میرنیوز
فریدون بیگلری در گفت و گو با ایسنا، بابیان اینکه از دهه 1360 اولین بررسیهای باستان شناسی خود را در غارهای کرمانشاه آغاز کرده، گفت: در طول دهههای گذشته چند غار با آثار پارینه سنگی در بیستون، شمال کرمانشاه، روانسر و میان دربند را مورد بررسی قرار دادیم.
وی تصریح کرد: اولین غاری که در استان کاوش کردیم، غار مرتاریک بیستون بود که بطور مشترک با یک تیم فرانسوی از دانشگاه بوردو فرانسه در سال 1383 انجام شد.
این باستان شناس که 30 سال سابقه پژوهش های میدانی در غارهای کرمانشاه را دارد، اعلام کرد: این غار در دوره پارینه سنگی میانی مورد استفاده انسان نئاندرتال بوده و کاوش آن اطلاعات خوبی درباره شیوه های ابزارسازی این انسانها و دیگر جنبه های زندگی آنها ارایه کرد که اطلاعات آن همراه با نتایج مطالعات انجام شده در سایر غارهای بیستون در پرونده ثبت مجموعه بیستون در فهرست میراث جهانی یونسکو آمده است.
وی گفت: در سالهای 1388 و 1399 به بررسی غارهای چند شهرستان استان کرمانشاه از جمله ثلاث باباجانی، جوانرود، پاوه و روانسر پرداختیم که در نتیجه آنها تعداد زیادی غار شناسایی و بررسی شد که آثاری از دوره های مختلف پارینه سنگی تا دورههای تاریخی و جدیدتر را در بر داشتند.
بیگلری افزود: پس از این بررسی دیگر فعالیت جدی میدانی در استان کرمانشاه نداشتم، تا اینکه سال گذشته و با حمایت اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه موفق به بازنگری و کاوش تکمیلی غار وزمه شهرستان اسلام آباد غرب شدم.
وی در خصوص بررسی های انجام شده اخیر در غار وزمه گفت: این بازنگری اطلاعات جدیدی درباره پیشینه سکونت انسان در این غار ارائه کرد که با مطالعه یافته های آن می توان بطور دقیقتری درباره زمان سکونت انسان در این غار و شرایط زیست محیطی آن زمان اظهار نظر کرد.
این باستان شناس کرمانشاهی اعلام کرد: در حال حاضر منتظر صدور مجوز انتقال نمونه های مطالعاتی به موزه ملی هستیم که متاسفانه پس از گذشت هشت ماه و علیرغم ارسال مدارک لازم از سوی میراث کرمانشاه به اداره کل موزه ها، این اداره کل هنوز به درخواست مذکور پاسخ نداده است. امیدوارم امسال بتوانیم با مطالعه این یافته ها نتایج اولیه پژوهشهای جدید در این غار را منتشر کنیم.
این باستان شناس متخصص دوران پارینه سنگی در ادامه این گفت و گو با تاکید براینکه این غارها حافظان تاریخ و پیشینه هزاران ساله نیاکان ما هستند، عنوان کرد: بدون تردید هر نوع تخریب و آسیب به آنها به معنای نابودی بخشی از پیشینه تاریخی-فرهنگی ساکنان این منطقه و کل بشریت است.
وی همچنین یکی از مشکلات عمده ای که برابر پژوهشهای باستان شناسی غار وجود دارد را فعالیتهای مخرب گنج یابان و حفاران غیرمجاز اعلام کرد و افزود: متاسفانه این افراد در چند دهه اخیر بسیاری از غارها را به امید واهی یافتن گنج حفاری و لایه ای لایه ای باستانی را به هم ریختهاند.
این باستان شناس مطرح ایرانی نمونه بسیار تاسف بار این فعالیتهای مخرب را غار وزمه دانست که پیش از آغاز پژوهشهای باستان شناسی در دهه 1370 توسط حفاران غیرمجاز تقریبا بطور کامل حفاری شده بود و در نتیجه لایه های با قدمت ده تا هفتاد هزار سال که برای ده ها هزار سال حفظ شده بودند، طی چند ماه از بین رفتند.
موسس اولین موزه تخصصی پارینه سنگی ایران با نام "موزه پارینه سنگی زاگرس" در تکیه بیگلربیگی کرمانشاه با بیان اینکه این مشکل تقریبا در همه جای کشور دیده میشود، عنوان کرد: متاسفانه این اقدام ضدفرهنگی با تبلیغ گنج و گنج یابی در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام شدت بیشتری پیدا کرده است.
وی متذکر شد: هرچند وزارت میراث فرهنگی و ادارات استانها و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست در سالهای گذشته تلاش کرده اند که با ثبت بسیاری از این غارها در فهرست آثار فرهنگی و طبیعی ملی امکان حفاظت قانونی از آنها را ایجاد کنند، اما این تلاش ها کافی نیست و علاوه بر این دو وزارت و سازمان، سایر نهادهای مرتبط مثل آموزش و پرورش و صدا و سیما نیز باید در امر فرهنگ سازی و آموزش عمومی و جلب توجه به اهمیت فرهنگی و طبیعی غارها گامهایی بردارند.
عضو شورای پژوهشی پژوهشکده باستان شناسی افزود: کاربری گردشگری غارها هم در کنار فراهم کردن امکان آشنایی مردم با زیباییهای محیط درون غارها و کسب درآمد برای کشور، متاسفانه تاثیرات مخربی روی محیط درون غارها و اکوسیستم آنها گذاشته و میگذارد.
وی همچنین کمبود اعتبارات و آزمایشگاه های تخصصی سالیابی و سایر پژوهشهای آزمایشگاهی را از دیگر مشکلات پژوهش های باستان شناسی غار در کشور خواند و گفت: تشکیلات رسمی باستان شناسی ایران بطور سنتی بیشتر به دوران تاریخی و کاوش در مکانهای این دوره متمایل بوده و در نتیجه بیشتر اعتبارات کاوش هم به این دوره ها اختصاص پیدا میکند، لذا این کمبود اعتبار باعث شده بسیاری از پژوهشگران ایرانی با استفاده از بودجه دانشگاه های خارجی و بطور مشترک با باستان شناسان خارجی در غارهای کشور به کاوش بپردازند.
وی که یکی از موسسین بخش پارینه سنگی موزه ملی ایران در سال 1381 است، در بخش دیگری از سخنانش بااشاره به اینکه امروزه باستان شناسی غار یکی از فعالترین و به روزترین شاخه های باستان شناسی در کشورمان است، عنوان کرد: عمده پژوهشها و کاوشهایی هم که طی دهههای اخیر در غارهای ایران صورت میگیرد، توسط متخصصین ایرانی انجام میشود و نتایج آن هم در سطح ملی و هم بین المللی مورد توجه بوده و هست.
این باستان شناس اظهار کرد: هرچند از اوایل دهه 1320 غارها بتدریج از جنبه ورزشی و غارنوردی مورد توجه ایرانیان قرار گرفتند، اما جنبه باستان شناسی و فرهنگی آنها چندان مورد توجه نبود و عمدتا باستان شناسان خارجی به این جنبه از مطالعه غارهای ایران توجه داشتند.
بیگلری بابیان اینکه باستان شناسی غار از اوایل دهه 1360 بتدریج مورد توجه باستان شناسان ایرانی قرار گرفت، عنوان کرد: یکی از اولین این مطالعات کشف تعدادی غار با آثار پارینه سنگی در بیستون بود که نتایج آن در مقاله ای با عنوان "گزارش مکان های نویافته دیرینه سنگی در بیستون" در مجله باستان شناسی و تاریخ در اواخر دهه هفتاد منتشر شد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
فعالیت معدن گنجه رودبار تا اطلاع ثانوی متوقف شد
کشف یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ورامین
ورود دستگاه قضائی به آلودگی مزارع پرورش میگوی هرمزگان
دستگاه قضایی به حادثه فوت کارگر کارخانه قند مغان ورود کرد
انبارهای اموال تملیکی کردستان تعیین تکلیف شوند
انفجار در معدن گنجه رودبار مصدومی نداشته است
کشف کارگاهی با یک میلیون قرص چاقی و لاغری و هورمونی غیرمجاز در ور
دشمنان از اشاعه تفکر بسیجی به سایر کشورها هراس دارند
۱۲۰ هزار دست لباس گرم و ۵ هزار پتو در پویش ملی «هبه» جمع آوری شد
رئیس هیئت گلف استان خراسان رضوی انتخاب شد
جبهه مقاومت ناحیه امنی برای کشور ایجاد کرده است
ترویج تفکر شهید فخری زاده برای کشور سازنده است
حضور ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی در اجلاس وزرای خارجه اکو
حضرت زهرا (س) نمونه بارز تبیین مقام الهی و ارتباط با خداوند است
۳۶ قطعه سکه بهار آزادی در هنگ مرزی تایباد کشف شد
کوهنوردان از صعود به ارتفاعات پایتخت اجتناب کنند
امام جمعه قم: بانوان در اسلام از جایگاه والایی برخوردار هستند
علت مسمومیت اهالی و دانش آموزان دهستان ویژنان در دست بررسی است
تفکر بسیجی گرهگشای مشکلات است
بوشهر پایلوت پژوهش اقتصادکرانه و پسکرانه شد
خبرنگاران مهر در اختتامیه جشنواره ۳۵ تئاتر کردستان تجلیل شدند
تولید انرژی برق در نیروگاه نکا از ۶.۷ میلیارد کیلووات گذشت
کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی به آذربایجان غربی رسید
محور اصلی طرح جامع زیارت باید مشهد و حرم امام رضا(ع) باشد
ساخت پروژه پل زیرگذر نواب چالوس ۶۰ درصد پیشرفت کرد
رزمایش مشترک نیروهای ویژه سپاه و ارتش آذربایجان در حال اجرا است
رزمایش مشترک نیرویهای ویژه نیروی زمینی ایران و آذربایجان در حال برگزاری است
حوزههای علمیه به مناسبت ایام فاطمیه سه روز تعطیل شدند
استاندار جدید مازندران: برنامهمحور و میدانی هستم؛ بکارگیری نیروهای معتدل و کاردان
ظلم ستیزی و تحقق عدالت پیام انقلاب اسلامی است