میرنیوز
سگهای بلاصاحب و افزایش روز افزون جمعیت آنها معضلی حل نشده بین دوستداران حیوانات، شهرداریها و ساکنان شهرها بوده که این روزها دامنگیر بسیاری از شهروندان شده است و هر روز تصاویر یا فیلمهایی را از حمله چندین قلاده سگ بلاصاحب در فضای مجازی میبینیم که آخرین فیلم مربوط به خانمی در شهرک اندیشه تبریز بوده که در محاصره سگهای بلاصاحب قرار گرفته است.
اهالی این شهرک گلایه زیادی از تعدد سگهای بلاصاحب دارند، اما این معضل مختص شهرک اندیشه نبوده و در مرکز شهر و پشت چراغ قرمز نیز این حیوانات را میبینیم که به راحتی رها شدهاند.
به گزارش ایسنا، همزیستی نه چندان مسالمت آمیز سگهای بلاصاحب و انسانها و نحوه جمع آوری این حیوانات از سطح شهر و نگهداری از آنها در طول سالهای گذشته یکی از جنجال برانگیزترین بحثها بوده و هر بار نیز انگشت اتهام به سمت شهرداریها نشانه رفته است.
طبق بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری، جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و اعلام این گونه بیماریها به وزارت بهداری و دامپزشکی و شهرداریهای مجاور هنگام بروز آنها و دور نگاه داشتن بیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریه بوده و یا در شهر بلاصاحب و مضر هستند، جزو وظایف شهرداریها است.
به دنبال جریحهدار شدن عواطف انسانی و حامیان حیوانات و با ابلاغ دستورالعمل کنترل حیوانات ناقل بیماری در شهر توسط سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، اتلاف حیوانات ناقل بیماری ممنوع و مقرر شد تا شهرداریها نسبت به زندهگیری این حیوانات و نگهداری از آنها اقدام کنند.
به نظر میرسد انجام اقداماتی از سوی شهرداری کلانشهر تبریز به منظور جمع آوری سگهای بلاصاحب از سطح شهر در کنترل جمعیت آنها موثر نبوده و لازم است علاوه بر در اولویت قرار گرفتن این امر از سوی شهرداری، مردم نیز پا به پای این ارگان، در این امر همکاری کنند.
عدم مدیریت پسماندها توسط شهروندان و شهرداری از علل افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب بوده و دادن غذا به حیوانات نیز مهربانی است که به امر ازدیاد جمعیت آنها کمک کرده و به ضررشان تمام میشود.
ساماندهی سگهای بلاصاحب شاید در ابتدا کماهمیت به نظر برسد، اما مورد حمله قرارگرفتن شهروندان توسط سگها و خطرات و تهدیدات ناشی از آن ممکن است جبران ناپذیر باشد.
سیمین خیاطزاده در تشریح این خبر به ایسنا میگوید: این آمار، رقم بالایی بوده و حدود ۹۰۰۰ نفر (۵۰ نفر کمتر یا بیشتر) را شامل میشود و تعداد موارد حیوان گزیدگی در برخی موارد حتی بیشتر از ۱۰ هزار نفر هم گزارش شده که آمار کشوری بسیار بیشتر از این تعداد است.
او با بیان اینکه شهرداریها در شهرها و دهیاریها در روستاها موظف به جمع آوری حیواناتی هستند که گزش ایجاد میکنند، به ایسنا میگوید: به نظر میرسد به دلیل وسعت حوزه وظایف شهرداری، این موضوع جزو اولویتها قرار ندارد.
سیمین خیاط زاده میافزاید: در صورت در اولویت نبودن این موضوع برای ارگانهای ذی ربط، مشکلاتی در کنترل و مراقبت بیماری بوجود میآید، به دلیل اجرایی نشدن صفر تا 100 اقدامات لازم برای جمع آوری سگهای بلاصاحب، شاهد افزایش آنها سطح شهر هستیم.
او با اشاره به تغییر سیاست در امر جمع آوری سگهای بلاصاحب میگوید: از سالهای گذشته، سگهای بلاصاحب به صورت زندهگیری جمع آوری شده و به مراکز نگهداری حیوانات، سپرده میشوند.
خیاط زاده، این فرایند را هزینهبر دانسته و میگوید: یک مرکز نگهداری از حیوانات باید امکانات لازم برای نگهداری و جدا کردن سگها از یکدیگر را داشته باشد و از همکاران دامپزشکی برای ویزیت سگها استفاده کند.
او میگوید: حامیان حیواناتی که اقدام به تاسیس مراکز نگهداری از حیوانات میکنند، تصور اشتباهی مبنی بر از بین نبردن هیچ یک از این حیوانات دارند.
او ادامه میدهد: در کل دنیا، حیوانات بیمار را از حیوانات سالم جدا کرده و در صورت قابل درمان نبودن بیماری آن حیوان، برای پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران، آن را با مرگ غیرعذاب آور از بین میبرند.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز به برخی مقاومتها در خصوص مرگ با ترحم حیوانات اشاره کرده و میگوید: در برخی موارد مقاومتهایی نسبت به این موضوع وجود دارد که باعث میشود حیوانات سالم و بیمار به خوبی از هم تفکیک نشود و این اقدام باعث کنترل نشدن زاد و ولد آنها و به وجود آمدن مشکلات دیگری میشود.
