میرنیوز
به گزارش ایسنا، زندگی اجتماعی و جمعی یکی از ضرورتهای زندگی هر انسان است، این نوع زندگی همانگونه که محاسن زیادی برای بشر دارد، اگر به قوانین و آداب زندگی جمعی بیتوجهی صورت بگیرد میتواند آثار زیانبار اجتماعی و فردی را به همراه داشته باشد.
دین مبین اسلام توصیههای بسیاری برای رعایت حقوق دیگران در زندگی اجتماعی و جمعی در نظر گرفته است، یکی از این موارد رعایت حقوق همسایهداری و نحوه ارتباط با همسایگان است، در اسلام تاکیدات بسیاری برای تعامل با همسایگان وجود دارد، اما متأسفانه زندگی ماشینی و ترویج فرهنگ غربی موجب شده است دستورات دین اسلام در مورد همسایه به فراموشی سپرده شود یا کمرنگ شود.
امروز بسیاری از انسانها تمایلی به حضور در جمع ندارند و ترجیح میدهند زمان خود را در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی سپری کنند، این مسئله در دراز مدت میتواند آثار وتبعات سوء فرهنگی و اجتماعی را در جامعه داشته باشد، کمرنگ شدن ارتباطات اجتماعی در بین همسایگان بیشتر از سایر ارتباطات فامیلی و دوستی مشهود است.
اکثر مردم دچار یک نوع ضعف معرفتی، آگاهی و شناخت در فرهنگ بومی و معارف دینی شدهاند
حجتالاسلاموالمسلمین اسماعیل رئیسی در خصوص کمرنگشدن صله رحم در بین همسایگان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کمرنگشدن صلهرحم تنها مختص بحث همسایگان نیست و ما با این پدیده در بین خویشاوندان سببی و نسبی نیز روبرو هستیم، دلایل این مسئله باید به طور دقیق مورد موشکافی قرار بگیرد زیرا عوامل بسیاری در این مسئله دخیل است.
مسئول نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیامنور شهرکرد ادامه داد: امروز احوالپرسی، همیاری، مساعدت، همنشینی، رفت و آمد، اخوت و صمیمیت در بین همسایگان همانند گذشته نیست و عوامل متعددی در کمرنگ شدن این مسئل دخیل است، یکی از عوامل مهم در این موضوع این است که اکثر مردم دچار یک نوع ضعف معرفتی، آگاهی و شناخت در فرهنگ بومی و معارف دینی شدهاند.
وی با اشاره به اینکه ضعف فرهنگی و دینی مانع آگاه شدن افراد از حقوق انسانها نسبت به یکدیگر میشود، بیان کرد: علت اصلی قطع صلهرحم جاهل بودن به حقوق یکدیگر و بیتوجهی به توصیههای اهل بیت در این خصوص است.
رئیسی فاصله طبقاتی ایجاد شده در بین افراد جامعه را از دیگر دلایل کاهش رفت و آمد در بین خویشاوندان و همسایگان عنوان کرد و گفت: امروز بسیاری از خانوادهها با مشکلات اقتصادی و معیشتی مواجه هستند و عدهای نیز ره صد ساله را یک شبه طی کردهاند این اختلاف طبقاتی موجب میشود عدهای احساس خود کم بینی در مقابل این قشر داشته باشد و نخواهند رفت و آمد کنند.
مسئول نهادنمایندگی مقام معظم در دانشگاه پیامنور شهرکرد افزود: این اختلافات همچنین موجب میشود افراد نتوانند همنشین مناسب خود را از هر نظر پیدا کنند، به طور مثال یا فرد خود را برتر و یا ضعیف میداند و نمیخواهد در مقابل اعضای خانواده خود احساس ضعف کند، بنابراین ترجیح میدهد رفت و آمد را قطع کند تا از طبعات چشم و همچشمی و مهمانیهای پر هزینه که از توان آن خارج است در امان بماند.
وی در ادامه با بیان اینکه آپارتماننشینی نیز یکی از عوامل کاهش صلرحم در بین همسایگان است، یادآور شد: معمولا بسیاری از افراد جامعه فرهنگ آپارتماننشینی ندارند، این مسئله موجب میشود ساکنان واحدهای مسکونی بر سر موضوعاتی مانند آلودگی صوتی، خرابی آسانسور، نظافت راهرو، پارکینگ و .... دچار اختلاف شوند، این اختلافات به مرور موجب میشود همسایگان تمایلی به رفت و آمد با یکدیگر نداشته باشند.
