میرنیوز
مازیار غلامی در گفت وگو با ایسنا، شعار روز جهانی هواشناسی را «اقلیم و آب» دانست و اظهار کرد: آب شیرین برای زندگی بسیار حیاتی است و به طور متوسط، یک انسان بدون آن نمی تواند بیش از سه روز زنده بماند.
وی با بیان اینکه آب برای محیط زیست، تولید مواد غذایی و تقریبا کلیه کالاها و خدمات بشری ضروری است، افزود: در حال حاضر جهان با چالش های فزاینده ای مواجه است که ناشی از تنش آب، سیل، خشکسالی و عدم دسترسی به منابع پاک آبی است و نیاز فوری برای بهبود پیش بینی، پایش و مدیریت منابع آب و رفع مسئله مرتبط با کم آبی و آلودگی آب ها وجود دارد.
این دکترای هواشناسی، با اشاره به گرامیداشت سالانه ۲۳ مارس به عنوان روز جهانی هواشناسی، تصریح کرد: این روز یادآور تاریخ شکل گیری کنوانسیون و تاسیس و پایه گذاری سازمان هواشناسی جهانی در سال ۱۹۵۰ است. در واقع این روز نمادین سهم اساسی و مهم خدمات ملی هواشناسی و هیدرولوژیکی را در ایمنی و رفاه جامعه نشان می دهد و با فعالیت هایی در سراسر جهان برگزار شده و گرامی داشته می شود. شعارهای انتخاب شده برای روز جهانی هواشناسی منعکس کننده موضوعات مرتبط با هوا، اقلیم یا مسائل مربوط به آب است.
غلامی، با بیان اینکه امسال روز جهانی هواشناسی و روز جهانی آب مفهومی یکسان تحت عنوان اقلیم و آب را به اشتراک می گذارند، گفت: تمرکز بر مدیریت در زمینه آب و هوا(اقلیم) و آب هماهنگ تر و پایدارتر است، زیرا این دو موضوع به طور ناگسستنی با هم در ارتباط هستند و در کانون اهداف جهانی برای توسعه پایدار، تغییرات آب و هوایی و کاهش خطر بلایای طبیعی قرار دارند.
وی آب را یکی از کالاهای گرانبهای قرن بیست ویکم دانست و عنوان کرد: شکی نیست که آب و هوای کل کره زمین طی ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال اخیر دستخوش تغییراتی شده و این اتفاق همزمان با صنعتی شدن کشورها و روند فزاینده استفاده از انواع سوخت ها و خصوصا سوخت های فسیلی و تولید و انتشار هر چه بیشتر دی اکسیدکربن به جو افزایش یافته است.
نابودی جنگل ها در اثر گرمایش و آتش سوزی
سرپرست اداره پیش بینی اداره کل هواشناسی گیلان ادامه داد: افزایش غلظت دی اکسیدکربن و دیگر گازهای معروف به گازهای گلخانه ای در جو سبب شده تا گرمای ناشی از تابش طول موج بلند زمین دوباره به زمین بازگردانده شود و محیط زمین گرم تر شود. مشاهدات میدانی و اندازه گیری های ماهواره ای و... بیانگر آن است که متوسط دمای کره زمین طی ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال اخیر حدود یک درجه سلسیوس افزایش داشته و این افزایش دما منجر به تسریع در روند آب شدن یخ های قطبی و یخچال های طبیعی و بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوس ها شده است.
وی تاثیر بر روی نواحی ساحلی، تخریب در سواحل، افزایش فراوانی توفان های حاره ای، نابودی جنگل ها در اثر بالا آمدن سطح آب دریاها، نابودی جنگل ها در اثر گرمایش و آتش سوزی، تغییر در اکوسیستم های گیاهی و جانوری، افزایش دمای آب دریاها و اقیانوس ها، سفید شدن مرجان های دریایی و... را از دیگر پیامدهای ناگوار زمین گرمایی دانست و گفت: این روند افزایشی دما با به هم ریختن الگوهای جوی و دریایی همراه بوده است.
غلامی، با اشاره به تغییر الگوی شدت – مدت بارش ها، خاطرنشان کرد: بارش های ملایم و مداوم تبدیل به بارش های ناگهانی و شدید شده است که می تواند سبب سیل و تخریب منابع شود.
وی با بیان اینکه مطالعات انجام شده در ایران بیانگر افزایش گرمایش ۰.۴ تا ۱.۲ درجه ای طی دهه اخیر است، یادآور شد: براساس داده های دریافتی از ۲۷ ایستگاه هواشناسی کشور در دوره ۶۰ ساله(۲۰۱۷-۱۹۵۸)، میانگین دمای سالانه کشور در دوره ۳۰ ساله اول، ۳۰ ساله دوم و دهه اخیر(۲۰۱۷-۲۰۰۸) به ترتیب ۱۷.۱، ۱۷.۹ و ۱۸.۳ درجه سلسیوس بوده است که حاکی از گرم شدن هوا در دهه اخیر نسبت به دوره نرمال پایه است.
