میرنیوز
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، با وجود اینکه بیشتر افراد کمتر با اهمیت حفاظت از منابع طبیعی و نقش آن در احیای آب،خاک و کشاورزی آشنا هستند، اما طی سالیان اخیر ایجاد بحرانهایی مانند فرسایش خاک و ریزگرد در کنار تضعیف منابع آبی زیرزمینی که به دلیل بیتوجهی به مقوله صیانت از منابع طبیعی رخ داده، تا حدودی نقش این حوزه را در افکار عمومی برجسته کرده است. استان قزوین هم به دلیل وجود یکی از دشتهای حاصلخیز حوزه کشاورزی و نیاز فراوانی که به آب و خاک حاصلخیز دارد، در حال حاضر به نگاه جدی مسئولان به حوزه منابع طبیعی و به ویژه آبخیزداری نیاز دارد که نتیجه آن تقویت منابع آبی زیرزمینی و جلوگیری از بحرانهایی مانند فرونشست و فروچاله در دشت قزوین است. به مناسبت فرارسیدن هفته منابع طبیعی و آبخیزداری نگاهی به مشکلات این حوزه انداختهایم.
1670 هکتار از اراضی ملی تخریب و تصرف شد
اما افزایش سرسامآور قیمت زمین در سالهای اخیر میزان تعرض به اراضی ملی در استان قزوین را افزایش داده است. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین درباره تعرضها و تهدیدها بر علیه منابع طبیعی و عرصههای ملی استان قزوین اظهار داشت: در سال جاری 242 هکتار از اراضی جنگلی، مراتع، مرغزارها و چمنزارهای استان قزوین دچار حریق شدند که این میزان نسبت به سال قبل 88.5 درصد کاهش داشته است.
محسن قاسمزاده از تصرف غیرقانونی و تخریب 1670 هکتار از اراضی ملی استان در سال 1400 خبر داد و افزود: برای این میزان زمین 373 پرونده قضایی تشکیل شده است. همچنین در 72 هکتار از اراضی ملی اقدام به تخریب و تصرف داشتیم که هنگام ارتکاب جرم شناسایی شدند و بعد از دستگیری به دستگاه قضایی سپرده شدند.
برنامه و بودجه استان فقط 600 میلیون تومان به آبخیزداری اختصاص داده است
این مقام مسئول از اجرای طرحهایی برای جهش تولید چوب و جلوگیری از تخریب درختان جنگلی خبر داد و گفت:با توجه به برنامهریزی انجامشده 900 هکتار از اراضی ملی استان قزوین برای اجرای طرح زراعت چوب اختصاص خواهد یافت که این اراضی در محدوده شهرستان آبیک قرار دارند.
قاسمزاده با اشاره به شناسایی 400 هکتار ذخیرهگاه جنگلی در آبیک اضافه کرد: همچنین 150 هکتار از اراضی جنگلی تخریبشده استان قزوین هم از طریق بذکاری دوباره احیا شدند.
وی بودجه آبخیزداری این ادارهکل را 32.6 میلیارد تومان در سال جاری دانست و ادامه داد: از این مقدار فقط 610 میلیون تومان از طریق ردیفهای بودجه استانی تامین میشود که بسیار عدد پایین و ناچیزی است.
بدهی 250 میلیارد تومانی دستگاههای استانی به منابع طبیعی
اما مدیرکل سابق منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به نادیده گرفته شدن پیوستهای منابع طبیعی در اکثر پروژههای عمرانی سطح استان اظهار داشت: دستگاههایی عمرانی و خدماترسان استان از قبیل شرکت آب منطقهای،شرکت گاز، راهداری و راه و شهرسازی حدود 250 میلیارد تومان به سازمان منابع طبیعی بدهکار هستند که باید صرف بازسازی تخریب ناشی از اجرای پروژههای عمرانی شود.
علیاکبر اسدالهی افزود:با توجه به تفاهمنامههای منعقد شده میان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با وزرات راه و شهرسازی ادارات کل راهداری و حمل و نقل جاده و راه و شهرسازی در استان قزوین به عنوان زیرمجموعههای این وزارتخانه موظف هستند که خسارات طرحهای عمرانی به منابع طبیعی را جبران کرده و در اختیار سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قزوین قرار دهند.
وی ادامه داد: خسارتهای پرداخت شده طبق قانون باید به حساب اداره کل منابع طبیعی استان واریز شود تا بتوانیم از طریق این اعتبارات بودجههای لازم برای حفاظت از منابع طبیعی را تامین کرده و به اجرای طرحهای مهم آبخیزداری بپردازیم که متاسفانه تاکنون هیچ رقمی از این محل در اختیار ما قرار نگرفته است.
تبعیض در اجرای طرحهای آبخیزداری دیده میشود
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس حفظ منابع طبیعی و آبخیزداری را اساس ایجاد اقلیمی سالم و توانمند دانست و گفت: متأسفانه استان قزوین از تبعیض در حوزه آبخیزداری رنج میبرد و علاوه بر اجحافهای که در حق ما شده، داخل استان هم شاهد تبعیضهایی در بین مناطق و نواحی مختلف هستیم.
فاطمه محمدبیگی اضافه کرد:مصداق بارز این تبعیض آن کمبود زیرساختهای آبخیزداری در طارم و کوهین است؛ چرا که بودجه اجرای سدهای آبخیزداری در این نقاط بسیار پایین بوده و باید این تبعیض هر چه زودتر مرتفع شود. ضمن اینکه در این نقاط با کمبود آب کشاورزی روبهرو هستیم که باید از طریق ایجاد همین سندها و بندهای آبخیزداری برطرف شود.
لزوم تخصیص اعتبارات ملی برای احیای دشت اللهآباد آبیک
نماینده مردم قزوین در مجلس در ادامه به موضوع احیای دشت اللهآباد در جنوب شهرستان آبیک اشاره کرد و گفت: متأسفانه امروز شاهد افزایش بیابانزایی در این دشت هستیم که نتیجه آن افزایش ریزگردهاست. به همین خاطر وضعیت زیستمحیطی دشت یادشده را به ریاستجمهوری، وزرای کشاورزی، نیرو و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست تذکر دادم.
محمدبیگی افزود: همچنین برای احیای دشت قزوین هم باید اعتبارات ملی در حوزه محیط زیست به این کار اختصاص یابد تا هم از بیابانزایی جلوگیری شده و هم از ایجاد ریزگرد و گسترش ورود آنها به سایر استانها از جمله تهران جلوگیری شود.
وی همچنین بر لزوم ارتباط بیشتر سازمان منابع طبیعی و جنگلداری با سمنهای فعال در حوزه محیط زیست تأکید کرد و ادامه داد: در حال حاضر ارتباط بین اداره کل منابع طبیعی قزوین با سازمانهای مردمنهاد یادشده ضعیف است؛ در حالی که امروز انجمنهای مردمی فعالی در زمینه پاکسازی محیط زیست، دفع پسماند، مقابله با آتشسوزی و صیانت از جنگلها داریم.
به گزارش تسنیم، در هفته منابع طبیعی که کارهای رسانهای در این حوزه برجستهتر میشود، باید نگاه اساسی به این حوزه شود؛ چرا که تولید محصولات کشاورزی در گرو سلامت منابع طبیعی است و اگر به موضوعاتی مانند آبخیزداری و حفظ آبخوان دشت قزوین توجه نشود، به زودی بخش زیادی از ظرفیت تولید کشاورزی در استان که قطب تولید این محصولات در کشور است، نابود خواهد شد.
انتهای پیام/ش
منبع : خبرگزاری تسنیم
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است
رجوع به سیره شهدا اکسیر شفابخش جامعه است
بازگشت ۵٠ واحد تولیدی راکد در کهگیلویه وبویراحمد به چرخه تولید
پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد امروز در پاریس بررسی میشود
وجود ۲۶۰ هزار نمونه در بانک ژنتیک پزشک قانونی کشور
کوهرنگ سردترین نقطه چهارمحال و بختیاری
تعزیر قاچاقچیان خودرو در کرمانشاه
کاروان اهالی بهشت امشب توسط مردم اصفهان بدرقه میشوند
سد لاستیکی ماسال ۲۲ بهمن امسال افتتاح میشود
بانوی البرزی منزل مسکونی خود را وقف امور خیریه کرد
رشد بیسابقه تجارت در بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان
هشدار زرد هواشناسی در استان سمنان
سند مالکیت چهلستون و تالار تیموری اصفهان صادر شد
۲۵۰۰ تن کیوی از نوشهر صادر شد
لزوم تخصیص ردیف بودجه مشخص برای احیای دریاچه ارومیه
مانور زلزله در ۵۶۰۰ مدرسه اصفهان برگزار میشود
نهم آذرماه جاده کرج- چالوس بازگشایی میشود
دارالقرآن الکریم هرمزگان رتبه برتر کشوری را کسب کرد
بسیج در مسائل انقلاب بن بست نداشته است
نجات فرد گرفتار شده در دیواره ارتفاعات سرپلذهاب توسط هلال احمر