میرنیوز
فرید فروزانفر در گفتوگو با ایسنا گفت: رشتههای دانشگاهی در یک نگاه کلی به چهار گروه علوم پزشکی، علوم پایه، علوم انسانی و رشتههای مهندسی - که علاقمندان زیادی دارد- تقسیم میشود.
وی با بیان اینکه واژه مهندس درلاتین به معنی کسی است که بر روی موتور کار میکند این تعریف به زمانی برمیگردد که در سال ۱۳۰۰ موتورهای ماشینهای نظامی و موتور بخار و غیره توسط مهندسین تولید شد، افزود: بعدها این عنوان به طراحی و ساخت ساختارهای تمدنی مانند پلها و ساختمانها به صورت مهندسی تبدیل شد.
این دکترای معماری بیان کرد: اهرام مصر، باغهای معلق بابل، قلعه آکروپلیس پارتنون یونان، کولوسئوم رم، تخت جمشید و بناهای تاریخی تمدنها نمونههایی از مهارت مهندسین باستان است که هنوز هم در مورد شگفتیهای این بناها که شاهکارهای مهندسی دنیای باستان هستند ابهامات فراوان وجود دارد.
فروزانفر ادامه داد: علوم مهندسی در عصر رنسانس و دوران مدرنیته با تغییر و تحولات و توسعه علم و دانش، پیشرفت اساسی یافت و در دوران معاصر بخش اعظم نیازهای بشری شامل تامین و رفاه و آسایش انسان توسط شاخههای مختلف مهندسی ساخته میشود.
وی افزود: واژه "مهندس" از نظر لغوی به معنی کسی است که هندسه میداند و هندسه علم اندازه است؛مهندسین در رشتههای مختلف مهندسی بیشتر با اندازهها سر و کار دارند. در رشتههای مرتبط با ساختمان، میزان درصد ترکیب مصالح با یکدیگر در ساخت بتن، میزان انرژیهای وارد بر ساختمان، اندازه مناسب فضاها و مبلمان، میزان نور و حرارت مورد نیاز فضا و..... همه و همه نشان از اهمیت اندازهها در علم تخصص مهندسی دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه در مورد تکنولوژیهای جدید مهندسی حوزه ساخت و ساز میگوید: فناوریهایی نظیر آیتی، نانو تکنولوژی، الکترونیک، هوش مصنوعی، کامپیوتر، فناوری اطلاعات و ..... علومی از رشتههای مهندسی هستند که آینده بشر را تضمین میکنند؛ در رشتههای مهندسی معماری، عمران و شهرسازی که عمری به درازای عمر بشر دارد و وظیفه ساخت فضای زندگی و آسایش انسان را بر عهده دارند، تحولات شگرفی در سالهای اخیر اتفاق افتاده است؛ سیستمهای نوین ساختمانی، مفاهیمی نظیر سازههای هوشمند، شهرهای عمودی، شهرهای انرژی صفر و سیستمهای استفاده از انرژیهای طبیعی، مدلسازی اطلاعات ساختمان (بی آی ام)، ساختمانهای هوشمند، تکنولوژی نانو، تولید انرژی توسط سلولهای فتوولتائیک، کاربرد پهپادها و گجتهای هوشمند، پرینترهای سه بعدی و دوربینهای واقعیت مجازی در صنعت ساختمان، سازههای مدولار پیش ساخته، مصالح و سیستمهای سازهای نوین بخشی از این تکنولوژیها هستند.
این دکترای معماری در خصوص وضعیت مهندسی در ایران، مشکلات و معضلات این حوزه میگوید: در داخل ایران در مورد وضعیت مهندسی و آینده این رشته ابهامات فراوان وجود دارد که نیازمند تصمیم گیری عاجل و منطقی است؛ افول رشتههای مهندسی در ایران نتیجه سیاستهای نادرست است.
اشباع بازار مهندسی
فروزانفر ادامه داد: صدور مجوز بی رویه تاسیس رشته و مراکز دانشگاهی، عدم تناسب تعداد فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی با نیاز بازار، سبب اشباع بازار مهندسی شده است؛ ایران بعد از روسیه و آمریکا، سومین کشور تولید کننده مهندس در جهان است که این آمار با توجه به جمعیت ایران و رکود فعالیتهای صنعتی و مهندسی، کمبود شغل متناسب با تخصص در این رشته را باعث شده است که این امر سبب بیانگیزگی دانشجویان رشتههای مهندسی و در نتیجه آن افت شدید کیفیت آموزش در این رشتهها شده است.
وی افزود: نکته دیگر اینکه به دلیل عدم اصلاح و به روز نشدن سرفصل دروس بسیاری از رشتههای مهندسی متناسب با نیاز روز جامعه، بسیاری از آموزشهای دانشگاهی مهندسین با نیاز واقعی بازار کار فاصلهای چشمگیر دارد و این امر ناکارآمدی فارغالتحصیلان دانشگاهی را در بازار کار باعث شده است.
فروزانفر ادامه داد: شاهد این مدعا آمار بسیار پایین پذیرفتهشدگان آزمونهای ورود به رشتههای مهندسی سازمانهای نظام مهندسی ساختمان و کانونهای کارشناسی رسمی دادگستری است؛ در سالهای اخیر در رشتههای مهندسی ساختمان، شاهد تاسیس موسسات و آموزشگاههای هستیم که پارهای از مهارتهای مهندسی مورد نیاز برای اشتغال به کار را در قالب کلاسهای آموزشی و فروش پکیجهای آموزشی مهارتها و نرم افزارهای مورد نیاز بازار کار را آموزش میدهند و اتفاقاً مشتریان فراوانی هم دارند؛ همه اینها نشان دهنده ناکارآمدی سیستمهای آموزش دانشگاهی مهندسی و عدم تناسب آنها با نیاز بازار کار است.
وی تصریح کرد: بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی اصول اولیه و اطلاعات ابتدایی رشته مهندسی خود را ندارند و عملاً نمیتوانند در رشتههای مورد نظر خدمات جامعی ارائه دهند؛ در این راستا توجه به چند نکته ضروری است. اصلاح سیستم جذب دانشجو و تاسیس رشته و مراکز دانشگاهی و ایجاد تعادل بین تعداد فارغالتحصیلان دانشگاهی و نیاز بازار از اولین اقدامات مورد نیاز است.
فروزانفر بیان کرد: اصلاح و بازنگری سرفصلهای آموزشی رشتههای دانشگاهی متناسب با توسعه علوم و فنون و نزدیک کردن این سرفصلها با نیاز بازار از دیگر اقدامات مورد نیاز است؛ از آنجا که به دلیل سرعت بالای تولید علم در عصر حاضر به اعتقاد صاجبنظران میزان علم تولید شده در ۲۰ سال اخیر به اندازه کل تاریخ بشر است، جای بسی تاسف است که علیرغم سرعت بالای تغییرات علوم و فنون مهندسی در سالهای اخیر، سرفصلهای دروس دانشگاهی بعضا مربوط به ۴۰ یا ۵۰ سال قبل است که بسیاری از این دروس در در عصر حاضر استفادهای ندارد.
کارآموزی یا دورس صوری؟!
وی خاطرنشان کرد: در این راستا بازنگری سرفصلهای دروس رشتههای مهندسی متناسب با علم و نیاز روز جامعه مهندسی، از وظایف اساسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است؛ در کنار این امر اساتید و مدرسین با تجربه دانشگاهی باید اطلاعات خود را همزمان با توسعه علوم و فنون بهروزرسانی کنند و آخرین یافتههای علمی و مهندسی رشته خود را به دانشجویان این رشتهها انتقال دهند.
