میرنیوز

تا ترمیم کامل لایه اوزون چقدر زمان باقی است؟

تا ترمیم کامل لایه اوزون چقدر زمان باقی است؟ 2020-09-15T07:55:42+04:30

درحالیکه زندگی بر روی زمین بدون نور خورشید امکان پذیر نیست، اما اگر لایه اوزون را از اطراف زمین حذف کنیم، انرژی حاصل از نور خورشید در کره زمین بیش از حد خواهد بود و حیات انسان و موجودات به خطر می‌افتد.

یکی از عوامل مهم حیات بر روی کره زمین، لایه اوزون است که هر گونه آسیب به آن، صدمات جبران ناپذیری بر زیست بوم ما وارد می‌کند. اوزون از نظر شیمیایی، یک مولکول متشکل از سه اتم اکسیژن است که به شکل عمده در جو بالای زمین و منطقه‌ای به نام استراتوسفر یافت می‌شود. فاصله لایه اوزون با سطح کره زمین بسته به موقعیت جغرافیایی چیزی در حدود ۱۰ تا ۵۰ کیلومتر از سطح زمین است.

تخریب اوزون؛ تهدیدی برای حیات زمین

به گزارش ایسنا، زندگی موجودات زنده و انسان‌ها بر روی زمین متکی به لایه اوزون است که با جذب تشعشعات مضر اشعه ماوراء بنفش خورشید، زندگی را برای جانداران ممکن می‌کند. تخریب و نابودی مولکول‌های اوزون یک تهدید بسیار خطرناک و بزرگ برای زیست جانواران و زندگی انسان‌ها بر روی زمین است و می‌تواند به زندگی ما بر روی این سیاره خاتمه دهد. پرتوهای اشعه ماوراء بنفش خورشید می‌تواند باعث سرطان پوست، سایر بیماری‌های خطرناک و تغییر شکل تمام جانداران و گیاهان شود.

دانشمندان در دهه ۱۹۷۰ کشف کردند که این لایه محافظ در حال نابودی است. اگرچه عوامل طبیعی در میزان تخریب لایه اوزون نقش دارند، با این حال شواهد علمی نشان داد که برخی از مواد شیمیایی ساخته شده توسط بشر، علت اصلی تخریب این لایه است.

از سال ۱۹۹۴، هر سال ۱۶ سپتامبر (۲۵ شهریور) به عنوان روز جهانی حفظ لایه اوزون در بسیاری از کشورها جشن گرفته می شود. این روز با اعلامیه‌ای که توسط سازمان ملل متحد منتشر شد و به مناسبت بزرگداشت امضای کنوانسیون مونترال علیه کاهش لایه اوزون، در سال ۲۰۰۰ تصویب شد.

کلروفلوئوروکربن‌ها (سی‌اف‌سی‌ها) نابودگران لایه اوزون

در اوایل سال ۱۹۷۰، پژوهشگران شروع به بررسی اثر مواد شیمیایی مختلف بر روی لایهٔ اوزون کردند و مشخص شد سی‌اف‌سی‌ها که دارای کلر هستند، تاثیر مخربی بر این لایه پوشاننده جو دارند.

کلروفلوئوروکربن‌ها (سی‌اف‌سی‌ها) نابودگران لایه اوزون هستند و باعث کاهش مولکول‌های اوزون در استراتوسفر زمین شده‌اند. این ترکیب در اوایل سال ۱۹۳۰ توسط ایالات متحده آمریکا اختراع‌ شد و در برنامه‌های صنعتی، تجاری و خانگی مورد استفاده قرار گرفت و به زودی به سراسر جهان نیز راه یافت. این ترکیبات، پایدار و غیرقابل سوختن است و با ترکیبات شیمیایی دیگر واکنش نمی‌دهند و ارزان‌قیمت نیز هستند. این ویژگی‌های مطلوب ایمنی‌بخش، موجب شد که این ترکیبات در بسیاری از وسایل کاربردی و سردکننده‌ها در واحدهای تجاری و خانگی مورد استفاده قرار گیرد و به تدریج، متقاضیان محصولات آن روز به روز افزایش ‌یافت. این ترکیبات به وسیلهٔ باد به استراتوسفر زمین راه می‌یابند و از آن‌جا که دارای کلر و برم هستند، می‌توانند به لایهٔ نگهبان اوزون آسیب بزنند.

کدام بخش اوزون آسیب بیشتری دیده است؟

تخریب اوزون در قطب جنوب در بیشترین حد خود است. این مشکل عمدتا در اواخر زمستان و اوایل بهار (آگوست-نوامبر) رخ می‌دهد و اوج ایجاد حفره معمولاً در اوایل ماه اکتبر اتفاق می‌افتد، زمانی که اوزون در مناطق وسیع به طور کامل از بین می رود.

این کاهش شدید باعث ایجاد به اصطلاح «سوراخ اوزون» می شود که در برخی زمان ها، حداکثر مساحت آن، بزرگتر از خود قاره قطب جنوب است. اگرچه از دست دادن اوزون در نیمکره شمالی کمتر است، اما نازک شدن بخش قابل توجهی از لایه اوزون در قطب شمال و حتی در قاره اروپا نیز مشاهده شده است.

تأثیر اقدامات محافظتی جهانی و چالش‌های باقی مانده

به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، یک اتم کلر می‌تواند بیش از صد هزار مولکول اوزون را از بین ببرد، در این صورت نابودی اوزون بسیار سریعتر از جایگزینی آن خواهد بود.

از زمان شروع اقدام کشورها براساس پروتکل مونترال، مصرف جهانی مواد تخریب کننده اوزون تا حدود ۹۸ درصد کاهش یافته است. در نتیجه، غلظت تهاجمی ترین انواع مواد تخریب کننده اوزون در حال کاهش است و لایه اوزون نخستین علائم بهبودی را نشان می دهد. با این وجود، انتظار نمی رود که این لایه تا قبل از نیمه دوم این قرن به طور کامل بهبود یابد. دلیل این امر، آن است که مواد تخریب کننده اوزون پس از آزاد شدن، سال ها در جو باقی مانده و باعث آسیب می‌شوند.

اجرای پروتکل مونترال در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه پیشرفت خوبی داشته است. در اکثر موارد، حتی برخی از کشورها پیش از موعد، به برنامه های خود جامه عمل پوشانده اند و خبرهای جدید حاکی از کاهش آثار مخرب بشر بر این لایه محافظ است و به تازگی محققان ناسا گزارش دادند که حفره ایجاد شده در لایه اوزون در قطب شمال نیز در حال بسته شدن است.

امروز، نشانه هایی از بهبود لایه اوزون را مشاهده می‌کنیم و پیش بینی می‌شود با اجرای کامل پروتکل مونترال، از ۴۴۳ میلیون مورد سرطان پوست و ۶۳ میلیون مورد آب مروارید تنها در ایالات متحده جلوگیری شود. این موفقیت چشمگیر به دلیل دستاوردهای مهم و مشارکتی است که همچنان توسط مردم و سازمان‌هایی که برای محافظت از لایه اوزون با هم همکاری می‌کنند، حاصل می‌شود.

به گزارش سازمان جهانی هواشناسی، حفره اوزونی قطب جنوب نیز از سال ۲۰۰۰ به این سو در هر دهه بین ۱ تا ۳ درصد کوچکتر شده است و این سازمان پیش بینی می‌کند که روند ترمیم این حفره تا سال ۲۰۵۰ میلادی تکمیل نخواهد شد.

برای حفاظت از لایه اوزون چه باید کرد؟

برای اطمینان از بهبود مداوم لایه اوزون و کاهش تأثیر مواد تخریب کننده بر آب و هوای زمین، کارهای زیادی باید انجام شود. اقدامات لازم در سطح جهان برای بازیابی لایه اوزون عبارتند از اطمینان از اجرای درست محدودیت‌های موجود در استفاده از مواد تخریب کننده، بهره گیری از روش های سازگار با محیط زیست و جایگزین های دوستدار آب و هوا، اطمینان از اینکه استفاده مجاز از مواد تخریب کننده اوزون به صورت غیرقانونی انجام نمی شود و اطمینان از اینکه هیچ ماده شیمیایی یا فناوری جدیدی که تهدیدی برای لایه اوزون است، ظاهر نشود.

رابطه بین مواد تخریب کننده اوزون و تغییرات آب و هوایی

اکثر مواد تخریب کننده اوزون ساخته شده توسط انسان، تولیدکننده های قوی گازهای گلخانه ای هستند. برخی از آنها دارای اثر گرمایش کره زمین تا ۱۴ هزار برابر قوی تر از دی اکسیدکربن (CO۲)- گاز اصلی گلخانه‌ای- هستند، بنابراین حذف مواد تخریب کننده اوزون مانند هیدروکلروفلوئوروکربن ها و کلروفلوئوروکربن ها نیز سهم مثبت و قابل توجهی در مبارزه با تغییرات آب و هوایی خواهند داشت.

از سوی دیگر، حذف جهانی این مواد منجر به افزایش زیادی در استفاده از انواع دیگر گازها شده تا جایگزینی برای مواد نابودکننده اوزون باشد. این گازهای جدید به لایه اوزون آسیب نمی‌رسانند، اما اثر قابل توجهی بر گرمایش جهانی دارند، بنابراین در سال ۲۰۱۶، طرفین پروتکل مونترال توافق کردند که رایج ترین نوع گاز F، هیدروفلوروکربن ها (HFC) را به لیست مواد کنترل شده اضافه کنند.

طی ۳۰ سال گذشته انسان‌ها با منع استفاده از برخی مواد شیمیایی در جلوگیری از آسیب به لایه اوزون پیشرفت هایی داشته اند، اما برای محافظت و بازیابی سپر جوی که در استراتوسفر حدود ۹ تا ۱۸ مایلی (۱۵ تا ۳۰ کیلومتری) سطح زمین قرار دارد، کارهای بیشتری باید انجام شود...

منابع: un ،sdg ،ec ،epa ،ozonewatch ،nationalgeographic ،nasa

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد

مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد
2025-02-17T10:09:47+03:30
دماوند- برودت هوا و بارش برف مدارس شیفت عصر دماوند را غیرحضوری کرد.

امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است

امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است
2025-02-17T09:56:22+03:30
بوشهر- فرمانده مرزبانی استان بوشهر گفت: امنیت دریانوردی جزئی از امنیت ملی است.

هوای خرمشهر در وضعیت قرمز قرار گرفت

هوای خرمشهر در وضعیت قرمز قرار گرفت
2025-02-17T09:56:22+03:30
اهواز - در ۲۴ ساعت گذشته، وضعیت هوای خرمشهر با شاخص ۱۵۲ میکروگرم بر مترمکعب به عنوان «ناسالم» و در وضعیت قرمز اعلام شد.

عملیات اجرایی ۲ گذر تشرف به حرم امام رضا(ع) آغاز شد

عملیات اجرایی ۲ گذر تشرف به حرم امام رضا(ع) آغاز شد
2025-02-17T09:56:21+03:30
مشهد - شهردار منطقه ثامن مشهد گفت: ساخت و ساز مسیر و گذر تشرف قدیمی و تاریخی «کاشانی» و «حوض امیر» با گستره چهار هزار و ۵۰۰ مترمربع در محدوده حرم مطهر رضوی آ...

بارش شدید برف در البرز

بارش شدید برف در البرز
2025-02-17T09:29:42+03:30
کرج - مدیر کل هواشناسی البرز از بارش شدید برف خبر داد.

دستور ویژه دادستان ساری برای ساماندهی معاملات مجازی طلا

دستور ویژه دادستان ساری برای ساماندهی معاملات مجازی طلا
2025-02-17T09:16:27+03:30
ساری- دادستان ساری برای ساماندهی معاملات آنلاین در فضای مجازی دستور ویژه صادر کرد.

کشف طلای قاچاق به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال در مرزهای آذربایجان غربی

کشف طلای قاچاق به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال در مرزهای آذربایجان غربی
2025-02-17T09:03:00+03:30
ارومیه- فرمانده مرزبانی استان آذربایجان غربی از کشف طلای قاچاق به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال توسط مرزداران این استان خبر داد

دانش‌آموزان کردستانی به مرحله کشوری مسابقات مهارت‌های نوجوانان راه یافتند

دانش‌آموزان کردستانی به مرحله کشوری مسابقات مهارت‌های نوجوانان راه یافتند
2025-02-17T08:49:44+03:30
سنندج- رئیس اداره آموزش دور اول متوسطه آموزش و پرورش کردستان گفت: دانش‌آموزان کردستانی به مرحله کشوری مسابقات مهارت‌های نوجوانان راه یافتند.

دانشجویان دختر از شهرکرد به راهیان نور اعزام شدند

دانشجویان دختر از شهرکرد به راهیان نور اعزام شدند
2025-02-17T08:49:43+03:30
شهرکرد-مسئول بسیج دانشجویی استان چهارمحال و بختیاری گفت: کاروان دانشجویان دختر از دانشگاه‌های دولتی و پیام نور شهرکرد به مناطق عملیاتی راهیان نور جنوب غرب کش...

پرونده قتل دختر بچه ۷ ساله بوکانی بررسی شد

پرونده قتل دختر بچه ۷ ساله بوکانی بررسی شد
2025-02-17T08:49:43+03:30
ارومیه- رییس کل دادگستری آذربایجان غربی از بررسی پرونده قتل دختر بچه ۷ ساله بوکانی خبر داد و بر تسریع همراه با دقت و صحت در رسیدگی به این پرونده تاکید کرد.

شهرهای شمالی تهران چهارشنبه برفی است

شهرهای شمالی تهران چهارشنبه برفی است
2025-02-17T08:36:22+03:30
تهران- داده‌های هواشناسی استان تهران از بارش برف در آبعلی، فیروزکوه، میگون و دماوند حکایت دارد و نیز کمینه دمای هوا در این روز در آبعلی به منفی ۱۱ درجه می ...

توسعه آموزش‌های مهارتی نیاز امروز جامعه و جوانان است

توسعه آموزش‌های مهارتی نیاز امروز جامعه و جوانان است
2025-02-17T08:22:59+03:30
قم- مدیر حوزه‌های علمیه گفت: لازم است حوزه مهارتی و توانمندسازی همگام با حوزه دانشی پیش برود تا سبب تربیت نیروی کار ماهر و توسعه کشور شود.

یک هزار قالی‌باف نائینی بیمه می‌شوند

یک هزار قالی‌باف نائینی بیمه می‌شوند
2025-02-17T08:22:59+03:30
نائین - رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: طی مذاکراتی که با سازمان تأمین اجتماعی انجام شد، یک هزار نفر از قالیبافان نایینی بیمه می‌شوند.

آسیب دیدن چند واحد مسکونی در زلزله حسینیه

آسیب دیدن چند واحد مسکونی در زلزله حسینیه
2025-02-17T08:22:59+03:30
اهواز - بخشدار الوار گرمسیری گفت: دو زمین‌لرزه شدید در شامگاه یک‌شنبه در شهر حسینیه خسارت جانی در پی نداشته اما منجر به ترک‌خوردگی چند واحد مسکونی شده است.

پاسداری و دفاع از حرم امری واجب است

پاسداری و دفاع از حرم امری واجب است
2025-02-17T08:22:58+03:30
ساری - فرمانده لشکر ۲۵ کربلا با اشاره به اهمیت امنیت پایدار گفت: پاسداری و دفاع از حرم امری واجب است.

کاشت ۲۷ هزار اصله نهال در قم

کاشت ۲۷ هزار اصله نهال در قم
2025-02-17T08:09:46+03:30
قم- پویش درختکاری طی تفاهم‌نامه‌ای بین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و قرارگاه امام حسن (ع) اجرا شد و ۲۷ هزار و ۲۸۰ اصله نهال درخت بادام‌کوهی و آتریپلک...

بیش از ۵۴۰ هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود صادر شد

بیش از ۵۴۰ هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود صادر شد
2025-02-17T08:09:46+03:30
بیرجند- مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان جنوبی از صادرات بیش از ۵۴۰ هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود از ابتدای امسال خبر داد.

مجازی شدن برخی از مدارس سنندج

مجازی شدن برخی از مدارس سنندج
2025-02-17T07:56:19+03:30
سنندج - برخی از مدارس سنندج به دلیل برودت هوا و بارش برف امروز دوشنبه در نوبت صبح و عصر در بستر فضای مجازی برگزار می‌شود.

کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند

کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
2025-02-17T07:02:59+03:30
سمنان- مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان گفت: طبق قانون کار، کارگران استان می‌توانند شرایط کار ناایمن را گزارش کنند تا از مخاطرات به خصوص در معادن...

آغاز بارش برف در جاده‌های اراک و شازند

آغاز بارش برف در جاده‌های اراک و شازند
2025-02-17T02:03:00+03:30
اراک- رئیس مرکز مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مرکزی از آغاز بارش برف در جاده‌های اراک و شازند خبر داد.

آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک

آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
2025-02-17T00:56:21+03:30
اراک- رییس اورژانس پیش‌بیمارستانی استان مرکزی از آماده باش تمامی پایگاه های اورژانس ۱۱۵ این استان به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک خبر داد.

لنج صیادی متخلف ترالر در آب‌های بوشهر توقیف شد

لنج صیادی متخلف ترالر در آب‌های بوشهر توقیف شد
2025-02-17T00:56:20+03:30
بوشهر- فرمانده یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان بوشهر گفت: یک فروند موتور لنج صیادی متخلف ترالر در آب‌های شمال استان توقیف شد.

۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد

۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
2025-02-17T00:16:22+03:30
قروه-رئیس جهاد کشاورزی شهرستان قروه گفت: ۱۲۰ رأس دام سبک نژاد بومی محلی در این شهرستان کشف و ضبط شد.

اعلام آماده‌باش به دستگاه‌های امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان

اعلام آماده‌باش به دستگاه‌های امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
2025-02-17T00:16:21+03:30
اهواز -بلافاصله پس از وقوع دو زمین‌لرزه در حسینیه، استاندار خوزستان در تماس تلفنی فوری با فرماندار شهرستان اندیمشک آخرین وضعیت را بررسی و دستور آماده‌باش به ...

اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلال‌احمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه

اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلال‌احمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
2025-02-16T23:49:40+03:30
اهواز ـ سرپرست جمعیت هلال احمر استان خوزستان از اعزام تیم های امداد و نجات در پی وقوع زلزله‌ای به بزرگی ۵.۴ ریشتر در منطقه حسینیه استان خوزستان خبر داد.

نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارش‌های اولیه

نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارش‌های اولیه
2025-02-16T23:49:39+03:30
اهواز - سخنگوی مرکز اورژانس خوزستان از نبود خسارت های جانی بر اساس گزارش‌های اولیه از وقوع دو زمین ارزه شدید در استان خبر داد.

هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه

هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
2025-02-16T23:49:39+03:30
اهواز - استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی با اشاره به وقوع زلزله در حسینیه گفت: این منطقه به دلیل قرارگیری در مرز فروبار دزفول و مجاورت با گسل‌های فعال، مستعد زلزل...

واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد

واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
2025-02-16T23:09:40+03:30
بوشهر- فرمانده انتظامی شهرستان دیلم از واژگونی یک دستگاه خودروی پراید وانت در مسیرهای خاکی منتهی به استان همجوار و فوت راننده خبر داد.

وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است

وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
2025-02-16T23:09:40+03:30
اهواز - دو زمین لرزه به قدرت ۴.۴ و ۵.۴ ریشتر حسینیه خوزستان را لرزاند که این زلزله در استان های لرستان، کرمانشاه، مرکزی و ایلام و حتی همدان نیز احساس شده است.

اعزام تیم‌های اورژانس به منطقه زلزله‌زده حسینیه

اعزام تیم‌های اورژانس به منطقه زلزله‌زده حسینیه
2025-02-16T22:56:24+03:30
اهواز - وقوع دو زمین‌لرزه پیاپی در حسینیه خوزستان، تیم‌های اورژانس را راهی مناطق زلزله‌زده کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)