میرنیوز
مهرداد رحمانی دانشجوی دکترای اقتصاد نفت در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: افزایش مستمر قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد را تورم میگویند. وجود تورم بالا، بیثبات و ماندگار در هر اقتصادی مشکلات متعددی را ایجاد میکند که ازجمله آن میتوان به کاهش قدرت خرید و رفاه خانوارها، کاهش ارزش پول ملی، افزایش نااطمینانی به آینده و کاهش انگیزه سرمایهگذاری اشاره کرد.
وی ادامه داد: از دیدگاه علم اقتصاد، تورم پدیدهای پولی بوده و امروز اتفاقنظر فزایندهای در میان اقتصاددانان در سطح جهان وجود دارد مبنی بر اینکه رسالت نخست بانک مرکزی بهعنوان عالیترین نهاد پولی در هر اقتصادی، کنترل تورم است و صرفاً در سایه دستیابی به تورم پایین و باثبات میتوان سایر اهداف اقتصادی را دنبال کرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: سالیان طولانی است که آن دسته از کشورهایی که با تورم بالا و بیثبات مواجه بودند با درک این موضوع و اتخاذ سیاستهای صحیح و علمی اقتصادی توانستهاند بر این مشکل غلبه کنند.
وی تشریح کرد: ویژگی بارز تورم آن است که قیمت تمامی کالاها و خدمات عرضهشده در اقتصاد افزایش مییابد. میزان این افزایش، در میان انواع گروه کالاها و خدمات متفاوت است و صرفاً شامل یک یا چند مورد معدود کالا و خدمات نخواهد بود. در اقتصادهایی که با نرخهای تورم بالا و بیثبات برای چندین سال متوالی مواجه هستند در گذر زمان، قیمت اسمی تمامی کالاها و خدمات افزایش مییابد اما قیمت نسبی آنها غالباً ثابت باقی میماند یا تغییرات اندکی میکند. برای مثال، در اقتصاد ایران در طی دهه اخیر قیمت خودرو، مسکن و انرژی همگی روند افزایشی داشته است بهطوریکه قیمت ریالی خودرو در طی این دهه، حداقل ۱۲ برابر افزایش پیدا کرده و مسکن نیز بسته به شهرها و مناطق مختلف با افزایش ارزش ریالی مواجه بوده و بهطور متوسط در طی ۱۰ سال اخیر قیمت مسکن حداقل ۱۵ برابر شده است.
رحمانی عنوان کرد: اکنون سؤالی که مطرح میشود این است که شیوه مقابله با تورم و کنترل، کاهش و تثبیت آن در نرخهای کمتر از پنج درصد چیست؟ معمولاً به این سؤال از ۲ منظر «علم اقتصاد و اقتصاددانان» و «سیاسیون» پاسخ داده میشود.
وی توضیح داد: از نگاه علم اقتصاد، وجود تورم بالا و بیثبات در هر اقتصادی به معنی افزایش قیمت اسمی تمامی کالاها و خدمات بوده و رفاه خانوارها را کاهش میدهد. در شرایط تورمی، قیمت نسبی کالاها و خدمات تقریباً ثابت باقی میماند. برای مثال قیمت مسکن نسبت به قیمت خودرو در طی دورههای تورمی تغییر چندانی نکرده و یا قیمت هر دو کالای دیگر هم نسبت به یکدیگر تا حدود بسیاری ثابت باقیمانده و یا تغییرات اندکی داشته است. بهعبارتیدیگر این ارزش ریال است که در گذر زمان بهطور مستمر کاهشیافته و دلیل آن رشد بدون پشتوانه نقدینگی در کشور است که غالباً به دلیل بیانضباطی مالی دولت، کسریهای مداوم و شدید بودجه دولت و تسلط سیاستهای مالی دولت بر سیاستهای پولی بانک مرکزی و درنهایت پولی کردن کسری بودجه دولت ایجادشده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: طبیعتاً در این حالت سیاست پیشنهادی، انضباط مالی دولت و کاهش کسری بودجه دولتی، توسعه و تعمیق بازارهای مالی جهت تأمین کسریهای بودجه دولتی، ارتقاء سطح استقلال بانک مرکزی جهت جلوگیری از تسلط سیاستهای مالی دولت بر اساس سیاستهای پولی بانک مرکزی و پیشگیری از پولی کردن کسری بودجه دولت است که نهایتاً به کنترل تورم در اقتصاد میانجامد.
وی گفت: اما از نگاه سیاسیون، تورم بالا و بیثبات همواره معادل گرانفروشی تعبیر شده که منحصر به چند قلم کالای خاص بوده و کل سبد مصرفی خانوارها که شامل ۳۵۹ قلم کالا و خدمات در قالب ۱۲ گروه مختلف کالا و خدمات است را در برنمیگیرد. لذا گمان سیاستمداران این است که تولیدکنندگان و عرضهکنندگان آن چند قلم کالای خاص دستبهدست هم دادند تا آن کالاها را گران کنند و سپس در قیمتهای بالا به مصرفکنندگان بفروشند.
رحمانی در ادامه توضیح داد: مقامات دولتی با هدف کمک به مردم بهویژه اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر، ضمن اقدام به تشکیل ستادها و کارگروههایی نظیر کارگروه تنظیم بازار، سعی میکنند که با صدور بخشنامههایی، بایدها و نبایدهایی را بهمنظور کنترل، کاهش و تثبیت قیمتها در بازار کالاها و خدمات مختلف تصویب و به دستگاههای اجرایی دولتی و کسبهها ابلاغ میکنند. برای مثال، ستاد تنظیم بازار قیمت مشخصی را برای گوشت مرغ تعیین نموده و تصویب میکنند که گوشت مرغ باید در آن قیمت فروخته شود؛ غافل از اینکه اینگونه اقدامات دستوری و آمرانه که موجب سرکوب قیمتها در بازارهای مختلف میشود با کاهش سود تولیدکنندگان همراه است و انگیزه آنها را برای تولید بیشتر کاهش داده و در بلندمدت با کاهش عرضه موجبات افزایش بیشتر قیمتها را فراهم میکند.
وی عنوان کرد: درواقع، تفاوت دیدگاه اقتصاددانان و سیاستمداران در راهحلی است که به آن منتهی میشود. بهطوریکه دیدگاه اقتصاددانان بهرهگیری از آموزههای علم اقتصاد و بهکارگیری و اعمال سیاستهای صحیح و علمی اقتصادی و پرهیز جدی از هرگونه تصمیمات سلیقهای و غیر کارشناسی را پیشنهاد میکند که نتیجه آن همان کنترل و تثبیت قیمتها و حرکت در مسیر منافع ملی در بلندمدت است؛ درحالیکه نسخه تجویزی دیدگاه دوم یا همان سیاسیون اعمال اقدامات تعزیراتی و صدور بخشنامهها و مصوبات سرشار از بایدها و نبایدهایی است که ضمن متهم کردن و مقصر جلوه دادن تولیدکنندگان، عرضهکنندگان و ارائهکنندگان کالا و خدمات، بر پیگیری مسئولانه و مداوم مقامات دولتی در راستای کنترل قیمتها، اشاره دارند و از این طریق افکار عمومی را در کوتاهمدت اغنا میکنند؛ اما اینگونه تلاشها، هیچگونه تأثیر مثبتی بر شاخصهای کلان اقتصادی و بهبود معیشت و رفاه مردم در بلندمدت ندارند.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: بهطورکلی، در زمینه مدیریت اقتصاد کشور، هرگاه دولتها از آموزههای علم اقتصاد فاصله بگیرند، ناگزیر به سمت اتخاذ اقدامات تعزیراتی و نفی اصالت علم اقتصاد در مدیریت اقتصاد کشور بهویژه در شرایط تحریمی و بحرانی حرکت خواهند کرد که نتیجه آن در بلندمدت چیزی جز اتلاف منابع، افزایش رانتجویی و فساد اقتصادی، توقف رشد و توسعه اقتصادی کشور و کاهش رفاه مردم نخواهد بود.
رحمانی یادآور شد: امیدواریم سیاستگذاران و مقامات دولتی با پذیرش اصالت علم اقتصاد و بهرهگیری از نظرات اقتصاددانان و شناخت صحیح ریشه مشکلات اقتصادی کشور بتوانند راهحلهای درستی را جهت رفع آنها و برونرفت از این مشکلات بهکارگیرند بهگونهای که منافع ملی کشور و مردم در بلندمدت تأمین شود. مهمترین پیششرط لازم جهت دستیابی به این امر، آن است که دولتها منافع ملی و بلندمدت کشور را بر منافع حزبی و کوتاهمدت خود ترجیح دهند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
استاندار جدید مازندران: برنامهمحور و میدانی هستم؛ بکارگیری نیروهای معتدل و کاردان
ظلم ستیزی و تحقق عدالت پیام انقلاب اسلامی است
حراج گوشواره «کاپشن صورتی» برای کمک به مردم مظلوم غزه و لبنان
بسیج پاسدار ارزش های انقلابی است
شهادت یک مرزبان در مسیر خاش - زاهدان
استاندار جدید مازندران: برنامه محور و میدانی هستم؛ بکارگیری نیروهای معتدل و کاردان
هوای اهواز برای گروههای حساس ناسالم شد
مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن نیازمند اقدام جهادی است
کنگره ۲۴ هزار شهید اصفهان احیاگر سبک زندگی شهدا است
استاندار جدید برنامه هایش را به مردم ارائه دهد
بسیجی عمل کردن لازمه پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی است
رأی هیئت تطبیق ارومیه در مورد عزل شهردار ارومیه در هیئت حل اختلاف تأیید شد
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی پایان هفته جاری
تریلی حامل تجهیزات پزشکی قاچاق در «دشتستان» توقیف شد
تعطیلی ۵ واحد صنعتی به علت تخلفات زیست محیطی در میبد
ثبتنام اعتکاف رجبیه در حرم مطهر امام رضا(ع) آغاز شد
کمک به بخش خصوصی راهبردی مطمئن برای توسعه و اشتغالزایی است
استاندار با تفکیک استان کرمان به شمال و جنوب مخالف است
ایربریج چهارم فرودگاه مشهد به پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی رسید
همه ظرفیتهای استان سمنان در راستای توسعه بهکارگیری میشود
استاندار مازندران: تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
استاندار مازندران:تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
متخلفان حوزه دارو و اقلام پزشکی در کردستان محکوم شدند
استاندار جدید سمنان ظرفیتهای بومی را بکارگیری کند
طرح نظارتی ویژه برخورد با تخلفات نانواییهای خراسان رضوی آغاز شد
ترافیک در آزادراه های البرز به سمت تهران سنگین است
عامل شهادت جانشین پلیس اطلاعات خاش دستگیر شد
جزئیات فوت دلخراش ۴ مأمور نیروی انتظامی خراسانی اعلام شد
چند نفر از کارکنان شهرداری خرمآباد به اتهام ارتشا دستگیر شدند
کمک ۵۰ هزار میلیارد ریالی خیرین به بخش سلامت کشور