میرنیوز
در واقع تعرفه واردات هندوانه در ترکیه که برای هر تن ۱۰۰ دلار محاسبه می شد ناگهان به ۳۰۰ دلار رسید و این اقدام سوال برانگیز ترکیه برای صادرکنندگان ایرانی دردسرساز شد.
در همین رابطه عضو گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور استان مرکزی در گفتوگو با ایسنا، خواستار فضاسازی و جریانسازی اقتصادی در این خصوص شد تا هوشیاریهای بیشتری نسبت به فعالیتهای اقتصادی ایران و ترکیه شکل بگیرد.
دکتر علی یونسی بیان کرد: تعرفهها از ابزارهای اقتصادی هستند که با نیت کمک به تولیدات داخلی در موضوعات اقتصادی بدانها پرداخته می شود ولی به نظر میرسد تعرفه ها اخیرا کارکردهای دیگری نیز پیدا کردهاند و به طور کلی می توان کارکردهایی شامل کمک به تولیدات داخلی (که از قبل در ادبیات اقتصادی مطرح بوده است)، جنگ اقتصادی و فشار سیاسی برای آن تعریف کرد.
وی افزود: عملکرد کشورها بیانگر آن است که از ابزار اقتصادی تعرفه با اهداف سیاسی و جنگ اقتصادی نیز استفاده کرد و لزوما هدف اصلی که همانا صرفا حمایت از تولید داخلی باید باشد، مد نظر نیست.
وی به اقدام اخیر کشور ترکیه در افزایش تعرفه هندوانه اشاره کرد و افزود: تعرفه واردات هندوانه در ترکیه که تا همین دو هفته پیش به ازای هر تن ۱۰۰ دلار محاسبه میشد، به یکباره به هر تن ۳۰۰ دلار رسید که نشان از افزایش ۲۰۰ درصدی تعرفه موجود است.
یونسی افزود: این رشد ناگهانی ۲۰۰ درصدی موجب میشود که قیمت هندوانه ایرانی که در بازارهای ترکیه عرضه میشود افزایش پیدا کند و خرید هندوانه از ایران برای بازرگانان و تجار به صرفه نباشد. در این صورت بازرگانان به شرکای دیگر و بازارهای داخلی مراجعه میکنند.
وی گفت: به نظر می رسد در اقدام اخیر، کارکرد فشار اقتصادی و جنگ اقتصادی تعرفه از سوی مقامات آنکارا از قوت بیشتری برخوردار است. گواه این ادعا این است که معمولا کشورها برای حمایت از صنایع داخلی خود از قبل به کشور مبدا واردات اطلاع می دهند که از سال آینده برای حمایت از کالاهای داخلی برای چند قلم کالا تعرفه وضع می کنند یا واردات را ممنوع می کنند تا حمایت از تولید و صنایع داخلی آن کشور عملیاتی شود.
این مدرس دانشگاه افزود: اگر کشوری به صورت ناگهانی اقدام به وضع یک پروتکل اقتصادی میکند بیانگر آن است که بدنبال وارد کردن فشار سیاسی یا اقتصادی است و طرف مقابل خود را با این سوال مواجه میکند که چرا اقدام به وضع چنین تعرفهای کرده است تا بتواند به دلایل مختلف از پیش تعیین شده به خواستههای خود دست یابد.
وی به تجارب گذشته اقتصادی ایران با ترکیه اشاره کرد و افزود: پیش از این ترکیه برای صنعت لاستیک ایران نیز تعرفه وارداتی وضع کرده بود تا صادرات لاستیک ایران به این کشور توجیه اقتصادی نداشته باشد.
دکتر یونسی با تاکید بر اینکه ایران باید موضع جدی و محکمی در ازای عملکرد ترکیه اتخاذ کند؛ اظهار کرد: به نظر می رسد در شرایط فعلی بهترین راهکار برای مسئولان اقتصادی ایران وضع مالیات برای کالاهای ترکیه ای نظیر پارچه، پرده، لباس و ... است که عمدتا ضرورت چندانی برای واردات آنها وجود ندارد و در ایران مشابه آنها تولید میشود، است.
وی بیان کرد: وضع مالیات سنگین برای کالاهای ترکیهای پاسخ قاطع و در خور شان ایران به عملکرد و رفتار مقامات آنکارا در وضع تعرفههای سنگین است که موجب حمایت واقعی از کالای ایرانی و جهش تولید خواهد شد و ترکیه متوجه خواهد شد که نباید از این جنس اقدامات و رفتار غیرمنطقی اقتصادی با ایران انجام دهد.
این اقتصاددان تصریح کرد: طبیعی است که سکوت و بیتفاوتی دولت، بازرگانان، دفاتر تجاری ایران، اتاق بازرگانی و حتی بخشهای اقتصادی سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در ترکیه منجر به تداوم این رفتار شده و نشان از ضعف ایران در مقابل ترکیه است که به هیچ وجه این موضوع پذیرفتنی نیست.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است
رجوع به سیره شهدا اکسیر شفابخش جامعه است
بازگشت ۵٠ واحد تولیدی راکد در کهگیلویه وبویراحمد به چرخه تولید
پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد امروز در پاریس بررسی میشود
وجود ۲۶۰ هزار نمونه در بانک ژنتیک پزشک قانونی کشور
کوهرنگ سردترین نقطه چهارمحال و بختیاری
تعزیر قاچاقچیان خودرو در کرمانشاه
کاروان اهالی بهشت امشب توسط مردم اصفهان بدرقه میشوند
سد لاستیکی ماسال ۲۲ بهمن امسال افتتاح میشود
بانوی البرزی منزل مسکونی خود را وقف امور خیریه کرد
رشد بیسابقه تجارت در بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان
هشدار زرد هواشناسی در استان سمنان
سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد