میرنیوز
دکتر ناصر رضاییپور سهشنبه ۲۲ فروردین در جمع خبرنگاران گفت: گرسنگی و تشنگی یکی از عوارض طبیعی روزه داری است و یادمان باشد که فلسفه طبی روزه داری تحمل کمی گرسنگی و تشنگی است و نباید آنقدر بخوریم و بیاشامیم تا گرسنه یا تشنه نشویم.
او افزود؛ اما برای کاهش گرسنگی باید در طول سال هم رژیم غذایی مناسبی داشته باشیم یا دست کم از چند روز مانده به رمضان با تنظیم رژیم غذایی و کاهش حجم غذا به استقبال روزه داری برویم.
این پزشک و متخصص طب سنتی ادامه داد: در یک روزه داری مناسب توقع داریم بسیاری از افراد دست کم نیم تا یک و نیم کیلو کاهش وزن داشته باشند ولی این کاهش وزن جز در افراد چاق نباید زیاد و ناگهانی(بیش از سه کیلو) باشد. از این نگاه روزه داری یک تدبیر درمانی است مثلا بیش از هر داروی ضد چاقی و چربی سوز موجب دفع مواد خام و زائد بدن، کاهش وزن و سایز و معتدل شدن مزاج بدن می شود.
رضاییپور با تأکید بر اهمیت خوردن وعده سحری، اظهار کرد: با نخوردن سحری معده انسان به مدت زیادی خالی میماند که به ویژه در افراد مستعد میتواند موجب بدبویی دهان، سردرد و دردهای عضلانی، کاهش وزن شدید و زیان بار و مشکلات گوارشی جدی شود که گاه تا ماهها و سالها گریبان گیر فرد خواهد بود. برخی افراد هم به خیال کاهش وزن سحری نمیخورند ولی پژوهشها نشان دادهاند معمولا در چنین حالتی افراد افطاری را با ولع و حجم بیشتر میخورند که موجب ناکامی در کاهش وزن یا حتی افزایش آن میشود.
او در خصوص تدابیر طب ایرانی در کاهش تشنگی ناشی از روزه داری هم بیان کرد: در وعدههای سحر و افطار میتوان در کنار پرهیز از خوراکیهای سرخ کردنی و چرب، خوردنیهای عطش آور چون بادمجان، کشک، ماکارونی، لازانیا، ماهی، کنسروها و مصرف شیرینیها به ویژه شیرینیهای قنادی چون زولبیا و بامیه یا پشمک؛ با خوردن خوراکهای دارای آلوبخارا، تمر هندی و زرشک، نوشیدن شربتهای سرکه شیره، سکنجبین، شربت آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب یا آب آلو، نوشیدن عرق کاسنی به تنهایی یا همراه با یک قاشق چای خوری تخم خرفه و نوشیدن ماء الشعیر طبی به جای آب و چای از ایجاد تشنگی زیاد در طول روز پیشگیری کرد. همچنین اسپری کردن گلاب خنک در فضای اتاق ، بوییدن سیب، خیار، لیمو و گلاب به کاهش تشنگی کمک میکند.
رضاییپور با اشاره به شرایط خاص ماه رمضان و همچنین مراسم عبادی و توصیه به شب زنده داری و تغییر ساعات خواب، گفت: حدود دو تا سه ساعت پس از افطار سبک بخوابید و از بیدار ماندن تا سحر پرهیز کنید. دست کم ۱-۱.۵ ساعت برای وعده سحر وقت بگذارید و پس از سحر نیز ۱-۲ ساعت بیدار باشید و از خوابیدن بلافاصله پس از نماز صبح بپرهیزید. ساعات نخستین روز تا ظهر زمان مناسبی برای مطالعه و درس خواندن هستند.
او افزود: در صورت احساس ضعف شدید یا عطش شدید در طول روز استراحت کنید ولی تلاش کنید این خواب حدود میانه روز باشد که هوا گرم است و تا جایی ممکن از خوابیدن در نزدیکی غروب آفتاب بپرهیزید. خواب روزانه باید در محیطی ساکت، تاریک و با تهویه مناسب باشد.
چگونه روزه را باز کنیم؟
به گفته رضاییپور، در روزه داری مخاط دستگاه گوارش انسان، خشک میشود و معده تحمل هضم یک غذای سنگین را در زمان باز کردن روزه ندارد. به همین دلیل، پس از روزهای طولانی مناسب است که افطار خود را با یک نوشیدنی گرم و ترجیحا کمی شیرین و یک غذای سبک و ساده و زودهضم آغاز کنیم. استفاده سنتی از آب جوش چای کمرنگ، شیر گرم و شربت عسل گرم به عنوان نوشیدنی ناظر به همین آموزه طبی است، البته شاید بی اغراض بتوان گفت که بهترین گزینه برای افطار خرما با یک نوشیدنی گرم است که ضمن افزایش سریع قند خون و رفع ضعف ناشی از افت آن با اصلاح وضعیت اشتها موجب جلوگیری از پرخوری می شود. کشمش و انجیر و عسل نیز میتوانند جایگزین خرما شوند.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از توصیههای رایج زمان افطار گشودن روزه با کمی نمک است که معدههای سرد و تر موجب تقویت هاضمه و دفع رطوبات لزج دستگاه گوارش میشود. البته در این مورد باید رعایت حال فرد و بیماری های وی را نیز کرد. ضمن اینکه اگر فرد معده گرم و خشک داشته باشد یا در اثر روزه داری دچار گرمی و خشکی معده شده باشد لازم است از این کار پرهیز کند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
استاندار جدید قزوین را بیشتر بشناسید
مداحان در ایجاد پیوند میان مردم و مکتب اهل بیت(ع) وظیفه مهمی دارند
حضرت فاطمه(س) از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است
استاندار جدید مازندران را بیشتر بشناسیم
«کولیوند» استاندار سمنان شد
استاندار جدید سمنان را بیشتر بشناسید
تصادف زنجیرهای در قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت
صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا از کریدور کشورهای حاشیه خزر
۹۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد آزادسازی شد
پلمب ۷ واحد صنفی کرمان به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز
تشییع پنج شهید گمنام در استان مرکزی
بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در آذربایجان غربی احیا شد
هشدار مدیریت بحران خوزستان برای تقویت سامانه بارشی
آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی کرمانشاه
۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد قطع شد
۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی در قالب قرارگاه کوثر در ارومیه اجرا شد
مقاومت و اربعین به گفتمان تبدیل شود
کیفیت هوای استان البرز به وضع اضطرار رسید
طرح مردمیاری ارتش برای دانشآموزان بجستانی آغاز شد
بازگشایی راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر در اصفهان
دو قلاده پلنگ در قاب دوربین محیط بانان طالقان ثبت شد
۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع در ارومیه اجرا شد
زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل میشود
جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد
آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر بسمت کمربندی کرمانشاه
دولت و نهادهای امنیتی پاکستان از خون شیعیان مظلوم صیانت کنند
سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد
تقویت اقتصاد دیجیتال، نیروگاه های خورشیدی و حوزه دانشبنیان در برنامههای یزد
نمایشگاه جهادگران علمی مازندران در ساری برپا شد
احتمال مرگ درنای سیبری وجود دارد