میرنیوز
به گزارش ایسنا، بلایای طبیعی همواره یکی از چالشهای زندگی بشر از ابتدا تاکنون بوده است؛ زلزله، سیل، فوران آتشفشان، طوفان، تگرگ، رعد و برق و سونامی از جمله حوادث و بلایای طبیعی است که وقوع آنها غیرقابل پیشبینی است و معمولا در طول تاریخ بشریت این حوادث طبیعی خسارات جانی و مالی فراوانی را به همراه داشته است.
دستکاری بشر در طبیعت در طول سده اخیر موجب شده است، خسارات حوادث و بلایای طبیعی افزایش چند برابری داشته باشد، در سیل فروردین ۹۸ شاهد بودیم که ساخت و ساز غیر مجاز در حریم و مسیل رودخانهها موجب شد بسیاری از شهر و روستاهای کشور زیر آب برود، به نوعی میتوان گفت طبیعت انتقام سختی از متجاوزان خود گرفت.
همچنین ساخت و ساز بر روی گسلهای زلزله نیز امری غیرعقلانی است و در مواقع بروز زلزله میتواند خطرات جانی و مالی بسیاری را برای افراد ایجاد کند، چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای زلزلهخیز کشور است، بیتوجهی به ساخت و ساز بر روی گسلها میتواند یک تهدید بزرگ برای ساکنان مناطق زلزلهخیز به شمار بیاید.
۴۰ گسل فعال در چهارمحال و بختیاری وجود دارد
حسن میراحمدی مسئول لرزهنگاری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه این استان یکی از استانهای زلزلهخیز در سطح کشور است، اظهار کرد: در سال ۹۸ حدود ۱۸۰ زلزله در استان ثبت شد که بزرکترین آنها در ۲۵ تیرماه ۹۸ با شدت ۴.۱ دهم ریشتر در شهر چلگرد رخ داد.
وی با اشاره به اینکه ۴۰ گسل فعال اصلی و فرعی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، افزود: اکثر شهرها و روستای این استان بر روی خط زلزله قرار دارد، اما شهرهای اردل، ناغان، چلگرد، بروجن و گندمان نسبت به سایر شهرها و روستاهای استان زلزلهخیزتر هستند و گسلهای فعال بیشتری دارند.
میراحمدی یادآور شد: معمولا زلزلههای با شدت کمتر میتواند باعث تخلیه انرژی گسلها شود، اما در برخی موارد لرزههای کوچک زمین میتواند پیشلرزه برای وقوع زمینلرزههای بزرگ باشد.
مسئول لرزهنگاری چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه قبل از احداث بنا باید بررسیهای زمین و گسلشناسی انجام شود، گفت: طراحی دقیق، استفاده از مصالح استاندارد، اجرا و نظارت صحیح بر انجام موضوعات مرتبط با ایمنی ساختمان توسط مهندسان باید مدنظر قرار بگیرد تا زمان وقوع زمینلرزه خسارات کاهش پیدا کند.
اجرای برخی از پروژههای عمرانی بدون در نظر گرفتن مسائل زیستمحیطی، نظم طبیعت را به هم میزند، همین مسئله میتواند تبعات جبرانناپذیری را ایجاد کند، یکی از این پروژهها که بدون اخذ مجوزات زیستمحیطی آغاز بهکار کرده پروژه انتقال آب بهشتآباد است که به گفته کارشناسان حوزه آب و منابعطبیعی علاوه بر خسارات زییستمحیطی میتواند موجب فعال شدن گسلهای زلزلهخیز در شهرستان اردل شود.
پروژه بهشت آباد بر روی ابر گسل زاگرس میانی در منطقه زلزله خیز اردل واقع شده است
مهدی پژوهش عضو هیات علمی گروه منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد در مصاحبهای با ایسنا با اشاره به اینکه تونل بهشتآباد در محلی احداث میشود که حساسترین گسلهای زاگرس در آن منطقه قرار گرفته؛ به گونهای که ۴۵ گسل در مسیر بهشتآباد قرار دارد که ۵ مورد از آنها فوقالعاده حساس است، اظهار کرد: حفاری در این مناطق به دلیل تخلیه شدن آب درون گسلها و خشک شدن چشمهها مشکلات زیادی را برای منطقه ایجاد خواهد کرد.
پژوهش ادامه داد: سد بهشت آباد درست بر روی ابر گسل زاگرس میانی در منطقه زلزله خیز اردل احداث میشود که در صورت تکمیل و بهرهبرداری از سد و تونل بهشتآباد، با توجه به زلزلهخیز بودن منطقه و خاک سست و آبرفتی و رانشهای پیدرپی خاک، مردم منطقه با فاجعه هولناکی مواجه خواهند شد، همچنین روستاها، شهرها و زمینهای حاصلخیز بالادست سد در منطقه، در دریاچه سد غرق خواهند شد و درصورت شکسته شدن سد تمام روستاها و مناطق زیر دست سد از بین میروند.
باتوجه به اینکه ساخت و ساز در پهنه گسل طبق آئیننامهها در کشورهای زلزلهخیر ممنوع است، اما متأسفانه توجه چندانی به این مسئله صورت نمیگیرد و حتی در برخی از موارد نکات ایمنی در ساخت و رعایت نمیشود، علاوه بر این انجام اقدامات غیرکارشناسی در برخی از پروژههای عمرانی نیز میتواند موجب فعال شدن گسلهای زلزله در مناطق زلزلهخیز شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
مسئله اصلی در سازمان فنی و حرفه ای موضوع مهارت است
دومین زلزله شدید «حسینیه» را لرزاند
اعزام تیمهای ارزیاب اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
حسینیه بازهم به شدت لرزید
زلزله شدید حسینیه در اهواز هم احساس شد
آغاز ساعت کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
طرحهای پدافند غیرعامل باید بومی سازی و عملیاتی شوند
دستگیری دومین باند کلاهبرداری از پزشکان کشور در البرز
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا
آغاز کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
نماز طلب باران در حرم مطهر رضوی اقامه میشود
بازداشت ۳ پیمانکار دیگر شهرداری خرمآباد به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع
تمام دانش آموزان مسموم شده شاهین دژی از بیمارستان مرخص شدند
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
شکستگی خط انتقال آب شرق گیلان