میرنیوز
شهرام محمدی، عضو هیات علمی گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اغلب گیاهان با طی کردن یک روند تکامل طبیعی که متناسب با هاضمه بشر است، شکل گرفته و به دست مصرفکننده میرسند و یک همزیستی طولانیمدت با زندگی بشر پیدا کردند.
وی با اشاره به وجود دو نوع اصلاح ژنتیک در گیاهان، افزود: یک نوع اصلاح ژنتیک معطوف به روشهای طبیعی است که در آن زمان اصلاح یا سرعت رشد کوتاه میشود که از مواد ژنتیکی موجود در طبیعت که جزء خویشاوندان گیاه زراعی مدنظر هستند، استفاده میکنیم.
محمدی ادامه داد: روش دیگر که تراریخته نام دارد، انتقال ژن به روش غیر طبیعی و از هر منبع نامرتبطی مانند منبع جانوری، میکروارگانیسم، گیاهان غیر خویشاوند استفاده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به شروع کشت محصولات تراریخته از دهه 1990 میلادی در آمریکا، کانادا و چین، گفت: کسانی که موافق کاشت این گیاهان هستند افزایش جمعیت بشر را که دلیلی عامهپسند است، مطرح کرده و توجیه آنها تامین غذا با هر روشی از جمله مقاومت در برابر آفات و تنشهای زیستی است در حالی که نکته مهم توزیع صحیح غذا است و گیاهان تراریخته هم به توزیع صحیح کمکی نمیکنند.
محمدی با تاکید بر ضرورت رعایت امنیت غذایی مردم، بیان کرد: این موضوع شامل کمیت و کیفیت محصول غذایی است، کمی که همان تامین مقدار غذای مورد نیاز است و کیفی همانطور که از نام آن مشخص است با سلامت و کیفیت محصول سروکار دارد و قرار نیست که غذای مسموم در اختیار بشر قرار بگیرد و این دو بههمراه هم دوبال برای امنیت غذایی محسوب میشوند.
این استاد بیوتکنولوژی با بیان اینکه ژن منتقله میان گیاهان از طریق حامل اگروباکتریوم انتقال داده میشود، گفت: در زمان تلقیح، این ژنوم به صورت تصادفی در جایی مستقر و موجب تکثیر میشود و خصوصیتی را منتقل میکند، اما سوال اساسی اینجاست که چه تضمینی وجود دارد که جهش در گیاه ایجاد نشود و در نهایت جهش ژنتیکی در بدن انسان صورت نگیرد؟ این سوالات باید پاسخ داده شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه هیچ نهادی در سازمان ملل مسئول نظارت بر گیاهان تراریخته نیست، بیان کرد: تنها نهاد خصوصی غیر وابسته به سازمان ملل، نهاد استفاده از کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی و وابسته به بخش خصوصی است.
وی در ادامه گفت: وقتی محصولی تولید میشود، سلامت آن از جنبههای مختلف از جمله برای انسان و محیط زیست سنجیده و آنگاه وارد بازار میشود، اما درباره محصولات تراریخته، مرکز بیوتکنولوژی خاصی جهت ارزیابی وجود ندارد و صحت و سقم مراحل کاشت و تولید گیاه برای مردم شفاف نیست، با اینکه کشت محصولات در کشور ما کم است، اما نحوه تولید همین درصد کم هم برای متخصصین این امر روشن نیست، نحوه و منبع انتقال ژن و سایر موارد باید برای همگان روشن باشد.
محمدی یادآور شد: از دیدگاه علمی نیز هرگاه در محیط دخالتی توسط انسان صورت بگیرد با ضرر همراه است، مثلا کود، علفکش و قارچکش اثرات سوء خود را دارند اما بشر توانسته ضررها را کم و قابل سازش کند.
عضو هیات علمی اصلاح نباتات دانشگاه شهرکرد با اشاره به پذیرش روشهای نوین تولید گیاهان به روش علمی توسط متخصصان، خاطرنشان کرد: روشهای تولید باید در یک چارچوب علمی و آکادمیکارزیابیشده برای سلامت انسان و محیط زیست باشد و اگر ایمنی آن مورد تایید قرار گرفت، مجوز تولید صادر شود.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه نحوه ارزیابی و ورود به بازار محصولات تراریخته باید مشخص شود، گفت: نهاد عامالمنفعه و دولتی باید همه تولیدکنندگان و واردکنندگان محصولات تراریخته را شناسایی کند و محصولات را با نام تجاری عرضه کند، چرا که گیاهان تراریخته منبع ژنتیکی دارند و این ژن میتواند منتقل شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اگر جمهوری اسلامی نبود قطع به یقین جبهه مقاومت وجود نداشت
کمیسیون پزشکی برای محیط بان آسیبدیده شاهرودی تشکیل میشود
پیگیری و اجرای مناسب برنامه ها نسخه اصلی حل مشکلات در استان تهران است
زلزله رستم آباد خسارتی نداشته است
بسیجیان دو ویژگی تولی و تبری را در خود تقویت کنند
شناسایی ۱۷۵ ملک دولتی مازاد برای مولدسازی در مازندران
حضور بسیجیان در لبنان و سوریه برای دفاع از اسلام و انقلاب است
کشور به ۶ حلقه تولید داروی استامینوفن دست یافته است
لزوم پرهیز از سبک زندگی کاریکاتوری/ مفاخر فرهنگی تجلیل شوند
کوهنورد اردبیلی در علم کوه جان باخت؛ گم شدن نوجوان سیرجانی
دومین ایستگاه هواشناسی کوهستان کشور در اردبیل افتتاح شد
۶ شهید گمنام از دوران دفاع مقدس میهمان کرمانشاه هستند
کوهنورد اردبیلی در علم کوه جان باخت؛ گمشدن نوجوان سیرجانی
مدیریت مصرف انرژی در کشور فرهنگ سازی شود
تحقق عدالت نسبی مطالبه شاهرودیها از آموزش و پرورش استان سمنان
رئیس سازمان بسیج: انقلاب اسلامی هندسه قدرت را در جهان تغییر داد
ستار هاشمی: ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان است
ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان است
افزایش۱۲میلیونی جوجه ریزی در استان تهران؛بازار مرغ به ثبات می رسد
بیش از ۲۵ هزار لیتر سوخت قاچاق در هنگ مرزی تایباد کشف شد
متهمین نزاع دسته جمعی «مهدیه» اسلامشهر دستگیر شدند
وزیر کشور و معاون اول رئیس جمهور جویای احوال استاندار مرکزی شدند
سازمان ملل در برابر قتل عام مردم غزه بی خاصیتی خود را نشان داد
ضرورت مهارت آموزی مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی
تداوم تخصیص ارز ترجیحی برای وارد کنندگان تجهیزات پزشکی
بی عملی کشورهای عربی سبب سلطه اسرائیل بر منطقه می شود
مردم کرمان میزبان ۱۰ شهید گمنام در ایام فاطمیه
گیلان میزبان ۶ شهید گمنام میشود
کشف ۱۵ تن برنج تاریخ گذشته در اهواز
نظام شورایی عامل تحقق مردم سالاری دینی در کشور است