میرنیوز
حجتالسلام علی الهی خراسانی در گفتوگو با ایسنا به مناسبت ولادت امام رضا(ع)، در خصوص منش گفتوگویی امامرضا(ع) اظهار کرد: در زمان ولایتعهدی امامرضا(ع) گروهها و افراد مختلف خدمت ایشان میرسیدند و جلسات مناظره تشکیل میشد. مناظره نوعی گفتوگو برای شفاف کردن دیدگاه شرع و یا نقد دیدگاه مقابل بود، اما نکته مهمی که در مناظرهها و جلسات گفتوگویی امام رضا(ع) دیده میشود، این است که ایشان به راحتی دیگران را مورد پذیرش قرار میدادند، به این معنی که دیگر پذیری بالایی داشتند و بسیار به دیگران احترام میگذاشتند.
وی افزود: در مناظرهها هیچگاه پرخاش، توهین و تهدید طرف مقابل از سوی امامرضا(ع) گزارش نشده است، همچنین ایشان هیچ وقت طرف مقابل را منکوب و سرکوب نکردند و هیچ وقت اصرار نداشتند که حرفهایشان به حق است. حضرت در مناظرهها دیدگاه مقابل را با کمال احترام و ادب نقد میکردند و دیدگاه خود را توضیح میدادند.
این استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین نکات، فرهنگ گفتوگویی است که امامرضا(ع) در مناظرهها همیشه پاس داشتهاند و این امر همیشه به معنی پذیرش دیگری، حفظ کرامت و احترام به طرف مقابل بوده است.
الگوسازی سیره و فرهنگ امامرضا(ع)
الهی خراسانی در خصوص احیاء شیوه گفتمان صحیح در جامعه امروز، عنوان کرد: ما زمانی که بارگاه منور امامرضا(ع) را در شهر خود داریم، باید تلاش کنیم که به سیره و فرهنگ امامرضا(ع) تمسک جسته و باید بتوانیم سیره و فرهنگ این امام را الگوسازی کنیم؛ اولین گام برای این کار این است که به دیگران احترام بگذاریم، آنها را به رسمیت بشناسیم و با آنان گفتوگو کنیم.
وی ادامه داد: منظورمان از دیگران، نسلهای مختلف را نیز شامل میشود، برای این کار باید جلسات گفتوگویی راهاندازی شود تا نسل دهه 80 با مبلغان دینی دهههای 40،50 و 60 گفتوگو کنند، این نسل باید بتوانند با کارشناسان، اساتید و صاحبنظران پس از خودشان گفتوگو کنند، برای مثال مذاهب دیگر مانند پیروان اهل سنت باید بتوانند جلسات گفتوگویی با مبلغان شیعه داشته باشند.
الهی خراسانی افزود: به هر حال تمام ما مسائل و بحرانهای مشترکی با هم داریم و این فاصلهگذاری و نپذیرفتن این افراد باعث میشود آسیبهایی وارد شده و بحرانهایی رخ دهد.
این پژوهشگر حوزه علمیه ابراز عقیده کرد: ما همیشه شعار میدهیم و این تابلو را بالا میبریم که امامرضا(ع) اهل گفتوگو با ادیان بودند، اما متاسفانه فضاهای دینی و رسمی برای پیروان ادیان دیگر حدود 20 سالی است که رو به خاموشی و تعطیلی رفته و چند کلیسای رسمی در مشهد سالهای سال است که تعطیل شدند و این امر باعث شده کلیساهای خانگی تشکیل شوند.
الهی خراسانی تصریح کرد: ما امامرضایی داریم که بدون هیچ تعصب و نگرانی به ویژه در مناظره با بزرگان دیگر ادیان که نکند شبههای ایجاد شود کار مناظره را انجام میدادند، چون مهم این است که افراد با تعقل، انتخاب و استدلال خود راه را ادامه دهند؛ بنابراین برای اینکه بتوانیم این فرهنگ را در شهر پیاده کنیم، باید ادیان، مذاهب، نسل و جنس دیگر را بپذیریم و به آنها رسمیت بخشیم، همچنین باید بتوانیم فضای گفتوگو در شهر را فراهم کنیم.
نخبگان میتوانند با همراهی نهادهای رسمی فضای گفتوگو را فراهم کنند
وی تشریح کرد: در قدم اول این مطالبه باید در فضای نخبگانی ایجاد شود، فضای نخبگانی شهر باید به این دغدغه و نقطه برسند و تا به این نقطه نرسند که ضروریست به دیگری احترام بگذارند، اتفاقی نخواهد افتاد و کسانی که فرهنگ این گفتوگو را قبول دارند باید تلاش کرده و فضای نخبگانی را همراهی کنند.
الهی خراسانی بیان کرد: نهادهای مدنی و رسمی که اختیارات زیاد، بودجه و قدرت اجتماعی دارند باید زمینههای گفتوگو را فراهم کنند؛ اما متاسفانه کاستی زیادی در این مورد شاهد هستیم.
این پژوهشگر حوزه علمیه در خصوص حدیث «مهربانی با مردم نیمی از خرد است» از امامرضا(ع)، بیان کرد: این حدیث از این منظر اهمیت دارد که امامرضا(ع)، مهربانی به مردم را یک نوع عقلانیت و خردورزی میدانند، به این معنی که وقتی در جامعهای متکثر مانند جامعه زمان امامرضا(ع) که یک دست نبوده است، زندگی میکنید با توجه به خاصیت انسان که میتواند اندیشه و رفتارش را انتخاب کند و با اراده خودش زندگیاش را بسازد، در این جامعه انسانی که سبک فرهنگی و زندگی متکثر وجود دارد نوع برخورد و تعامل با دیگران باید همراه با مهربانی باشد.
الهی خراسانی افزود: مهربانی به این معنی است که ما به دیگران خشونت نورزیم، احترام بگذاریم و کرامت افراد را حفظ کنیم؛ این مهربانی نباید فقط شعار یا رفتار فردی باشد، بلکه باید برخورد مهربانانه، از سر کرامت و احترام با دیگران به الگوهای اجتماعی و سیاستهای شهری تبدیل شود.
وی ادامه داد: همچنین نباید حقوقهای مختلف مانند حقوق زنان، حقوق کودکان، حقوق ادیان، مذاهب و حقوق نسلهای دیگر تضییع شود؛ تضییع حق دیگران یعنی خشونتورزی، یعنی اینکه ما با قدرت و بدون پشتوانه عقلانی میخواهیم دیگران را نفی کنیم.
الهی خراسانی عنوان کرد: بنابراین برخورد مهربانانه یعنی رسمیت و اعتبار دادن به دیگران و اینکه ما شرافت تمام افراد را بدون اینکه به منصب، مذهب و صنف آنها توجه ویژهای داشته باشیم، حفظ خواهیم کرد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
رسالت نخبگان بسیج سازندگی در کانون اندیشه است
آزاد راه تهران -شمال بازگشایی شد
هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
انتخاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
بختیاری: خیرین جایگاه ویژهای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند
توسکاهای خطرساز بستر رودخانه چالوس با مجوز برداشت شد
انتصاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
خیرین جایگاه ویژهای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند
پزشکیان: تغییر بدون خواست جامعه امکانپذیر نیست
سردار سلامی در شهر صفیآباد حضور یافت
تغییر بدون خواست جامعه امکانپذیر نیست
پزشکیان در جمع دانشجویان: ناترازیهای برق را برطرف خواهیم کرد
با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
سردار معروفی: اقشار بسیج شبکه سازی می شود
پزشکیان: شرم بر حقوق بشری که آمریکا و اروپا از آن دفاع میکنند
سامانه بارشی جدید به جو کرمانشاه وارد میشود
با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویایی با ما را ندارد
بسیج با تمام توان در عرصههای مختلف حضور پیدا میکند
جای مطالبهگر در زندان نیست
زینیوند: زمینه فعالیت برای حضور افراد شایسته در دولت فراهم شود
آیت الله جوادی آملی: مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی بکوشند
خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام دفاع مقدس می شود
دومین اجلاس ملی خیرین هیئت در مشهد آغاز شد
حفظ نیروهای نخبه سیستان و بلوچستان در اولویت است
اختصاص اعتبارات ویژه دولت برای توسعه استان سیستان و بلوچستان
دیدار رئیس جمهور با جمعی از خانواده شهدای سیستان و بلوچستان
خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام گمنام دفاع مقدس می شود
نیروگاه زباله سوز ساری دهه فجر بهره برداری می شود
صدور مجوز تبدیل وضعیت بیش از پنج هزار نیرو در سیستان و بلوچستان
مرحوم شکوری زندگی خود را وقف اشاعه شیعه کرد/ فاطمیه کمرنگ نشود