میرنیوز
نکته قابلتأمل در خصوص کرونا این است که علیرغم تلاشهای شبانهروزی و بیوقفه کادر درمان و مسئولین، متأسفانه شاهد هستیم زنجیره انتقال هنوز قطع نشده و این سؤال را در ذهنها متبادر میکند که چرا بعد از گذشت چندین ماه هنوز کرونا ویروس در لرستان وجود دارد و مقصر کیست؟
سؤال مهم دیگر این است که چرا علیرغم توصیههای همه متخصصین و مسئولین مبنی بر رعایت موازین و پروتکلهای بهداشتی برخیها رعایت نکرده و بهنوعی عامل انتقال کرونا ویروس در استان هستند.
مردم؛ عامل اصلی مقابله با کرونا
خرمآباد در حال حاضر یکی از شهرهای لرستان با آمار بالای ابتلا به کرونا ویروس بوده که در این خصوص جعفر طولابی فرماندار این شهرستان میگوید: مردم شهرستانهای همجوار برای کارهای روزمره مانند خرید، درمان و ... به مرکز استان مراجعه میکنند و رفع محدودیت بازار نیز باعث رفتوآمد و تجمع بیشتر شده که این عامل در ابتلا و آمار بالای آن در مرکز لرستان مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه قبلاً مردم اگر علائمی داشتند میترسیدند به مراکز درمانی مراجعه کنند، عنوان کرد: اما الآن مراجعات به مراکز بیشتر است و این باعث شده تعداد مبتلایان بیشتر شود.
طولابی با اشاره به اینکه خرمآباد نسبت به جمعیت از نظر آمار فوتی رتبه بالایی نسبت به شهرستانهای دیگر ندارد، بیان کرد: نسبت به جمعیت، بروجرد و دورود مبتلایان بیشتری دارند.
۳۴ پاساژ خرمآباد بهطور مکرر پلمب شد
وی با اشاره به فعالیت ۳۳ پاساژ در سطح شهر، عنوان کرد: برداشتها این بود که قرنطینه تا ۱۵ فروردین ادامه داشته باشد اما تا ۲۳ فروردین تمدید شد؛ در فاصله ۱۶ تا ۲۳ فروردین ۳۴ پاساژ خرمآباد بهطور مکرر پلمب شد.
فرماندار خرمآباد ادامه داد: برخی از این پاساژها بهصورت مکرر بعد از پلمب توسط کسبه بازگشایی میشد که درنهایت مجبور به قطع برق آنها شدیم. درمجموع ۲۰ پاساژ در مقاطع مختلف پلمب شدند.
طولابی با بیان اینکه مؤثرترین کار در جلوگیری از آلودگی خود مراقبتی است، عنوان کرد: همچنان رعایت نکات بهداشتی و درمانی و قرنطینه خانگی نیاز است، به خاطر کم شدن محدودیتها ممکن است مردم فکر کنند شرایط عادی شده درصورتیکه اینطور نیست و کرونا هنوز وجود دارد و احتمال آلودگی زیاد است.
مراسمهای ترحیم با رسومات محلی هنوز برگزار میشود
فرماندار خرمآباد تأکید کرد: مردم متوجه باشند و مراعات کنند، فقط در موارد ضروری از خانه خارج شوند و در صورت خروج نکات بهداشتی را رعایت کرده و از ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی استفاده کرده و در مراجعات خود فاصلهگذاری اجتماعی را نیز رعایت کنند.
وی اضافه کرد: مؤثرترین عامل در مهار و کنترل این ویروس خود مردم هستند که باید رعایت کرده و در مراکز تجمعی حضور پیدا نکنند.
طولابی با اشاره به اینکه متأسفانه مراسمهای ترحیم با رسومات محلی هنوز برگزار میشود، اظهار کرد: از طرف دیگر مغازهداران، کسبه و بازار باید پروتکل بهداشتی که برایشان تعریف شده را مراعات کنند.
فرماندار تصریح کرد: کسبه باید نکات بهداشتی فردی و محیطی را رعایت کرده و با تدبیر محیط کسب را طوری طراحی کنند که جمعیت زیادی داخل مغازه نیاید که اگر اینگونه باشد قابلکنترل است و سطح آلودگی پایین میآید.
در یکی دیگر از شهرهای لرستان به نام الشتر قضیه کرونا در مقایسه با خرمآباد فرق میکند و آمار مبتلایان به کووید ۱۹ خوشبختانه در حال کم شدن هستند که جای بسی خوشحالی دارد.
