میرنیوز
مریم ملکی صادقی در گفتوگو با ایسنا بااشاره به اینکه به طور کلی خشونت از دو منظر قابل بررسی است، اظهار کرد: خشونت درون ساختار خانواده که از دلایل گوناگونی مانند اعتیاد، بیکاری و اختلاف والدین متأثر میشود و متأسفانه کودکان به جهت آسیبپذیری، بیشاز دیگران از خشونت در خانواده لطمه میبینند و این آسیبها به آزارهای جسمی، روانی و گاه جنسی میانجامد.
وی ادامه داد: بخشیاز این پدیده نیز به خشونت خارج از محیط خانواده ارتباط دارد و به جهت فضای خشونتآمیز محیطی، تمام افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، بهعنوان مثال اجرای احکامی مانند شلاق و اعدام در ملاءعام به گسترش این خشونتها دامن میزند.
صادقی با اشاره به اینکه برخی قوانین بسترساز وقوع انواع خشونتها به شمار میرود، عنوان کرد: زمانی که قانون مدنی بر تأدیب کودکان مشروعیت بخشیده، علاوهبر آنکه در ارتکاب کودک آزاری بازدارنده نیست، به چنین آزارهایی با قید متعارف بودن، وجهه قانونی نیز میدهد و قوانین دیگری که گرفتن طلاق را از طرف زوجه با دشواریهای بسیاری روبه رو میسازد به استمرار این آشفتگی در خانواده و متشنجتر و خشونتآمیزتر شدن وضعیت محیط خانه میانجامد از طرف دیگر فشارهای اقتصادی به گسترش خشونت در جامعه دامن میزند، بنابراین درباره وقوع و شیوع خشونتهایی مانند کودکآزاری میتوان گفت که عوامل بسیاری تأثیرگذار هستند.
این جامعهشناس افزود: آنچه که در خانواده میتواند موجب کاهش خشونت شود، آموزش به والدین است زیرا فراگیری مهارتهای زندگی و فرزندپروری در بهبود ارتباط زوجها و ارتباط آنان با کودکان بسیار مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه درحال حاضر بسیاری از قوانین تنها بر جرمانگاری و کیفر نظارت دارد، تصریح کرد: اگرچه که بسیاری از مجازاتها بسته به نوع آن تا حدودی بازدارنده هستند اما قانونی کارآمد و مؤثر است که همه جانبه و پیشگیرانه باشد، بهعنوان مثال قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۸۱ خورشیدی فقط جرایم و مجازاتها را در برمیگیرد و به جنبههای دیگر قانون توجهی ندارد.
ملکی صادقی ادامه داد: قانون جدید حمایت از کودکان و نوجوانان با تمرکز بر کودکان در معرض خطر، سعی میکند تا به شناسایی کودکانی بپردازد که در وضعیت مخاطره آمیز قرار دارند و در راستای حمایت از این کودکان، دستگاههای اجرایی را به فراخور وظایف ذاتی به پارهای اقدامها مکلف میکند، بهعنوان مثال کودکی که والدین معتاد دارد، نیازمند حمایت جهت خروج از وضعیت مخاطرهآمیز است زیرا خشونت ناشی از اعتیاد والدین به کودک آزاری منجر میشود، در این وضعیت والدین کودک در مراکز بازپروری تحت درمان قرار میگیرند و از طرف دیگر قانون میتواند در سیستمی منطبق بر عدالت ترمیمی با تمرکز بر افراد بزه دیده در راستای التیام آلام آنها اقدام کند.
این جامعهشناس با بیان اینکه از رسالتهای خطیر رسانه ملی، فرهنگسازی است، اضافه کرد: صدا و سیما با توجه به ویژگیهای خاص مخاطبان، میتواند با تمرکز بر آموزش با هزینه به مراتب کمتری زمینهساز کاهش بروز خشونت در خانواده و جامعه شود اما اکنون چنین آموزشهایی بسیار محدود و گاه غیر تخصصی هستند و جهت کاهش کودک آزاری در این رسانه، برنامه مشخصی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه بخشی از راهکارها به مدیریت کلان بازمیگردد که در دست حاکمیت و دولت قرار دارد، عنوان کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز با وضع قوانین مناسب میتوانند به این فرآیند کمک کنند، علاوهبر آن نقش آموزش که متولی اصلی آن را باید آموزش و پرورش دانست قابل کتمان نیست، مدرسهها این قابلیت را دارند تا با برنامهریزی و آگاهی بخشی برای ایجاد ارتباط مؤثر و کارآمد در خانواده تلاش کنند اما اکنون کمتر به تقویت این ارتباط اهتمام میورزند و گاه خود زمینهساز وقوع انواع کودک آزاریها میشوند.
ملکی صادقی افزود: با حضور مشاوران و مددکاران در مدرسهها میتوان از وقوع بسیاری از خشونتها پیشگیری کرد.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه کودک آزاری شامل رفتارهایی است که توسط افراد دیگر مخصوصاً بزرگسالان، نسبت به کودکان انجام می گیرد و به نوعی به سلامت جسمی و روانی آنان آسیب میرساند، بیان کرد: آمار کودک آزاری در ایران هر سال بالاتر میرود و بچههای زیای قربانی آن شده و صدمههای جبران ناپذیری میبینند؛ از آسیبهای روحی و جسمی شدید تا حتی مرگ!
وی در رابطه با علل افزایش خشونت علیه کودکان گفت: وقتی شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع رو به انحطاط برود کودک آزاری افزایش مییابد.
ملکی صادقی طلاقهای عاطفی، اختلالات شخصیتی و ناتوانی در تأمین هزینههای زندگی را از دیگر عوامل افزایش خشونت دانست و عنوان کرد: در حال حاضر شرایط خانوادهها متزلزل است و کودکانی که در دامن این خانوادهها پرورش مییابند، بیشتر در معرض آزار و اذیت قرار میگیرند.
این جامعهشناس یا بیان اینکه علل پیدایش کودکآزاری در جهان را میتوان به چند دسته تقسیم کرد، افزود: شرایط خانوادگی، فرهنگی و خود کودک ازجمله این علل هستند، بعضی از کودکان دارای ناتوانی ذهنی یا اختلالاتی مانند پریشانی یا بیشفعالی هستند که منجر به قربانی شدن آنها میشود.
وی تأکید کرد: متأسفانه برخیاز کودکان با شرایط خاص مانند ناخواسته یا نامشروع متولد شدهاند یا دارای چهره و اخلاق مناسبی نیستند، حتی تعدادی از کودکان به دلیل انزوا در معرض خشونت بیشتری قرار میگیرند، از دیگر عوامل، شرایط بیمارگونه کودک آزارهاست که مشکلات فرهنگی و اقتصادی بیماریشان را تشدید میکند.
ملکی صادقی با اشاره به اینکه خوشبختانه در ایران بهدلیل وجود آموزههای دینی، کودکآزاری خصوصاً آزارهای جنسی در مقایسه با جهان کمتر است، افزود: برخی کودکآزاریها از روی دلسوزی والدین به منظور تربیت انجام میشود مانند تنبیه بیشاز حد کودکان، متأسفانه برخیاز والدین روشهای صحیح تنبیه و تشویق را بلد نیستند، کودک ایرانی نیز وقتی مورد آزار قرار میگیرد بهدلیل ترس از آینده و آبرو، نبودن مراکز مرتبط و ترس از والدین این اتفاق را گزارش نمیدهد.
این جامعهشناس با بیان اینکه افزایش مشکلات اقتصادی و فرهنگی جامعه، زیرساختها، عدم وجود قوانین حمایتی از کودکان و عدم اجرای قوانین به صورت سریع و قاطع نسبت به کودکآزاری جزء مواردی هستند که باعث شده این مسئله درجهان افزایش یابد، عنوان کرد: قوانین قاطعتر برای اجرا در این زمینه لازم است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کنگره ۲۴ هزار شهید اصفهان احیاگر سبک زندگی شهدا است
استاندار جدید برنامه هایش را به مردم ارائه دهد
بسیجی عمل کردن لازمه پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی است
رأی هیئت تطبیق ارومیه در مورد عزل شهردار ارومیه در هیئت حل اختلاف تأیید شد
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی پایان هفته جاری
تریلی حامل تجهیزات پزشکی قاچاق در «دشتستان» توقیف شد
تعطیلی ۵ واحد صنعتی به علت تخلفات زیست محیطی در میبد
ثبتنام اعتکاف رجبیه در حرم مطهر امام رضا(ع) آغاز شد
کمک به بخش خصوصی راهبردی مطمئن برای توسعه و اشتغالزایی است
استاندار با تفکیک استان کرمان به شمال و جنوب مخالف است
ایربریج چهارم فرودگاه مشهد به پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی رسید
همه ظرفیتهای استان سمنان در راستای توسعه بهکارگیری میشود
استاندار مازندران: تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
استاندار مازندران:تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
متخلفان حوزه دارو و اقلام پزشکی در کردستان محکوم شدند
استاندار جدید سمنان ظرفیتهای بومی را بکارگیری کند
طرح نظارتی ویژه برخورد با تخلفات نانواییهای خراسان رضوی آغاز شد
ترافیک در آزادراه های البرز به سمت تهران سنگین است
عامل شهادت جانشین پلیس اطلاعات خاش دستگیر شد
جزئیات فوت دلخراش ۴ مأمور نیروی انتظامی خراسانی اعلام شد
چند نفر از کارکنان شهرداری خرمآباد به اتهام ارتشا دستگیر شدند
کمک ۵۰ هزار میلیارد ریالی خیرین به بخش سلامت کشور
افزایش ۵۵ درصدی صید میگو در هرمزگان
اولین مرکز هوش مصنوعی در ایلام افتتاح شد
آئین استقبال از ۱۲ شهید گمنام در شیراز برگزار شد
جمع آوری زباله ها در ورامین از ساعت ۲۱ تا ۵ بامداد انجام می شود
آب و جمعیت ۲ مشکل اساسی در استان سمنان است
بیش از ۲۰۰۰ واحدمسکونی در بندرعباس تا اسفند ماه تحویل مردم میشود
نیروی دریایی امنیت را برای خطوط کشتیرانی فراهم کرده است
وزیر کشور: آب اولویت استان سمنان است