میرنیوز

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور 2022-04-10T07:59:24+04:30

امنیت غذایی یعنی دسترسی فیزیکی و اقتصادی تمام افراد در تمام اوقات به غذای مناسب، ایمن و مغذی برای زندگی فعال و سالم که مورد پسند و سلیقه آن‌هاست. امروزه امنیت غذایی جهان تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون محدودیت زمین‌های کشاورزی، کمبود آب، قیمت بالای انرژی، افت سرمایه‌گذاری در زمینه تحقیقات کشاورزی و افزایش ضایعات غذایی تهدید می‌شود، در نتیجه توجه به راهکارهای مقابله با آن تهدیدها حایز اهمیت است. به همین منظور ایسنا در میزگردی با حضور کارشناسان این حوزه به  بررسی چالش‌ها و راهکارهای پیش روی امنیت غذایی پرداخت که بخش اول آن را در ادامه می‌خوانیم.

توزیع غذا در جهان عادلانه نیست

بهنام کامکار، عضو هیات علمی گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص اظهار کرد: امنیت غذایی تعریف ساده‌ای دارد. امنیت غذایی یعنی اینکه یک نظام تولید بتواند سرانه لازم را برای تامین سبد غذایی افراد در اختیار قرار دهد، به  طوری‌که  فرد بتواند نیاز خود را تامین کند. همچنین امنیت غذایی یعنی تولید غذایی کافی برای هر فرد به  نحوی که فرد کالری خود را برای زندگی سالم تامین کند.  

وی در رابطه با چگونگی ایجاد امنیت غذایی برای مصرف کننده، افزود: دو مقوله کمیت و کیفیت مواد غذایی در این خصوص در جهان از اهمیت برخوردار هستند. تجارب جهانی نشان می‌دهد در کشورهایی که امنیت غذایی به خوبی تامین شده تمایل مردم به سمت غذای سالم نیز بیشتر بوده است. تولیدات ارگانیک در سطح کشورهای پیشرفته گسترش پیدا می‌کند، زیرا مردم توان مالی خوبی داشته و ترجیح می‌دهند تا غذای سالم را مصرف کنند.  

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور


عضو هیات علمی گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: در حال حاضر غذا در دنیا به میزان کافی تولید می‌شود، اما توزیع غذا چندان عادلانه نیست. در  برخی نقاط جهان غذا را دور ریخته و در برخی نقاط غذای کافی برای نیاز آن ملت وجود ندارد. در حوزه سیاست  جهانی، غذا به عنوان یک دست آویز سیاسی است.  

رتبه سوم خراسان رضوی در تولید محصولات کشاورزی

در ادامه غلامحسین ساربان، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این خصوص اظهار کرد: تعریف امنیت غذایی یعنی اینکه افراد به غذای سالم دسترسی داشته  باشند که در آن کمیت و کیفیت در نظر گرفته می‌شود. خراسان رضوی رتبه سوم تولید در بخش کشاورزی را در کشور به خود اختصاص داده است. این استان چیزی حدود ۳.۵ میلیون هکتار استعداد کشاورزی داشته که تنها یک میلیون هکتار زمین در آن زیر کشت است.

وی افزود: از این میزان ۶۳۳ هزار و۴۱۰ هکتار زیر کشت محصولات زراعی با حدود ۵ میلیون تن عملکرد و ۳۶۰ هزار هکتار مساحت محصولات  باغی و با عملکرد یک میلیون و ۱۲۳ هزار تن است. چیزی حدود ۶۵ درصد ارزش ناخالص تولیدات بخش کشاورزی مربوط به بخش زراعی و باغی و ۳ درصد در بخش دامی است.  

تغییرات شدید الگوی کشت در سال‌های گذشته، امینت غذایی کشور را با تهدید روبه‌رو کرده است

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: چیزی که امینت غذایی را کمی با تهدید روبه‌رو کرده است تغییرات شدید الگوی کشت در سال‌های گذشته است. در ۲۰ سال گذشته بالغ بر ۲۰۰ هزار و ۷۲۰ هکتار از سطوح زیر کشت محصولات زراعی آبی در  استان کاهش یافته است. چیزی حدود ۱۱۵ هزار هکتار از  سطح زیر کشت گندم، حدود ۱۹ هرار هکتار از سطح  زیر کشت جو، ۳۱ هزار هکتار  از  سطح  زیر کشت چغندر قند، ۲۶ هزار هکتار از سطح  زیر کشت پنبه کم شده و به سمت کشت محصولات باغی سوق یافته است.  