او، جلوگیری از زاد و ولد حیوانات سالم و عقیم سازی و تجویز دارو و واکسن را از جمله راهکارها برای کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب و نگهداری از آنها عنوان میکند.
او خاطرنشان میکند: نحوه مدیریت پسماند نیز در افزایش تعداد سگهای بلاصاحب موثر بوده و با نصب سطلهای زباله دربدار در سطح شهر توسط شهرداری میتوان از دسترسی حیوانات بلاصاحب به غذا جلوگیری کرد.
خیاطزاده میگوید: فرهنگ سازی برای جداسازی زبالهها نیز مهم بوده و باید برنامه ریزیهایی در این خصوص انجام شود.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز از همکاری کارشناسان بهداشت محیط مراکز بهداشت با شهرداریها در امر جمع آوری این حیوانات و مداخله کارشناسان بهداشت در امر مراقبت از موارد حیوان گزیدگی خبر میدهد.
او میگوید: انجام واکسیناسیون و تحت مراقبت قرار دادن افرادی که مورد گزش سگ، گربه یا دیگر حیوانات قرار گرفتهاند، از جمله اقدامات سیستم بهداشتی است.
او بر ضرورت انجام چهار دوره واکسیناسیون تاکید میکند و متذکر میشود: چرخه هاری در حیوانات اهلی از خود حیوان شروع نمیشود، بلکه گزش توسط حیوان وحشی مانند گرگ، آغازگر این چرخه و انتقال آن به انسانها است.
به گفته خیاط زاده، هاری جزو بیماریهایی است که منجر به فوت فرد میشود و نجات فرد از مرحله حاد بیماری بسیار سخت و حتی بعید است، از این رو هزینه زیادی برای نجات این افراد میشود.
او در این خصوص میگوید: با مراقبتهای بسیار دقیق در مرکز بهداشت استان، سعی کردهایم تا هیچ یک از موارد بیماری فوت نشوند، خوشبختانه تا کنون با تلاش همکارانمان و همراهی مردم و مراجعه به دنبال گزش، فوتی نداشتیم.
او، کامل بودن چرخه واکسیناسیون هاری را مرهون پیگیری فعالانه کارشناسان مرکز بهداشت استان دانسته و میگوید: حتی در صورت عدم امکان مراجعه فرد مبتلا به هاری، همکاران ما برای جلوگیری از مرگ فرد به محل سکونت او مراجعه کرده و واکسیناسیون را انجام میدهند.
او در بخش پایانی سخنانش متذکر میشود: در برخی موارد گزشها نادیده گرفته میشوند، در حالیکه احتمال آلوده بودن حیواناتی مانند گربه و سگهای بلاصاحب به دلیل کامل نبودن واکسیناسیون در آنها وجود دارد.
ایرج شهین باهر میافزاید: با وجود هزینه بر بودن آمپولهای بیهوشی، سگها را با این آمپولها بیهوش کرده و از فضای زیستی دور میکنیم، اما تعارضی بین حیوان دوستان و شهرداری وجود دارد.
اجازه کشتار حیوانات را ندادهایم و نمیدهیم
او میگوید: معتقد به حقوق حیوانات هستم و هرگز اجازه کشتار حیوانات را ندادهایم و نمیدهیم، اما برداشتها به گونه دیگری است.
او کمک و همکاری مردم در امر جمع آوری سگهای بلاصاحب را موثر دانسته و میگوید: در برخی موارد مردم از روی علاقه و احساس دلسوزی به حیوانات غذا میدهند که این امر سبب افزایش امکان زاد و ولد حیوانات میشود.
شهردار کلانشهر تبریز در خاتمه بیان میکند: حیوانات هم حق زندگی دارند و مردم به ما در کنترل زاد و ولد و جمع آوری سگهای بلاصاحب کمک کنند.
انتهای پیام
گزارش از نسرین سوار-خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی
منبع : خبرگزاری ایسنا
کاروان اهالی بهشت امشب توسط مردم اصفهان بدرقه میشوند
سد لاستیکی ماسال ۲۲ بهمن امسال افتتاح میشود
بانوی البرزی منزل مسکونی خود را وقف امور خیریه کرد
رشد بیسابقه تجارت در بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان
هشدار زرد هواشناسی در استان سمنان
سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد
۲۵۰۰ تن کیوی از نوشهر صادر شد
لزوم تخصیص ردیف بودجه مشخص برای احیای دریاچه ارومیه
مانور زلزله در ۵۶۰۰ مدرسه اصفهان برگزار میشود
نهم آذرماه جاده کرج- چالوس بازگشایی میشود
دارالقرآن الکریم هرمزگان رتبه برتر کشوری را کسب کرد
بسیج در مسائل انقلاب بن بست نداشته است
نجات فرد گرفتار شده در دیواره ارتفاعات سرپلذهاب توسط هلال احمر
تشییع و خاکسپاری ۸ شهید گمنام دفاع مقدس در اهواز
سقوط خودرو در محور ملکشاهی یک کشته و ۲ مصدوم برجا گذاشت
صدور ۱۲۴ اخطار زیست محیطی به واحدهای تولیدی کاشان
تصادفات فوتی در راههای استان بوشهر ۱۵ درصد کاهش یافت
بسیج همواره حمایتگر و کمک کننده دولت ها بوده است
آماده باش مدیریت بحران اصفهان/باران و طوفان در راه است
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند