میرنیوز
حسن محمد عمویی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اثرات مثبت و منفی زیست محیطی شیوع کرونا، اظهار کرد: همه گیری بیماری کرونا موجب شده یک آرامش نسبی در طبیعت حکم فرما شود.
وی با بیان اینکه برخی از حیوانات وحشی در سراسر دنیا و حتی ایران احساس امنیت کرده و وارد محدوده های شهری و روستایی شده اند، تصریح کرد: این احساس امنیت یکی از اثرات مثبت کوتاه مدت کرونا بر محیط زیست بوده است.
این کارشناس اکوتوریسم، برای یادآوری، به شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان در چند سال گذشته و ممنوعیت شکار اشاره کرد و متذکر شد: شکارچیان از ترس ابتلا به این بیماری اسلحه های خود را کنار گذاشته بودند و شکار نمی کردند لذا در آن سال در تالاب عینک شهر رشت نیز شاهد حضور انواع پرندگان مهاجر بودیم، زیرا این حیوانات احساس امنیت کرده بودند، اما سال بعد دوباره شکار شروع شد و دیگر آن پرندگان مهاجر را حتی در بخش های بزرگی از تالاب انزلی هم نمی بینیم.
عمویی، افزایش شکار را موجب کاهش پرندگان بومی و مهاجر در شمال کشور دانست و گفت: عموما این پرندگان حتی از دوربین های پرنده نگری هراس دارند و احساس خطر می کنند و صدای شلیک اسلحه آرامش آنان را از بین برده است؛ در نتیجه آرامش مقطعی طبیعت موقتی خواهد بود.
وی کاهش تولید کربن را دومین اثر مثبت کوتاه مدت شیوع کرونا دانست و بیان کرد: تعطیلی موقتی کارخانجات و کاهش عبور و مرور خودروها به پاکیزه تر شدن هوا کمک کرده، اما با تمام شدن این اپیدمی، دوباره شاهد افزایش کربن در جو خواهیم بود؛ مگر اینکه رویکرد کشورها در بلندمدت تغییر پیدا کند.
نیازمند پایش سالانه وضعیت گونه های گیاهی و جانوری هستیم
این کارشناس ارشد زیست شناسی، غفلت نهادهای نظارتی در ایام کرونایی را موجب بالا رفتن آمار شکار دانست و عنوان کرد: شکار بی رویه جانوران وحشی در سال های اخیر، فشاری مضاعف بر اکوسیستم شکننده ما وارد کرده است.
عمویی، با اشاره به افزایش مصرف مواد شوینده و ضد عفونی کننده و ورود مقادیر زیادی از این مواد به مسیر رودخانه ها و در نهایت تالاب انزلی به عنوان اثرات کوتاه مدت منفی این دوران، خاطرنشان کرد: اثرات بلندمدت شیوع کرونا بر محیط زیست را هنوز نمی دانیم.
وی با بیان اینکه سیاستگذاری های نادرست دولت ها بیشترین اثرات مخرب زیست محیطی را بر روی کره زمین به دنبال داشته است، خاطرنشان کرد: اگرچه همه آحاد جامعه در محیط زیست اثرگذار هستند، اما سیاست گذاری های نادرست دولت ها بیشترین ضربه را به محیط زیست می زند. به طور مثال در ایران، خشک کردن تالاب ها، جنگل زدایی و ویلاسازی های بی ضابطه، افراط در سدسازی و استخراج بی رویه آب های زیرزمینی برای گسترش کشاورزی، مالچ پاشی و... موجب کاهش محسوس توان اکولوژیکی کشور شده است.
این کارشناس اکوتوریسم ادامه داد: در طول دهه های اخیر با تخریب اکوسیستم های ارزشمندی مواجه هستیم و این تخریب ها با سرعت ادامه دارد لذا حفاظت از محیط زیست باید با تغییر سیاست های دولت ها اتفاق بیفتد؛ نه شیوع کرونا!
عمویی، سموم کشاورزی را موجب اختلال در گرده افشانی گونه های گیاهی و نابودی برخی از آنان دانست و اظهار کرد: نیازمند پایش سالانه وضعیت گونه های گیاهی و جانوری هستیم، زیرا اگر یکی از این گونه ها از بین رود، در چرخههای زیستی بسیاری از جانداران اختلال ایجاد خواهد شد و ما از بسیاری از این تغییرات به دلیل نبود پایش های سالانه در کشورمان بی اطلاع هستیم.
جوامع محلی همچنان به طبیعت آسیب می زنند
این کارشناس ارشد زیست شناسی، یکی از اثرات منفی بلندمدت شیوع کرونا را احتمال جبران سریع عقب ماندگی چندماهه دانست و عنوان کرد: توقف چرخ تولید و صنعت به واسطه شیوع کرونا ممکن است دولت ها را بر آن دارد تا به سرعت این عقب ماندگی را برطرف کنند و لذا بیش از پیش دست به تخریب محیط زیست بزنند لذا شاید در پساکرونا اوضاع محیط زیست بدتر شود!
وی جبران تخریب های زیست محیطی و ترمیم طبیعت به واسطه شیوع کرونا طی چند ماه اخیر را ساده انگارانه دانست و یادآور شد: به طور مثال در ایران جوامع محلی همچنان به طبیعت آسیب می زنند و دولت برنامه های بلندمدت برای توانمندسازی و تغییر شیوه معیشتی آنان ندارند. همچنین سیاست های متناقص با شرایط محیط زیست کشور مانند سدسازی و توسعه کشاورزی در اقلیم خشک ایران، مالچ پاشی به بهانه ریزگردها و در نتیجه از بین بردن اکوسیستم ارزشمند بیابانی و تخریب زیستگاه ها با هدف توسعه میادین نفتی و شرکت های خصوصی بدون پایش های زیست محیطی علمی ضربه های تبر بر پیکره محیط زیست ایران است که بسیاری از اثرات جبران ناپذیر و غیر قابل برگشت خواهد بود.
عمومی تصریح کرد: البته سیاست های غلط دولت ها مختص ایران نیست و کشورهای دیگری نیز برای منافع اقتصادی کوتاه مدت خود دست به اقدامات تخریبی زده اند که مجموع این اقدامات تغییرات اقلیمی را به دنبال داشته است.
این کارشناس ارشاد زیست شناسی، با بیان اینکه حال طبیعت بد است، خاطرنشان کرد: حداقل درسی که می توانیم از کرونا بگیریم این است که مرزهای سیاسی مهم نیستند، زیرا اکوسیستم بزرگ کره زمین یکپارچه است و تغییرات اقلیمی مرز نمی شناسند لذا همه دولت ها و مردم دنیا باید برای حفاظت از این زیست کره تلاش کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نسل جوان با خود آگاهی مسیر انقلاب ادامه دهند
سالن فرهنگی ورزشی شهدای روستای منزل آباد به بهرهبرداری رسید
برای داشتن حرف در دنیا باید بازدارندگی دفاعی و موشکی داشته باشیم
مراجعه ۲۲ نفر به مراکز درمانی اردبیل به دلیل سگ گزیدگی/۷نفر متحمل آسیب جدی شدند
دمای هوای کرمانشاه به شکلی محسوس کاهش مییابد
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است