میرنیوز
مصوب شدن واحدهای پتروشیمی در شهرستانهای فیروزآباد، فسا، داراب و جهرم، از مصوباتی بود که اگر با دقت نظر بیشتر و تعامل خردمندانه جمعی نمایندگان وقت فارس در مجلس و مدیران اجرایی استان همراه میشد، امروز شهروندان آن ۴ شهرستان و البته ساکنان سراسر فارس و کشور، از عواید متعدد آن پروژهها بهرهمند بودند.
به گزارش ایسنا، استان فارس در ۴ دهه گذشته، بیش از سایر نقاط کشور، به واسطه تصمیمات شتابزده، نگاه و عملکرد جزیرهای، حرکتهای تند سیاسی و اقدامات نابخردانه و کاهش سطح تعامل بین سطوح مختلف تصمیمسازی و مدیریتی، زیان دیده است؛ متوقف ماندن پروژههای پتروشیمی، یکی از بارزترین این موارد به شمار میرود.
طی ماههای اخیر، نماینده ولی فقیه در استان فارس با هدف رفع موانع و مشکلات پتروشیمیهای چهارگانهی مذکور، آستین همت بالازده و زمینه را برای تعامل در مسیر رسیدن به نتیجه مطلوب، فراهم کرد؛ حرکتی که طی ۲ ماه گذشته و با گشایش مجلس یازدهم، شتابی بیشتر گرفته است.
به گزارش ایسنا، در ۲ ماه گذشته و علیرغم مشکلات مختلفی که مهمترین آنها همهگیری کروناویروس است، جلساتی بین مدیران ارشد استان، نمایندگان فارس در مجلس و مسئولان قرارگاه خاتم برگزار شد و با وجود دستاندازها و دشواریهایی که برخی تصمیمگیریهای گذشته و مسائل اقتصادی کنونی ایجاد کرده بود، بستر برای تحقق آرزوی دیرینه مردم و احداث واحدهای پتروشیمی، فراهم شده است.
یکی از مباحث مهم که برای نهایی شدن موضوع احداث واحدهای چهارگانه پتروشیمی، باید ملاک عمل قرار گیرد، توسعه نگرش نمایندگان مردم و اندیشیدن به مصالح عمومی جامعه به جای منطقه نگری و توجه به منافع یک حوزه انتخابیه است.
نماینده مردم شهرستانهای شیرازو زرقان و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در آخرین جلسه اندیشکده راهبردی آدینه، به تشریح پیشینه این پتروشیمیها پرداخت و وضعیت کنونی این پروژهها را مطرح کرد.
جعفر قادری در پاسخ به این پرسش که چرا اصلا صنعت پتروشیمی باید اینقدر مدنظر بوده و در نگاه همه مهم باشد، گفت: استان فارس جدای از مخازن پارس جنوبی، بیشترین ذخیره گاز کشور و ۲ پالایشگاه پارسیان و فراشبند را در خود جای داده است و از طرفی در همسایگی استانهای مهم این حوزه یعنی بوشهر، هرمزگان، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
او با بیان اینکه، یکی از اولین واحدهای پتروشیمی کشور در ابتدای دهه چهل، در شیراز احداث شده و پالایشگاه شیراز نیز از پیشینه و توان بالایی برخوردار بوده است، گفت: علیرغم اینکه استان فارس در زمینه تولیدات حوزه پتروشیمی و پالایشگاهی نسبت به سایر نقاط کشور از عقب ماندگی رنج میبرد، اما همواره به عنوان یکی از مراکز مهم در حوزه مهندسی نفت و گاز و پتروشیمی مطرح بوده و نیروی انسانی توانمند و متخصصی را تربیت و به کشور معرفی کرده است.
قادری با بیان اینکه ایجاد دانشکده نفت، گاز و پتروشیمی، در دانشگاه شیراز یک گام اساسی و بلند در مسیر آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص بوده است، گفت: از ۱۱ مجوز احداث پتروشیمی در فارس، ۲ واحد شامل پتروشیمیهای ممسنی و کازرون اکنون با ۱۰ تا ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی، روند کار را طی میکنند.
او با بیان اینکه ۲ واحد یاد شده، صنایع پتروشیمی با پایه پلی اتیلن بوده و قرار است اتیلن مورد نیاز آنها از گچساران تامین شود، گفت: مجموعه پتروشیمی گچساران یک سرمایه گذاری بیش از یک میلیارد دلاری را شامل میشود که پیشرفت خوبی دارد و سرمایهگذار همین واحد، سهام دار عمده پتروشیمیهای کازرون و ممسنی است.
قادری با اشاره به اینکه در ابتدا قرار بود پتروشیمی فیروزآباد به عنوان واحد اتیلن احداث شده و خوراک مورد نیاز سه واحد پلیاتیلن دیگر در جهرم، داراب و فسا را تامین کند، گفت: قرار براین بود که خوراک مورد نیاز این واحدها از خط اتیلن مرکزی تامین شود به گونهای که اتان از پالایشگاه پارسیان به واحد فیروزآباد منتقل و به اتیلن تبدیل شده و این واحد تامین خوارک مورد نیاز سه واحد دیگر را عهدهدار باشد.
او با بیان اینکه به دلایل مختلفی نظیر تصمیمات اشتباه آنی، موضوع تامین آب، اختلاف نظرهای موجود و نگاههای محدود به منافع شهرستانی و ...، اجرای این چهارواحد پتروشیمی معطل و متوقف ماند، گفت: با توجه به اهمیت موضوع، سرمایهگذار با موافقت وزارت نفت تصمیم به احداث واحدهای اتیلن در عسلویه گرفت و این واحد را احداث کرد و با این اقدام، عملا احداث واحد اتیلن فیروزآباد، کاملا منتفی شد؛ اگرچه قبلا برخی مسئولان وقت طی نامه و حتی اظهارنظرهای شفاهی، با انتقال واحد اتیلن فیروزآباد به عسلویه موافقت کرده بودند.
قادری با تصریح اینکه امروز به هیچ عنوان نقد گذشته و تصمیمات اشتباه یا غیرمنطقی اتخاذ شده، دردی را درمان نخواهد کرد، ادامه داد: امروز مهمترین موضوع، اجرایی شدن سه واحد پلیاتیلن و تحقق وعده سرمایهگذار برای اجرایی کردن سرمایهگذاری در شهرستان فیروزآباد است و همه باید بر این موضوع اهتمام داشته باشیم.
نماینده مردم شهرستانهای شیراز و زرقان در مجلس با بیان اینکه در یک دوره زمانی، بهانهای برای سرمایهگذار و وزارت نفت ایجاد شده بود تا کل واحدهای پتروشیمی شهرستانهای فیروزآباد، جهرم، داراب و فسا، منتفی شود، گفت: در آن زمان علاوه بر مخالفتهایی که از سوی مسئولان وقت و بخشی از نمایندگان مجلس مطرح بود، انجمن حمایت از توسعه فارس با همراهی و حمایت مرحوم آیتالله ایمانی، مخالفت جدی خود را موضوع را اعلام و تاکید کرد که این انجمن یکی از مطالبه گران احداث واحدهای پتروشیمی و سایر اقدامات توسعهای و عمرانی بزرگ در فارس است.
قادری با اشاره به طرح پیشنهادهای مختلفی برای جلوگیری از خروج واحدهای پتروشیمی مصوب از استان فارس و دنبال شدن موضوع طی ۳ سال اخیر، گفت: طی یک سال اخیر موضوع به شکل منسجمی دنبال و البته پیشنهاداتی نیز مطرح شد و البته این پیشنهادها تا قبل از آغاز به کار مجلس یازدهم، به شکل جدی مورد موافقت قرار نگرفت و دنبال نشد. طی یک سال اخیر، آیتالله دژکام نیز به موضوع ورود داشتند و جلساتی تشکیل شده است، گفت: بعد از آغاز فعالیت مجلس یازدهم، جلسات به شکل منسجم با حضور بنده و آقای عزیزی و با محوریت نماینده محترم ولی فقیه در فارس تشکیل و مسئله به جد پیگیری شده است.
نماینده مردم شهرستانهای شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه جلساتی نیز با نمایندگان چهارشهرستان منتفع و مسئولان قرارگاه خاتم، به عنوان سرمایهگذار برگزار شده است، گفت: طی ۲ ماه گذشته قریب به ۸ جلسه برگزار کردهایم اما هنوز به یک جمع بندی کامل دستنیافتهایم.