چارهای جز انجام یک سری ریسکهای مدیریتی نداشتیم
دراینباره دکتر شریف خسروی، فرماندار سلسله اظهار کرد: متأسفانه در روزهای اول وضعیت وخیمی در شهرستان سلسله بهویژه شهر الشتر را شاهد بودیم.
وی ادامه داد: در بحث ابتلا به ویروس کرونا اولین شهرستان در استان و به نسبت جمعیت نیز در کشور جزو شهرستانهای اول بودیم و چارهای جز انجام یک سری ریسکهای مدیریتی نداشتیم ازجمله اینکه قبل از ابلاغیههای کشوری و استانی با هماهنگی استاندار کارها را پیش بردیم.
خسروی ادامه داد: کل ادارات بهویژه دو اداره خدمترسان به محرومین مانند کمیته امداد و بهزیستی را از ۱۶ اسفندماه تعطیل کردیم، یعنی هیچ دستگاه خدمترسانی در شهر فعال نبود جز اتفاقات آب و فاضلاب، گاز و برق که بهصورت شیفتی فعال بود.
فرماندار سلسله با بیان اینکه برخی کسبه موضوع را جدی نگرفتند که مجبور شدیم با موتور جوش مغازههای آنان را ببندیم، ادامه داد: کل دستگاهها کمک کردند اما برای کمک به افراد کمبضاعت قرارگاه شهید سلیمانی را تشکیل دادیم که کل خیرین، NGO ها و موکبها ذیل این قرارگاه قرار گرفتند که فرمانداری مسئول و سپاه پاسداران بهعنوان جانشین انتخاب و فعالیتهایی انجام شد.
از نظر اقلام بهداشتی در دستگاههای خدمترسان هیچگونه کمبودی نداریم
وی با اشاره به اینکه از نظر اقلام بهداشتی در سطح دستگاههای خدمترسان مانند شبکه بهداشت هیچگونه کمبودی نداریم، تصریح کرد: در این مدت شش تخت ICU آوردیم و یک دستگاه سیتیاسکن سفارش داده شده، از فرصت کرونا برای تجهیز بیمارستان استفاده کردیم.
خسروی بیان کرد: در کل مغازهها ماسک موجود است، مردم توقعاتی دارند و فکر میکنند که همه باید ماسک N۹۵ داشته باشند.
فرماندار سلسله با اشاره به اینکه در رابطه با الکل هیچگونه مشکلی نداریم، عنوان کرد: در بحث دستکش نیز دستکشهای یکبارمصرف در حد بضاعت وجود دارد.
وی تأکید کرد: الآن آمارمان صفر شده اما بعد از دستور باز شدن مغازهها بعضیاوقات شاهد عدم رعایت نکات بهداشتی در سطح شهرستان هستیم که اگر مردم این نکات را رعایت نکنند یک موج دیگر را خواهیم داشت.
این مسئول افزود: تا جایی که امکان دارد تلاش میکنیم عرصههای عمومی را کنترل کنیم اما مردم نیز باید نکات بهداشتی رعایت کنند؛ برخی افراد فکر کرده که کار تمام شده و دیگر این نکات را رعایت نمیکنند.
برآیند صحبتهای دو فرماندار شهرهای لرستان و بهنوعی روی سخن آنها، مردم است، مردمی که نقشی اساسی در کنترل و یا افزایش مبتلایان به این ویروس منحوس داشته و بهنوعی بازیگر اصلی مقابله با کرونا هستند.
در این رابطه بعد روانشناسی موضوع رعایت مردم در راستای مقابله با ویروس نیز قابلتأمل و اعتناست.
هوشمندانه بیرون برویم
علی فرهادی از روانشناسان لرستانی دراینباره اظهار کرد: مردم هنوز هم خیلی خطر این ویروس را جدی نگرفتهاند.
وی ادامه داد: آنگونه که باید از ابتدا با کرونا بهصورت جدی برخورد نشد و مردم نیز آن را خیلی جدی نگرفتند.
فرهادی با اشاره به اینکه اواخر اسفند و فروردین مردم خیلی خوب رعایت کردند اما مجدداً رها شد، عنوان کرد: فقط بحث جدی نگرفتن مردم نیست بلکه مسائل معیشتی نیز مطرح است، خیلی از مردم واقعاً به خاطر مسائل اقتصادی مجبور هستند از خانه بیرون بیایند.
وی افزود: یکی دیگر از دلایل میتواند این باشد که شاید مردم یک مقدار تحتفشار بودند و دو ماه قرنطینه و در خانه ماندن آنها را کلافه کرده بود و منتظر خروج از قرنطینه بودند.
