میرنیوز
تقریبا هیچکسی در دنیا وجود ندارد که طعم تلخ طرد شدن را نچشیده باشد؛ از زندگی خانوادگی و روابط عاطفی گرفته تا ارتباطهای شغلی و اجتماعی، همه ما دستکم یک بار مورد بیتوجهی و نادیدهگرفتهشدن قرار گرفتهایم.
طرد شدگی، کنار گذاشته شدن، نادیده گرفته شدن، بی اهمیت شدن، فراموش شدن، تنهایی و ... همه اینها احساساتی منفی و خاکستری هستند که هر فردی در طول زندگی اش حتما یکبار آن را تجربه کرده؛ این موضوع زمانی به فردی آسیب جدی که فرد از طرف کسی که دوستش دارد و برایش اهمیت ویژهای دارد، طرد و نادیده گرفته شود، آن موقع است که فرد گرایش به انزوا و گوشه گیری دارد.
فائزه زارع در گفتوگو با ایسنا، در خصوص طرد شدن اجتماعی و تبعات آن، اظهار کرد: طرد اجتماعی در واقع نوعی طرد و رانده شدن را میرساند و معمولا در برابر مشارکت میآید به عبارت دیگر هر کسی که مشارکتهای اجتماعی نداشته و در جامعه فعال نباشد و به نوعی منزوی شده باشد، طرد شده است. طرد اجتماعی بصورت یکپارچه ظاهر نمیشود بلکه با اشکالی از "انزواگزینی" شروع و در نهایت به طرد اجتماعی منجر میشود.
کارشناس روانشناسی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان گیلان با بیان اینکه طرد اجتماعی یک مفهوم چند بعدی است که جنبههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را دربر میگیرد، افزود: کشورهای عضو اتحادیه اروپا به توافق رسیدهاند تا برخی علائم اجتماعی خطرزا، زنگ خطری برای ابتلا به طرد اجتماعی باشد این علائم اجتماعی خطرزا شامل درآمد کم، کار غیرتخصصی، شرایط نامناسب سلامتی، مهاجرت، تحصیلات کم، اخراج از مدرسه، نابرابری جنسیتی، نژادپرستی، پیری، طلاق، مصرف الکل و موادمخدر میباشند؛ تاکنون بیشترین اتفاق نظر مربوط به علائم مرتبط با درآمد کم و عدم اشتغال یا همان بیکاری میباشد.
محرومیت یکی از علتهای طرد شدن
زارع با بیان اینکه طرد در دو سطح فردی و اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرد، گفت: در سطح فردی افراد مطرود به عنوان کسانی در نظر گرفته میشوند که در محرومیت قرار دارند یا توانایی لازم برای مشارکت در فعالیتهای مورد انتظار جامعه را ندارند.
وی ادامه داد: در سطح اجتماعی، بازتاب پیوستگی و انسجام ناکافی جامعه است، براساس این دیدگاه اگر در جامعه تبعیضنژادی و جنسیتی وجود داشته باشد و یا کسب معیشت مردم دچار تبعیض یا اختلال باشد این جامعه مستعد طرد اجتماعی بوده و ممکن است به سمت انحراف سوق داده شود.
کارشناس روانشناسی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی گیلان بیان کرد: انحراف به معنی کجروی میباشد، انحراف اجتماعی به زمانی اطلاق میشود که فرد رفتارهایی خارج از چارچوب هنجارهای جامعه انجام دهد. انحراف یا کجروی به رفتاری گفته میشود که حداقل یکی از این صفات، یعنی رفتار منع شده، رفتار نکوهش شده، رفتاری که موجب بدنامی است و یا موجب مجازات میشود را داشته باشد.
زارع خاطرنشان کرد: طبق نظریه انگیزشی انحرافات، خواهشهای مشروعی که فرد که از طریق همنوایی با جامعه قادر به برطرف کردن آنها نباشد، شخص را مجبور به انحراف میکند. رابرت مرتون یکی از دانشمندان جامعه شناسی معتقد است وقتی فردی نتواند به اهداف مقبول اجتماعی دست پیدا کند دچار فشارهای درونی برای انجام انحرافات میشود.
نابرابری درآمد باعث افزایش میزان جرم و انحرافات در آن جامعه میشود
این کارشناش روانشناسی ادامه داد: در تبیین اینکه چرا مردم کجروی میکنند و پیدا کردن انگیزه آنها برای کجروی، میتوان به محرومیت و عدم دسترسی افراد به فرصتهای مطلوب اشاره کرد در واقع بعضی افراد با شکاف میان آرزوهای خود در زندگی از فرصتهای مطلوب بیبهره بوده اما در مقابل، فرصتهایی برای انجام امور نامشروع در دسترس دارند در نتیجه ممکن است برخی از آنها بخواهند از مسیرهای نامشروع به اهداف مطلوب زندگی دست یابند و به سوی انحرافات اجتماعی سوق داده شوند.
وی افزود: جرمشناسان نیز معتقدند که نابرابری درآمد در جوامع مختلف، هم تولید فشار میکند و هم باعث افزایش میزان جرم و انحرافات در آن جامعه میشود. بنابراین برای داشتن جامعهای دور از انحراف میتوانیم در زمینههای خانوادگی، آموزشی و اجتماعی اقداماتی انجام دهیم.
زارع اضافه کرد: بسیاری از خانوادهها از سنین پیش از مدرسه، مهارتهایی نظیر حل مسئله، تصمیمگیری، خلاقیت، جراتورزی و احساس ارزشمندی را به فرزندان خود میآموزند و تا سنین جوانی فرزندان خود را از لحاظ فکری و عاطفی همراهی میکنند این اقدامات در قالب کارگاههای آموزشی یا اتاق فکر میتواند در محیط مدارس هم برگزار شود و دانشآموزان را برای نحوه صحیح مشارکتهای اجتماعی و فردی آماده کند.
کارشناس روانشناسی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی گیلان با بیان اینکه در سطح جامعه بهتر است تا حد امکان فضای شغلی مناسب برای پذیرش نیروی جوان در زمینههای تحصیلشان فراهم گردد، تصریح کرد: افراد نیز برای کمک به خود و جامعه باید با توجه به روحیات و تخصص خود در جمعهای دوستانه و کاری شرکت نمایند و برای رشد فردی و اجتماعیشان تلاش کنند و در صورت بروز علائم طرد، از اجتماع از اطرافیان یا افراد متخصص کمک بخواهند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
وطن دوستی مؤلفه مهمی در پدافند غیرعامل است
هیئت داوران جشنواره تئاتر مازندران مشخص شدند
گلزنی مشکل لیگ فوتبال کشور است
عملکرد رئیس جمهور در توجه به مذاهب قابل تقدیر است
امنیت پایدار در مرزهای کشور وجود دارد
منابع آبی کهگیلویه و بویراحمد آلودگی ندارد/ تایید مطلوبیت کلرزنی
مسیر راهپیمایی ۱۳ آبان در شهرستان تربت جام اعلام شد
باید به سمت مدیریت مصرف انرژی در ساختمان سازی برویم
اهدای کلید مسکن به خانوادههای جانباختگان معدن جو در طبس
نیروی دریایی ارتش برای دفاع از ملت و کشور آماده است
حقوق و دستمزد مطابق تورم پرداخت شود
اگر مسلمانان به وحدت برسند میتوانند یک قدرت بزرگ در منطقه باشند
کسری ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی در تأمین اجتماعی/ متناسب سازی حقوق بازنشستگان مطالبه جدی است
رییس جمهور قم را به مقصد تهران ترک کرد
دومین معدن ذغال سنگ در گلستان پلمب شد
پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان به خانوادههای جانباختگان حادثه معدن طبس
ارائه بستههای حمایتی به خانوادههای جانباختگان معدن تا پایان سال
حل مشکلات استان تهران با حضور میدانی/ اعتبارات ملی جذب شود
حضور۷۰ درصد هنرمندان کشور در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
تمام تلاش دولت چهاردهم ایجاد و ارتقای رضایتمندی نزد مردم است
ضرورت هوشمند سازی خدمات در لایههای مختلف سازمان تأمین اجتماعی
مصرف گاز در مازندران دو برابر شده است
بی توجه به راه های مازندران عامل توسعه نیافتگی است
حل مشکلات کشور با تعقل و تدبیر امکانپذیر است
تاکید بیانیههای ایران بر برقراری صلح وآتش بس درسرزمینهای اشغالی
ارزش پول ملی کشور تقویت شود/تقدیر از مواضع پزشکیان در حمایت از محور مقاومت
همه تلاش خود را برای حل مشکلات کشور به کار گرفتهایم
امنیت امری مشارکتی است
۷۰ تن آهنآلات قاچاق در لنجان کشف شد
آثار مهمی از ایران در یونسکو ثبت شده است