میرنیوز
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بروجن، زمینهای کشاورزی سرمایه یک جغرافیا هستند چرا که این زمینها میتوانند کشور را بینیاز از هرگونه وابستگی غذایی به دیگر کشورها کنند، چند سالی است که ایران دچار خشکسالی شده و این خشکسالی منابع آبی را به خطر انداخته است.
هنگامی که منابع آبی کاهش یابد قاعدتا کشاورزی که برپایه آب است کمرنگتر میشود، استان چهارمحال و بختیاری با وجود منابع آبی عظیمی که داشت با توجه به شرایط اقلیمی پیشآمده درگیر خشکسالی است و حتی شاهد خشک شدن چشمهها و قنوات آن هستیم.
در واقع استان چهارمحال و بختیاری بیشتر سمت و سوی کشاورزی و دامپروری را پیش گرفته بود و در صنعت رشد چندانی نداشت اما با توجه به کمآبیهای اخیر میتوان گفت این استان نسبتا محروم در کشاورزی و دامپروری نیز به دلیل کاهش منابع آبی دچار مشکل است.
در اوایل شهریورماه بود که فتاح کرمی، فرماندار شهرستان بروجن، شهرستانی که پیشانی خشکسالی این استان است، گفت: در شهرستان بروجن 40 هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که متاسفانه به دلیل خشکسالی 50 درصد این اراضی از چرخه تولید خارج شده است.
با توجه به اهمیت امنیت غذایی باید دید چه راهکارهایی برای عدم خروج زمینهای کشاورزی از مدار تولید وجود دارد و آیا به مرحله اجرا درآمدهاند؟ آیا تنها خشکسالی موجب رقم زدن چنین اتفاقاتی در استان شده است یا عوامل دیگر نیز دارد.
کاهش 40 درصدی منابع آبی استان
سیروس بیکبکان سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بروجن، با اشاره به خشکسالی ده سال گذشته در کشور و استان، اظهار داشت: خشکسالیها موجب کاهش منابع آبی سطحی و زیرزمینی شده است اما علیرغم این خشکسالی در تولیدات کشاورزی نه تنها کاهش نبوده بلکه شاهد افزایش نیز هستیم.
وی بااشاره به اینکه 40 درصد منابع آبی سطحی و زیرزمینی استان کاهش یافته است، افزود: با این وجود میزان تولیدات در زمینه کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری از 900 هزارتن به یک میلیون و 550 هزارتن افزایش یافته است چرا که از راهکارهایی همچون بذرهای اصلاح شده، مکانیزاسیون و رعایت اصول فنی، افزایش عملکرد در واحد سطحها و اجرای آبیاری نوین و ... استفاده شده است.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: استان در زمینه اجرای آبیاری نوین در کشور پیشران است بدین معنا که نسبت به اجرا کل سطح اراضی استان تقریبا 68 درصد بوده اما همین نسبت در کشور حدود 35 درصد است که این یعنی اجرای روشهای آبیاری نوین در استان چهارمحال و بختیاری 2 برابر میانگین کشوری است.
وی با اشاره به اینکه شهرستان بروجن در زمینه منابع آبی وضعیت نامطلوبی ندارد، ادامه داد: یکی از دلایل خروج 50 درصد از اراضی کشاورزی بروجن از سطح زیرکشت، خشکسالی است و دیگر دلیل آن مجوزهایی بوده که در سنوات گذشته در زمینه برداشت از آبهای زیرزمینی داده شده است، در واقع این دو عامل نه تنها در بروجن بلکه در کل استان موجب کاهش منابع آبی شدند.
چهارمحال و بختیاری رتبه دوم اجرای سیستمهای نوین آبیاری
بیکبکان با تاکید بر اینکه نمیتوان دست روی دست گذاشت و شاهد خروج اراضی کشاورزی از مدار تولید بود، گفت: امور آب نباید میزان آب پروانه بهره برداران را کاهش دهد بلکه باید در سالهای کم آبی میزان برداشت را کاهش دهد و ایجاد کنتور بر میزان برداشت آب کشاورزان کنترل داشته باشد تا بتوان الگوی کشت را به درستی اجرا کرد.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر سیاست این سازمان و توسعه گلخانهها، بیان داشت: با ایجاد گلخانهها میزان مصرف آب به شدت کاهش مییابد و در اشتغالزایی موثر است از طرفی موجب افزایش عملکرد در سطح نیز میشود، در واقع میتوان در محیطهای کنترل شده ده برابر محیطهای باز محصول برداشت کرد.
وی با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری از نظر اجرای سیستمهای نوین آبیاری جزو دومین استانهای کشور است، بیان داشت: باید دست به دست یکدیگر داد تا منابع آبی و محیط زیست را حفظ کرد، با اصول فنی میتوان موجب افزایش درآمد بهرهبرداران شد و تولید پایدار همراه با محصول سالم داشت.
بیکبکان خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته ارقام گندم با عملکرد خوب اما نیاز آبی بالا داشتیم که با ارقام جدید نیاز آبی کمتری داشته و عملکرد خوب را نیز دارند که این روند به برداشت کمتر از آبهای زیرزمینی استان کمک میکند. توسعه آبیاری بارانی و نوین، توسعه گلخانهها و جایگزینی ارقام با توجه به مشکل خشکسالی در دستور کار قرار دارد تا بتوان درآمد بهرهبرداران را حفظ و از آب هرچه بهتر استفاده کرد.