دلیل خاص برای عدم رعایت مردم وجود ندارد
فرهادی با بیان اینکه یک دلیل خاص برای عدم رعایت مردم وجود ندارد، تصریح کرد: اگر مردم قصد بیرون آمدن دارند مشکلی نیست اما پروتکلها را رعایت کنند، زمانی که بیرون میروند در مکانهای شلوغ ماسک زده و دستکش بپوشند.
وی ادامه داد: سعی کنند خروج غیر ضرور نداشته باشند اگر واقعاً ضرورت دارد بیرون بیایند، گشت الکی در خیابانها برای سلامتی خودشان، مردم و جامعه خطرناک است، ضمن اینکه باید پذیرفت دو ماه در خانه ماندن برای مردم سخت است، تحتفشار بوده و عصبی و کمحوصله شدهاند.
فرهادی ادامه داد: با تمام این تفاسیر اگر بپذیریم که این ویروس هنوز خطرناک بوده و از بین نرفته و احتمال موجهای بعدی وجود دارد مردم حتماً باید اصول بهداشتی را رعایت کنند، یعنی نباید تصور کنند که کلاً تمام شده بلکه خطر آن وجود دارد ولی پروتکلهای بهداشتی را باید رعایت کنیم.
رفتار برخی مردم جای نگرانی دارد
وی اضافه کرد: متأسفانه وقتی بیرون میرویم میبینیم مردم کاملاً عادی برخورد میکنند اصلاً انگارنهانگار که کرونا ویروس در کشور ما وجود دارد و شرایط سختی را پشت سر گذاشتهایم و هنوز هم ادامه دارد که این رفتار جای نگرانی دارد.
فرهادی گفت: اینکه دولت اعلام کرد برخی مشاغل شروع به کار کنند به این معنی نیست که خطر رفع شده، این اعلام به خاطر وضع معیشتی یک سری گروهها بوده است، چراکه در خیلی از کشورهای پیشرفته نیز یک سری محدودیتها به خاطر مسائل اقتصادی برداشته شد، لذا مردم باید توجه داشته باشند بهمنزله از بین رفتن بیماری نیست.
وی تصریح کرد: در آمارهای روزانه حداقل بین ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر مبتلای جدید و مرگ براثر این بیماری داریم به همین دلیل باید حتماً تا حد امکان خروج غیرضروری نداشته باشند و در صورت خروج از منزل حتماً مسائل بهداشتی را رعایت کنند.
این روانشناس عنوان کرد: مردم نباید این تصور را داشته باشند که خطری وجود ندارد و زندگی کاملاً عادی است که تصوری اشتباه است و مجبوریم به زندگی با شرایط خاص ادامه دهیم.
فرهادی تأکید کرد: وقتی دشمن رفتارش عوض میشود برخورد ما باید متناسب با شرایط خاص باشد اما در حال حاضر متأسفانه مردم مانند شرایط عادی برخورد میکنند.
وی افزود: توصیه ما این است که اگر کار واجب داریم بیرون برویم اما هوشمندانه یعنی اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کنیم و از افرادی که بیشتر در خطر هستند دوری کنیم که مبادا مشکلی پیش بیاید.
نقش مهم مردم در این جدال نابرابر با کرونا زمانی بیشتر و بیشتر پررنگتر میشود که متخصصان و پزشکان نیز بر آن صحه گذاشته و بر آن تاکید میکنند.
مردم کرونا ویروس را به شوخی گرفتند
دکتر تبسم زواری، متخصص بیماریهای عفونی نیز با بیان اینکه مردم کرونا ویروس را به شوخی گرفتند، اظهار کرد: از زمان شیوع کرونا در استان با بیماران زیادی سروکار داشتیم، متاسفانه مشکلی که الان داریم این است که مردم فکر میکنند کووید ۱۹ تمام شده در حالیکه همچنان روزانه شاهد بستری بیماران هستیم.
وی ادامه داد: تعداد بیماران کرونایی در استان شاید کمتر شده است اما خیلی از بیماران ما بسیار بدحال هستند.
این متخصص بیماریهای عفونی بیان کرد: بیماری کرونا ربطی به سن و سال ندارد چرا که خیلی از بیماران در سنین جوانی مبتلا شدند.
زواری با بیان اینکه فکر نکنیم کرونا تمام شده است، افزود: متاسفانه رفت و آمدها در خیابانهای شهر زیاد شده و به نظر میرسد رعایت مردم نسبت به قبل خیلی کمتر شده است.
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: مردم ماسکها را برداشته و دستکشها را درآورده و به نظر میرسد ترس آنها از کروناویروس ریخته و یا برخیها آن را به شوخی گرفتهاند در حالیکه تمام نشده و هنوز این بیماری را شکست ندادیم.
زواری تاکید کرد: از مردم درخواست میکنیم توصیهها و موازین بهداشتی را مانند قبل رعایت کنند و تا زمانی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی لرستان و کادر درمانی اعلام شود که تعداد موارد مبتلا به کرونا ویروس کم شده موازین بهداشتی را رعایت و توصیههای ایمنی را جدی بگیرند.
وضعیت بروجرد و خرمآباد به لحاظ کرونا ویروس خوب نیست
دکتر محمدرضا نیکبخت رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز گفت: وضعیت بروجرد و خرمآباد در بحث کرونا ویروس خوب نیست.
وی با بیان اینکه اگر وضعیت خرمآباد و بروجرد به لحاظ کرونا ویروس خوب بود می توانستیم بگوییم که در استان سیر نزولی را طی میکنیم، بیان کرد: الشتر اپیدمی گرفت و به سرعت بالا رفت و اگر همانگونه که در این شهر کارهایی انجام شد در این دو شهرستان هم همانگونه عمل شود و مردم بیشتر همکاری کنند وضعیت کرونا ویروس در استان نزولی خواهد شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه هماکنون بیمارییابی در استان فعالتر است، گفت: سهم مبتلایان در بروجرد و خرمآباد به نسبت جمعیت آنها بیشتر است و تلاش زیادی همکاران در حوزههای اداری و بهداشتی این دو شهر در حال انجام است و از مردم درخواست میکنم همکاری لازم را داشته باشند.
وی با بیان اینکه ویروس کرونا هوشمند است و ما باید هوشمندانه در مقابل آن عمل کنیم تا شکستش دهیم، اظهار کرد: در روستاها دید و بازدید و دور همی زیاد است؛ در برخی روستاهای استان مساله داریم و همکاران بهداشتی و بهورزان به این نقاط رفتند و نقاط، محلات و کانونها در حال شناسایی هستند.
متاسفانه مردم رعایت نمیکنند و در خانه نمیمانند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان مردم عادت دارند که افطاری دور هم جمع شوند، تاکید کرد: به منظور جلوگیری از شیوع کرونا ویروس امسال ماه رمضان از دور هم قرار گرفتن و افطاری دادن اجتناب شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه مردم رعایت نمیکنند و در خانه نمیمانند، گفت: شاهدیم که مردم به خیابانها آمدند در حالیکه باید وضعیت کرونا ویروس را جدی بگیرند.
حساسیت و خطرناک بودن کرونا بر هیچ کسی پوشیده نیست و در اثنای مقابله با آن برخی افراد بهصورت سهوی و یا عمدی، خواسته یا ناخواسته موارد بهداشتی را رعایت نمیکنند و اگر بدانند شاید با این کارشان باعث فوت یک یا چند نفر میشوند تجدیدنظر خواهند کرد.
همانند قبل چشمانتظار یاری سبزتان هستیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کاروان اهالی بهشت امشب توسط مردم اصفهان بدرقه میشوند
سد لاستیکی ماسال ۲۲ بهمن امسال افتتاح میشود
بانوی البرزی منزل مسکونی خود را وقف امور خیریه کرد
رشد بیسابقه تجارت در بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان
هشدار زرد هواشناسی در استان سمنان
سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد
۲۵۰۰ تن کیوی از نوشهر صادر شد
لزوم تخصیص ردیف بودجه مشخص برای احیای دریاچه ارومیه
مانور زلزله در ۵۶۰۰ مدرسه اصفهان برگزار میشود
نهم آذرماه جاده کرج- چالوس بازگشایی میشود
دارالقرآن الکریم هرمزگان رتبه برتر کشوری را کسب کرد
بسیج در مسائل انقلاب بن بست نداشته است
نجات فرد گرفتار شده در دیواره ارتفاعات سرپلذهاب توسط هلال احمر
تشییع و خاکسپاری ۸ شهید گمنام دفاع مقدس در اهواز
سقوط خودرو در محور ملکشاهی یک کشته و ۲ مصدوم برجا گذاشت
صدور ۱۲۴ اخطار زیست محیطی به واحدهای تولیدی کاشان
تصادفات فوتی در راههای استان بوشهر ۱۵ درصد کاهش یافت
بسیج همواره حمایتگر و کمک کننده دولت ها بوده است
آماده باش مدیریت بحران اصفهان/باران و طوفان در راه است
۹۵۰ گروه جهادی در هفته بسیج به مناطق محروم خدمت رسانی کردند
۳ کارگر جوان حین لایروبی در مشهد جان باختند