میرنیوز
فائزه زارع در گفتوگو با ایسنا، در خصوص بزهکاری در نوجوانی اظهار کرد: بزهکاری در لغت به معنای ترک وظیفه قانونی و یا انجام عمل خطایی که لزوما عنوان جرم ندارد، میباشد. با توجه به اینکه اطفال عمدتا مرتکب جرائم خفیف میشوند، برای اطفال واژه بزهکار و برای بزرگسالان واژه مجرم کاربرد دارد.
کارشناس روانشناسی مرکز مشاوره معاونت اجتماعی پلیس گیلان افزود: در تعریفی دیگر بزهکاری نوجوانان، مربوط به تخلفات در سنی میشود که قانون حدود آن را تعیین کرده است و شامل فرار از مدرسه، فرار از کنترل والدین، دروغگویی مداوم، توزیع سیدیهای مبتذل، ضرب و جرح و... میباشد. از آنجایی که منظور از طفل، فرد زیر 18 سال میباشد، بزهکاری نیز ناظر به نوجوانان زیر 18 سال است.
نوجوانان نسبت به بزرگسالان در برابر جرائم آسیبپذیرتر هستند
وی با بیان اینکه نوجوانان به دلایل گوناگون از جمله سن کم و کمبود تجربه، نسبت به بزرگسالان در برابر جرائم آسیبپذیرتر هستند، گفت: به دلیل حساسیت این دوران و در صورتی که از طرف والدین و جامعه توجه لازم به نوجوانان نگردد، خطر بزهکاری آنها را تهدید میکند. در این دوران اکثر نوجوانان احساس ناامنی، سردرگمی و افسردگی میکنند یا درگیر موقعیتهای خطرناکی میشوند که به پیامدهای آن آگاهی ندارند، حال نوجوانانی که مورد بیتوجهی یا بیمهری قرار گرفته و به طبع طغیانگر، عصبی و سرکش شدهاند بیشتر در معرض بزهکاری قرار دارند و میتوانند الگوی نامناسبی برای سایرین نیز باشند.
زارع در پاسخ به این سوال که دلایل عمده بزهکاری در نوجوانی چیست؟ گفت: از علل عمده بزهکاری میتوان به مسائل روانی و عاطفی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اشاره کرد، عوامل عاطفی مانند فوت یکی از والدین، تربیت نامناسب، مورد تبعیض واقع شدن، خشونتهای والدین، بروز طلاق در خانواده و تجربههای ناخوشایند کودکی و از جمله عوامل موثر دیگر نیز میتوان به فقر اقتصادی خانواده، سکونت در محلههای جرمخیز، مهاجرت از روستاها و حاشیه شهرها به شهرهای بزرگتر و ترک تحصیل و بیکاری اشاره کرد.
وی با بیان اینکه نوجوانان اصلیترین بخش نیروی انسانی هر جامعه محسوب میشوند، ادامه داد: بروز بزهکاری از جانب آنها و عدم محافظت و پیگیری از جانب خانوادهها و دولت میتواند آسیبهای جبرانناپذیری را هم برای نوجوانان و هم برای جامعه به همراه داشته باشد، همین امر موجب شده که دولتها از گذشته تاکنون با اعمال مجازاتهای گوناگون درصدد مهار جرم و پیشگیری کیفری برآیند، پلیس نیز یکی از ارکان مهم این پیشگیری محسوب میشود.
سه روش پیشگیری از جرائم
این کارشناس روانشناسی تصریح کرد: پیشگیری در لغت به معنای جلوگیری، مانع شدن و دفع است. مرکز بینالمللی پیشگیری از جرائم، پیشگیری را اینگونه تعریف مینماید "هر عملی که از طریق مشخص کردن و حل کردن عوامل ایجادکننده جرم، باعث کاهش بزهکاری، خشونت و ناامنی شود، پیشگیری از جرائم محسوب میشود" همچنین هر رویهای اعمال شود و نتیجه آن نشان دهد که از میزان بزهکاری کاسته شده است را میتوان پیشگیری دانست.
وی در خصوص روشهای پیشگیری از وقوع جرم، بیان کرد: عموما سه روش اصلی برای پیشگیری از جرائم وجود دارد، «پیشگیری کیفری» که در این روش از سیستم دادگستری به منظور بازداشتن افراد از جرم و دور کردن آنها از محلهای جرمخیز استفاده میشود. «پیشگیری وضعی از جرائم» که این روش به کاهش فرصتهای ارتکاب جرم با استفاده از امنیت فیزیکی، طراحی مناسب ساختمان و... میانجامد؛ «پیشگیری از مجرمیت» در روش سوم، انگیزه ارتکاب جرم را کاهش میدهد که گاهی پیشگیری اجتماعی از جرائم نیز نامیده میشود.
برای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان تنها اقدامات کیفری کافی نیست
زارع اضافه کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در دو اصل به پیشگیری جرائم پرداخته، در اصل 156 به طور مستقیم یکی از وظایف مهم قوه قضائیه را پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان قلمداد کرده است و این امر بیانگر اهمیت بالای پیشگیری از جرائم در مقابل مجازات مجرمان میباشد. همچنین در اصل هشتم به طور ضمنی با تاکید بر مسئله امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک وظیفه همگانی میان مردم و دولت که شرایط و حدود آن را قانون تعیین میکند، مشارکت مردم در پیشگیری از جرائم را مورد توجه قرار داده است.
این کارشناس روانشناسی مرکز مشاوره معاونت اجتماعی پلیس گیلان بیان کرد: از میان نهادهای دولتی، پلیس یکی از نهادهای همیشه حاضر در صحنه است که در زمینه پیشگیری از بزهکاری نوجوانان نیز راهکارهایی را ارائه میدهد. امروزه یکی از دغدغههای اصلی پلیس، پیشگیری از جرائم علی الخصوص در ارتباط با نوجوانان است. برای پیشگیری از بزهکاری نوجوانان تنها اقدامات کیفری کافی نیست به همین منظور پلیس با تغییر عملکرد خود، اقداماتی در قالب پیشگیری اجتماعی از بزهکاری، آموزش و آگاهسازی نوجوانان، کنترل اجتماعی و راهکارهای عملی مانند آموزش مهارتهای زندگی ارائه کرده است.
وی خاطرنشان کرد: مقصود از پیشگیری اجتماعی برنامههایی است که هدف آنها در دراز مدت، اقداماتی اساسی درباره افراد و اطرافیان اجتماعی آنها است؛ امروزه پلیس در کنار وظایف خود، نوعی تعامل و همکاری مشارکت جویانه با جامعه را در پیش گرفته است این امر موجب میشود پلیس، خود یکی از اجزای مؤثر پیشگیری اجتماعی محسوب شود و نقش قابل توجهی در روند جامعهپذیری نوجوانان و کاهش بزهکاری ایفا کند.
ارتقای بهداشت روانی و اجتماعی نوجوانان عاملی برای پیشگیری از بزهکاری
زارع تصریح کرد: از دیگر اقدامات پلیس آگاهسازی نوجوانان از طریق تعامل و حضور به موقع در فرآیند جامعهپذیری آنها میباشد، از آنجاییکه مدارس برای نوجوانان مشابه خانهشان است و آنها بخشی از اوقات روزانه خود را در مدارس میگذرانند، از محیط مدرسه، دوستانشان را انتخاب میکنند، از طریق دوستان با مباحث جدید روز آشنا میشوند و به دلیل حضور در دوران نوجوانی به شدت تحت تاثیر همسالان خود هستند، مقامات انتظامی سعی دارند از محیط آموزشی برای پیشگیری اجتماعی نوجوانان بهرهبرداری شایستهای داشته باشند به همین منظور با استفاده از شیوه تعامل منطقی و علمی و با استفاده از ابزار آموزشی اقدامات مؤثری را تحت عنوان مشاوره فعال در چهارچوب مدارس، مساجد، کانونهای فرهنگی جوانان و دیگر محیطهای اجتماعی بکارگیری کردهاند و مطالب آموزندهای را در قالب نمایشگاه، فیلمهای آموزشی، مباحثه، بروشور و... در اختیار والدین و نوجوانان قرار میدهند.
وی با بیان اینکه مهارتهای زندگی یکی از مباحث کلیدی است که طی فرآیند آگاهسازی به افراد آموزش داده میشود، خاطرنشان کرد: مجموعهای از تواناییهای روانی و اجتماعی که قدرت سازگاری را افزایش میدهد و موجب مسئولیتپذیری افراد میشود تا بدون صدمه زدن به دیگران با رفتارهایی صحیح با چالشهای زندگی مواجه شوند.
این کارشناس روانشناسی گفت: هدف اصلی این آموزشها ارتقای بهداشت روانی و اجتماعی نوجوانان و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد، خودکشی، انواع بزهکاری و دیگر رفتارهای نابهنجار است.
زارع تاکید کرد: بهطور کلی نیروی انتظامی در تلاش است به عنوان یک نهاد رسمی و دولتی با توجه به دانش و تخصص خود به بررسی آسیبها، چالشها و خطرات احتمالی موجود بپردازد و با راهبردهای جدید و مؤثر خود در جهت پیشگیری از بزهکاری، جذب جوانان به فعالیتهای مثبت و آگاهسازی آنها از میزان بزهکاری نوجوانان و ارتکاب جرم در جامعه بکاهد تا نظم و امنیت در جامعه برای خانوادهها و فرزندانمان برقرار گردد و نوجوانان این سرمایههای ارزنده انسانی به جای گرایش به بزهکاری و تخلفات در سایه امنیت زندگی کنند و حتی برخی از آنها به خدمات و شغل پلیس علاقهمند گردند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است
رجوع به سیره شهدا اکسیر شفابخش جامعه است
بازگشت ۵٠ واحد تولیدی راکد در کهگیلویه وبویراحمد به چرخه تولید
پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد امروز در پاریس بررسی میشود
وجود ۲۶۰ هزار نمونه در بانک ژنتیک پزشک قانونی کشور
کوهرنگ سردترین نقطه چهارمحال و بختیاری