میرنیوز
کبودراهنگ یکی از بزرگترین شهرستان های استان همدان است که علاوه بر داشتن بناهای تاریخی با قدمت پیش از اسلام، تفرجگاه های طبیعی، ظرفیت کشاورزی و دامداری، بزرگترین غار آبی جهان را در خود جای داده است که اگر مدیریتی توانمند بر این فضای گردشگری حکمفرمایی کند و نقدینگی غارعلیصدر در شهرستان هزینه شود نه تنها روستای علیصدر بلکه مردم همه شهرستان از فقر و بیکاری نجات می یابند.
شهرستان کبودراهنگ با قدمتی پیش از اسلام و با وسعتی حدود ۴۰۲۵ مترمربع یکی از بزرگترین شهرستان های استان همدان است. قدیمی ترین اثر تاریخی موجود سنگ نوشته مسجد جامع قدیمی شهر کبودراهنگ است که تاریخ بنای مسجد را به سال ۱۲۰۲ هجری قمری و در برخی کتاب ها قدمت این شهرستان را به دوران قبل از اسلام نسبت داده اند.
کبودراهنگ بزرگترین شهرستان استان پس از شهرستان های همدان، ملایر و نهاوند است. حدود ۸۲ درصد جمعیت را روستائیان تشکیل داده اند و ۱۸درصد نیز در مناطق شهری ساکن هستند. این شهرستان از شمال به استان زنجان، از جنوب به شهرستان های همدان و بهار، از شرق به شهرستان های رزن و فامنین و از غرب به استان کردستان محدود می شود.
کبودراهنگ دارای سه بخش مرکزی، گل تپه و شیرین سو و سه شهر، ۱۰ دهستان و ۱۲۸ روستا است. در سال های اخیر تأسیس بخش قهورد و تبدیل روستاهای علیصدر و داقداق آباد به شهر از سوی معاونت سیاسی وزارت کشور مورد تصویب قرار گرفته اما به علت پیگیری پیگیری نکردن استان این موضوع راکد مانده است.
شهرستان به عنوان مأمن گوسفند مهربان نیز شهرت دارد. این گوسفند بومی ویژه منطقه کبودراهنگ و اختصاصأ دهستان قهورد است. به گفته مردم بومی شکل ظاهری گوسفند مهربان اینگونه است که سر و صورت خالی از پشم دارد و زیر شکم گوسفند پشمی وجود ندارد. دنبه ای دوکی شکل دارد که بزرگی دنبه آن حتی به شکل S انگلیسی است. قوچ مهربان نیز اکثراً دارای شاخ است اما میش مهربان شاخ ندارد. رنگ این نژاد گوسفند قهوه ای رو به تیره و روشن و سیاه است.
این شهرستان در زمینه کشاورزی نیز ید طولا و حرفی برا گفتن دارد چراکه یک سوم غلات استان همدان در کبودراهنگ تولید می شود. کبودراهنگ با ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جو، گندم، سیفی جات و سیب زمینی استان است.
مردم شهرستان کبودراهنگ به داشتن فرهنگ عمیق دینی و مذهبی و تربیت دانشمندانی همچون شیخ موسی نثری و هنرمندان به نام خود می بالند. تقدیم پنج شهید در پنجم آبان سال ۱۳۵۷ برای به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی ایران و نیز تقدیم ۶۲۷ شهید، ۱۶۸۵ جانباز، ۳۸ آزاده و اعزام ۵۰۳۹ رزمنده به جبهه های حق علیه باطل در دوران دفاع مقدس از دیگر افتخارات مردم این دیار کهن ایران زمین است.
این شهرستان در بخش گردشگری نیز از پتانسیل ها و ظرفیت های بسیار بالایی برخوردار است. وجود غارعلیصدر با عنوان بزرگترین غار آبی قابل قایقرانی در جهان در این شهرستان باعث شده که کبودراهنگ به قطب گردشگری استان همدان تبدیل شود. سالیانه به طور میانگین حدود یک میلون نفر از این غار بازدید می کنند که بیش از ۲۰ هزار نفر از آنها گردشگران خارجی هستند. البته با شیوع ویروس کووید ۱۹ در جهان امسال شاهد کاهش چشمگیر مسافران داخلی و خارجی در این فضای توریستی هستیم.
خالی از لطف نیست که بدانید کبودراهنگ تفرجگاه های طبیعی بسیار زیبایی مانند تفرجگاه های کوهستان قلی آباد، حاشیه سد خاکی مبارک آباد و تالاب شیرین سو را در خود جای داده است.
همین تالاب شیرین سو سالانه پذیرای حدود ۱۱ گونه پرندگان مهاجر مانند آبچیلک، چوپا، اردک سرسبز، کاکایی، باکلان، کشیم، حواصیل سفید و خاکستری، چنگر و پرستو است که زیبایی طبیعت تالاب را دوچندان می کند و پذیرای گردشگران و دوستداران طبیعت است.
وجود ۲۳۲ اثر تاریخی و طبیعی و ۱۱۵ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی از جمله غارعلیصدر، تالاب و فسیل های شیر دریایی شیرین سو، روستای گردشگری اکنلو و پل تاریخی کوریجان از مهمترین جاذبه های گردشگری هستند که در کمتر جایی از کشور یافت می شود.
پل کوریجان با پنج دهانه بزرگ و چهار دهانه کوچک با قوس های جناغی یادگار گذشتگان است که در روستای کوریجان از توابع بخش مرکزی کبودراهنگ در ۲۲ کیلومتری شمال همدان بر روی شاخه ای از رودخانه قره چای واقع شده است و صاحب نظران باستان شناسی بنای این پل را به دوره صفویه و قاجاریه نسبت داده اند.