به گزارش ایسنا، یکی از موضوعات مهم در به نتیجه رسیدن راهکارهای طرح شده در جلسات مربوط به پتروشیمیهای چهارگانه، نگاه نمایندگان شهرستانهای ذینفع به موضوع است؛ به حتم اگر نمایندگان با دید انتفاع حوزه انتخابیه به مسئله نگاه کنند و به دنبال آن باشند که رای دهندگان چهارسال آینده را مجاب کنند، قطعا مسیر بسیار ناهموار و مقصد بسیار دور و حتی غیر قابل دسترس خواهد بود.
به حتم همراهی چهار نماینده که رای و نظر آنان در نهایی شدن تصمیمات پیرامون پتروشیمیهای جهرم، فسا، داراب و فیروزآباد، تاثیرگذار محسوب میشود و نگاه استانی و حتی ملی آنها به اجرایی شدن این پروژهها، طی سه تا چهار سال آینده تحولی عمیق را در عرصه اشتغال و رونق اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز با تایید این دیدگاه، گفت: اکنون حدود ۱۱ سال از کلنگ زنی این واحدهای پتروشیمی میگذرد و عموما جز یک تابلو، کار اساسی انجام نشده است؛ اگر قصد داریم که یک اقدام تاثیرگذار را در دوران مسئولیت خود به عنوان نماینده مردم، انجام دهیم، قطعا نهایی شدن پتروشیمیها، همان اقدام تلقی میشود.
وی با قبول اینکه بعضی از نمایندگان نگران تبعات سیاسی تصمیم خود هستند، لزوم همراهی رسانهها در روشنگری افکار عمومی و ارتقاء آگاهیهای مردم برای پذیرش بهترین راهکار ممکن را مورد تاکید قرار داد و گفت: امروز نیاز به همراهی رسانهها داریم، اینکه تنها به نقد گذشته بپردازیم، چاره کار نیست، باید مردم را متوجه منافع این اقدام کنیم تا مطالباتشان براساس واقعیتها شکل گرفته و دنبال شود.
قادری با تصریح اینکه امروز، سرمایهگذار این واحدهای پتروشیمی حاضر به دنبال کردن مدل اولیه یعنی استقرار یک واحد در هر یک از چهارشهرستان نیست، گفت: سرمایهگذار باید برای احداث این واحدها حداقل ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری کند که یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون آن از صندوق توسعه ملی است؛ از طرفی وزارت نفت هم بابت خط انتقال اتان یا اتیلن، اعلام کرده که پولی ندارد و پیمانکار میتواند آن را اجرا کند تا در قیمت گذاری محصولات اصل و سود آن به او باز گردد.
این اقتصاد دان با تاکید براینکه حجم کل سرمایهگذاری براساس مدل اول، بالغ بر ۴ میلیارد دلار است، گفت: در شرایط حاضر تامین این حجم از سرمایهگذاری نه ممکن و نه مقرون به صرفه است. لذا باید بهترین راهکار را انتخاب کنیم تا حداقل این واحدهای پتروشیمی از فارس خارج نشود و مردم استان از آن منتفع شوند.
به گزارش ایسنا، راهکارهای ارائه شده برای حل اختلاف نظرها بر سر استقرار واحدهای پتروشیمی، در شرایط کنونی، بهترین شیوه برای نگهداشتن این حجم از سرمایه گذاری در فارس و حل بخشی از معضل اشتغال و کمک به رونق اقتصادی در استان خواهد بود.
ایدهای که با توجه به احداث واحدهای اتان در عسلویه و پذیرفتن سرمایهگذاری ۲۵۰ میلیون دلاری در فیروزآباد و در حوزه صنایع پتروشیمی، مد نظر خواهد بود، استقرار سه واحد پتروشیمی اتیلن در محلی که هم زیرساختهای لازم را دارد و هم با کمترین هزینه ممکن میتوان آب مورد نیاز را تامین کرد، است.
قادری گفت: ۲ پیشنهاد در این زمینه مطرح شد، اول اینکه با توجه به استقرار واحد اتیلن در عسلویه، احداث ۳ واحد پلیاتیلن در منطقه ویژه اقتصادی جهرم است؛ که زیرساختهای لازم را دارد و امکان انتقال آب از سد سلمان فارسی به آن، کاملا با کمترین هزینه مقدور خواهد بود.
او ادامه داد: براساس این پیشنهاد، علاوه بر اینکه اشتغال در سه واحد پلی اتیلن، با محوریت سه شهرستان جهرم، داراب و فسا است، در شهرستانهای فسا و داراب هم صنایع زیردستی با حجم سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون دلار برای هر شهرستان، احداث میشود.
قادری خاطرنشان کرد که براساس این پیشنهاد، سرمایهگذاری ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دلاری نیز در حوزه صنایع پتروشیمی در شهرستان فیروزآباد، پیش بینی شده است.
این استاد دانشگاه با یادآوری آنکه پیشنهاد یاد شده، به نظر بهترین شیوه برای رسیدن به هدف اصلی یعنی ماندگاری سرمایه در فارس و بهرهمندی مردم استان خصوصا چهارشهرستان مورد نظر از منافع این سرمایه گذاری است، گفت: قطعا نمایندگان محترم باید از خود گذشتگی نشان داده و تصمیم مناسبی را براساس منافع استان و چشم انداز بلند مدت اتخاذ کنند.
قادری در خصوص دومین پیشنهاد هم گفت: اینکه سه واحد پلیاتیلن در یک نقطه بین شهرستانهای جهرم، فسا و داراب احداث شده و فیروزآباد هم از سرمایه گذاری تا ۲۵۰ میلیون دلاری بهرهمند شود اما هیچ سرمایهگذاری دیگری در شهرستانها انجام نخواهد شد.
او با بیان اینکه نماینده شهرستان فیروزآباد در مجلس با هر ۲ پیشنهاد موافق است، گفت: ما امیدوار هستیم که نمایندگان مردم شهرستانهای داراب و فسا هم به یک نقطه نظر مشترک برسند که مبنای آن مصالح کل استان و البته موکلان آنان خواهد بود.
قادری تصریح کرد: امروز ما در شرایطی قرار داریم که از دست دادن زمان به معنی منتفی شدن کل پروژه خواهد بود، زیرا صندوق توسعه ملی با توجه به محدودیتها اعلام کرده که مسدودی ارزی مربوط به این طرحها منتفی خواهد شد و دوم اینکه اگر کار به سرانجام مناسبی ختم نشود، قرارگاه به عنوان سرمایهگذار، موضوع احداث واحد پلیاتیلن عسلویه را دنبال خواهد کرد.
این نماینده مجلس گفت: باید براین نکته تاکید داشت و مردم را نیز توجیه کرد که یک نماینده براساس مصالح عمومی جامعه که منافع حوزه انتخابیه را هم در بر میگیرد، تصمیمات کلان را اتخاذ میکند؛ امروز در ارتباط با پتروشیمیهای چهارگانه، سرعت در تصمیمگیری و انتخاب گزینهای که در دسترس و البته مطابق مصالح عمومی است، باید مد نظر قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، معطوف کردن توجه عامه جامعه به این نکته اساسی که در شرایط کنونی، وارد شدن بیش از ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری، آنهم در حوزهای که فارس علیرغم تمام ظرفیتها، رشد مطلوبی در آن نداشته است، تا چه حد در آینده اقتصادی استان تاثیرگذار خواهد بود.
بی تردید و با توجه به وجود زیرساختهای مناسب در استان فارس، ورود این حجم از سرمایهگذاری، بستری فراهم میکند که حداقل به همین اندازه سرمایهگذاریهایی را در بخشهای صنعتی مرتبط شاهد باشیم.
از دیگر سو، استقرار صنایع پتروشیمی به عنوان صنایع مادر، قطعا در توسعه زیرساختهای مختلف و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان تاثیری عمیق و پایدار ایجاد خواهد کرد.
نماینده مردم شهرستانهای شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی با تایید این نقطه نظر که اجرایی شدن این واحدهای پتروشیمی، قطعا بسترساز رشدی چشمگیر خواهد بود، گفت: این امکان وجود دارد که طی ۳ سال آتی، با کامل شدن این صنایع، شاهد توسعه سایر صنایع پائین دستی و حضور سرمایهگذاران مختلف باشیم.
قادری با تاکید براینکه برای همه نمایندگان توسعه صنایع در نقاط میانی و شمالی فارس از مطلوبیت برخوردار است، زیرا جمعیت بیشتری را منتفع کرده و تاثیرگذاری آن هم به مراتب بالاتر است، گفت: ما باید همیشه تعادلی را بین منافع استان و منافع سرمایهگذار ایجاد کنیم.