سرپرست اداره پیش بینی هواشناسی گیلان میانگین، بارش سالانه در مدت مذکور را به ترتیب، ۲۳۸.۲، ۲۲۳.۴ و ۱۹۹.۳ میلیمتر دانست و اظهار کرد: شاهد کاهش ۳۹ میلیمتری معادل ۱۶.۳ درصد بارش در دهه اخیر کشور نسبت به دوره پایه هستیم.
وی نرخ افزایش دمای هوا و کاهش بارش کشور در ۳۰ سال اخیر را به ترتیب حدود دو تا چهار برابر سریع تر از میانگین کل دوره دانست و تصریح کرد: تهران سریع ترین گرمایش شبانه را در بین کلیه شهرهای کشور دارد.
جهان با پدیده تغییر اقلیم مواجه است
غلامی، با بیان اینکه بررسی های انجام شده در استان گیلان بیانگر روند افزایش دما در دو ایستگاه فرودگاه رشت و بندرانزلی است، گفت: این روند افزایش در حد نیم تا یک درجه سلسیوس در طول ۶۰ سال گذشته است و در دهه های اخیر شتاب بیشتری گرفته؛ در عین حال روند افزایش دما حداقل در هر دو ایستگاه به شکل بارزتری خودنمایی می کند. همچنین شدت – مدت بارش ها دچار تغییرات شدیدی شده و رکوردهای جدیدی طی سالیان اخیر به ثبت رسیده است.
این دکترای هواشناسی، بارش های طولانی مدت و ملایم تبدیل به بارش های کوتاه مدت و شدید را یادآور شد و بیان کرد: حدود ۲۰۰ میلیمتر از بارش ۳۰۰ میلیمتری در طول ۲۴ ساعت در مدت کمتر از سه ساعت اتفاق افتاده است. برف های سنگین در منطقه نیز هر چند سال استان را دچار چالش می کند.
غلامی، موج های گرما و سرمای شدید و طولانی مدت را یکی دیگر از چالش های هواشناسی در دهه اخیر دانست و عنوان کرد: این حالت اقتصاد و کشاورزی استان، مصرف انرژی و زیرساخت ها را تهدید می کند.
وی وزش باد شدید به ویژه باد گرم را از دیگر بلایای مخربی دانست که در اثر تغییر اقلیم، فراوانی و شدت آن تغییر کرده و ادامه داد: خشکسالی از دیگر تبعات ناشی از تغییر اقلیم در نواحی مختلف دنیا است.
سرپرست اداره پیش بینی هواشناسی گیلان، با بیان اینکه روند فزاینده جمعیت کره زمین، کمبود آب و منابع آب شیرین و سالم را به یکی از مهمترین چالش های بشر در دهه های آینده تبدیل خواهد کرد، متذکر شد: تخریب محیط زیست و بهره برداری های نامناسب و غیراصولی از منابع آب های زیرزمینی می تواند شتاب این چالش را تندتر کند.
وی با بیان اینکه جهان با پدیده تغییر اقلیم مواجه است، خاطرنشان کرد: لازم است نسبت به این پدیده جهانی همه آحاد جامعه مطلع باشند و نسبت به کنترل آن اقدامات ضروری انجام شود. استفاده کمتر از سوخت های فسیلی و بهره برداری از انرژی های نو از جمله راهکارهایی است که موجب کاهش اثرات تغییر اقلیم می شود. همچنین لازم است با این تغییرات اقلیمی سازگاری پیدا کنیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مجازی شدن برخی از مدارس سنندج
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
مسئله اصلی در سازمان فنی و حرفه ای موضوع مهارت است
دومین زلزله شدید «حسینیه» را لرزاند
اعزام تیمهای ارزیاب اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
حسینیه بازهم به شدت لرزید
زلزله شدید حسینیه در اهواز هم احساس شد
آغاز ساعت کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
طرحهای پدافند غیرعامل باید بومی سازی و عملیاتی شوند
دستگیری دومین باند کلاهبرداری از پزشکان کشور در البرز
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا
آغاز کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
نماز طلب باران در حرم مطهر رضوی اقامه میشود
بازداشت ۳ پیمانکار دیگر شهرداری خرمآباد به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع
تمام دانش آموزان مسموم شده شاهین دژی از بیمارستان مرخص شدند
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»