وی بیان کرد: فعالیت موثر بخش ارتباط با صنعت دانشگاهها که وظیفه پر کردن فاصله بین دانشگاه و محیط کار را به عهده دارد یکی دیگر از الزامات دانشکدههای مهندسی بوده؛ جدیت بالا و نظارت بر ارائه صحیح دروس کارآموزی که متاسفانه در اکثر دانشگاهها یا به صورت صوری برگزار میشود و یا در عمل، کارآموزان جهت انجام کارهای غیر مرتبط مورد استفاده قرار میگیرند میتواند آمادگی لازم برای ورود به بازار کار را در فارغالتحصیلان دانشگاهی ایجاد کند.
فروزانفر ادامه داد: اقدامی که در رشتههای علوم پزشکی با گذراندن دورههای جدی طرح و حضور در بیمارستان و در کنار پزشکان حاذق، فارغ التحصیلان این رشتهها را بصورت واقعی با بازار کار آشنا ساخته و آماده اشتغال میسازند. با کاهش دروس تئوری، بخش عمدهای از آموزش مهندسی باید در فضای عملی و واقعی کارگاههای ساختمانی صورت پذیرد تا این معضل جدی آموزش مهندسی مرتفع شود.
این عضو شورای شهر بیرجند در مورد نقش نگاه مهندسی در دوران معاصر و نیاز به جامعه مهندسی در حل مشکلات جامعه امروز ایران، گفت: یکی از نیازهای اصلی تصمیمگیری در حوزههای مختلف، نیاز به انجام کار کارشناسی توسط متخصصین و مشاوره گرفتن مدیران بعضا غیرمتخصص از صاحب نظران است؛ حضور مهندسان در مراجع تصمیمسازی و تصمیمگیری از اتخاذ تصمیمات غیراصولی که نتیجه آن اتلاف هزینه و سرمایههای ملی است جلوگیری خواهد کرد.
وی بیان کرد: اعتماد مدیران به مهندسین و صاحبنظران حوزههای مختلف مهندسی، دقت تصمیمات را ارتقاء خواهد بخشید؛ توصیه مهم در خصوص مسائل مختلف فنی، معماری و شهرسازی این است که اولا مهندسین با احساس مسئولیت بیشتر نسبت به حضور در مجامع و مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی اقدام کرده و همچنین در قالب گروههای کارشناسی تخصصی در حوزههای مختلف مدیران و تصمیمگیران شهری و کشوری را کمک کنند و ثانیا مدیران و مسئولین به توان ودانش مهندسین اعتماد کرده و با استفاده از مشاوره این گروه زمینه را برای اتخاذ تصمیمات اصولی فراهم سازند تا در نتیجه این امر، شکوفایی و توسعه همه جانبه کشور را شاهد باشیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است
رجوع به سیره شهدا اکسیر شفابخش جامعه است
بازگشت ۵٠ واحد تولیدی راکد در کهگیلویه وبویراحمد به چرخه تولید
پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد امروز در پاریس بررسی میشود
وجود ۲۶۰ هزار نمونه در بانک ژنتیک پزشک قانونی کشور
کوهرنگ سردترین نقطه چهارمحال و بختیاری
تعزیر قاچاقچیان خودرو در کرمانشاه
کاروان اهالی بهشت امشب توسط مردم اصفهان بدرقه میشوند
سد لاستیکی ماسال ۲۲ بهمن امسال افتتاح میشود
بانوی البرزی منزل مسکونی خود را وقف امور خیریه کرد
رشد بیسابقه تجارت در بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان
توانمندسازی بانوان مداح در استان اردبیل ضروری است
استاندار آذربایجان شرقی: دریاچه ارومیه باید ردیف بودجه مشخص داشته باشد
فرزندان فاطمه(س) آمدند
۱۰۰ راس دام توسط عشایر روستاهای نهبندان به جبهه مقاومت اهدا شد
محکومیت بیش از ۴ میلیارد ریالی قاچاقچی لوازم آرایشی در رشت
۹۵ هزار تن چغندرقند در چهارمحال و بختیاری برداشت میشود
برگزاری سومین جشنواره ملی «هنرهای تجسمی ایثار» در گلستان
پیکر مطهر ۱۴ شهید گمنام وارد مشهدالرضا(ع) شد
ثبت ۶۳.۲ میلیمتر بارش در شهرستان ایوان