میرنیوز
به گزارش ایسنا، رضا رحمتی در نشست قابهای ماندگار با موضوع بررسی "چالشها، تهدیدها و فرصتهای آینده انقلاب اسلامی" به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی، با اشاره به تمایز میان انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی، اظهار کرد: انقلاب اسلامی همچون سایر انقلابهای دنیا یک رهبری، ایدئولوژی و یک جنبش اجتماعی بسیار فعال داشت، انقلابی که در کنار دارا بودن مفاهیم و ارزشهای یک انقلاب، مبتنی بر اصول و مرام اسلامی هم بود.
وی افزود: جمهوری اسلامی یک سیستم یا نظام و واحد سیاسی است که دارای قوای متعدد سیاسی و نظامی با مؤلفههای حکومتداری است و همچون سایر حکومتهای سیاسی باید رفتار کند، این رفتارها اثرات داخلی و خارجی دارد و باید در قبال رفتارهایش پاسخ بدهد و مناسبات، چالشها و آسیبهای متعددی وجود دارد که در این سیستم با آنها روبرو است.
رحمتی با اشاره به اینکه تمایز بین انقلاب و جمهوری اسلامی اجتنابناپذیر است، بیان کرد: انقلاب اسلامی یک جنبش و حرکت اجتماعی است، اما جمهوری اسلامی یک نهاد و سازمان سیاسی است که باید تمام شاخصهای یک سیستم از جمله کارآمدی، مسئولیتپذیری، مشارکتجویی و پاسخگویی را داشته باشد، از این رو چالشهای جمهوری اسلامی بیشتر از انقلاب است.
وی با بیان اینکه انقلاب مبتنی بر اصل تکامل سیاسی و اجتماعی است، تصریح کرد: انقلاب دائم در حال شدن است و متوقف به یک زمان خاصی به طور مثال سال ۱۳۵۷ نیست، این انقلاب بر اساس اهدافی که تعریف کرده بناست به تمدن اسلامی متصل شود، اما جمهوری اسلامی یک سیستم با ثبات است و نقطه اتکای او ثبات و آرامش سیاسی است، برخلاف انقلاب که آموزههای او در حال تکامل است. انقلاب اسلامی ناظر بر اصول اساسی اسلامیت است و وامدار نگاه دموکراتیک به جا مانده از انقلاب فرانسه نیست، بلکه ناظر بر اصول اسلام است که مرام و مسلک خود را از کتاب ۴۰ حدیث امام(ره) و اصول ولایتفقیه گرفته است.
رحمتی ادامه داد: اما جمهوری اسلامی در عین پایبندی به اسلام به جمهوریت و به مردم هم پایبند و پاسخگوست، اگر انقلاب اسلامی به خدا پاسخگوست جمهوری اسلامی به مردم پاسخگوست، انقلاب یک مسئله ایدئولوژیک است اما جمهوری اسلامی یک مسئله متدولوژیک است یعنی راه و روش سیستم سیاسی برای عرضه کارآمدی خود که مانند سایر نظامها میتواند نیازها و ضرورتهای مردم در کشور ما را برطرف کند.
این استاد گروه علوم سیاسی اظهار کرد: انقلاب اسلامی آرمانخواهانه است و نگاه او به اهداف بلندی است که بنیانگذاران انقلاب آن را بنا کردهاند اما جمهوری اسلامی به واسطه سیستمی بودن خود باید با واقعیات عجین باشد، تفکیک این دو مسئله به ما کمک میکند تا چالشهای هر کدام را بهتر بشناسیم لذا میدانیم چالش انقلاب اسلامی یک چالش گفتمانی است اما جمهوری اسلامی با چالشی از جمله کارآمدی یا کارویژههای نظام سیاسی برای ارائه خدمات اجتماعی و رفاهی روبرو شده است.
وی با تأکید بر اینکه یکی از فرصتهای انقلاب اسلامی این است که اصول و مرام او کهنه نمیشود، افزود: در جمهوری اسلامی فرصتها ناظر به شرایط موجود و عملی است، الزاماً مؤلفههای انقلاب با جمهوری اسلامی عجین نمیشود.
رحمتی با اشاره به سخنان ۲۹ بهمنماه سال گذشته مقام معظم رهبری که مسئله انقلاب را از جمهوریت جدا میکنند، گفت: ایشان این تفکیک را در این جمله مطرح میکنند «ما هر جا انقلابی عمل کردیم عقبماندگی نداشتهایم، اما هر جا دچار رخوت شدیم عقب ماندیم.»
مسئله اقتصادی؛ اولین چالش داخلی جمهوری اسلامی
وی با اشاره به چالشهای جمهوری اسلامی و دستهبندی آنها یادآور شد: بنا به اشاره رهبر معظم انقلاب در سخنرانی که در بالا مطرح شد، اولین چالش داخلی مسئله فقر یعنی مسئله اقتصادی است. کشور ایران در آمار جهانی فلاکت جهانی رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است. کارشناسان اقتصادی علت این مشکل که از ابتدای دهه ۹۰ تا سال ۹۹ در بدترین شرایط فقر قرار گرفتهایم را تورم افسارگسیخته میدانند. این چالش منجر به کوچک شدن سفره مردم و فقیرتر شدن قشر ضعیف جامعه میشود.
رحمتی اضافه کرد: جدا از در نظر گرفتن شاخص فلاکت جهانی اگر بخواهیم نگاهی عادلانه به این مسئله در ایران داشته باشیم، همچنان تورم یکی از عوامل اصلی فقرزایی در ایران است و نمیتوان منکر فقر شد.
این مدرس گروه علوم سیاسی دانشگاه بوعلی سینا با اشاره به راهحل این مشکل عنوان «پنجره فرصتهای جمهوری اسلامی» را مطرح کرد و توضیح داد: همانطور که ما در جمهوری اسلامی با چالش فقر به عنوان یک ابر بحران مواجه هستیم با یک پنجره فرصت هم روبرو هستیم و آن این است که جامعه هنوز به نظام سیاسی اعتماد دارد و این اعتماد یک فرصت بزرگ برای جمهوری اسلامی است. این پنجره فرصت تا ابد باز نیست و این وضعیت پایدار نخواهد بود و پنجره بسته میشود، اگر نخبگان جمهوری اسلامی این فرصت را دربیابند میتوانند این اعتماد یا سرمایه اجتماعی مخدوش شده را ترمیم کنند همچون فسادستیزی، مبارزه با تورم، کنترل کسری بودجه، مبارزه با ناترازی بانکها و... مسائلی است که دولت سیزدهم بناست به آن بپردازد این در عین وجود چالش یک فرصت و سبب افزایش اعتماد میتواند باشد.
رحمتی هنر نظام لیبرال دموکراسی را هضم کردن چالشها و بحرانها در خود دانست و اظهار کرد: همانطور که در سطح بینالملل علیرغم هیاهو و فعالیت جنبشهایی همچون والاستریت در آمریکا یا جلیقه زردها در فرانسه دیگر نامی از آنها نیست، این یک پنجره فرصت است که در جمهوری اسلامی وجود دارد و توانایی دارد که این بحرانها را با جبران در خود حل کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به چالش دیگری که جمهوری اسلامی با آن روبرو است به مسئله بیکاری اشاره کرد و گفت: ۱۲ درصد جامعه ایران بیکار مطلق هستند که علت اصلی این چالش، تورم، عدم رونق اقتصادی، بحران کرونا در دو سال اخیر، عدم داشتن مهارت شغلی بخصوص جوانان و دانشگاهیان، مهاجرت از روستا به شهر و... است، به عنوان راهحل این چالش میتوان گفت همه ما باید دست به دست هم دهیم تا شرایط را برای رشد اقتصادی به بالای پنج درصد در جامعه برسانیم. راهحل خروج از تورم رسیدن به رشد است و در این راه باید به سمت صنعتی شدن و کارخانهداری برویم.
رحمتی توضیح داد: بحران دیگر جمهوری اسلامی ترکیب جمعیتی است، شاخصهای جمعیتی کشور ما بسیار نگرانکننده است حتی از بیکاری و تورم بدتر است، نرخ رشد جمعیت ما ۱,۶ است یعنی هر بانو در ایران زیر دو بچه به دنیا میآورد، در حالی است که با این نرخ حتی جایگزینی جمعیت در ایران هم محقق نخواهد شد. امروز اغلب جمعیت کشور ما جوان است نتیجه سیاستهای دهه ۶۰ است که نرخ باروری هر بانو به صورت میانگین در آن دوره ۶.۵ بوده است، امروز ایران در پایینترین نرخ باروری در کل منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا قرار داریم.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: پایین آمدن نرخ باروری در ایران یک بحران است چراکه پیامدهای منفی بسیاری بر آینده کشور خواهد داشت از جمله پیامدهای اقتصادی، کاهش نیروی کار، هزینه نگهداری از جمعیت سالخورده و تغییر سبک زندگی و... .
وی با ارائه راهحلهایی در این زمینه اظهار کرد: قرار دادن مشوقهای مالی و معیشتی، درمان ناباروری و کاهش هزینههای مربوط به آن، اصلاح سبک زندگی میتواند راهکارهایی باشد.