ساربان تصریح کرد: از سطوح زیر کشت کاهش یافته ۹۶ هزار هکتار به کشت پسته، ۵۶ هزار هکتار به کشت زعفران، ۲۴ هزار هکتار به کشت گیاهان دارویی و بخشی نیز به ایجاد باغات هسته‌دار و دانه‌دار اختصاص یافته است. یکی از عوامل کاهش سطوح زیر کشت کمبود منابع آب بود و درنتیجه دولت سعی کرده با واردات گندم، جو و ... مشکل را حل کند. بنابراین کشاورزان در استان تولید را به سمت گیاهان کم آب طلب برده‌اند.  

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور

خراسان رضوی از لحاظ میزان برداشت آب در وضعیت نامناسبی قرار دارد

وی ادامه داد: در حال حاضر ۴ میلیارد و ۷۰ میلون متر مکعب آب در سدهای استان وجود دارد و این میزان به شدت رو به کاهش است. بزرگترین مشارکت کشاورزان استان این بوده که کنتور هوشمند را بر روی چاه‌های خود نصب کرده‌اند. خراسان رضوی از لحاظ میزان برداشت آب و افت سطح آب‌های زیر زمینی در وضعیت نامناسبی قرار دارد.  

عدد رد پای اکولوژیک در حال حاضر در کشور ما ۵ نفر به ازای یک هکتار است

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: در حال حاضر ۱۴ میلیون هکتار زمین در کشور زیر کشت است و عدد رد پای اکولوژیک در ایران ۵ نفر به ازای یک هکتار است. ردپای اکولوژیک مقدار زمینی است که می‌تواند غذای یک انسان را تامین کند. این بخش برای حل مشکل امنیت غذایی باید بررسی و پیگیری شود. بر همین اساس باید به تولید محصولات اساسی، قیمت‌گذاری مناسب و پرداخت به موقع به کشاورزان توجه کرد تا امنیت غذایی آسیب نبیند.  

سیاست‌های ناپایدار موجب می‌شود تا دسترسی به غذا با مشکل مواجه شود

در ادامه فرشته حسینی، معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در این میزگرد اظهار کرد: در زمینه امنیت غذایی ابعاد مختلفی از جمله موجود بودن، دسترسی و پایداری غذا بسیار نقش دارد. با توجه به اینکه در کشور ما سیاست‌ها ناپایدار است، گاهی موجب می‌شود تا دسترسی در صنعت غذا با مشکل مواجه شود.  

وی درباره نقش صنایع غذایی در امنیت غذایی بیان کرد: صنایع غذایی در حوزه امنیت غذایی پس از تولید فراورده خام کشاورزی به صورت صنایع تبدیلی ورود پیدا می‌کند که در دو بخش دارای اهمیت است. در بخش اول صنایع غذایی موجب کاهش ضایعات کشاورزی شده که بخش کمیت را شامل شده و بخش دوم که کیفیت را شامل می‌شود، تولید غذای سالم است.  

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور

تا سال ۲۰۳۰ خودکفایی در کشور از ۸۳ درصد به ۳۹ درصد تقلیل خواهد یافت

در ادامه کامکار با اشاره به خودکفایی در حوزه غذا در کشور تصریح کرد: تا سال ۲۰۳۰ جمعیت کشور از حدود ۸۵ میلیون نفر فراتر می‌رود. اگر با همین شرایط تولید غذا در کشور مدیریت شود خودکفایی در کشور از ۸۳ درصد به ۳۹ درصد تقلیل خواهد یافت. یعنی خودکفایی در حوزه تولید غذا کمتر از یک دهه دیگر در آینده حدود ۴۰ درصد کاهش می‌یابد و این مساله امنیت کشور را  به خطر خواهد انداخت.

وی با اشاره به میزان برداشت منابع آب در کشور ادامه داد: اجازه داریم تا چیزی حدود ۶۱ میلیارد متر مکعب سالیانه آب برداشت کنیم اما چیزی حدود ۲۴ میلیون متر مکعب بیشتر از این مقدار برداشت می‌شود. این مساله موجب شده که مهمترین محدود کننده تولید در بخش کشاورزی آب باشد. از طرفی حدود ۹۰ درصد تولید در اراضی کشور از اراضی فاریاب یا آبی است که در  مقایسه با مقیاس جهانی عدد بالایی است. اراضی آبی ریسک چندانی ندارند و هنر اصلی این است که در  اراضی دیم تولید صورت گیرد. اگر بتوان در اراضی دیم ۳۰ درصد تولید افزایش داد، بسیار موثر خواهد بود. ما مدیریت هوشمندی بر اراضی دیم نداریم. از دیدگاه جهانی در سطح الگوی کاشت اولین موضوعی که مطرح می‌شود این است که تولید و نظام تولید بر اساس عامل محدود کننده انجام شود.

