میرنیوز
علی اصغر عنابستانی شب گذشته، ۱۸ آبان، در برنامه لایو اینستاگرامی در رابطه با اشاره به چرایی پیشنهاد طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان اظهار کرد: تحول در مجلس یکی از مواردی است که هم مطالبه اکثریت نمایندگان انقلابی مجلس شورای اسلامی و هم مطالبه مردم بوده و پس از تشکیل مجلس یازدهم، این موضوع به عنوان یکی از دستور کارهای مجلس انتخاب شد.
وی ادامه داد: مجلس به عنوان نهاد قانونگذار کشور یکی از قوای تاثیرگذار در جمهوری اسلامی است که شانی از شئون ولایت در آن است؛ لذا احساس میشد فرآیندهای حاکم بر مجلس مانند ساختارهای نظارت بر نمایندگان، ساختار نظارت نمایندگان بر سایر قوا و مباحث مربوط به شفافیت و برخی دیگر از مسائل نیاز به اصلاح دارد. به همین دلیل یکی از مباحث جدی که از ابتدای شکلگیری مجلس یازدهم مطرح میشد، ضرورت تحول در همین موضوعات بود.
عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی با تاکید بر اینکه مجلس باید متحول شود، بیان کرد: اگر بتوان مجلس، ساختار و فرآیندهای حاکم بر آن را اصلاح کرد تا شرایط بهتری به خود بگیرد، میتوان ادعا کرد فرایند اصلاح ساختارهای حاکم بر کشور را آغاز کردهایم اما اگر مجلس را اصلاح نکنیم، چیزی اصلاح نخواهد شد.
عنابستانی با بیان اینکه در کمیسیون مربوط به آییننامه داخلی مجلس چند موضوع برای ایجاد تحول در مجلس دنبال شده، عنوان کرد: یکی از این اقدامات مساله شفافیت فعالیت در مجلس است که مطالبه ابتدایی و بدوی جریان انقلابی و همه مردم از مجلس بود. شفافیت آرا نیز جزئی از این شفافیت مجلس است.
وی با بیان اینکه فرآیند قانونگذاری در مجلس به هیچ وجه فرآیند درستی نیست، اضافه کرد: لذا اصلاح فرآیندهای حاکم بر مجلس و مسیرهای قانونگذاری را نیز در دستور کار خود قرار دادیم.
دبیر کمیسیون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اصلاح ساختارهای نظارتی بر نمایندگان کار دیگری است که مربوط به سلامت مجلس و دور شدن آن از موضع اتهام میشود. مجلسی که میخواهد فریاد بزند و نمایندهای که میخواهد نظارت قوی بر امور داشته باشد، باید از مواضع اتهام به دور باشد. مقام معظم رهبری نیز مکررا در این خصوص تاکید داشتند. قاعدتا امکان نظارت از بیرون بر مجلس وجود ندارد چون مجلس عصاره ملت است و به همین دلیل نظارت بر مجلس باید توسط خود مجلس انجام شود.
عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی ادامه داد: با راهاندازی مجلس یازدهم به منظور تقویت ساختار نظارت بر نمایندگان موضوع اصلاح موادی از قانون نظارت بر رفتار نمایندگان در دستور کار کمیسیون آییننامه قرار گرفت که چندین ماه برای آن کار ویژه انجام و کمیته ویژهای نیز در همین خصوص راهاندازی شد. طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان ماحصل این اقدامات بود که به مجلس ارائه شد.
عنابستانی با اشاره به اینکه پیشنهاد ما این بود که در ابتدا طرح شفافیت آرا تصویب شود، گفت: خواسته ما این بود که بعد از تصویب طرح شفافیت آرا، اینگونه طرحهایی که ممکن است تعارضی با منافع شخصی نمایندگان داشته باشد، مطرح شود که از طریق طرح شفافیت آرا، رسانهها و مردم بدانند هر نماینده چه رایی داده است اما شفافیت آرا دیرتر از این طرح در دستور کار قرار گرفته است و در حال حاضر نیز در دستور کار است اما نمیدانیم چرا وارد دستور نمیشود و هیات رئیسه در برنامه مجلس آن را مطرح نمیکند.
وی در خصوص اینکه چرا برخی از نمایندگان مجلس به طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان رای منفی دادند، اظهار کرد: هنگام بحث بر سر این طرح فضایی در مجلس ایجاد شد که در زمینه مساله شفافیت نیز این فضا وجود داشت. برخی نمایندگان مطرح میکنند این طرحها زبان نماینده را میبندد، او را محتاط میکند و نماینده جرات نمیکند سخن بگوید. در ماده شماره یک این طرح گفته شده نماینده بر اساس قانون، موازین شرع و اخلاق حسنه و همچنین اقتضائات جایگاه نمایندگی باید عمل، رفتار و صحبتهای خود را تنظیم کند. تفسیر و برداشتی که نمایندگان از این ماده میکردند، این بود که اقتضای جایگاه نمایندگی تفسیرپذیر است و این موضوع سبب خواهد شد در هر موضوعی با ما برخورد کنند و از این طریق دهان ما را ببندند.
دبیر کمیسیون آییننامه داخلی مجلس ادامه داد: در پاسخ به کسانی که میگویند اقتضائات جایگاه نمایندگی تفسیرپذیر است، باید گفت این تفسیر توسط هیات نظارت بر رفتار نمایندگان انجام میشود که اعضای آن هم از نمایندگان است؛ ضمن اینکه نمیتوان به دلیل یک کلمه در طرح که مشکلساز شده، کل طرح را ملغی کرد. میتوان در ورود به جزئیات این کلمه را حذف یا جابهجا کرد.
عنابستانی با بیان اینکه یکی از نقاط قوت این طرح راهاندازی هیات تجدید نظر در کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان است، عنوان کرد: برخی از نمایندگان بیان میکردند که ممکن است با استفاده از این طرح هیات یک عمل سیاسی انجام دهد و یا رقیب سیاسی خود را در مجلس حذف کند. برای به حداقل رساندن این مشکلات احتمالی، هیات تجدید نظر بر رفتار نمایندگان نیز در نظر گرفته شده که اگر کسی به رای بدوی هیات نظارت اعتراض داشت، سراغ هیات تجدید نظر برود.
وی اضافه کرد: اما متاسفانه فضای مخالفتی در مجلس ایجاد شده بود که این صحبتها شنیده نمیشد و برخی نمایندگان مکررا به بهانههای مختلف با این طرح مخالفت کردند؛ در حالی که معتقدم نمایندهای حر و آزاد است و میتواند حرف بزند که خود در موضع تهمت قرار نگرفته باشد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در این طرح برای مدیران دولتی و بخش خصوصی که به نمایندهای هدیهای میدهند نیز مجازات در نظر گرفته شده است. این سختگیریهای برای این است که نمایندگان در رابطه با هیچ موضوعی در موضع تهمت قرار نگیرند.
عنابستانی با اشاره به عزم کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان مبنی بر بازگرداندن طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان به دستور کار مجلس خاطرنشان کرد: طبق ماده ۱۳۰ قانون آییننامه داخلی مجلس اگر ۵۰ نماینده برای بازگرداندن طرح رد شدهای به دستور کار مجلس نامه امضا کنند، هیات رئیسه موظف است این کار را انجام دهد. تلاش میکنیم این تعداد امضا را جمع کنیم.
وی با بیان اینکه اصلاح نظارت بر مجلس مطالبه مقام معظم رهبری نیز بوده و از مواردی است که در اصلاح مجلس بسیار موثر است، خطاب به نمایندگان مجلس گفت: ما تا خودمان و فرآیندهای حاکم بر خود را اصلاح نکنیم و خود را از مواضع تهمت دور نکنیم، نمیتوانیم مجلس را با موفقیت اداره کنیم. علاوه بر این نمیتوانیم مجلسی باشیم که صدایمان بر علیه فساد، ظلم و بیکفایتی بلند باشد. بنابراین لازم است از موضع تهمت دور باشیم. این مجلس حتما باید این کار را انجام دهد جون اگر مجلس انقلابی نتواند، مجلس دیگری هم نخواهد توانست این کار را به سرانجام برساند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد
امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است
هوای خرمشهر در وضعیت قرمز قرار گرفت
عملیات اجرایی ۲ گذر تشرف به حرم امام رضا(ع) آغاز شد
بارش شدید برف در البرز
دستور ویژه دادستان ساری برای ساماندهی معاملات مجازی طلا
کشف طلای قاچاق به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال در مرزهای آذربایجان غربی
دانشآموزان کردستانی به مرحله کشوری مسابقات مهارتهای نوجوانان راه یافتند
دانشجویان دختر از شهرکرد به راهیان نور اعزام شدند
پرونده قتل دختر بچه ۷ ساله بوکانی بررسی شد
شهرهای شمالی تهران چهارشنبه برفی است
توسعه آموزشهای مهارتی نیاز امروز جامعه و جوانان است
یک هزار قالیباف نائینی بیمه میشوند
آسیب دیدن چند واحد مسکونی در زلزله حسینیه
پاسداری و دفاع از حرم امری واجب است
کاشت ۲۷ هزار اصله نهال در قم
بیش از ۵۴۰ هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود صادر شد
مجازی شدن برخی از مدارس سنندج
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه