میرنیوز
علاوه بر فیله همدانی، به علت وجود پهلوانان بزرگ دیگری همانند احمد کوهکش و علی میرزا همدانی ورزش پهلوانی و زورخانهای همدان و باستانیکاران همدانی همواره در سطح ایران مطرح بودند. ناگفته نماند پهلوان علی میرزای همدانی همان پهلوان نامدار و بزرگی بود که در عصر قاجار نخستین بازوبند پهلوانی کشور را برای همدان به دست آورد.
در دوران معاصر نیز پهلوانان سیداحمد بطحایی، عبدالله کاظمی روشن، محمد مسچی و قاسم بینیاز از جمله پیشکسوتان مطرح و ارزنده همدانی در ورزش باستانی و پهلوانی به شمار میآیند.
قدیمی ترین زورخانه همدان هم زورخانه سعادت است که در محله پل یخچال همدان بنا شده است. به غیر از این زورخانه بیش از ۲۰ زورخانه دیگر در سطح استان همدان فعالیت میکنند که به محل تجمع علاقمندان به ورزش باستانی و رسم و رسوم پهلوانی تبدیل شدهاند.
کمتر از یک هفته پیش مجمع انتخابات برای انتخاب سکاندار هیئت زورخانه ای و پهلوانی استان همدان با حضور رئیس فدراسیون زورخانه ای و پهلوانی و اعضای مجمع برگزار شد و «غلامرضا خاکسار» با کسب ۱۵ رأی از ۱۵ رأیبه مدت چهار سال دیگر رئیس هیئت باقی ماند بنابراین مصاحبه ای با وی ترتیب دادیم تا از وضعیت این رشته ورزشی قدیمی آگاه شویم.
* وضعیت هیئت زورخانه استان را چگونه ارزیایی می کنید؟
علاوه بر چهار سال گذشته که مدیریت هیئت زورخانه را بر عهده داشتم، یک سال قبل تر از آن سرپرست هیئت بودیم. طی این مدت، ما در ارزشیابی و رتبه بندی فدراسیون جزء استان های برتر بودیم و در تمامی رده های سنی مسابقات تیم اعزام کردیم. از رده های نونهالان و نوجوانان گرفته تا رده های بالاتر و پیشکسوتان و خوشبختانه ۶۸ مدال گوناگون طی این چهار سال کسب کردیم.
در همدان میزبان بسیار خوبی برای مسابقات نونهالان کشور بودیم به طوریکه حدود ۵۰۰ نفر از نونهالان کشور در این مسابقات حضور داشتند که بهترین میزبانی را از نظر فدراسیون انجام دادیم. کلاس های داوری و مربیگری هم برگزار کردیم. در کمیته های مختلف فدراسیون، کمیته پیشکسوتان، کمیته مربیان، کمیته داوران و کمیته جوانان عضویت داریم و یک همدانی در همه این کمیته ها کرسی دارد و خوشبختانه در فدراسیون زورخانه هم صاحب کرسی هستیم.
* کلاس های مرشدی هم برگزار کردید؟
بله، کلاس مرشدی هم برگزار کردیم چون مرشدان ما رتبه بندی دارند.
* در چه منطقه ای میزبان مسابقات زورخانه ای بودیم؟
در دانشگاه آزاد همدان میزبان مسابقات زورخانه ای بودیم چون در دانشگاه امکانات زیادی از قبیل سالن مسابقات، رستوران، خوابگاه و خیلی از مسائل دیگر را در اختیار داشتیم که با استقبال خوب خانواده ها هم مواجه بود.
* زورخانه جزء ورزش های باستانی و کهن کشور ما محسوب می شود اما گذر زمان و مدرن شدن دنیای امروز باعث شده گرایش جوانان به این ورزش کمتر شود. به نظر شما چه مشکل یا ضعفی در این رابطه وجود دارد؟
دلایل خاص و بسیاری ممکن است داشته باشد که باید آسیب شناسی شود اما یک ضعفی که وجود دارد این است که می گویند زورخانه جذاب نیست. حال آنکه شرکت ۵۰۰ نفر نونهال در مسابقات این رشته نشان می دهد می توانیم جذابیت این رشته را بالاتر ببریم و در این حوزه آینده نگری کنیم.
از مشکلات دیگری که می توانیم به آن اشاره کنیم موضوع جهانی نبودن زورخانه است. این ورزش، ورزش ملی، مذهبی و باستانی ما است اما مسابقات وسیعی در سطح المپیک و جهانی برای آن برگزار نمی شود. فقط یک فدراسیون جهانی داریم که مسابقات محدودی در رده جهانی برگزار می کند که متأسفانه فقط رده بزرگسال در این مسابقات حضور دارند. بنابراین این موضوعات باعث می شود انگیزه های ورود قشر جوان در رابطه با بحث معنوی و مالی این رشته بسیار کمتر از رشته های دیگر باشد.
* از کشورهای فعال و قدر در ورزش زورخانه ای بگویید.
بیشتر کشورهایی که در مسابقات کشورهای اسلامی حاضر می شوند، در خاورمیانه قرار دارند. کشور هایی مانند افغانستان، عراق و به ویژه آذربایجان که در این حوزه قدرتمند شده اند. مسابقات قبلی در باکو برگزار شد. آنها حتی می خواستند این ورزش را به نام خودشان ثبت کنند که خوشبختانه ایران در این مسئله ورود پیدا کرد و نگذاشت این اتفاق رخ دهد چون زورخانه ورزش باستانی ما است.
* در رابطه با میزان استقبال مردم از زورخانه و رده های سنی آنها بگویید.
در زورخانه محدودیت سنی وجود ندارد و تا سن ۸۵-۹۰ سالگی نیز داخل گود تمرین می کنند به طوریکه در نهاوند پهلوانی داریم که ۱۰۴ سال سن دارد و نکته مهمی که باید بگویم این است که تمرینات و مسابقات زورخانه ای در رده های سنی مختلف متفاوت است اما در زورخانه رده های سنی مختلف در کنار هم تمرین می کنند که این موضوع بسیار جالب است.
* زورخانه های همدان در حوزه گردشگری و توریستی مانند شهرهای دیگر فعالیت دارند؟
بله، خوشبختانه با میراث فرهنگی وارد مذاکره شدیم که ایرانی ها و به ویژه توریست های خارجی زورخانه های شهر را ببینند تا با مسائل ملی و فرهنگی ما بیشتر آشنا شوند.
* از تأمین بودجه های زورخانه و بخش اسپانسرینگ برایمان صحبت کنید. وضعیت چگونه است؟
عمده مشکلات در زورخانه بحث بودجه است. برای برنامه ریزی و عملیاتی کردن هر موضوعی نیاز به بودجه داریم و در بحث جذب اسپانسر هم متأسفانه در همدان کارخانه های زیادی وجود ندارد و اصطلاحاً شهر صنعتی نیستیم.
فکر می کنم با توجه به شرایط اقتصادی و شرایط فعلی زورخانه ها اسپانسری جذب نمی شود و این مورد در حد بازی با کلمات است و در وضعیت فعلی ممکن نیست. به این نکته مهم هم باید توجه کرد که بیشتر افرادی که وارد زورخانه می شوند، افراد متمولی نیستند. بعضی هیئت های ورزشی سالن در اختیار دارند اما ما حتی سالن هم در اختیار نداریم. زورخانه هیچ منبع درآمدزایی ندارد.
مشکلات مالی بسیاری داریم که ما را اذیت می کند و واریزی از فدراسیون در سال ۹۸ صفر بود. فقط اداره کل ورزش و جوانان استان مبلغی در حدود ۱۵ میلیون تومان به ما اختصاص داد و با این شرایط اقتصادی سال گذشته ۱۰ تیم اعزام کردیم و این یعنی واقعاً داریم معجزه می کنیم.
به شخصه برنامه ریزی های خیلی بهتری می توانم انجام دهم اما دست ما خالی است و مشکلات مالی بسیاری داریم. با وجود این مسائل فکر می کنم تنها استانی هستیم که در دانشگاه زورخانه داریم و برای دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه آزاد واحد درسی زورخانه قرار داده ایم.
* میزان استقبال دانشجویان از واحد درسی زورخانه در چه حدی قرار داشت؟
خیلی از دانشجویان از این واحد استقبال کرده بودند. چرا ما در دانشگاه های کشور زورخانه را جزء واحدهای عملی دانشجویان قرار نمی دهیم؟ از مسئولان کشوری برای این موارد انتظار دارم. سرفصل جدیدی برای دروس تربیت بدنی آمده است که ورزش های اختیاری بسیاری در آن قرار داده شده است. باله ،فریزبی، اسکواش و هر آنچه که جزء رشته های وارداتی و خاص است، در آن قرار دارد. متعجبم که چرا زورخانه را در آن قرار نداده اند!
ورزش زورخانه، ورزش ملی، سنتی و مذهبی ایران است و بنا به توصیه رهبر معظم انقلاب حتماً باید به ورزش های ملی و زورخانه ای توجه بیشتری شود، پس چرا عمل نمی شود؟ از فواید این واحد درسی می توان به این موضوع اشاره کرد که دانشجویان فارغ التحصیل رشته تربیت بدنی با زورخانه آشنا هستند و می توانند در امر استعدادیابی برای این رشته توانا باشند.
* استعدادیابی های زورخانه چگونه انجام می شود؟
آموزش و پرورش در حوزه استعدادیابی زورخانه نقش مؤثری دارد و لطف بسیاری به ما داشته است به طوریکه سال گذشته ۲۰ میلیون تومان برای ما وسیله خریدند و ما هم برای آنها مربی و مرشد قرار دادیم. از دبیرهای ورزشی خود که مربی زورخانه هستند هم استفاده می کنیم و فراخوانی در سطح مدارس قرار داده ایم.
* ورزش زورخانه در سطح استان همدان پخش شده است؟
در تمام شهرستان ها و حتی شهرهایمان هیئت و زورخانه داریم. نکته جالب اینجاست که اکثر قهرمانان ما از ملایر، نهاوند، تویسرکان و اسدآباد هستند البته در همدان هم قهرمانان زیادی داریم.
* کمی از رسم و رسوم های زورخانه ای برایمان بگویید.
از بخش های مهم آن می توان از احترام به اهل بیت(ع) نام برد و سیدها در این ورزش از احترام خاصی برخوردارند. احترام به پیشکسوتان و کهن کسوتان زورخانه از موضوعات بسیار اساسی این ورزش است.
ورزشکاران زورخانه هر چه فربه بوده و اندام خیلی قوی داشته باشند برای ورود به گود سرشان را خم می کنند، این یعنی تعظیم و شکستگی همچنین رشته زورخانه را می توان تنها رشته ای دانست که همراه با ضرب و موسیقی زنده است.
* صحبت های پایانی
امیدوارم توجه به این رشته ورزشی ملی بالاتر رود و همانطور که هزینه کردن برای رشته های دیگر و ورزشکاران آن رشته جا افتاده است، برای رشته ما هم اتفاق بیفتد. متأسفانه دید و ذهنیت مردم به رشته هایی مثل زورخانه در سطح مطلوبی قرار ندارد و امیدوارم مردم و خانواده های ما بیش از پیش با زورخانه آشنا شوند تا فرزندان خود و افراد مستعد را به زورخانه بفرستند تا با فرهنگ پهلوانی آشنا شوند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
دفترمقام معظم رهبری در قم از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع)تقدیر کرد
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفهای مهم برای توسعه است
مسمومیت ۱۲ نفر با گاز مونوکسیدکربن در استان مرکزی
مازندران مهد ورزش است؛ کسب ۲۸۰ مدال در سال جاری
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفه ای مهم برای توسعه است
اقدامات دشمنان خیال باطل است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
صدورحکم بینالمللی علیه سران صهیونیست آرزوی چندین ساله بشریت بود
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنها است
کشف لاشه یک قلاده پلنگ در سمنان؛ محیط زیست تائید کرد
فرهنگ بسیج نسخه شفابخشی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور
هر کسی با تلاش شبانهروزی مشکلی از مردم را برطرف کند بسیجی است
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنهاست
بسیج فراتر از تفکرات و گرایشهای جناحی در ایران است
ریشه گرانیهای بیضابطه بررسی شود
ناکامی آدم ربایان در کرمانشاه با هوشیاری اپراتور پلیس
امام جمعه قزوین: اعضای باندهای فساد نباید در قزوین مسئولیت بگیرند
ادامه انسداد جاده کرج- چالوس تا ۱۰ آذرماه
پاسخ قاطع به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام ضروری است
ضرورت شکلگیری هرچه بیشتر حلقههای صالحین بسیج در سرزمین آفتاب
امام جمعه شیراز: خواستار تحقق انتظارات رهبر انقلاب از دولت چهاردهم هستیم
دولت توجه ویژه به سفره و معیشت مردم داشته باشد
امام جمعه رشت: رژیم صهیونیستی رو به اضمحلال است
امام جمعه اصفهان: ایثار شهدا الگویی برای جوانان نسل جدید است
امام جمعه اهواز: کمک به مردم غزه و لبنان باید تداوم یابد
فرهنگ بسیج از مرزهای ایران به سراسر جهان رسیده است
خداحافظی آیت الله اسلامی از امامت جمعه تاکستان
حادثه رانندگی در محور دامغان_فولاد محله جان یک نفر را گرفت
صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دادگاه «لاهه» اقدامی بجا بود
انفجار منزل مسکونی در رشت ۶ مصدوم بر جا گذاشت