تنها راه نجات سرزمین در حوزه کشاورزی انجام یک آمایش صحیح است

عضو هیات علمی گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: هیچ راهی برای نجات سرزمین در حوزه کشاورزی وجود ندارد جز اینکه یک آمایش صحیح در این بخش و منابع طبیعی انجام شود. این آمایش در دو مرحله باید صورت گیرد. در مرحله اول اینکه در چه سطوحی و در چه مختصاتی کشاورزی انجام شده و در مرحله بعدی اینکه در کدام مناطق می‌توان زراعت انجام داد. برای مثال چرا در منطقه‌ای که خشکسالی وجود دارد باید چغندر قند کشت شود؟.

کامکار بیان کرد: مساله‌ای که در دنیا اتفاق می‌افتد این است که قطب‌هایی را برای محصولات خاص تولید مشخص کرده‌اند، اما در ایران هر محصولی در هر استانی کشت می‌شود. همچنین بعد از انجام آمایش باید ضمانت اجرایی برای آن وجود داشته باشد.  

وی گفت: در مرحله بعدی الگوهای طراحی کشت بهینه شده است که باید بر مبنای محدودیت منابع آب صورت گیرد. در کشور انگلستان و حوزه اسکاندیناوی اگر تولید گندم در هکتار بالای ۵ تن  باشد کشاورز جریمه می‌شود. وقتی در هکتار بیش از ۵ تن تولید شود یعنی زمین را آلوده می‌کنیم. اگر راندمان مصرف آب از ۳۵ به ۵۳ درصد برسانیم و خلاء عملکرد (فاصله بین عملکرد با انتظار) را به ۴۰ درصد برسانیم سطح خودکفایی در تولید غذا به ۶۱ درصد می‌رسد. اگر می‌خواهیم در حوزه تولید محصولات کشاورزی موفق عمل کنیم باید این سه گام را در کنار هم برداریم. اگر می‌خواهیم کشاورز را در این حوزه با خودمان همراه کنیم باید راندمان اقتصادی خوبی برای محصولات  در کشور در نظر گرفت. باید خام فروشی محصولات را کنار گذاشته و سیستم دلالی باید از بین برود.

عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی در کشور

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

آزاد راه تهران -شمال بازگشایی شد

آزاد راه تهران -شمال بازگشایی شد
2024-11-21T19:34:03+03:30
کرج- رئیس پلیس راه استان البرز گفت: مسیر آزادراه تهران- شمال به سمت مازندران و مسیر بالعکس باز شد.

هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد

هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
2024-11-21T19:20:47+03:30
زاهدان- رئیس جمهور با جمعی از علمای شیعه و اهل سنت و سران طوایف استان سیستان و بلوچستان دیدار و گفتگو کرد.

انتخاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود

انتخاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
2024-11-21T19:07:25+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: انتخاب یک استانداربلوچ سنی در سیستان و بلوچستان، یک عرب در خوزستان و استاندار کرد سنّی در کردستان با نظر و هماهنگی رهبری بود.

بختیاری: خیرین جایگاه ویژه‌ای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند 

بختیاری: خیرین جایگاه ویژه‌ای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند 
2024-11-21T19:07:24+03:30
مشهد- رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) به جایگاه ویژه خیرین در پیشبرد آرمان‌های انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: خیرین به‌عنوان بازوان انقلاب اسلامی، همواره در ...

توسکاهای خطرساز بستر رودخانه چالوس با مجوز برداشت شد

توسکاهای خطرساز بستر رودخانه چالوس با مجوز برداشت شد
2024-11-21T19:07:24+03:30
نوشهر - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران - نوشهر گفت: قطع و برداشت بیش از ۶۰۰ مترمکعب درختان خطرساز خشک سرپا و افتاده توسکا از بستر رودخانه چالوس با...

انتصاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود

انتصاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
2024-11-21T18:40:43+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: انتخاب یک استانداربلوچ سنی در سیستان و بلوچستان، یک عرب در خوزستان و استاندار کرد سنّی در کردستان با نظر و هماهنگی رهبری بود.

خیرین جایگاه ویژه‌ای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند 

خیرین جایگاه ویژه‌ای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند 
2024-11-21T18:40:42+03:30
مشهد- رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) به جایگاه ویژه خیرین در پیشبرد آرمان‌های انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: خیرین به‌عنوان بازوان انقلاب اسلامی، همواره در ...

پزشکیان: تغییر بدون خواست جامعه امکان‌پذیر نیست

پزشکیان: تغییر بدون خواست جامعه امکان‌پذیر نیست
2024-11-21T18:00:43+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: تغییر بدون خواست جامعه امکان پذیر نبوده و بدون حاکم صالح نیز تغییر ممکن نخواهد بود.

سردار سلامی در شهر صفی‌آباد حضور یافت

سردار سلامی در شهر صفی‌آباد حضور یافت
2024-11-21T18:00:43+03:30
اهواز - سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه روز پنجشنبه برای تسلیت و قرائت فاتحه در آیین چهلمین روز درگذشت مادر شهید امیر شاهوارپور در دزفول حضور ...

تغییر بدون خواست جامعه امکان‌پذیر نیست

تغییر بدون خواست جامعه امکان‌پذیر نیست
2024-11-21T17:47:29+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: تغییر بدون خواست جامعه امکان پذیر نبوده و بدون حاکم صالح نیز تغییر ممکن نخواهد بود.

پزشکیان در جمع دانشجویان: ناترازی‌های برق را برطرف خواهیم کرد

پزشکیان در جمع دانشجویان: ناترازی‌های برق را برطرف خواهیم کرد
2024-11-21T17:34:02+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: در پی بروز برخی مشکلات پدیده آمده ناشی از ناترازی‌های گسترده در بخش انرژی، دولت در حال تلاش برای رفع این ناترازی‌هاست

با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد

با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
2024-11-21T17:20:44+03:30
زاهدان- رئیس جمهور با جمعی از علمای شیعه و اهل سنت و سران طوایف استان سیستان و بلوچستان دیدار و گفتگو کرد.

سردار معروفی: اقشار بسیج شبکه سازی می شود

سردار معروفی: اقشار بسیج شبکه سازی می شود
2024-11-21T17:07:23+03:30
رشت- معاون هماهنگ کننده سازمان بسیج مستضعفین با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی با مردم تعریف می‌شود، گفت: اقشار بسیج شبکه سازی می شود.

پزشکیان: شرم بر حقوق بشری که آمریکا و اروپا از آن دفاع می‌کنند

پزشکیان: شرم بر حقوق بشری که آمریکا و اروپا از آن دفاع می‌کنند
2024-11-21T17:07:22+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: آنهایی که قطعنامه حقوق بشری نوشتند زمانی که از حقوق بشر دم می‌زنند، شرم بر آن حقوق بشری که شما حامیان رژیم صهیونیستی دم از آن می‌زنید.

سامانه بارشی جدید به جو کرمانشاه وارد می‌شود

سامانه بارشی جدید به جو کرمانشاه وارد می‌شود
2024-11-21T16:54:04+03:30
کرمانشاه- مدیرکل هواشناسی استان کرمانشاه گفت: سامانه بارشی جدید به جو کرمانشاه در روزهای دوشنبه و سه شنبه وارد می‌شود.

با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویایی با ما را ندارد

با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویایی با ما را ندارد
2024-11-21T16:54:03+03:30
زاهدان- رئیس جمهور با جمعی از علمای شیعه و اهل سنت و سران طوایف استان سیستان و بلوچستان دیدار و گفتگو کرد.

بسیج با تمام توان در عرصه‌های مختلف حضور پیدا می‌کند

بسیج با تمام توان در عرصه‌های مختلف حضور پیدا می‌کند
2024-11-21T16:40:45+03:30
همدان ـ جانشین فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان گفت:بسیج با تمام توان بدون هیچ توقعی در عرصه‌های مختلف حضور پیدا می‌کند.

جای مطالبه‌گر در زندان نیست

جای مطالبه‌گر در زندان نیست
2024-11-21T16:40:44+03:30
قزوین- نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس گفت: مطالبه گران باید مصونیت داشته باشند و نباید یک فرماندار عدالت‌خواه راهی زندان شود.

زینی‌وند: زمینه فعالیت برای حضور افراد شایسته در دولت فراهم شود

زینی‌وند: زمینه فعالیت برای حضور افراد شایسته در دولت فراهم شود
2024-11-21T16:27:22+03:30
اردبیل- معاون سیاسی وزیر کشور گفت: زمینه فعالیت برای افراد شایسته در دولت فراهم شود تا شاهد توسعه و پیشرفت بیش از پیش در کشور باشیم.

