میرنیوز
هادی معماریان در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه فعالان محیطزیست دغدغهمند هستند و نباید آنها را به مسائل امنیتی ارتباط داد، اظهار کرد: بعضاً در کشور پروژههایی تعریف میشود که هیچ نفعی برای رفع مشکلات بیآبی ندارد.
وی در خصوص پروژههای انتقال آب بینحوزهای در ایران افزود: حدود ۷ میلیارد مترمکعب حجم انتقال در پروژههای انتقال آب بینحوزهای ایران است. در حالی که به دنبال انتقال آب از خلیجفارس و دریای عمان به ۱۸ استان کشور هستیم، اما راههای دیگری هم برای مدیریت منابع آب وجود دارد که فراموش کردهایم به آنها فکر کنیم.
افزایش بهرهوری مصرف آب کشاورزی به ۱۶ درصد موجب صرفه جویی ۱۲ میلیارد مترمکعب آب در سال خواهد بود
دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست دانشگاه بیرجند تصریح کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته اگر بهرهوری مصرف آب کشاورزی را تنها ۱۶ درصد ارتقا دهیم، حجم آب صرفهجویی ناشی از ارتقاء راندمان آبیاری حدود ۱۲ میلیارد مترمکعب در سال خواهد بود.
معماریان همچنین عنوان کرد: اگر بتوانیم ضریب تصفیه فاضلاب را در شبکه فاضلاب کشور به ۴۵ درصد ارتقاء دهیم و ۵۰ درصد پساب را بازچرخانی کنیم حجم آب صرفهجویی ناشی از ارتقاء تصفیه و بازچرخانی به حدود یک و نیم میلیارد مترمکعب در سال خواهد رسید.
وی میزان آب تلف شده ناشی از ضایعات محصولات کشاورزی را حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب در سال عنوان کرد و افزود: بسیاری از سیاستهای اشتباه در حوزه کشاورزی طی چند سال گذشته پایهگذاری شده و از مدیریت منابع آب در دنیا فقط تفکر سدسازی در کشور خود را نشان داده است.
این پژوهشگر محیطزیست و توسعه پایدار با اظهار تأسف از اینکه از مدیریت منابع آب در دنیا فقط تفکر سدسازی و انتقال آب در کشور خود را نشان داده است، معتقد است: متأسفانه در کشور با مافیای آبی مواجه هستیم که در بخشهای مختلف رخنه کردهاند و حتی در عزل و نصب وزیر و مدیران کلیدی وزارت نیرو هم دخالت میکنند.
ارتقاء سیستمهای کشاورزی موجب جبران بخش زیادی از کسری مخازن آب زیرزمینی در کشور خواهد شد
معماریان در خصوص ابر پروژه انتقال آب از خلیجفارس و دریای عمان به ۱۸ استان کشور گفت: این پروژه فقط بودجه میخورد. بر اساس برآوردها برای اجرای این پروژه ۹۵۱ هزار میلیارد تومان برآورد اعتبار ریالی شده است در صورتی که اگر این میزان را برای ارتقاء سیستمهای کشاورزی کشور هزینه کنیم بخش زیادی از کسری مخازن آب زیرزمینی را میتوان جبران نمود.
عضو شورای پژوهش و فناوری اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی اظهار کرد: در جریان موضوعات انتقال آب و سدسازیهای قدر مافیای عظیمی نهفته است. پولهای هنگفتی هزینه میشود که حتی در بودجه ۱۴۰۱ برای پروژه انتقال آب خزر به سمنان با وجود عدم تأیید محیط زیست، ردیف بودجه در نظر گرفته شده است.
وی با انتقاد از بیتفاوتی محیطزیست نسبت به اینگونه پروژهها گفت: متأسفانه عدالت محیطزیستی در کشور وجود ندارد.
دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست دانشگاه بیرجند در پاسخ به این سؤال که اگر به دنبال انتقال آب نرویم چه راههای دیگری برای تأمین آب پایدار در حوزه کشاورزی وجود دارد، افزود: قطعاً سیستمهای بسیاری مانند کشت گلخانهای، کشاورزی حفاظتی و کاهش تبخیر، جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، استفاده از سیستمهای سطوح آبگیر باران، تقویت دانش بومی کشور، هوشمندسازی کشاورزی، بازچرخانی آب و ... وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد.