این استاد دانشگاه گفت: امروز منطقه ویژه اقتصادی جهرم که به لحاظ زیرساختی آمادگی کامل در آن دیده میشود، به لحاظ دسترسی شهرستانهای فسا و داراب و فیروزآباد، امکان اجرای خط لوله برای تامین آب از سد سلمان فارسی، برخورداری از جاده مناسب و داشتن فرودگاه به عنوان یکی از زیرساختهای ارتباطی، بهترین گزینه محسوب میشود.
قادری گفت: باید شهروندان مطلع باشند که احداث یک واحل پلی اتیلن، بین ۳ تا ۴ برابر یک واحد اتیلن، اشتغالزایی خواهد داشت و زمینه را برای فعالیتهای صنعتی، تجاری و خدماتی به شکل مطلوبی فراهم خواهد کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در خصوص آب مورد نیاز این واحدهای پتروشیمی، گفت: کل نیاز آبی حدود ۱۰ میلیون مترمکعب است که با توجه به ذخیره یک میلیارد مترمکعبی آب در سد سلمان فارسی، این عدد، حجم بالایی نیست و تاثیری بر سایر بخشها ندارد.
به گزارش ایسنا، شرایط کنونی به لحاظ تحریمهای ظالمانه و مشکلات اقتصادی موجود لزوم اندیشیدن راهکارهایی برای رفع معضل بیکاری به عنوان یک مولفه تاثیرگذار بر کل ناهنجاریها و مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و .... به خوبی احساس میشود.
احداث واحدهای صنایع پتروشیمی در شهرستانهای فیروزآباد، فسا، داراب و جهرم، نه تنها بر این چهار شهرستان بزرگ، که قطعا بر سراسر استان فارس و حتی استانهای همجوار، تاثیرگذار خواهد بود.
همانگونه که از نمایندگان مردم، توقع اتخاذ تصمیماتی خردمندانه و منطبق بر منافع و مصالح عمومی مردم بوده است، از مردم خصوصا در شهرستانهایی که به شکل مستقیم از اجرای واحدهای پتروشیمی منتفع خواهند بود، این توقع وجود دارد که انتظارات و خواستهها و مطالباتشان را در سطحی منطقی و معقول قرار داده و متناسب با شرایط کنونی، مسائل را ارزیابی کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند
بسیج تبدیل به حرکتی جهانی شده است
ورزشکاران ناشنوا در استان تهران صاحب سالن تخصصی می شوند
فعالیت سامانه بارشی در کرمانشاه شدت می گیرد
فعالیت معدن گنجه رودبار تا اطلاع ثانوی متوقف شد
کشف یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ورامین
ورود دستگاه قضائی به آلودگی مزارع پرورش میگوی هرمزگان
دستگاه قضایی به حادثه فوت کارگر کارخانه قند مغان ورود کرد
انبارهای اموال تملیکی کردستان تعیین تکلیف شوند
انفجار در معدن گنجه رودبار مصدومی نداشته است
کشف کارگاهی با یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ور
دشمنان از اشاعه تفکر بسیجی به سایر کشورها هراس دارند
۱۲۰ هزار دست لباس گرم و ۵ هزار پتو در پویش ملی «هبه» جمع آوری شد
رئیس هیئت گلف استان خراسان رضوی انتخاب شد
جبهه مقاومت ناحیه امنی برای کشور ایجاد کرده است
ترویج تفکر شهید فخری زاده برای کشور سازنده است
حضور ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی در اجلاس وزرای خارجه اکو
حضرت زهرا (س) نمونه بارز تبیین مقام الهی و ارتباط با خداوند است
۳۶ قطعه سکه بهار آزادی در هنگ مرزی تایباد کشف شد
کوهنوردان از صعود به ارتفاعات پایتخت اجتناب کنند
امام جمعه قم: بانوان در اسلام از جایگاه والایی برخوردار هستند
علت مسمومیت اهالی و دانش آموزان دهستان ویژنان در دست بررسی است
تفکر بسیجی گرهگشای مشکلات است
بوشهر پایلوت پژوهش اقتصادکرانه و پسکرانه شد
خبرنگاران مهر در اختتامیه جشنواره ۳۵ تئاتر کردستان تجلیل شدند
تولید انرژی برق در نیروگاه نکا از ۶.۷ میلیارد کیلووات گذشت
کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی به آذربایجان غربی رسید
محور اصلی طرح جامع زیارت باید مشهد و حرم امام رضا(ع) باشد
ساخت پروژه پل زیرگذر نواب چالوس ۶۰ درصد پیشرفت کرد