میرنیوز

‌چرایی خروج نیمی از اراضی کشاورزی "بروجن" از مدار تولید ‌

  ‌چرایی خروج نیمی از اراضی کشاورزی "بروجن" از مدار تولید ‌ 2022-09-12T12:56:22+04:30

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بروجن، زمین‌های کشاورزی سرمایه یک جغرافیا هستند چرا که این زمین‌ها می‌توانند کشور را بی‌نیاز از هرگونه وابستگی غذایی به دیگر کشورها کنند، چند سالی است که ایران دچار خشکسالی شده و این خشکسالی منابع آبی را به خطر انداخته است.

هنگامی که منابع آبی کاهش یابد قاعدتا کشاورزی که برپایه آب است کمرنگ‌تر می‌شود، استان چهارمحال و بختیاری با وجود منابع آبی عظیمی که داشت با توجه به شرایط اقلیمی پیش‌آمده درگیر خشکسالی است و حتی شاهد خشک شدن چشمه‌ها و قنوات آن هستیم.

در واقع استان چهارمحال و بختیاری بیشتر سمت و سوی کشاورزی و دامپروری را پیش گرفته بود و در صنعت رشد چندانی نداشت اما با توجه به کم‌آبی‌های اخیر می‌توان گفت این استان نسبتا محروم در کشاورزی و دامپروری نیز به دلیل کاهش منابع آبی دچار مشکل است.

 در اوایل شهریورماه بود که فتاح کرمی، فرماندار شهرستان بروجن، شهرستانی که پیشانی خشکسالی این استان است، گفت: در شهرستان بروجن 40 هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که متاسفانه به دلیل خشکسالی 50 درصد این اراضی از چرخه تولید خارج شده است.

با توجه به اهمیت امنیت غذایی باید دید چه راهکارهایی برای عدم خروج زمین‌های کشاورزی از مدار تولید وجود دارد و آیا به مرحله اجرا درآمده‌اند؟ آیا تنها خشکسالی موجب رقم زدن چنین اتفاقاتی در استان شده است یا عوامل دیگر نیز دارد.

کاهش 40 درصدی منابع آبی استان

 سیروس بیک‌بکان سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بروجن، با اشاره به خشکسالی ده سال گذشته در کشور و استان، اظهار داشت: خشکسالی‌ها موجب کاهش منابع آبی سطحی و زیرزمینی شده است اما علی‌رغم این خشکسالی در تولیدات کشاورزی نه تنها کاهش نبوده بلکه شاهد افزایش نیز هستیم.

وی بااشاره به اینکه 40 درصد منابع آبی سطحی و زیرزمینی استان کاهش یافته است، افزود: با این وجود میزان تولیدات در زمینه کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری از 900 هزارتن به یک میلیون و 550 هزارتن افزایش یافته است چرا که از راهکارهایی همچون بذرهای اصلاح شده، مکانیزاسیون و رعایت اصول فنی، افزایش عملکرد در واحد سطح‌ها و اجرای آبیاری نوین و ... استفاده شده است.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: استان در زمینه اجرای آبیاری نوین در کشور پیشران است بدین معنا که نسبت به اجرا کل سطح اراضی استان تقریبا 68 درصد بوده اما همین نسبت در کشور حدود 35 درصد است که این یعنی اجرای روش‌های آبیاری نوین در استان چهارمحال و بختیاری 2 برابر میانگین کشوری است.

وی با اشاره به اینکه شهرستان بروجن در زمینه منابع آبی وضعیت نامطلوبی ندارد، ادامه داد: یکی از دلایل خروج 50 درصد از اراضی کشاورزی بروجن از سطح زیرکشت، خشکسالی است و دیگر دلیل آن مجوزهایی بوده که در سنوات گذشته در زمینه برداشت از آب‌های زیرزمینی داده شده است، در واقع این دو عامل نه تنها در بروجن بلکه در کل استان موجب کاهش منابع آبی شدند.

چهارمحال و بختیاری رتبه دوم اجرای سیستم‌های نوین آبیاری

بیک‌بکان با تاکید بر اینکه نمی‌توان دست روی دست گذاشت و شاهد خروج اراضی کشاورزی از مدار تولید بود، گفت: امور آب نباید میزان آب پروانه بهره برداران را کاهش دهد بلکه باید در سال‌های کم آبی میزان برداشت را کاهش دهد و ایجاد کنتور بر میزان برداشت آب کشاورزان کنترل داشته باشد تا بتوان الگوی کشت را به درستی اجرا کرد.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر سیاست این سازمان و توسعه گلخانه‌ها، بیان داشت: با ایجاد گلخانه‌ها میزان مصرف آب به شدت کاهش می‌یابد و در اشتغال‌زایی موثر است از طرفی موجب افزایش عملکرد در سطح نیز می‌شود، در واقع می‌توان در محیط‌های کنترل شده ده برابر محیط‌های باز محصول برداشت کرد.

وی با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری از نظر اجرای سیستم‌های نوین آبیاری جزو دومین استان‌های کشور است، بیان داشت: باید دست به دست یکدیگر داد تا منابع آبی و محیط زیست را حفظ کرد، با اصول فنی می‌توان موجب افزایش درآمد بهره‌برداران شد و تولید پایدار همراه با محصول سالم داشت.

بیک‌بکان خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته ارقام گندم با عملکرد خوب اما نیاز آبی بالا داشتیم که با ارقام جدید نیاز آبی کمتری داشته و عملکرد خوب را نیز دارند که این روند به برداشت کمتر از آب‌های زیرزمینی استان کمک می‌کند. توسعه آبیاری بارانی و نوین، توسعه گلخانه‌ها و جایگزینی ارقام با توجه به مشکل خشکسالی در دستور کار قرار دارد تا بتوان درآمد بهره‌برداران را حفظ و از آب هرچه بهتر استفاده کرد.

میزان بارش در ‌بروجن پاسخگوی نیاز کشاورزی نیست

محمود کیوانی، رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بروجن، اظهار داشت: خشکسالی در کل استان چهارمحال و بختیاری رخ داده است اما شهرستان بروجن کمترین میزان بارش استان را دارد که این مسئله منجر به کاهش منابع آبی شده است و با این وضع اراضی کشاورزی از مدار تولید خارج شدند و این وضعیت ادامه دارد.

وی بیان داشت: میزان بارش در شهرستان بروجن پاسخگوی برداشت‌ها نیست و شاهد تخلیه سطح منابع آبی و کاهش سطوح زیر کشت هستیم اما راهکار این مسئله مدیریت صحیح منابع آب است که باید امور آب، نصب کنترل هوشمند در چاه کشاورزی را درستور کار قرار دهد و برداشت آب مدیریت شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن خاطرنشان کرد: اگر برداشت آب مدیریت شود می‌توان منابع آب زیرزمینی خود را حفظ کرد و بیش از این شاهد کاهش سطح کشت محصولات زراعی نبود، شایان ذکر است رعایت اصول و تغییر الگوی کشت، کشت محصولات کم آب‌بر، توسعه گلخانه‌ها و ... از جمله دیگر اقدامات برای مدیریت آب است.

بروجن مطرح‌ترین شهرستان در ‌اجرای روش‌های نوین آبیاری

وی با اشاره به استفاده از روش‌های نوین آبیاری، گفت: چندین سال است که بروجن به عنوان مطرح‌ترین شهرستان در کشور به دلیل اجرای روش‌های نوین آبیاری است. در سال 1400، 495 هکتار روش نوین آبیاری اجرا شد و از این مقدار 206 هکتار یارانه گرفتند.

کیوانی با اشاره به اینکه بیش از 70 درصد اراضی کشاورزی شهرستان بروجن مجهز به روش آبیاری نوین هستند، افزود: مبلغ یارانه‌ دولتی که برای این 206 هکتار داده شده، حدود 7 میلیارد تومان بوده است.

رییس سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن اظهار داشت: افزایش کشت‌های گلخانه در دستور کار شهرستان بروجن است، در سال جاری حدود ده هکتار تقاضا برای کشت گلخانه در سطح شهرستان بروجن وجود دارد و حدود 6 هکتار گلخانه در دست اجرا بوده که بالاترین سطح کشت گلخانه‌ای در شهرستان بروجن است و بعد از گازرسانی تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

کیوانی در پایان خاطرنشان کرد: اقدامات بسیار خوبی در خصوص کشت گلخانه‌ای در شهرستان بروجن شکل گرفته است که قطعا در سال‌های آینده مردم به این سمت روی می‌آورند. در سال جاری با تمام توان سازمان جهادکشاورزی شهرستان بروجن به دنبال تغییر الگوی کشت است تا بتوان به امنیت غذایی رسید.

انتهای پیام/7540

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

فارس رتبه اول در تولید «طلای سفید ایران»

فارس رتبه اول در تولید «طلای سفید ایران»
2025-02-16T15:36:27+03:30
شیراز- رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: در سال جاری نیز همانند سنوات گذشته این استان با تولید بیش از ۲۵ درصد الیاف پنبه کشور رتبه اول تولید را کسب کرد.

هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست

هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست
2025-02-16T15:36:26+03:30
ارومیه- استاندار آذربایجان غربی گفت: هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست.

توهم اقتدار دشمن را با جهاد تبیین باید از بین برد

توهم اقتدار دشمن را با جهاد تبیین باید از بین برد
2025-02-16T15:23:07+03:30
مشهد - رئیس عقیدتی - سیاسی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی گفت: امروز موظف هستیم با جهاد تبیین، توهم اقتدار دشمن را از بین ببریم.

القاصی مهر: قاچاق سوخت تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب می‌شود

القاصی مهر: قاچاق سوخت تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب می‌شود
2025-02-16T15:23:06+03:30
ری- رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: قاچاق سوخت علاوه بر خسارت اقتصادی، تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب می‌شود.

اقتصاد دریا محور می‌تواند مشکلات مناطق جنوبی کشور را حل کند

اقتصاد دریا محور می‌تواند مشکلات مناطق جنوبی کشور را حل کند
2025-02-16T15:23:06+03:30
قم- رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: رهبر معظم انقلاب بر اقتصاد دریا محور تأکید بسیاری دارند و استفاده از این نعمت خدادادی می‌تواند مشکلات مناطق و استان‌...

حوزه علمیه خراسان پیشرو در تولید محتوای دینی در فضای مجازی است

حوزه علمیه خراسان پیشرو در تولید محتوای دینی در فضای مجازی است
2025-02-16T15:23:05+03:30
مشهد - مدیر حوزه علمیه خراسان گفت: حوزه علمیه خراسان، با درک اهمیت فضای مجازی، رسانه و هوش مصنوعی، به طور جدی وارد این عرصه‌ها شده است.

القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه‌های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شدند

القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه‌های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شدند
2025-02-16T15:10:05+03:30
ری- رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: در کمتر از دو ماه گذشته، بیش از ۴۱ نفر از افراد کلیدی مرتبط با شبکه‌های قاچاق سوخت دستگیر شده‌اند و بالغ بر ۶۰۰ هزار لی...

اطفا حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز

اطفا حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
2025-02-16T14:43:01+03:30
شیراز- رئیس سازمان آتش نشانی شیراز گفت : حریق در یک واحد آپارتمان ۴ طبقه در خیابان محبت شیراز با تلاش آتش نشانان مهار شد.

القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شده اند

القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شده اند
2025-02-16T14:43:00+03:30
ری- رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: طی کمتر از دو ماه گذشته، بیش از ۴۱ نفر از افراد کلیدی مرتبط با شبکه‌های قاچاق شناسایی و دستگیر شده‌اند و بالغ بر ۶۰۰ هز...

۸۹ نفر در مازندران قربانی کلاهبرداری ارز دیجیتال شدند

۸۹ نفر در مازندران قربانی کلاهبرداری ارز دیجیتال شدند
2025-02-16T14:29:48+03:30
ساری - فرمانده انتظامی مازندران از دستگیری دو متهم که از طریق برداشت ارز دیجیتال از ۸۹ شهروند ۸۰ میلیارد ریال کلاهبرداری کرده بودند، خبر داد.

مازندران هنوز با فرونشست زمین مواجه نشده است

مازندران هنوز با فرونشست زمین مواجه نشده است
2025-02-16T14:16:22+03:30
ساری - مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به قابل جبران نبودن تبعات فرونشست زمین گفت: هنوز در استان با این پدیده مواجه نیستیم.

واحد ۴ بخار نیروگاه به مدار سراسری برق پیوست

واحد ۴ بخار نیروگاه به مدار سراسری برق پیوست
2025-02-16T13:49:45+03:30
نکا- معاون نگهداری و تعمیرات شرکت مدیریت تولید برق نکا گفت: واحد ۴ بخار نیروگاه شهیدسلیمی نکا با ظرفیت ۴۴۰ مگاوات پس از انجام تعمیرات وارد مدار شد.

انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور است

انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور است
2025-02-16T13:36:21+03:30
مشهد - نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور است و هر خدمتی در مسائل انقلاب و نظام انجام بدهید، خدمت ...

نجات گروگان ۴۰ ساله از چنگال آدم ربایان در داراب فارس

نجات گروگان ۴۰ ساله از چنگال آدم ربایان در داراب فارس
2025-02-16T13:36:21+03:30
داراب- فرمانده انتظامی داراب گفت: با تلاش ماموران پلیس آگاهی، گروگان ۴۰ ساله پس از یک هفته اسارت، از چنگال آدم ربایان رهائی یافت.

قطع راه روستاهای بالادست شیخ موسی براثر رانش زمین

قطع راه روستاهای بالادست شیخ موسی براثر رانش زمین
2025-02-16T13:22:59+03:30
ساری - مدیرکل مدیریت بحران مازندران از قطع راه های ارتباطی بالادست محور گلیا - شیخ موسی در بابل خبر داد.

هوای اراک و ساوه ناسالم است

هوای اراک و ساوه ناسالم است
2025-02-16T13:09:48+03:30
اراک - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: آلاینده‌های هوای اراک و ساوه فراتر از استانداردهای زیست‌محیطی بوده و برای تمام گروه‌های سنی ناسالم است.

۸۱۰۰ محموله مرکبات از نکا صادر شد

۸۱۰۰ محموله مرکبات از نکا صادر شد
2025-02-16T13:09:47+03:30
نکا- مدیر جهاد. کشاورزی نکا از صادرات هشت هزار و ۱۰۰ محموله مرکبات از شهرستان به خارج از کشور خبر داد.

پیشنهاد تشییع نمادین شهید نصرالله در میان ملت‌های جهان اسلام

پیشنهاد تشییع نمادین شهید نصرالله در میان ملت‌های جهان اسلام
2025-02-16T13:09:47+03:30
قم- هیئت رئیسه مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم پیشنهاد تشییع نمادین وشکوهمند مجاهد شهید سید حسن نصرالله درمیان ملتهای جهان اسلام را ارائه داد.

حجم آب پشت سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافت

حجم آب پشت سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافت
2025-02-16T12:56:20+03:30
ارومیه- مدیر امور آب مهاباد گفت: هم اکنون حجم آب ذخیره شده پشت مخزن سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافته که در مقایسه با سال قبل ۵۶.۷۶ میلیون مترمکعب کم...

بلندمرتبه‌ سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان

بلندمرتبه‌ سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان
2025-02-16T11:49:47+03:30
رشت - استاندار گیلان با بیان اینکه بلندمرتبه ‌سازی راه علاج تأمین مسکن در استان است، گفت: ویلاسازی در گیلان محدود شود.

