میرنیوز
«موسی شمسایی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان این که علفزارهای خشک مراتع و جنگل باغ شادی عمدهترین عامل آتشسوزی جنگلها در یزد هستند، اظهار کرد: جنگل باغ شادی تنها زیستگاه جنگلی استان یزد به شمار میرود که اگر آتش سوزیهایی مانند آتش سوزی جنگل زاگرس در آن اتفاق بیفتد ظرف کمتر از سه روز نابود میشود لذا نگهداری از آن بسیار مهم و حساس است.
وی پوشش علفی آن را یکی از دلایل خطر حریق در این جنگل عنوان کرد و گفت: عمده پوشش گیاهی درختی جنگل شادی شامل بنه، کیکم، ارژن و بادام کوهی و پیچ است و پوشش مرتعی آن هم بیشتر شامل گون، پرچم و پوشش علفی متراکمی است که به علت ترسالی و بارشهای دو سال اخیر متراکمتر از قبل شده و به سرعت در گرمای تابستان خشک و دچار حریق میشود.
شمسایی با بیان این که منطقه باغ شادی یک منطقه حفاظت شده و بسیار ویژهای برای یزد محسوب میشود، گفت: به منظور حفاظت از این منطقه در برابر آتش سوزی، مرکز اطفای حریق آن ایجاد و تجهیز شده که البته مقرر شده تا بودجه و امکانات بیشتری به این مرکز اختصاص یابد.
رییس محیط زیست خاتم با اشاره به این که منطقه حفاظت شده جنگل شادی حدود 40 هزار کیلومتر از وسعت 70 هکتاری جنگلهای استان را شامل میشود، گفت:تاکنون به منظور حفاظت از جنگلهای باغ شادی در قریب 20 کیلومتر از این محدوده، آتش بر ایجاد شده است.
وی اضافه کرد: مثلث حریق شامل عناصر حرارت، ماده سوختنی و اکسیژن است که در صورت نبودن هر یک از این عناصر آتشسوزی متوقف میشود لذا با ایجاد آتشبرها و حذف ماده سوختنی که همان علفهای خشک است، تلاش میشود تا آتشسوزی احتمالی از این طریق متوقف شود.
حریق در کوهستانها مشکلی نیازمند توجه جدی
شمسایی آتش سوزی در کوهستانهای یزد را یکی از مهمترین مشکلات در رابطه با آتش سوزیهای مرتعی خواند و گفت: از مشکلات اصلی در کوهستانها در زمان آتشسوزی، نبودن امکان انتقال و حمل ماشین آلات مربوط به اطفای حریق است لذا ناگزیر باید وسایل و امکانات را پای کوه بگذاریم و تنها حمل وسایل ابتدایی اطفای حریق در مسیر کوهستانی، در این رابطه اقدام کنیم.
وی با بیان این که توجه به رفع این مسئله در زمینه اطفای حریق در جنگلهای یزد و همچنین حفظ جان نیروهای امدادی و جنگلبانان و نیروهای محیط زیست بسیار مهم و ضروری است، تاکید کرد: ایجاد مرکزی مجهز در نزدیکی کوه از ضروریات رفع هر چه زودتر این مشکل است، از طرفی نیروهای امدادی در این نوع عملیاتها به شدت خسته میشوند و حضور تیم پشتیبانی به منظور تامین غذا و آب و وسایل مورد نیاز و همچنین تجدید قوا ضروری است.
رییس محیط زیست شهرستان خاتم به وجود ذغالهای پنهان زیر خاک به عنوان عامل دیگری در تجدید آتش سوزیهای جنگلی اشاره کرد و گفت: چون اطفای حریق در اکثر آتشسوزیهای جنگلی با استفاده از خاک و مدفون کردن آتش انجام میشود، مقداری از آتش به صورت ذغال در زیر خاک مدفون و مجدداً باعث بروز آتشسوزی میشود لذا باید پس از آتشسوزی نیز تیمی در محل مستقر شود و این تهدید جدی را مدیریت و در صورت حریق مجدد به سرعت نسبت به اطفای آن اقدام کند که البته در این زمینه میتوان از ظرفیت نیروهای داوطلب و افتخاری محیط زیست نیز استفاده کرد.رییس محیط زیست شهرستان خاتم: دو مورد حریق امسال در استان یزد به دو هزار مترمربع از جنگلها و مراتع استان خسارت وارد کرده است.
وی آتشسوزی در جنگلها را پدیدهای مختص تمام دنیا و خطری که منجر به نابودی پوشش گیاهی کشورها میشود، دانست و گفت: در استان یزد از ابتدای امسال تاکنون دو مورد آتشسوزی اتفاق افتاده که به سرعت کنترل و رسیدگی شده است اما در همین دو مرتبه نیز آتش حدود دو هزار مترمربع از جنگلها و مراتع یزد را دچار خسارت کرده است.
شمسایی پوشش گیاهی استان فارس در همسایگی جنوبی استان یزد و شهرستان خاتم را متراکمتر و مستعدتر برای آتش سوزی خواند و افزود: این استان به خصص در مناطق مرزی با یزد تاکنون قریب شش مرتبه از ابتدای امسال دچار حریق شده و بیش از 150 هکتار از جنگلهای و مراتع استان فارس و هممرز با یزد را در برگرفته است.
دخالتهای انسانی عامل عمده آتشسوزیها
شمسایی به دخالت انسان در ایجاد اغلب آتشسوزیها اشاره و تاکید کرد: عمده آتشسوزیها توسط انسان و به صورت سهوی یا عمدی اتفاق میافتد که عملاً با فرهنگسازی به ویژه در مواقع سفر و طبیعتگردی گردشگران و مسافران تا 90 درصد قابل کنترل و پیشگیری است.
وی تصریح کرد: مردم باید فرهنگ حضور در طبیعت را به درستی فرابگیرند به ویژه در هنگام روشن کردن آتش در طبیعت، مناطق پرخطر و دارای علفهای خشک را مدنظر داشته باشند و در زمان روشن کردن آتش نسبت به پاکسازی علفهای خشک تا شعاع 1.5 تا دو متری اطراف آتش ایجاد شده اقدام کنند و تنها پس از اطمینان از خاموش شدن آتش، طبیعت را ترک کنند.
رییس محیط زیست خاتم به آتشسوزی اخیر در مرز مابین استانهای فارس و یزد اشاره کرد و گفت: هفته گذشته نیز یک مورد آتشسوزی در مرز دو استان اتفاق افتاد که به علت پیوسته بودن مراتع و منطقه جنگلی مذکور به استان یزد خیلی سریع با کمک جامعه محلی و روستاییان و نیروهای امدادی از گسترش آن جلوگیری کردیم.
شمسایی در پایان جامعه محلی و روستاییان را یکی از مهمترین ارکان موثر در اطفای حریق عنوان و خاطرنشان کرد: روستاییان در اطفای حریق با کمترین امکانات اقدام میکنند، هر چند که گاهاً نیز همین جوامع نیز در ایجاد حریق نقش دارند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
سردار نجات: امروز بسیجیان و جهادگران در تمام صحنهها آماده اند
رئیس دیوان عالی کشور: بسیج برگرفته از فرهنگ مقاومت است
بسیج محور استراتژیک نظام در امنیت داخلی و دفاع خارجی است
شهید سیدحسن نصرالله محبوبیت فزایندهای نزد آزادگان جهان دارد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاش های هیات خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
حادثه تاسف بار برای محیط بان شاهرودی
لنج صیادی متخلف در آبهای شمال استان بوشهر توقیف شد
«اصغر طهماسبی» به عنوان استاندار گلستان معارفه شد
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونیستی را ببندند
درخواست امام جمعه برای مزایده هرچه سریعتر اموال بدهکار بزرگ پیشوا
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونسیتی را ببندند
وزیر کشور: استان گلستان نماد وفاق در کشور است
بسیجیان همدلی خود را با مردم مظلوم غزه و لبنان ثابت کردند
بانوان زنجانی یک کیلو و ۵۳۴ گرم طلا به جبهه مقاومت اهدا کردند
تعداد قابل توجهی سلاح جنگی از انبار ساختمانی در تهران کشف شد
مهاجرانی: دولت حمایت ویژه از نخبگان را وظیفه خود می داند
رئیس جمهور: ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است
آغاز رزمایش ۶۰ هزار نفری «الی بیتالمقدس» با حضور سردار سلامی
رئیس جمهور» ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است
مرز مهران بازگشایی شد
گروه های جهادی پزشکی و دامپزشکی به روستاهای بیجار اعزام شدند
اراده ملت ایران در حال تغییر هندسه قدرت جهان است
برگزاری مراسم عروسی و جشن در تالارهای ورامین در فاطمیه ممنوع است
اردوی ۲روزه گروه جهادی پزشکی «یاوران جهادگر» در قرچک
راننده کامیون قانون شکن در رودان تاوان رفتار جنون آمیز خود را داد
همایش «یاوران اشتغال مددجویان» در مشهد برگزار شد
آغاز نمایش اقتدار بسیجیان البرزی در رزمایش الی بیت المقدس
ترویج ورزشهای همگانی با کمک هوش مصنوعی در سطح کشور
اصفهان در آستانه نابودی کامل؛ فاجعه فرونشست درپایتخت فرهنگی ایران