آیت الله جوادی آملی: مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی بکوشند

آیت الله جوادی آملی: مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی بکوشند
2024-11-21T16:27:22+03:30
قم- مرجع تقلید شیعیان گفت: مسئولان باید در رفع مشکلات اقتصادی و گرانی بکوشند و همچنین در مبارزه با مفاسد اقتصادی هم قاطع عمل کنند.

خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام دفاع مقدس می شود

خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام دفاع مقدس می شود
2024-11-21T16:14:03+03:30
مشهد- ۱۴ پیکر مطهر شهید گمنام دوران دفاع مقدس از ششم آذرماه به مدت ۱۰ روز مهمان مردم ولایت مدار خراسان رضوی خواهد بود.

دومین اجلاس ملی خیرین هیئت در مشهد آغاز شد

دومین اجلاس ملی خیرین هیئت در مشهد آغاز شد
2024-11-21T16:14:02+03:30
مشهد- دومین اجلاس ملی خیرین هیئت عصر پنجشنبه به همت بنیاد دعبل خزاعی در مشهد مقدس آغاز شد.

حفظ نیروهای نخبه سیستان و بلوچستان در اولویت است

حفظ نیروهای نخبه سیستان و بلوچستان در اولویت است
2024-11-21T16:14:02+03:30
زاهدان- معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری گفت: برنامه ریزی برای حفظ نیروهای نخبه سیستان و بلوچستان در قدم نخست یک اولویت است.

اختصاص اعتبارات ویژه دولت برای توسعه استان سیستان و بلوچستان

اختصاص اعتبارات ویژه دولت برای توسعه استان سیستان و بلوچستان
2024-11-21T16:00:43+03:30
زاهدان-ایرنا- معاون اجرایی رئیس جمهور از اختصاص بودجه ویژه از سوی دولت برای اشتغال‌زایی، رفع مشکلات بیکاری، توسعه کریدور ریلی چابهار به زاهدان و زیربناهای اس...

دیدار رئیس جمهور با جمعی از خانواده شهدای سیستان و بلوچستان

دیدار رئیس جمهور با جمعی از خانواده شهدای سیستان و بلوچستان
2024-11-21T16:00:43+03:30
زاهدان_ رئیس جمهور با جمعی از خانواده شهدای سیستان و بلوچستان، دیدار کرد.

خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام گمنام دفاع مقدس می شود

خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام گمنام دفاع مقدس می شود
2024-11-21T16:00:43+03:30
مشهد- ۱۴ پیکر مطهر شهید گمنام دوران دفاع مقدس از ششم آذرماه به مدت ۱۰ روز مهمان مردم ولایت مدار خراسان رضوی خواهد بود.

نیروگاه زباله سوز ساری دهه فجر بهره برداری می شود

نیروگاه زباله سوز ساری دهه فجر بهره برداری می شود
2024-11-21T16:00:42+03:30
ساری- استاندار مازندران گفت: طبق برنامه زمانبندی نیروگاه زباله سوز ساری دهه مبارک فجر به بهره برداری می رسد.

صدور مجوز تبدیل وضعیت بیش از پنج هزار نیرو در سیستان و بلوچستان

صدور مجوز تبدیل وضعیت بیش از پنج هزار نیرو در سیستان و بلوچستان
2024-11-21T15:47:21+03:30
زاهدان - وزیر آموزش و پرورش از صدور مجوز تبدیل وضعیت پنج هزار نیروی خرید خدمات در سیستان و بلوچستان خبر داد.

مرحوم شکوری زندگی خود را وقف اشاعه شیعه کرد/ فاطمیه کمرنگ نشود

مرحوم شکوری زندگی خود را وقف اشاعه شیعه کرد/ فاطمیه کمرنگ نشود
2024-11-21T15:34:04+03:30
ارومیه- رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار قم گقت: مرحوم حجت الاسلام و المسلمین سیدرضی شکوری از جمله روحانیون واقعی بودند که در راه اشاعه علم و دین الهی و شیعه، زندگی...

پزشکیان: اراده مردم، سیستان‌وبلوچستان را به گلستان تبدیل می‌کند

پزشکیان: اراده مردم، سیستان‌وبلوچستان را به گلستان تبدیل می‌کند
2024-11-21T15:34:04+03:30
زاهدان- رئیس جمهور گفت: هر کاری از دستمان بر بیاید برای استان سیستان‌وبلوچستان و استان‌های کشور خواهیم کرد و شما اگر اراده کنید این استان را به گلستان تبدیل ...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)