انقلاب بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور حضرت مهدی(عج) است

انقلاب بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور حضرت مهدی(عج) است
2025-02-16T11:49:46+03:30
مشهد - نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: انقلاب بزرگ‌ترین ابزار برای توسعه زمینه‌سازی ظهور حضرت مهدی است، هر خدمتی در مسائل انقلاب و نظام انجام بدهید، خدم...

بلند مرتبه سازی در شهر زنجان فقط تا ۱۲ طبقه مجاز است

بلند مرتبه سازی در شهر زنجان فقط تا ۱۲ طبقه مجاز است
2025-02-16T11:36:23+03:30
زنجان-معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان گفت: بر اساس طرح جامع و تفصیلی شهر زنجان بلند مرتبه سازی فقط تا ۱۲ طبقه در این شهر مجاز است.

جوانی جمعیت با تخصیص زمین و تأمین مسکن محقق می‌شود

جوانی جمعیت با تخصیص زمین و تأمین مسکن محقق می‌شود
2025-02-16T11:36:22+03:30
رشت- سرپرست راه و شهرسازی گیلان با اشاره به محدودیت‌های تأمین زمین و مسکن در استان گفت: جوانی جمعیت با تخصیص زمین و تأمین مسکن محقق می‌شود.

فرود ۲ پرواز تهران و نجف در فرودگاه سبزوار به‌علت کاهش دید افقی مشهد

فرود ۲ پرواز تهران و نجف در فرودگاه سبزوار به‌علت کاهش دید افقی مشهد
2025-02-16T11:36:22+03:30
مشهد - رئیس فرودگاه شهدای سبزوار گفت: در پی کاهش دید افقی دو پرواز به مقصد مشهد، در فرودگاه سبزوار به زمین نشستند.

بلندمرتبه‌ سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان؛ ویلاسازی محدود شود

بلندمرتبه‌ سازی راه علاج تامین مسکن در گیلان؛ ویلاسازی محدود شود
2025-02-16T11:23:04+03:30
رشت - استاندار گیلان با بیان اینکه بلندمرتبه ‌سازی راه علاج تأمین مسکن در استان است، گفت: ویلاسازی در گیلان محدود شود.

سمنان در صدر توسعه دهندگان مشاغل فناور کشور است

سمنان در صدر توسعه دهندگان مشاغل فناور کشور است
2025-02-16T11:09:45+03:30
سمنان- معاون اقتصادی استاندار سمنان گفت: سمنان با فاصله ۶۰ درصدی نسبت به دومین استان کشور، در راس استان‌های توسعه دهنده مشاغل مبتنی بر دیجیتال و فناوری قرار ...

ایجاد ۶۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی در کشور

ایجاد ۶۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی در کشور
2025-02-16T11:09:45+03:30
ارومیه- رییس سازمان بهزیستی کشور از ایجاد ۶۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی در کشور طی سال جاری خبر داد.

۲۱ کارخانه آرد در مازندران فعال است

۲۱ کارخانه آرد در مازندران فعال است
2025-02-16T11:09:45+03:30
ساری- مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران با اشاره به نظارت بر روند انبارگردانی در کارخانه های آرد استان شمار این واحدها را در استان ۲۱ کارخانه اعلام کرد.

مفقود شدن ناخدای ۳۷ ساله در آب‌های ساحلی بندر چابهار

مفقود شدن ناخدای ۳۷ ساله در آب‌های ساحلی بندر چابهار
2025-02-16T10:56:24+03:30
زاهدان- مدیرعامل هلال احمرسیستان وبلوچستان از مفقود شدن ناخدای ۳۷ ساله در آب‌های ساحلی بندر چابهار خبر داد و گفت: عملیات جستجو برای پیدا کردن این ناخدا، ادام...

۴۷۳ مقاله به همایش دانش آموزش تربیت بدنی در مازندران ارسال شد

۴۷۳ مقاله به همایش دانش آموزش تربیت بدنی در مازندران ارسال شد
2025-02-16T10:56:23+03:30
ساری- دبیر علمی همایش ملی دانش آموزش محتوای تربیت بدنی در مازندران از ارسال ۴۷۳ مقاله به این همایش خبر داد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)