میرنیوز
دکتر علی نوفرستی در وبینار پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد که با موضوع خوانش انتقادی سند اسلامی شدن دانشگاهها برگزار شد، در خصوص تدیون و تصویب سند اسلامی شدن دانشگاهها اظهار کرد: ما برای اولین مرتبه در آموزش عالی سندنویسی میکنیم و این امر به نوبه خود ارزشمند است.
وی ادامه داد: در سند ۶ ضعف دیده میشود. مفاهیم آن از چشمانداز، هدف، راهبرد، اقدام و... ضعف دارد و برخی نکات در آن رعایت نشده است؛ یعنی همان ادبیاتی که برای چشمانداز آمده در اصول هم به کار برده شده است.
نوفرستی بیان کرد: همچنین بین اهداف، چشمانداز و راهبردها تناسبی وجود ندارد و گاهی اوقات اهداف کلانتر از چشمانداز تعریف شده و دستهبندی راهبردها صحیح نیست. متاسفانه ضعفهای نگارشی هم در سند اسلامی شدن دانشگاهها که سندی کلان است، دیده میشود.
این پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به سیر تاریخی تصویب سند اسلامی شدن دانشگاهها عنوان کرد: سند اسلامی شدن دانشگاهها روند طولانیمدتی را طی کرد تا به این مرحله رسید. در مقدمه این سند آمده که در سال ۱۳۷۷ سندی به عنوان سند دانشگاه اسلامی تصویب میشود و این سند از سال ۷۷ تا ۸۹ مورد آسیبشناسی قرار میگیرد. از سال ۸۹ مصوبهای در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب میشود که ما برای اسلامی شدن دانشگاهها نیازمند یک سند هستیم که از همان سال مصوبه مزبور تدوین و بررسی آن آغاز میشود.
وی اضافه کرد: بر همین اساس و در پی تاکید دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۹۱ مصوبه بازنگری و اصلاح سند اولیه آغاز میشود و در سال ۹۹ سند مورد اسلامی شدن دانشگاهها تدوین و به صورت کامل تصویب میشود. این سند خود را ذیل نقشه جامع علمی کشور تعریف میکند که راهبرد کلان آن نهادینه کردن نگرش اسلامی به علم و تسریع در فرآیندهای اسلامی شدن نهادهای آموزشی و پژوهشی است.
این پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: برای اینکه این سند تدوین شود، بخشهای مختلفی از آن در سطح نظام آموزش عالی کشور بررسی شده است. بنابراین با استفاده از تجربیات گذشته و آیندهپژوهی و با طراحی رویکردهای علمی و تحلیلی با تشکیل کارگروههای چهارگانه تخصصی و همکاری وزارتخانههای علوم و بهداشت و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، جهاد دانشگاهی و... به تصویب شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی رسید.
وی افزود: در بخش دیگر سند به اصول و مبانی آن میرسیم که چارچوب اصلی سند را تشکیل میدهد. حاکمیت اصول اعتقادی، احکام و اخلاق اسلامی در تمام ابعاد دانشگاه، خردورزی و عقلانیت، قدسی بودن علم و محیطهای علمی، تقدم تزکیه بر تعلیم، تعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی، جهاد علمی و ارتقای اعتماد به نفس ملی و تولید علم نافع و توسعه نهضت نرمافزاری بخشی از این اصول است.
نوفرستی ادامه داد: تقدم منافع ملی و مصالح عمومی بر منافع فردی و گروهی و اهتمام بر وحدت ملی، تمدنسازی در دانشگاهها، وحدت حوزه و دانشگاه، عدالتمحوری در تمام شئون دانشگاه، تعادلبخشی و هماهنگی در نظامات چهارگانه دانشگاه، ارتقای جایگاه هدایتگر خانواده در تعالیبخشی علمی و فرهنگی دانشجویان، اعتلای فرهنگی فضای عمومی دانشگاه و اهتمام به ملازمات پیوستگی ۲ نظام آموزش عالی و آموزش عمومی از دیگر اصول و مبانی سند اسلامی شدن دانشگاهها به شمار میرود.
وی تصریح کرد: مبتنی بر این ۱۴ اصول چشماندازی تعریف میشود که شامل چشمانداز فرهنگی تربیتی، آموزشی، پژوهش و فناوری و مدیریتی است که هر کدام دارای راهبردها و اقدامات متفاوتی است. زمانی که چشماندازها تعریف میشود، ذیل آن باید اهداف کلان را تعریف کرد که این اهداف شامل تعمیق و نهادینهسازی معارف و آموزههای اسلامی در دانشگاهها، تحقق آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی، تولید دانش تمدنی به ویژه علوم انسانی اسلامی، توسعه عدالت آموزشی با توجه به آمایش سرزمین، احیا و ارتقای نقش خانواده در فرآینده تعلیم و تربیت و... میشود.
این پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: برای تحقق اهداف و برنامههای سند دانشگاه اسلامی در افق چشمانداز ۱۴۰۴ سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت بر فرآیند اسلامی شدن دانشگاهها ذیل نقشه جامع علمی کشور در چهار سطح سیاستگذاری، نظارت و ارزیابی در سطح کلان، برنامهریزی و نظام اجرایی فرابخشی، برنامهریزی، اجرا و فرهنگسازی ستاد و اجرا و پیگیری است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
مسئله اصلی در سازمان فنی و حرفه ای موضوع مهارت است
دومین زلزله شدید «حسینیه» را لرزاند
اعزام تیمهای ارزیاب اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
حسینیه بازهم به شدت لرزید
زلزله شدید حسینیه در اهواز هم احساس شد
آغاز ساعت کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
طرحهای پدافند غیرعامل باید بومی سازی و عملیاتی شوند
دستگیری دومین باند کلاهبرداری از پزشکان کشور در البرز
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا
آغاز کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
نماز طلب باران در حرم مطهر رضوی اقامه میشود
بازداشت ۳ پیمانکار دیگر شهرداری خرمآباد به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع
تمام دانش آموزان مسموم شده شاهین دژی از بیمارستان مرخص شدند
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
شکستگی خط انتقال آب شرق گیلان
احتمال سفر پزشکیان به اصفهان پیش از پایان سال
رئیس جمهور به اصفهان سفر میکند