میرنیوز
یکی از ویژگیهای نوروز که جلای ویژهای به آن بخشیده است، شور و هیاهوی پخت و پز خوراکیهای سنتی و اصیلی این ایام است.
ایرانیان باستان این خوراکیهای مختلف و اصیل را برای قرار دادن سر سفره نوروز فراهم میکردند و علاوه بر تهیه آن برای سفره نوروز، پخت و تهیه آنها در ایام تعطیلات فروردین نیز مرسوم بوده است.
پخت این خوراکیها امروزه نیز در بسیاری از شهرها به شیوههای جدیدتر مرسوم است و بعضاً از شیوه سنتی به مدرن تبدیل شده اما همچنان یزدیها این خوراکیها را در ایام نوروز تهیه میکنند و بر سفرههای این روزهایشان خوراکی هایی رنگین تری می گذارند.
یکی از این خوراکیهای سنتی «نان شیر» بوده است که زنان ایرانی برای تهیه آن ابتدا آرد گندم را خدا کرده و سپس مانند نان سنتی پتکین بر سینی بزرگی ورز می دادند و با دانه گیاه خرفه، آن را تزئیین و در ادامه پیچیده و به تنور میچسباندند تا نان شیر آماده شود.
«کماچ شیرین» نوعی نان شیرینی است و مواد آن مخلوطی از آرد گندم، شکر، روغن، اندکی مغز بادام، گردو، پودر هل و گلاب است و مانند کیک همزمان با تهیه خوراکیهای سنتی در دیگهای کوچک تهیه میکنند.
«نان پیه پیاز» از پیاز سرخ شده در پیه گوسفند و پودر دارچین و ترکیب آن با خمیر، به صورت دو لایه آماده و به تنور میچسباندند تا نان آماده شود.
یکی از دیگر خوراکیهای دیگری که در این ایام، پخت آن مرسوم بوده، «حلوای سن» است که از مقداری جوانه گندم خشک شده و آسیاب شده، مغز بادام، رازیانه و مغز گردو تهیه میشود.
برای تهیه این خوراکی، مقداری خرمای سیاه خشک خیس خورده را نیز اماده می کردند، سپس در روغن، آرد مواد مذکور را می ریختند تا کمی سرخ شود و در ادامه کمی آب و خرما را به آن اضافه میکردند و آنقدر مخلوط را به هم میزنند تا خوراکی مذکور آماده شود.
«حلوای شکر» نیز یکی از دیگر این غذاهاست که از مغز بادام سرخ شده و آرد گندم، آب، شکر، پودر هل و گلاب تهیه میشود.
از دیگر شیرینیهای ایرانیان باستان در ایام نوروز، «سیروگ» یا به زبان امروزی نان «سروک» که نانی روغنی از آرد گندم است و در روغن کنجد سرخ شده و در مخلوط شکر و هل قرار میدادند.
«سیروسداب» هم نوعی شیرینی باستانی است که البته همچنان در بین زرتشتیان پخت میشود و این شیرینی نیز از مقداری برگ سداب تازه با چند عدد سیر و کمی برگ سبز نعناع که در هاون کوبیده و در روغت سرخ شده است، تهیه میشود؛ به طوری که به آن ادویه میافزایند و پس از آن مقداری سرکه را به ترکیب در ماهیتابه اضافه کرده و این مخلوط سرخ شده را روی کمی نان تنوری میریزند و طی مراسمی همراه با اوستاخوانی آن را استفاده میکنند.
«آش رشته» و «آش هفت دونار» مخلوطی از باقلا، عدس، ماش، لوبیا، نخود، گندم و جو نیز از آشهای مرسوم این ایام است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نسل جوان با خود آگاهی مسیر انقلاب ادامه دهند
سالن فرهنگی ورزشی شهدای روستای منزل آباد به بهرهبرداری رسید
برای داشتن حرف در دنیا باید بازدارندگی دفاعی و موشکی داشته باشیم
مراجعه ۲۲ نفر به مراکز درمانی اردبیل به دلیل سگ گزیدگی/۷نفر متحمل آسیب جدی شدند
دمای هوای کرمانشاه به شکلی محسوس کاهش مییابد
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است