میرنیوز
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زابل، در روزهای اخیر اخبار مختلفی از وقوع طوفان، گرد و خاک و پراکنده شدن ریزگردها در منطقه سیستان در رسانههای مختلف منتشر شده و این شرایط جوی نامطلوب موجب شد سرعت وزش باد در شهر زابل به مرز 100 کیلومتر بر ساعت برسد که گردوغبار حاصل از این باد شعاع دید افقی را در منطقه فرودگاهی زابل به 500 متر کاهش داد.
وزش طوفان و گرد و خاک در منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان که از اواسط هفته گذشته شدت گرفته، بنا بر اعلام ادارهکل هواشناسی استان تا اواخر این هفته تداوم خواهد داشت که روزهای سهشنبه تا پنجشنبه وزش باد شدیدتر خواهد بود.
اما این تنها گوشهای از رنج ناتمام مردم سیستان است که هر ساله در این ایام در پی وقوع خشکسالی در بیش از دو دهه اخیر، با بادهای 120 روزه یا بهتر است بگوییم 150 روزه دست و پنجه نرم میکنند؛ باد و ریزگردهایی که سالانه صدها نفر را در پی مشکلات چشمی و تنفسی راهی بیمارستان میکند.
تنها در یک مورد در پی وزش طوفان و ریزگرد در روزهای اخیر جعفر میعادفر رئیس سازمان اورژانس کشور اعلام کرد "132 نفر در شهرهای منطقه سیستان در پی وقوع بادهای 120 روزه با علائم چشمی و تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کردهاند که از این تعداد 114 نفر پس از درمان سرپایی ترخیص و 18 نفر بستری و شدهاند."
بادهای معروف به «120 روزه سیستان» که از اواخر اردیبهشتماه آغاز میشود و تا پایان شهریور و حتی مهرماه بعضاً حدود 150 روز ادامه دارد، روزگاری در منطقه سیستان با عبور از فراز تالاب هامون نویدبخش نسیمی مرطوب و دلنواز بود، اکنون به کابوس گردوغبار برای مردم و عامل پراکنده شدن ریزگردهای بستر خشکیده تالاب بینالمللی هامون تبدیل شده است.
بادهای موسمی 120 روزه سیستان که روزی با عبور از روی تالاب بینالمللی هامون طراوت و شادابی را برای مردم منطقه به ارمغان میآورد و موجب تصفیه هوا میشد، حالا عامل نگرانی مردم شده به نحوی که موجب میشود ریزگردها منازل مردم را محاصره کنند و این شرایط تا جایی پیش میرود که ریزگرد بعضاً تا لب دیوار منازل ویلایی مردم میرسد.
این بادها علاوه بر فرسایش خاک در منطقه سیستان، مشکلات و معضلات متعددی را برای مردم به وجود میآورد و چنانچه تدبیر عاجلی برای احیای تالاب بینالمللی هامون در نظر گرفته نشود، روز به روز شرایط دشوارتری را برای مردم ولایتمدار و صبور سیستان به عنوان «تنگه احد» ایران اسلامی رقم خواهد زد.
افغانستان در حالی از پرداخت حقآبه منطقه سیستان و تالاب بینالمللی هامون امتناع میورزد که سیستان بیش از همیشه تشنه دریافت این آب است به نحوی که طبق گفته محسن حیدری مدیرکل هواشناسی استان سیستان و بلوچستان در مدت زمان یک ساله تا پایان فروردینماه سال جاری 99 درصد منطقه سیستان بر اساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) درگیر پدیده خشکسالی بوده است.
حبیبالله دهمرده نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی فروردینماه امسال در نشست علنی مجلس شورای اسلامی بیان کرد "بارها و بارها در صحن علنی مجلس مطرح کردم که دشمنان قسم خورده بند کمالخان را بسته و آب را به روی مردم قطع کردهاند. برای مقابله با این موضوع چند سال است که در این مجلس انتقال آب از دریای عمان، آب ژرف، حقآبه از افغانستان و مطالب دیگری به قانون تبدیل شد. یک فاجعه انسانی در این استان در حال رخ دادن است، اگر به صورت فوری و اضطراری در اسرع وقت پیشگیری نشود، مجبور هستیم برای رفع آن دور یکدیگر جمع شویم. ظاهراً برای پیشگیری از بحران بودجهای وجود ندارد اما در زمان وقوع بحران همه لشکرکشی میکنند که دیگر فرصتی باقی نمانده است. مردم سیستان و بلوچستان کوچ میکنند، چه جوابی به تاریخ میدهیم"؟
وی 27 اردیبهشتماه در نشست تسریع در روند پیگیری حقآبه هیرمند که با حضور امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در چابهار برگزار شد، با اشاره به اینکه احداث بند «کمال خان» با تفکر اسرائیل، آمریکا و انگلیس و با رویکرد هدر دادن حقآبه و افزایش آمار مهاجرت از منطقه سیستان احداث شده، گفت: "امروز مردم سیستان در بدترین شرایط زندگی میکنند که نه آب دارند، نه نان و نه هوا و طوفانهای گردوخاک سیستان در شرایط خشکسالی نفس مردم را بریده و موجب شده مردم منطقه به ناچار به حاشیه دیگر شهرها و استانها کوچ کنند. کشاورزی و دامپروری سیستان به کلی از بین رفته و کارخانهای هم در منطقه نداریم تا مردم در آن مشغول شوند".
در چنین شرایطی آمار کوچ مردم از منطقه سیستان به حاشیه شهرهای استان به ویژه زاهدان روز به روز در حال افزایش است و به عبارتی بخش قابل توجهی از مردمی که امکان مهاجرت داشتهاند تاکنون خانه و کاشانه خود را رها کرده و به نوعی به مهاجرت ناخواسته و اجباری تن دادهاند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی پایان هفته جاری
تریلی حامل تجهیزات پزشکی قاچاق در «دشتستان» توقیف شد
تعطیلی ۵ واحد صنعتی به علت تخلفات زیست محیطی در میبد
ثبتنام اعتکاف رجبیه در حرم مطهر امام رضا(ع) آغاز شد
کمک به بخش خصوصی راهبردی مطمئن برای توسعه و اشتغالزایی است
استاندار با تفکیک استان کرمان به شمال و جنوب مخالف است
ایربریج چهارم فرودگاه مشهد به پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی رسید
همه ظرفیتهای استان سمنان در راستای توسعه بهکارگیری میشود
استاندار مازندران: تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
استاندار مازندران:تفکر راهبردی بسیج منظومه فراحکمرانی است
متخلفان حوزه دارو و اقلام پزشکی در کردستان محکوم شدند
استاندار جدید سمنان ظرفیتهای بومی را بکارگیری کند
طرح نظارتی ویژه برخورد با تخلفات نانواییهای خراسان رضوی آغاز شد
ترافیک در آزادراه های البرز به سمت تهران سنگین است
عامل شهادت جانشین پلیس اطلاعات خاش دستگیر شد
جزئیات فوت دلخراش ۴ مأمور نیروی انتظامی خراسانی اعلام شد
چند نفر از کارکنان شهرداری خرمآباد به اتهام ارتشا دستگیر شدند
کمک ۵۰ هزار میلیارد ریالی خیرین به بخش سلامت کشور
افزایش ۵۵ درصدی صید میگو در هرمزگان
اولین مرکز هوش مصنوعی در ایلام افتتاح شد
آئین استقبال از ۱۲ شهید گمنام در شیراز برگزار شد
جمع آوری زباله ها در ورامین از ساعت ۲۱ تا ۵ بامداد انجام می شود
آب و جمعیت ۲ مشکل اساسی در استان سمنان است
بیش از ۲۰۰۰ واحدمسکونی در بندرعباس تا اسفند ماه تحویل مردم میشود
نیروی دریایی امنیت را برای خطوط کشتیرانی فراهم کرده است
وزیر کشور: آب اولویت استان سمنان است
۹۷ درصد اراضی ملی استان ایلام در طرح حدنگاری ثبت شد
فرمانده نیروی دریایی: کارنامه نیروی دریایی درخشان است
شاخص روزانه آلودگی هوای شیروان در وضعیت ناسالم قرار دارد
شناسایی ۹ مادر باردار مبتلا به HIV در کاشان