حمام ها در گذشتگان دور چندمنظوره بنا می شده اند و طبق تغییر آب و هوا استفاده های متفاوتی داشته اند، مانند حمام گرم و حمام سرد. حمام سنگی باشقورتاران نیز از همین قبیل حمام هاست که در حاشیه روستایی به نام باشقورتاران در ۱۲۰ کیلومتری شمال شهرستان کبودراهنگ بنا شده است.
باستان شناسان استان و کشور قدمت حمام تاریخی باشقورتاران را به اواخر تیموریان و اوائل دوره صفوی نسبت داده اند، این حمام از بناهای خاص و منحصربفرد در استان همدان است و برای ساخت همه اجزای آن سنگ لاشه رسوبی به کار رفته و به گفته اهالی روستا برای ساخت این حمام از سنگ های خود روستای باشقورتارتاران استفاده شده است و ارتباط بین فضاهای داخلی حمام با استفاده از هشتیها امکانپذیر است که هشتی، حمام سرد و حمام گرم را با ارتفاعی کم به هم متصل می کند. این حمام ۴۰۰ مترمربع مساحت دارد و سه گنبد آن را میتوان در پشت بام دید. این حمام را در سال ۱۳۸۹ مرمت کرده اند.
شهرستان کبودراهنگ علاوه بر جاذبه های تاریخی و گروشگری، منبع تولید انرژی های استان همدان و کشور نیز است. نیروگاه سیکل ترکیبی شهید مفتح همدان واقع در دشت کبودراهنگ در کیلومتر ۴۵ جاده همدان- تهران یکی از نیرو گاه های بزرگ کشور با ظرفیت تولید ۱۰۰۰ مگابات در زمینی به مساحت ۲۷۰ هکتار است. ساخت تجهیزات اصلی نیروگاه و همچنین اجرای نیروگاه توسط شرکت توانیر در سال ١٣۶۵ آغاز شده و در سال ١٣٧٢ به بهره برداری رسیده است.
سوخت اصلی این نیروگاه گاز طبیعی است و در برخی مواقع از مازوت استفاده میشود. ۶۰ درصد برق تولیدی این نیروگاه در استان همدان مصرف میشود و ۴۰ درصد مابقی نیز به استانهای همجوار ارسال میشود. در سال ۱۳۸۹ نیز مقام اول تولید برق نیروگاههای برقی کشور به این نیروگاه تعلق گرفت.
بازار قدیمی شهرستان کبودراهنگ که از میدان امام حسین(ع) آغاز شده و به کوچه آیتالله شیخ ضیایی ختم میشود، نخستین مرکز خریدوفروش در این شهرستان بوده که در ایام گذشته رونق بسیاری داشتهاست.
این بازار سنتی به علت داشتن پنج خروجی به بازار خمسه معروف بوده و در سال ۱۳۰۴ شمسی تأسیس شده که سقف آن به دستور شهردار وقت در سال ۱۳۴۲ بهصورت شیروانی بازسازی شده است.
این تنها گوشه ای از جاذبه های کبودراهنگ است و در حاشیه این شهرستان ظرفیت های طبیعی و تاریخی بسیاری از گذشتگان به یادگار مانده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
امام جمعه اهواز: کمک به مردم غزه و لبنان باید تداوم یابد
فرهنگ بسیج از مرزهای ایران به سراسر جهان رسیده است
خداحافظی آیت الله اسلامی از امامت جمعه تاکستان
حادثه رانندگی در محور دامغان_فولاد محله جان یک نفر را گرفت
صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دادگاه «لاهه» اقدامی بجا بود
انفجار منزل مسکونی در رشت ۶ مصدوم بر جا گذاشت
بسیج یک حرکت مستمر و فلسفه تحول است
نقش بسیجیان در جنگ ترکیبی و شناختی بسیار مهم است
امام جمعه ساری: بسیج کاخ مستکبران عالم را ویران می کند
امام جمعه قم: پیروزی نهایی از آن جبهه مقاومت خواهد بود
سردار نجات: امروز بسیجیان و جهادگران در تمام صحنهها آماده اند
رئیس دیوان عالی کشور: بسیج برگرفته از فرهنگ مقاومت است
بسیج محور استراتژیک نظام در امنیت داخلی و دفاع خارجی است
شهید سیدحسن نصرالله محبوبیت فزایندهای نزد آزادگان جهان دارد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاش های هیات خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
حادثه تاسف بار برای محیط بان شاهرودی
لنج صیادی متخلف در آبهای شمال استان بوشهر توقیف شد
«اصغر طهماسبی» به عنوان استاندار گلستان معارفه شد
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونیستی را ببندند
درخواست امام جمعه برای مزایده هرچه سریعتر اموال بدهکار بزرگ پیشوا
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونسیتی را ببندند
وزیر کشور: استان گلستان نماد وفاق در کشور است
بسیجیان همدلی خود را با مردم مظلوم غزه و لبنان ثابت کردند
بانوان زنجانی یک کیلو و ۵۳۴ گرم طلا به جبهه مقاومت اهدا کردند
تعداد قابل توجهی سلاح جنگی از انبار ساختمانی در تهران کشف شد
مهاجرانی: دولت حمایت ویژه از نخبگان را وظیفه خود می داند
رئیس جمهور: ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است
آغاز رزمایش ۶۰ هزار نفری «الی بیتالمقدس» با حضور سردار سلامی
رئیس جمهور» ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است