معماریان مطرح کرد: با این زیرساختهای ضعیف در بخش کشاورزی و صنایع کشور نباید چنین پروژههایی مانند انتقال آب را تعریف نمود. متأسفانه در بسیاری از مواقع آدرس غلطی ارائه میشود، به عنوان مثال ۹۲ درصد از منابع آب زیرزمینی در بخش کشاورزی مصرف میشود اما تمام تبلیغات تلویزیون برای صرفهجویی در مصارف خانگی است.
وی عنوان کرد: اگر میخواهیم به بحران آب کشور کمک کنیم باید حقایق را بیان نمود. در کمتر شهری از خراسان رضوی بیلبورد یا هشدارهای مربوط به بحران آب و فرونشست زمین به چشم میخورد. اگر میخواهیم این تمدن پابرجا بماند باید خودمان را با این طبیعت سازگار کنیم، در استانی زندگی میکنیم که برخی دشتهای آن مانند کاشمر به طور متوسط سالی تا ۲۰ سانتیمتر فرونشست زمین دارد، متأسفانه از سوی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور این شهرستان جزء ۶ دشت بحرانی خراسان رضوی اعلام شده که با وضعیت شدید فرونشست زمین مواجه است.
مهار آب تفکر بسیار وحشتناکی است
عضو شورای پژوهش و فناوری اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی خاطرنشان کرد: این تفکر نیز که با اجرای برخی طرحها آب را در بالادست مهار کنیم و نگذاریم حتی یک قطره پائین برود یک تفکر بسیار وحشتناک است؛ چراکه حقابه محیط زیست در این طرحها در نظر گرفته نشده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
رسالت نخبگان بسیج سازندگی در کانون اندیشه است
آزاد راه تهران -شمال بازگشایی شد
هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
انتخاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
بختیاری: خیرین جایگاه ویژهای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند
توسکاهای خطرساز بستر رودخانه چالوس با مجوز برداشت شد
انتصاب استاندار بلوچ و سنّی بدون حمایت رهبری امکان پذیر نبود
خیرین جایگاه ویژهای در پیشبرد آرمان های انقلاب دارند
پزشکیان: تغییر بدون خواست جامعه امکانپذیر نیست
سردار سلامی در شهر صفیآباد حضور یافت
تغییر بدون خواست جامعه امکانپذیر نیست
پزشکیان در جمع دانشجویان: ناترازیهای برق را برطرف خواهیم کرد
با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویارویی با ما را ندارد
سردار معروفی: اقشار بسیج شبکه سازی می شود
پزشکیان: شرم بر حقوق بشری که آمریکا و اروپا از آن دفاع میکنند
سامانه بارشی جدید به جو کرمانشاه وارد میشود
با هیچ کشوری خصومت نداریم/هیچ قدرتی توان رویایی با ما را ندارد
بسیج با تمام توان در عرصههای مختلف حضور پیدا میکند
جای مطالبهگر در زندان نیست
زینیوند: زمینه فعالیت برای حضور افراد شایسته در دولت فراهم شود
آیت الله جوادی آملی: مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی بکوشند
خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام دفاع مقدس می شود
دومین اجلاس ملی خیرین هیئت در مشهد آغاز شد
حفظ نیروهای نخبه سیستان و بلوچستان در اولویت است
اختصاص اعتبارات ویژه دولت برای توسعه استان سیستان و بلوچستان
دیدار رئیس جمهور با جمعی از خانواده شهدای سیستان و بلوچستان
خراسان رضوی میزبان ۱۴ پیکر شهید گمنام گمنام دفاع مقدس می شود
نیروگاه زباله سوز ساری دهه فجر بهره برداری می شود
صدور مجوز تبدیل وضعیت بیش از پنج هزار نیرو در سیستان و بلوچستان
مرحوم شکوری زندگی خود را وقف اشاعه شیعه کرد/ فاطمیه کمرنگ نشود