دچار بحران استهلاک سرمایهگذاری شدهایم
رحمتی یادآور شد: بحران سرمایهگذاری نیز یکی دیگر از چالشهایی است که جمهوری اسلامی با آن مواجه است که رفته کم و کمتر شده، در ۱۰ سال گذشته این کاهش بسیار بیشتر از دورههای قبل مشهود بوده است، دچار بحران استهلاک سرمایهگذاری شدهایم و علت آن وضعیت سیاسی، ارتباط بین اقتصاد و چالش هستهای، عدم اطمینان برای سرمایهگذاری و... است. تغییر در باور سرمایهگذار نسبت به آینده که آینده این کشور قابل اطمینان است میتواند راه حل خروج از این بحران باشد.
وی با اشاره به اینکه بحران مهاجرت نیز از جمله چالشهای دیگر است، گفت: بر اساس آخرین آمار در سال ۲۰۲۰ نزدیک به دو میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی میکنند، راهحل این مسئله نیز میتواند افزایش امید به کشور، رشد اقتصادی، بهبود وضعیت فارغالتحصیلان، افزایش امید به زندگی، افزایش سطح رفاه و ... باشد.
رحمتی به مسئله جمهوریت به عنوان یک چالش دیگر اشاره کرد و گفت: این چالش مسئله مشارکت مردم است که در انتخابات ریاست جمهوری امسال پایینترین نرخ مشارکت از ابتدای انقلاب تاکنون را تجربه کردیم، علت این کاهش، ناکارآمدی سیاسی برخی نیروهای تأثیرگذار اجتماعی، درگیری و منازعات سیاسی داخلی، فقدان راه حل برای برون رفت از مشکلات توسط نیروهای سیاسی، عدم شکلگیری انسجام ملی پیرامون مسائل کلیدی، عدم اتحاد در منافع ملی، عدم اعتماد و... از جمله مواردی است که منجر به دلسرد شدن مردم شده است که راهحل این چالش ترمیم مؤلفههای اعتماد عمومی مردم است تا اعتماد آنها به نظام سیاسی و اجرایی بازگردد.
این مدرس دانشگاه در پایان بیان کرد: چالشهایی که مطرح شد هم پتانسیل تبدیل شدن به تهدید را دارد هم تبدیل شدن به فرصت، اگر حواسمان نباشد این چالشها منجر به از بین رفتن اعتماد و بسته شدن پنجره فرصت میشود اما اگر از این فرصت به درستی استفاده کنیم به فرصت تبدیل خواهد شد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
شیخ الاسلام: تغییر برنامه درسی در دستور کار وزارت آموزش و پرورش است
امنیت، زیربنای تمامی پیشرفتها و تحولات اجتماعی و اقتصادی است
اطفای حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای استان فارس
جهادی بودن اساس رسالت طلبگی و اثرگذاری اجتماعی و فرهنگی است
کشف خط لوله ۷۰۰ متری انتقال سوخت قاچاق در سواحل قشم
اجرای طرح های آبرسانی در شهرستان عباس آباد
لیدر تجمعات دهدشت دستگیر شد
کاهش ۷۰ هزار تنی واردات موز به استان سیستان و بلوچستان
بیمارستان تخصصی درمان ناباروری مازندران لنگ اعتبار است
ثبت ۱۳۶ میلیون هکتار اراضی ملی
فارس رتبه اول در تولید «طلای سفید ایران»
هیچ گونه کمبودی در بازار ماه رمضان و شب عید پذیرفتنی نیست
توهم اقتدار دشمن را با جهاد تبیین باید از بین برد
القاصی مهر: قاچاق سوخت تهدیدی برای امنیت عمومی نیز محسوب میشود
اقتصاد دریا محور میتواند مشکلات مناطق جنوبی کشور را حل کند
حوزه علمیه خراسان پیشرو در تولید محتوای دینی در فضای مجازی است
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکههای قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شدند
اطفا حریق آپارتمان ۴ طبقه در شیراز
القاصی مهر: ۴۱ فرد مرتبط با شبکه های قاچاق سوخت در استان تهران دستگیر شده اند
۸۹ نفر در مازندران قربانی کلاهبرداری ارز دیجیتال شدند
مازندران هنوز با فرونشست زمین مواجه نشده است
واحد ۴ بخار نیروگاه به مدار سراسری برق پیوست
انقلاب اسلامی بزرگترین ابزار برای توسعه زمینهسازی ظهور است
نجات گروگان ۴۰ ساله از چنگال آدم ربایان در داراب فارس
قطع راه روستاهای بالادست شیخ موسی براثر رانش زمین
هوای اراک و ساوه ناسالم است
۸۱۰۰ محموله مرکبات از نکا صادر شد
پیشنهاد تشییع نمادین شهید نصرالله در میان ملتهای جهان اسلام
حجم آب پشت سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافت