میرنیوز
«حسین مسرّت» در گفتوگو با ایسنا یکی از نادره مردان روزگار ایران را دکتر «علیاکبر سیاسی» خواند و گفت: «علی اکبر سیاسی» را که با عنوان بنیانگذار دانشگاه تهران میشناسند، در سال ۱۲۷۳ یا ۱۲۷۴ هجری شمسی در تهران به دنیا آمد ولی از یزدی تبارانی بود که پدرش به تهران کوچ کرده بود.
وی افزود: سیاسی تحصیلات ابتدایی و متوسّطه را در تهران و در مدارس خرد و سلطانی گذراند و پس از فراغت از تحصیل به سال ۱۲۹۶ هجری شمسی معلّم دارالفنون شد که یکی از مدارس بسیار معتبر دوران احمدشاه قاجار بود.
به گفته مسرت، سیاسی در آزمون اعزام دانشجویان به خارج شرکت کرد و موفق شد و بدون درنگ راهی اروپا شد. با پیش آمدن جنگ جهانگیر، نخست به ناچار به تهران برگشت و دوباره در سال ۱۳۰۶ هجری شمسی راهی فرانسه شد و سرانجام توانست از دانشگاه سوربن پاریس، درجۀ عالی دکترا را بگیرد.
وی با بیان این که موضوع پایاننامهی سیاسی «ایران در برخورد با غرب» بود که به دلیل محتوای خوب در همان پاریس چاپ شد و جایزهی فرهنگستان فرانسه را هم دریافت کرد، ادامه داد: دکتر سیاسی در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی به ایران بازگشت و استاد آموزشگاه دارالفنون، نظام و علوم سیاسی شد. نخست زبان فرانسه و آنگاه روانشناسی را تدریس کرد به طوری که وی را نخستین پایهگذار علم روانشناسی در ایران به شیوهی علمی و امروزی میدانند.
این پژوهشگر فرهنگی استان یزد عنوان کرد: دکتر سیاسی در سال ۱۳۱۲ هجری شمسی به ریاست تعلیمات عالیه منصوب شد و پس از بنیانگذاری دانشگاه تهران که به همّت دکتر سیاسی و چند نفر دیگر انجام شد، رشتهی روانشناسی را در آنجا راهاندازی کرد و به استادی دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی و دانشکدهی ادبیات دانشگاه تهران رسید و پس از آن ریاست انجمن روانشناسان ایران و مؤسّسۀ روانشناسی دانشگاه تهران را برعهده گرفت.
وی ادامه داد: سیاسی در مرداد سال ۱۳۲۱ به وزارت فرهنگ آمد و بزرگترین خدمتش در دوره وزارت، گذراندن قانون تعلیمات اجباری از مجلس سیزدهم بود. وی دانشکدهی معقول و منقول را هم که تعطیل شده بود، دوباره دایر کرد و دانشگاه را از وزارت فرهنگ جدا و مستقل کرد.
مسرت خاطرنشان کرد: دکتر سیاسی در سال ۱۳۲۲ در اعتراض به امور جاری، نامهی تندی به نخست وزیر وقت نوشت و از مقام وزارت استعفا کرد و در انتخابات دورهی چهاردهم مجلس شورای ملّی جزو ۱۲ نفر نخست بود ولی ایشان به دلیل همان نامه و اعتراض از وکالت محروم شد.
به گفته وی، دکتر سیاسی پس از استقلال دانشگاه تهران به مدت ۱۲ سال از ۱۳۲۱ تا ۱۳۳۳ هجری شمسی به ریاست دانشگاه تهران نه انتصاب بلکه انتخاب شد و این بسیار مهم بود که استادان دانشگاه تهران وی را به ریاست دانشگاه تهران انتخاب کردند. در سال ۱۳۳۳ با یک نیرنگی، قانونی را به تصویب رسانده و وی را از کار برکنار کردند و پس از آن دیگر ریاست دانشگاه تهران، انتصابی شد.
مسرت اضافه کرد: وی موفق شد در دوران ریاست خود انتشارات دانشگاه تهران را بنیانگذاری کند و کتابهای زیادی به پشت کار و پیگیری خود چاپ کرد. مجلهی دانشکدهی ادبیات علوم انسانی هم در آن دوران پا گرفت. ریاست انجمن ایرانی فلسفه و علوم انسانی وابسته به یونسکو، ریاست دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی و ریاست دانشسرای عالی تهران از دیگر مشاغل او بود.
این پژوهشگر یزدی با بیان این که سیاسی از معدود استادانی بود که در تمام طول دورهی تدریس در دانشگاه تهران نظمی به دانشگاه داده بود، اظهار کرد: آثار زیادی از استاد سیاسی چاپ شده که برخی از آنها تا ۳۰ بار تجدید چاپ شده است که از آن جمله «اصول روانشناسی»،«دو ماه در پاریس»، «روانشناسی پرورشی»، «روانشناسی جنایی»، «علم و اخلاق»، «علم و نفس»، «فلسفه و منطق»، «مبانی روانکاوی»، «منطق و فلسفه» و «نظر عرفانی ابن سینا در حصول معرفت» است.
مسرت با اعلام این که خوشبختانه کتابخانهی شخصی ارزشمند دکتر سیاسی به همّت فرزندش دکتر «فریدون سیاسی» و پیگیری استاد «ایرج افشار» به کتابخانهی مرکزی دانشگاه یزد اهدا شد، در پایان یادآور شد: دکتر سیاسی ۱۰ سال پایان عمر خود را در اروپا و آمریکا زندگی کرد و سرانجام در ۹۶ سالگی در چهارم خردادماه ۱۳۶۹ به سرای جاوید شتافت.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نسل جوان با خود آگاهی مسیر انقلاب ادامه دهند
سالن فرهنگی ورزشی شهدای روستای منزل آباد به بهرهبرداری رسید
برای داشتن حرف در دنیا باید بازدارندگی دفاعی و موشکی داشته باشیم
مراجعه ۲۲ نفر به مراکز درمانی اردبیل به دلیل سگ گزیدگی/۷نفر متحمل آسیب جدی شدند
دمای هوای کرمانشاه به شکلی محسوس کاهش مییابد
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است