میزان بارش در بروجن پاسخگوی نیاز کشاورزی نیست
محمود کیوانی، رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بروجن، اظهار داشت: خشکسالی در کل استان چهارمحال و بختیاری رخ داده است اما شهرستان بروجن کمترین میزان بارش استان را دارد که این مسئله منجر به کاهش منابع آبی شده است و با این وضع اراضی کشاورزی از مدار تولید خارج شدند و این وضعیت ادامه دارد.
وی بیان داشت: میزان بارش در شهرستان بروجن پاسخگوی برداشتها نیست و شاهد تخلیه سطح منابع آبی و کاهش سطوح زیر کشت هستیم اما راهکار این مسئله مدیریت صحیح منابع آب است که باید امور آب، نصب کنترل هوشمند در چاه کشاورزی را درستور کار قرار دهد و برداشت آب مدیریت شود.
رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن خاطرنشان کرد: اگر برداشت آب مدیریت شود میتوان منابع آب زیرزمینی خود را حفظ کرد و بیش از این شاهد کاهش سطح کشت محصولات زراعی نبود، شایان ذکر است رعایت اصول و تغییر الگوی کشت، کشت محصولات کم آببر، توسعه گلخانهها و ... از جمله دیگر اقدامات برای مدیریت آب است.
بروجن مطرحترین شهرستان در اجرای روشهای نوین آبیاری
وی با اشاره به استفاده از روشهای نوین آبیاری، گفت: چندین سال است که بروجن به عنوان مطرحترین شهرستان در کشور به دلیل اجرای روشهای نوین آبیاری است. در سال 1400، 495 هکتار روش نوین آبیاری اجرا شد و از این مقدار 206 هکتار یارانه گرفتند.
کیوانی با اشاره به اینکه بیش از 70 درصد اراضی کشاورزی شهرستان بروجن مجهز به روش آبیاری نوین هستند، افزود: مبلغ یارانه دولتی که برای این 206 هکتار داده شده، حدود 7 میلیارد تومان بوده است.
رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن اظهار داشت: افزایش کشتهای گلخانه در دستور کار شهرستان بروجن است، در سال جاری حدود ده هکتار تقاضا برای کشت گلخانه در سطح شهرستان بروجن وجود دارد و حدود 6 هکتار گلخانه در دست اجرا بوده که بالاترین سطح کشت گلخانهای در شهرستان بروجن است و بعد از گازرسانی تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسد.
کیوانی در پایان خاطرنشان کرد: اقدامات بسیار خوبی در خصوص کشت گلخانهای در شهرستان بروجن شکل گرفته است که قطعا در سالهای آینده مردم به این سمت روی میآورند. در سال جاری با تمام توان سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن به دنبال تغییر الگوی کشت است تا بتوان به امنیت غذایی رسید.
انتهای پیام/7540
منبع : خبرگزاری تسنیم
فارس رتبه اول در تولید «طلای سفید ایران»
هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست
توهم اقتدار دشمن را با جهاد تبیین باید از بین برد
القاصی مهر: قاچاق سوخت تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب میشود
اقتصاد دریا محور میتواند مشکلات مناطق جنوبی کشور را حل کند
حوزه علمیه خراسان پیشرو در تولید محتوای دینی در فضای مجازی است
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکههای قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شدند
اطفا حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شده اند
۸۹ نفر در مازندران قربانی کلاهبرداری ارز دیجیتال شدند
مازندران هنوز با فرونشست زمین مواجه نشده است
واحد ۴ بخار نیروگاه به مدار سراسری برق پیوست
انقلاب اسلامی بزرگترین ابزار برای توسعه زمینهسازی ظهور است
نجات گروگان ۴۰ ساله از چنگال آدم ربایان در داراب فارس
قطع راه روستاهای بالادست شیخ موسی براثر رانش زمین
هوای اراک و ساوه ناسالم است
۸۱۰۰ محموله مرکبات از نکا صادر شد
پیشنهاد تشییع نمادین شهید نصرالله در میان ملتهای جهان اسلام
حجم آب پشت سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافت
بلندمرتبه سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان
انقلاب بزرگترین ابزار برای توسعه زمینهسازی ظهور حضرت مهدی(عج) است
بلند مرتبه سازی در شهر زنجان فقط تا ۱۲ طبقه مجاز است
جوانی جمعیت با تخصیص زمین و تأمین مسکن محقق میشود
فرود ۲ پرواز تهران و نجف در فرودگاه سبزوار بهعلت کاهش دید افقی مشهد
بلندمرتبه سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان؛ ویلاسازی محدود شود
سمنان در صدر توسعه دهندگان مشاغل فناور کشور است
ایجاد ۶۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی در کشور
۲۱ کارخانه آرد در مازندران فعال است
مفقود شدن ناخدای ۳۷ ساله در آبهای ساحلی بندر چابهار
۴۷۳ مقاله به همایش دانش آموزش تربیت بدنی در مازندران ارسال شد