله دور شدن کودک از فرهنگ بومی منطقه به دنبال داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه برای حفظ فرهنگ بومی باید والدین در روستاها و شهرها زبانهای بومی و محلی را به فرزند خود آموزش دهند، تاکید کرد: در برخی از استانها از جمله کردستان زبان کردی به دانشآموزان مقطع ابتدایی آموزش داده میشود، میتوانیم زبانهای محلی چهارمحال و بختیاری را به کودکانمان در مدارس آموزش دهیم.
بختیاریفرد تاکید کرد: باید فرهنگ بومی، ارزشها و باورهای هر منطقه در بین مردم به ویژه جوانان نهادینه شود، رسانهها در این امر رسالت بزرگی بر عهده دارند، به طور مثال حجاب در لباس محلی زنان بختیاری جایگاه ویژهای داشت، اما اکنون این لباس مورد استفاده زنان و دختران قرار نمیگیرد.
این جامعهشناس در ادامه با بیان اینکه در گذشته در دروس حرفهوفن در مدارس مهارتهایی مانند بافتنی، خیاطی و ... آموزش داده میشد، عنوان کرد: همچنین مادران در خانه به دختران خود آشپزی، پخت نان، قالیبافی، گلدورزی، گلیمبافی، بافتنی و سایر هنرهای دستی را آموزش میدهند، اما متاسفانه مهارتآموزی در حال کمرنگ شدن بین قشر جوان و نوجوان است.
وی خاطرنشان کرد: پیشنهاد میشود جوانان به مقوله مهارتآموزی توجه ویژهای داشته باشند، بحث مهارتآموزی از حالت نظری باید به حالت عملی در بیاید، مراکز آموزش مهارتها در این مسیر میتوانند موثر باشند.
بختیاریفرد بیان کرد: برخی از والدین از روی چشم و همچشمی فرزندان خود را در کلاسهای زبان خارجه و ... ثبتنام میکنند و مورد تشویق قرار میدهند، اما متاسفانه شاهدیم اگر کودکی به زبان محلی صحبت کند مورد تمسخر قرار میگیرد، ترویج فرهنگ بومی نیازمند یک عزم ملی است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصادف در اتوبان کرج- قزوین دو فوتی و دو مصدوم بر جا گذاشت
نیم ضریح حرم حضرت علی (ع) در البرز رونمایی شد
ماموریت ناوگروه ۸۶ نقطه عطف تاریخ دریایی جمهوری اسلامی است
ترافیک در برخی نقاط آزادراهی البرز سنگین است
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شوند
تصادف تریلی و اتوبوس در محور گرمسار_آرادان/ ۲۰ نفر مصدوم شدند
تصویربرداری از یک قلاده «گربه پالاس» در «تنگه واشی» فیروزکوه
شهر زنجان سومین مرکز سرد کشور ثبت شد
استان کرمان مملو از فرصتهای خوب برای رشد و توسعه است
کلنگ زنی مزرعه پنل خورشیدی در گمیشان
برگزاری راهپیمایی جمعههای خشم در سراسر خوزستان
برخورد کامیون حمل شیر و پراید در خراسان شمالی۲ مجروح داشت
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شود
وزیر میراث فرهنگی: توسعه زیرساخت های گردشگری؛ «بوموسی» قطب گردشگری داخلی می شود
تردد در راه های مازندران روان است
برنامههای هشتاد و هفتمین سالگرد شهادت آیتالله مدرس تشریح شد
مقرّ «کنفدراسیون کبدی آسیا» در ایران افتتاح میشود
زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواقهای موضوعی میشود
املش لرزید
وزیر میراث فرهنگی: سهم پایین ایران از گردشگری؛ فقط ۴۰ درصد آثار باستانی ثبت شده است
قدرت جبهه مقاومت سبب شکست صهیونیستها و آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد/ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
اعتکاف کانون تربیت نسل جهادی و احیا کننده مساجد است
اختلاف مسوولان رژیم صهیونیستی با آمریکا سبب آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد؛ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
تبدیل ایران به هاب انرژی؛ سوآپ نفتی احیا می شود
تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه ۶ ماهه
دستگیری یک عضو شورای شهر گلستان؛ ۲کارمند شهرداری و ۲ دلال هم بازداشت شدند
تصویب منطقه گردشگری سبب جهش در کلاردشت می شود
ارسال کمکهای مردمی توسط آستان قدس رضوی به مردم مظلوم لبنان