میرنیوز
درحالی که بنادر جنوبی کشور از ظرفیتهای بسیاری برای اشتغال برخوردار است اما این ظرفیتها هیچگاه آنطور که باید و شاید نتوانسته دردی از بیکاری بومیها دوا کند. از این رو دریا و دریانوردی، تجارت و صیادی منبع درآمد بوشهریها از دیرباز تا کنون بوده و صنایع عظیم گازی در این استان همچنان محل اشتغال غیربومیهاست؛ جوانان نیز به ناچار در همین مشاغل مشغول میشوند تا بتوانند لقمه نانی برای خانواده خود فراهم کنند.
اگرچه سفرهای دریایی را برخی پر منفعت میدانند اما واقعیت این است که سهم جاشوها چیزی نزدیک به "هیچ" است. معافیت ارزی قشر زجرکشیدهای که تمام سختیهای دریا را به جان میخرند تا از حرفهای که در آن تخصص دارد روزی حلال بر سر سفرهی خانوادهی خود ببرد، نسیب صاحب لنج میشود.
در طول سالهای گذشته فریاد خاموش جاشوهای زحمتکش از افزایش حقوق و دستمزد، بیمه ناقص تا تغییر روش قراردادها راه به جایی نبرده است.
معافیت ارزی ملوان در محاصره صاحب لنج
نائب رئیس انجمن ملوانان گناوه در گفتوگو با ایسنا گفت: تا همین ۱۵ سال پیش صاحب لنج اجناس را با سرمایه خود میخرید، به بندر میآورد و سود حاصله را نصف برای خود و نصف دیگر بین ملوانان به صورت عادلانه تقسیم میکرد. اکنون خرید اجناس از سوی بازاری انجام میشود و صاحب لنج معتقد است تمام سود حاصله برای خودش است.
خسرو براتی در خصوص کالای همراه ملوان(تهلنجی) اظهار کرد: کالاها به اسم ملوانان است اما خودشان نفعی از آن نمیبرند. در واقع صاحب لنج از معافیت ارزی ملوان استفاده میکند و چون معتقد است که او برای خرید لنج سرمایهگذاری کرده، همه درآمد را نیز برای خودش میداند.
وی اضافه کرد: صاحبان لنج برای هر سفر دریایی ۸ تا ۱۰ میلیون تومان به هر ملوان میدهند که با احتساب سه سفر دریایی در سال چیزی، درآمد سالانه جاشو کمتر از ۳۰ میلیون تومان است؛ حال شما هزینههای زندگی امروزی و تورم موجود را در نظر بگیرید. آیا این درآمد میتواند کفاف زندگی را بدهد؟.
نائب رئیس انجمن ملوانان گناوه یادآور شد: در گذشته صاحبان لنج کالاها را با سرمایه خود میخرید، به بندر میآورد و سود حاصله را به روش "گلاتهای" (نصف برای صاحب لنج و نصف دیگر بین ملوانان) تقسیم میکرند. اکنون اما خرید اجناس از سوی بازاری انجام میشود و صاحب لنج معتقد است تمام سود حاصله برای خودش است.
لزوم تغییر روش حقوق ملوانان از بُرّری به گلاتهای
براتی با انتقاد از لنجداران امروزی بیان کرد: افراد تازه کاری وارد این حوزه شدهاند که نمیتوان آنها را لنجدار نامید. آنها دلال بازار هستند که که وارد قشر لنج دار شدهاند و حقوق دریانورد را به حذف روش "گلاتهای" و جایگزین کردن روش "بُرّری" ضایع کردهاند.
وی با تاکید بر اینکه صاحب لنج از معافیت ارزی ملوانان استفاده میکنند و سود کلان نصیب بهدست میآورند، تصریح کرد: خواست ملوانان این است که سیستم در لنج داری قدیم محترم شمرده شود چرا که جاشو علاوه بر حق معافیت ارزی خطر سفر دریایی را هم به جان میخرد.
نائب رئیس انجمن ملوانان گناوه گناوه ادامه داد: صاحب لنج به واسطه سرمایهاش لنجی خریده، درون ویلا و خانه باغی اش در حال تفریح و استراحت است و میگوید درآمد لنج فقط برای خودم باشد. این عادلانه نیست.
براتی با اشاره به اینکه جمعیت زیادی از مردم جنوب را دریانوردان تشکیل میدهند، عنوان کرد: اکنون در آمد به سمت افراد خاصی در حال سرازیری است. لنج دار از ملوان جدا نیست، باید سیستم لنجداری به شکل قبل برگردد و هر چیزی که عاید می شود سر سفره آید و همه با هم آن را بخورند.
وی خاطر نشان کرد: در طول سالهای گذشته مسئولینی داشتیم که از صاحب لنجها حمایت میکردند. چون جیب صاحب لنج پر بود اما جیب ملوان خالی بود. اکنون آقای محمدی زاده استاندار بوشهر خود فرزند این بندر است و جاشو و ناخدا را میشناسد و ملوانان امیدوارند که که بتواند مشکلات را حل کند.
ملوانان بعد از ۱۲۰ سال بازنشسته میشوند
نائب رئیس انجمن ملوانان گناوه گفت: ملوان برای هر سفر ۸ تا ۱۰ میلیون تومان میگیرد. در سال برای هر سفر یک ماه بیمه برای ملوان پرداخت میشود با فرض سه سفر یعنی بیمه ملوان سه ماه در سال پرداخت میشود. نمایندهای که در مجلس ما را قاچاقچی خطاب میکند بیمه قاچاقچی را هم ببیند، کدام قشر در سال سه ماه بیمه دارد؟ که آن هم بیمه تامین اجتماعی است نه بیمه بازنشستگی.
براتی با بیان اینکه ضعیفترین قشر جامعه صیادی دریانوردان هستند، تاکید کرد: ما حداقل باید ۱۲۰ سال در دریا کار کنیم تا بعد امید به بازنشستگی داشته باشیم. چه قشری در ایران به این شکل زندگی می کند؟ آن وقت خیلی ها راحت و به صراحت مارا قاچاقچی می خوانند.
وی اظهار کرد: ملوانان از پایینترین حقوق برخوردارند . از سیستان و بلوچستان تا خرمشهر هیچ امکانات رفاهی برای ملوانان وجود ندارند. اکنون استانداربوشهر و معاون سیاسی استاندار بوشهر پیگیر بیمه ما هستند تا حداقل بیمه ما قطع نشود و این مهم نیازمند همکاری سازمان تامین اجتماعی است.
امرار معاش ۱۶۰ هزار نفر از کالای همراه ملوان
ایسنا، در استان بوشهر هم بیش از ۲ هزار شناور سفاری و باری فعالیت دارند که هرکدام از این لنجها بین شش تا هشت ملوان دارند و بیش از ۱۲ هزار نفر بهطور مستقیم در شناورها مشغول به کار هستند. همچنین، حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر نیز در بازار شهرهای ساحلی از طریق خریدوفروش کالای تهلنجی فعالیت میکنند. حدود ۱۶۰ هزار نفر از جمعیت استان از طریق واردات کالای تهلنجی امرارمعاش دارند. درمجموع زندگی بسیاری از مردم خطه جنوب به این شغل گره خورده و ساماندهی آن میتواند هم رونق اقتصادی را به این مناطق بیاورد و هم ظرفیتی برای دور زدن تحریمهاست.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
افتتاح پروژه نوسازی باند فرودگاه کرمانشاه در هفته آینده
حریق جنگلهای رودبار مهار شد
راهبرد دشمن در جنگ نرم ترویج ناامیدی در بین مردم است
هدیه رهبر معظم انقلاب به ملیپوش والیبال نشسته قم اهدا شد
فعالیتهای تجاری و مسافری در مرز خسروی با حالت عادی دنبال میشود
تعبیر الهامی از مربی های دوشنبه ای؛ نساجی خوب بازی کرد
استاندار جدید قزوین را بیشتر بشناسید
مداحان در ایجاد پیوند میان مردم و مکتب اهل بیت(ع) وظیفه مهمی دارند
حضرت فاطمه(س) از یک افق علمی بسیار والایی برخوردار است
استاندار جدید مازندران را بیشتر بشناسیم
«کولیوند» استاندار سمنان شد
استاندار جدید سمنان را بیشتر بشناسید
تصادف زنجیرهای در قشم ۹ مصدوم برجا گذاشت
صادرات محصولات دانش بنیان به اروپا از کریدور کشورهای حاشیه خزر
۹۱۰۰ مترمربع اراضی کشاورزی در محمودآباد آزادسازی شد
پلمب ۷ واحد صنفی کرمان به دلیل استفاده از اتباع بیگانه غیرمجاز
تشییع پنج شهید گمنام در استان مرکزی
بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در آذربایجان غربی احیا شد
هشدار مدیریت بحران خوزستان برای تقویت سامانه بارشی
آغاز عملیات آسفالت پروژه تعریض محور آریاشهر به کمربندی کرمانشاه
۶۰ انشعاب غیرمجاز آب در روستای گمیزدر مشهد قطع شد
۱۴۰ طرح عمرانی و اجتماعی در قالب قرارگاه کوثر در ارومیه اجرا شد
مقاومت و اربعین به گفتمان تبدیل شود
کیفیت هوای استان البرز به وضع اضطرار رسید
طرح مردمیاری ارتش برای دانشآموزان بجستانی آغاز شد
بازگشایی راه ۶۵ روستای پشتکوه فریدونشهر در اصفهان
دو قلاده پلنگ در قاب دوربین محیط بانان طالقان ثبت شد
۱۶ مسیر آسفالت بین مزارع در ارومیه اجرا شد
زندان مرکزی اصفهان به «قارنه» منتقل میشود
جنایت پاراچنار ریشه در تحت الشعاع قرار دادن حکم نتانیاهو دارد