رئیسی اضافه کرد: یکی از موارد مبتلا به در واحدهای مسکونی طبقاتی و آپارتمانی تجسس همسایگان در زندگی یکدیگر است، مثلا به علت نوع ساخت و ساز معمولا افراد به راحتی از زندگی سایر افراد و اخلاقیات هم مطلع هستند و این مسئله موجب میشود در صورت بروز کوچکترین اختلاف در بین اعضای یک خانه سایر ساکنان نیز از مسئله آگاه شوند و این مسئله نقل مجالس همسایگان شود، بنابراین خیلی از افراد ترجیح میدهند برای جلوگیری از دخالت و تجسس همسایگان در زندگی شخصی آنها با سایرین ارتباط نزدیکی نداشته باشند.
مسئول نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیامنور شهرکرد در ادامه با اشاره به معایب ناهمگونی آداب و رسوم، زبان، فرهنگ و ... در بین همسایگان، خاطرنشان کرد: این مسئله موجب میشود افراد نتوانند از نظر فرهنگی با یکدیگر منطبق شوند، زیرا این اختلاف در سلایق باعث بروز مشکل در همنشینی و رفت و آمد میشود.
وی اضافه کرد: معمولا امروز افراد انزوا طلب شدهاند و ترجیح میدهند اوقات فراغت خود را در شبکههای مجازی و دوستان مجازی خود بگذرانند و تمایلی به حضور در جمع خانواده، فامیل و دورهمی همسایگان ندارند، این موضوع موجب شده افراد از اخلاقیات فاصله بگیرند، امروز خلقیات مردم با ۲۰ سال گذشته بسیار متفاوت شده و به جای اینکه رشد کند دچار افول شده است.
رئیسی تاکید کرد: متاسفانه ناهنجاریهای اجتماعی موجب شده است افراد نتوانند با یکدیگر ارتباط نزدیک داشته باشند، برخی مقید به رعایت شئونات هستند و برخی به این مسائل اعتقادی ندارند، بنابراین این ناهنجاری موجب فاصله بین افراد میشود.
عوامل کمرنگ شدن ارتباط بین همسایگان
مهراب عالی، جامعهشناس در گفتوگو با ایسنا در خصوص علتهای سرد شدن روابط همسایگان، اظهار کرد: این مسئله با تحولات ساختاری جامعه جدید و ظهور مدرنیسم همراه بود، در جهان و غرب شکل جدیدی از زندگی در تغییر زندگی سنتی به مدرنیته شکل گرفته که ایران نیز تحت تاثیر این تغییر و تحولات قرار گرفت و اکنون در حال گذر از زندگی سنتی به سمت زندگی مدرن است.
وی افزود: برخی از اشکال و تغییرات مدرنیسم در جامعه ایرانی نیز عارض شده است و انسان ایرانی نیز تحت تاثیر این تغییر و تحولات قرار گرفته است، از جمله این تغییر و تحولات میتوان به عواطف، احساسات، ارتباطات بین فردی و ارتباط همسایگی اشاره کرد.
عالی با بیان اینکه در جامعه سنتی ارتباط نزدیک بین انسانها و هم محلگی طبق عرف و آموزههای دینی یک رابطه بسیار بامعنا و قدسی بود، عنوان کرد: در خصوص رعایت حقوق همسایگان و ارتباط بین افراد احادیث و سفارشات بسیاری از ائمه و اهلبیت وجود دارد و به این سفارشات در فرهنگ سنتی به وفور توجه و این مسئله موجب استحکام بسیار عمیق بین همسایگان میشد.
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه تغییرات به وجود آمده در زندگی ایرانیان به دلایل مختلف موجب کمرنگ شدن ارتباط همسایگان شده است، گفت: در گذشته انسانها برای مدت طولانی در یک محله و خانه سکونت داشتند، ممکن بود فرد تا پایان زندگی در همان خانه و محله و با سایر اعضای خانواده زندگی کند، جابجایی افراد و تغییر طبقه اجتماعی در جامعه سنتی به ندرت شکل میگرفت.
وی ادامه داد: زندگی افراد به مدت طولانی در کنار یکدیگر موجب میشد این افراد یک همزادپنداری با هم داشته باشند و به یکدیگر هویت ببخشند، همچنین زندگی فرد در یک محله موجب میشد فرد را با همان ویژگیهای محله بشناسند و بدانند فرد از چه طبقه اجتماعی است.
عالی با اشاره به اینکه تغییر و تحولات جامعه از سنتی به مدرن موجب شد که افراد نتوانند برای مدت طولانی در یک خانه و یا یک محله زندگی کنند، خاطرنشان کرد: انسانها معمولا به خاطر شغل، تحصیل و ... در بین شهرها و محلات جابجا میشوند، این مسئله موجب میشود فرد هیچگونه تعلق خاطری نسبت به محل زندگی خود نداشته باشد و تا بخواهد با همسایگان ارتباط برقرار کند باید از این مکان به مکان دیگر برود.
این جامعهشناس مشغله، تغییر نوع سرگرمی و رشد تکنولوژی را از دیگر عوامل سرد شدن روابط بین همسایگان عنوان کرد و افزود: به طور مثال در گذشته افراد پس از پایان روز کاری هیچ سرگرمی به جز دورهمی و شبنشینی نداشتند و برای گذران اوقات فراغت و رفع نیازها باید با همسایگان ارتباط برقرار میکردند، اما مشغلههای جدید فرصتی را برای افراد باقی نمیگذارند که اصلا بفهمند همسایه آنها چه کسی است.
وی بیان کرد: با رشد تکنولوژی و افزایش شبکههای اجتماعی شاهدیم که زمان و مکان تعریف جدیدی پیدا کرده است، در گذشته انسانهای برای دیدار و گفتوگو باید در یک زمان و مکان مشخص در کنار یکدیگر قرار میگرفتند اما با رشد تکنولوژی افراد میتوانند در هر جای دنیا بدون در نظر گرفتن زمان و مکان با همدیگر صحبت و تبادل نظر کنند.
عالی با بیان اینکه از دیگر دلایل کمرنگ شدن روابط همسایگان میتوان به کاهش اعتماد اجتماعی نیز اشاره کرد، گفت: در گذشته افراد برای رفع نیازهای خود با یکدیگر ارتباط برقرارمیکردند و در شهرها و روستاهای کوچک همه افراد همدیگر را میشناختند، اما امروز شاهدیم که در کلان شهرها افراد از اقصی نقاط کشور و با فرهنگهای متفاوت در کنار هم زندگی میکنند و اعتماد ساختاری و نهادی جایگزین اعتماد اجتماعی شده است.
این جامعهشناس تاکید کرد: در گذشته وقتی بین افراد یک روستا، محله یا خانواده اختلاف پیش میآمد بزرگان و ریشسفیدان این اختلافات را حل و فصل میکردند، اما امروز این اختلافات در نهاد قضایی مانند دادگستری و دادگاه رسیدگی میشود و موجب کمرنگ شدن ارتباطات شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند
بسیج تبدیل به حرکتی جهانی شده است
ورزشکاران ناشنوا در استان تهران صاحب سالن تخصصی می شوند
فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه شدت می گیرد
فعالیت معدن گنجه رودبار تا اطلاع ثانوی متوقف شد
کشف یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ورامین
ورود دستگاه قضائی به آلودگی مزارع پرورش میگوی هرمزگان
دستگاه قضایی به حادثه فوت کارگر کارخانه قند مغان ورود کرد
انبارهای اموال تملیکی کردستان تعیین تکلیف شوند
انفجار در معدن گنجه رودبار مصدومی نداشته است
کشف کارگاهی با یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ور
دشمنان از اشاعه تفکر بسیجی به سایر کشورها هراس دارند
۱۲۰ هزار دست لباس گرم و ۵ هزار پتو در پویش ملی «هبه» جمع آوری شد
رئیس هیئت گلف استان خراسان رضوی انتخاب شد
جبهه مقاومت ناحیه امنی برای کشور ایجاد کرده است
ترویج تفکر شهید فخری زاده برای کشور سازنده است
حضور ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی در اجلاس وزرای خارجه اکو
حضرت زهرا (س) نمونه بارز تبیین مقام الهی و ارتباط با خداوند است
۳۶ قطعه سکه بهار آزادی در هنگ مرزی تایباد کشف شد
کوهنوردان از صعود به ارتفاعات پایتخت اجتناب کنند
امام جمعه قم: بانوان در اسلام از جایگاه والایی برخوردار هستند
علت مسمومیت اهالی و دانش آموزان دهستان ویژنان در دست بررسی است
تفکر بسیجی گرهگشای مشکلات است
بوشهر پایلوت پژوهش اقتصادکرانه و پسکرانه شد
خبرنگاران مهر در اختتامیه جشنواره ۳۵ تئاتر کردستان تجلیل شدند
تولید انرژی برق در نیروگاه نکا از ۶.۷ میلیارد کیلووات گذشت
کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی به آذربایجان غربی رسید
محور اصلی طرح جامع زیارت باید مشهد و حرم امام رضا(ع) باشد
ساخت پروژه پل زیرگذر نواب چالوس ۶۰ درصد پیشرفت کرد